Kerusi Kereta Isofix: Ciri dan Spesifikasi

Kandungannya

Kerusi kereta telah lama menjadi item yang mesti ada pada senarai belanja ibu bapa mereka. Mereka menyediakan bukan sahaja keselamatan kanak-kanak, tetapi juga kemudahan semasa dalam perjalanan di dalam kereta. Sejak 2011, di Eropah, sistem Isofix dengan pengikat logam telah menjadi elemen yang tidak dapat diketepikan, yang diperbaiki dengan lebih cepat dan cepat ke badan kereta, bukan kerusi, diikat dengan tali pinggang keledar biasa.

Dalam artikel ini kita akan melihat dengan lebih dekat sistem Isofix, kelebihan dan kekurangannya, cara memasang kerusi tersebut dengan betul, apa yang perlu dicari ketika membeli, dan juga meninjau model yang popular.

Apa itu dan apa untuknya?

Menurut undang-undang Persekutuan Rusia, kanak-kanak berusia sehingga 12 tahun harus diangkut secara eksklusif di tempat duduk kereta, yang memastikan keselamatan semasa gerakan dan sekiranya terjadi kemalangan. Kerusi kereta dengan Isofix telah lama digunakan di Eropa, dan beberapa waktu lalu, peranti serupa muncul di pasar Rusia. Ciri tersendiri tempat duduk dengan gunung yang sama adalah penekanan yang kuat untuk kereta itu sendiri tanpa memerlukan tali pinggang keledar konvensional.

Sistem ini direka dalam dua bahagian: engsel di belakang kerusi, dan kurungan logam dengan kunci. Bahagian pertama dibina ke dalam badan kereta, kedua terkunci dan mengikat pada engsel ini. Oleh itu, kerusi kereta kanak-kanak dipegang teguh dan tidak bergerak semasa memandu.

Kebaikan dan keburukan sistem

Seperti banyak barangan, kerusi kereta Isofix mempunyai kelebihan dan kekurangan. Kelebihan utama reka bentuk adalah kebolehpercayaan, ketahanan dan pengecualian pemasangan tidak wajar. Para penulis telah membangunkan sistem sedemikian rupa sehingga kerusi itu dapat dipasang dengan betul atau dengan cara apapun. Proses pemasangan secepat mungkin dan tepat.

Kehadiran lampiran sedemikian benar-benar menghilangkan tip, mencondongkan atau mengalihkan kerusi kereta semasa brek berat atau beralih.

Setiap tempat duduk mempunyai tali pinggang keledar lima mata terbina dalam yang mengikat kanak-kanak itu ke tempat duduk. Sesetengah model mempunyai bahagian hadapan atau belakang belakang yang boleh ditanggalkan, yang meningkatkan kestabilan kerusi kereta sekiranya berhenti tiba-tiba. Rangka bingkai logam itu sendiri sangat kuat dan tahan lama.

Di antara minus perlu ditekankan harga tinggi kerusi kereta sedemikian, serta banyak berat disebabkan kerangka logam. Ketegaran struktur memberi kesan yang lebih kuat kepada kanak-kanak, yang boleh menjejaskan tubuh, kelemahan ini dapat dihilangkan dengan menambahkan kaki depan. Sistem kerusi kereta musim bunga yang baik dan tali pusat lima mata juga menyelesaikan masalah ini.

Malangnya, Isofix tidak serasi dengan semua kereta, jadi sebelum membeli sistem sedemikian, disyorkan untuk memastikan terdapat gelung logam.

Apa rupanya?

Sistem ini terdiri daripada dua pemegang logam berbentuk U dan sesuai untuk bentuk dan saiz kunci. Terima kasih kepada cengkaman yang kuat pasangan ini, penekanan yang kukuh kerusi kereta dicipta. Reka bentuk mