Bagaimana untuk memperbaiki penggalak di dalam kereta?

Kandungannya

Bagi pengangkutan kanak-kanak di dalam kereta, beberapa keperluan khusus sedang dikemukakan - dan pegawai polis trafik dan ibu bapa sendiri menginginkan keselamatan bayi berada pada tahap yang sama dengan orang dewasa. Ini agak rumit, kerana keselamatan keseluruhan kereta direka khusus untuk orang dewasa, jadi beg udara boleh mencederakan seorang penumpang kecil semasa brek berat, dan tali pinggang yang tetap bukan badan yang menetapkan tekak, yang juga tidak menyumbang kepada perlindungan terhadap kecederaan.

Anda boleh, tentu saja, membeli kerusi kereta khas, tetapi nampaknya banyak agak rumit dan mahal, jadi penggalak sebagai versi kereta kerusi yang berkurangan secara meluas.

Apa itu?

Booster adalah sejenis lapisan, sejenis tempat duduk tanpa backrestnya sendiri (penekanan diletakkan di belakang kereta), tetapi dengan lengan tangan.

Booster
Kerusi kereta

Tidak seperti kerusi kereta, penggalak dilucutkan bukan sahaja dari bahagian belakang, tetapi juga dari tali pinggangnya sendiri - diandaikan bahawa kanak-kanak yang duduk di atas booster akan diikat dengan ikat pinggang yang tetap dari kereta. Sebenarnya, inilah arti aksesori - ia mengangkat seorang kanak-kanak kecil di atas tingkat kerusi kereta standard, berkat tali pinggang kereta biasa terletak tepat di mana ia akan berlaku pada orang dewasa.

Bagi kanak-kanak, pilihan ini adalah mudah kerana dari segi saiz ia kira-kira sesuai dengan parameter kanak-kanak, supaya penumpang kecil tidak tergelincir di kerusi yang luas di lilitan tajam, dan sekiranya berlaku kemalangan, boleh diandalkan dengan pasti. Ibu bapa lebih suka aksesori kereta kerana harga dan berat badannya rendah, kerana tiada apa-apa di dalam peranti itu kecuali kerusi sendiri dan kerangka kecilnya.

Sememangnya, disebabkan ciri reka bentuk, penggalak tidak sesuai untuk setiap kanak-kanak. Sebagai contoh, ia tidak boleh digunakan untuk bayi dan kanak-kanak prasekolah yang paling muda, tetapi dari kira-kira 3-4 tahun ia sudah boleh digunakan sedikit, dengan syarat bayi mempunyai sekurang-kurangnya 120 cm tinggi dan tetap dengan selamat dalam model tertentu. Dengan cara ini, banyak model kerusi kereta sejagat, yang direka untuk zaman kanak-kanak yang berbeza, memberikan peluang kepada ibu bapa untuk membongkar peranti dengan masa, menjadikannya penggalak.

Perkataan "booster" tidak dijumpai di mana-mana di SDA, bagaimanapun, mereka menetapkan bahawa mana-mana kanak-kanak di bawah umur 12 tahun mesti diangkut dalam sekatan khusus, termasuk penggalak.

Aksesori yang disahkan sepenuhnya, berbeza dengan bantal buatan sendiri kusam dan bantalan lain di bawah keldai, akan membantu untuk mengelakkan denda sebanyak 3 ribu Rubles apabila bertemu dengan polis trafik, apatah lagi fakta bahawa ia akan memberikan tahap keselamatan yang lebih tinggi dalam kecemasan.

Walau bagaimanapun, sesetengah agensi penguatkuasa undang-undang yang tidak bertanggungjawab cenderung untuk memanfaatkan buta huruf pemandu untuk menuduhnya walaupun walaupun terdapat penggalak - merujuk kepada fakta bahawa peranti sedemikian tidak sesuai dengan yang diterangkan dalam SDA. Dalam keadaan sedemikian, ia tetap hanya untuk menegaskan hak mereka, dengan sebaiknya - dengan menyediakan semua kesesuaian sijil yang diperlukan.

Di mana lebih baik dipasang di dalam kereta?

Bab 22.9 peraturan lalu lintas dengan jelas menunjukkan bahawa anda boleh melancarkan penggalak di dalam kereta walaupun di kerusi depan, walaupun di belakang - pemandu mempunyai hak untuk memilih.Bagaimanapun, pegawai DPS cuba mengenakan denda tanpa izin tepat apabila seorang kanak-kanak diangkut dalam penggalak di kerusi depan, kerana ia secara tradisinya dianggap kurang selamat, jadi pemandu secara rata-rata lebih bersedia untuk membayar seperti itu.

Perlu difahami bahawa denda itu akan masuk ke dalam saku pemeriksa berdaya usaha, kerana sebenarnya tidak ada pelanggaran di sini. Satu lagi perkara ialah pemasangan penggalak, serta kerusi kereta, memang tidak disyorkan di hadapan.

Kedudukan middlemost di tempat duduk belakang dianggap sebagai tempat paling selamat di dalam kereta, kerana di sana penumpang kecil yang diikat dapat dilindungi secara aman dari tabrakan frontal dan sisi.

Jika kanak-kanak masih duduk di hadapan, anda perlu mengambil langkah yang nampak tidak logik - matikan beg udara di sisi lain. Maksud perbuatan ini adalah bahawa bantal seperti ini dinyatakan dengan kekuatan yang besar, oleh itu, ia sendiri mampu mencederakan seorang anak yang tulangnya belum mempunyai kekuatan tinggi. Pada masa yang sama, beberapa sistem keselamatan yang sensitif bekerja walaupun dalam perlanggaran yang agak lemah, dan kemudian ternyata bahawa kanak-kanak itu cedera dalam kemalangan itu bukan kerana perlanggaran itu sendiri, tetapi kerana penjagaan yang sangat baik terhadap pengeluar kereta mengenai keselamatan penumpang.

Secara berasingan, perlu diperhatikan bahawa walaupun ramai ahli pediatrik memerlukan undang-undang untuk melarang pengangkutan kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun dalam kedudukan kereta, penggalak tidak memberi peluang untuk mengikat anak "kembali ke depan". Kerana ini, jika terjadi brek secara tiba-tiba, kepala "mengangguk" yang kuat mungkin tanpa membawa badan ke hadapan, yang dengan sendirinya boleh menyebabkan kecederaan leher, terutama jika kita bercakap tentang seorang anak kecil.

Pengancing tali pinggang keledar biasa

Sehingga kini, kebanyakan model penggalak mencadangkan pemasangan di dalam kereta dengan bantuan tali pinggang keledar standard, yang tidak hanya menetapkan penumpang sendiri, tetapi juga tempat duduknya. Kaedah penetapan ini tidak boleh dipanggil yang paling boleh dipercayai, bagaimanapun, ia sangat sesuai untuk semua kereta tanpa pengecualian, termasuk juga sampel tertua industri kereta Soviet.

Untuk permulaan, peranti hanya sesuai dengan kerusi kereta, maka kanak-kanak dimasukkan ke dalamnya. Terlepas dari ketinggian dan berat bayi, band bawah ditarik di bawah lengan tangan - supaya ia terletak pada kaki penumpang, yang akan menjadi penetapan aksesori itu sendiri. Bahagian belakang kanak-kanak itu diperbaiki oleh tali pinggang pepenjuru, dan sudah ada beberapa perbezaan dalam cara memasangkan bayi dengan betul, bergantung pada berat badannya.

Untuk kanak-kanak prasekolah beratnya kira-kira 15-25 kg, yang tergolong dalam kerusi kereta kumpulan 2, tali bahu perlu diregangkan hanya di bawah satu sandaran tangan, tetapi untuk kanak-kanak kumpulan 3 berat 22-36 kg bahagian atas tali pinggang tidak dilalui di bawah pangkalan tangan secara umum - untuk mengikat penumpang keperluan mereka.

Harus diingat bahawa banyak pengeluar menawarkan lengkap dengan penggalak dan gelung khas, tugasnya ialah untuk merebut tali pinggang keledar biasa dan menariknya sehingga ia jauh dari wajah anaknya. Gelung itu sendiri dilampirkan pada tali pinggang pepenjuru yang terletak di belakang bayi.

Pakar ambil perhatian bahawa fungsi utama peranti sedemikian biasanya tidak dilakukan, kerana dalam kemalangan dalam perlanggaran yang kuat, gelung sebegitu hanya pecah, oleh kerana itu tali pinggang tiba-tiba dilepaskan ke wajah penumpang kecil, mencederakannya. Oleh itu, pengambilan gelung sedemikian adalah dinasihatkan kecuali sekiranya tali pinggang kereta tetap sentiasa menggosok leher seorang kanak-kanak.

Bagaimana untuk memperbaiki dengan Isofix?

Di antara pengeluar peranti khas untuk mengangkut kanak-kanak, sistem yang dipanggil Isofix atau Latch menjadi semakin popular - jika peranti itu dibuat di Amerika Syarikat dan sedikit berbeza dari segi lampiran.

Semua pemerhati ambil perhatian bahawa kaedah pemasangan ini lebih selamat, kerana risiko booster itu sendiri diminimalkan dari tempat duduk biasa.

Walau bagaimanapun, untuk memasang peranti dengan sistem ini, perlu juga kereta itu mempunyai kelengkapan yang sesuai. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, anda boleh membeli dan peranti khas, terima kasih kepada mana-mana kereta Soviet akan dilengkapi dengan pengikat seperti itu, dilampirkan pada tali tempat duduk. Walau bagaimanapun, kebolehpercayaan helah tersebut menyebabkan beberapa keraguan.

Pengertian Isofix adalah bahawa kurungan khas dikimpal kepada kerangka kereta di kawasan tempat duduk, yang merupakan perlengkapan untuk penggemar berpotensi atau kerusi kereta. Alat khas untuk pengangkutan dilengkapi dengan rod khas, yang idealnya dimasukkan ke dalam kurungan ini dan ditetapkan dengan klik sifat.

Terima kasih kepada reka bentuk ini, kebarangkalian bahawa penggalak dengan perlanggaran frontal yang kuat hanya air mata dari tempat duduk dikurangkan beberapa kali - oleh itu, walaupun pada tali kereta biasa, beban akan kurang, kerana mereka hanya perlu memegang anak itu. Dalam kes ini, bayi diikat dengan cara yang sama seperti dalam hal booster klasik tanpa Isofix.

Untuk maklumat mengenai apa yang penggalak dan cara memasangnya dengan betul, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan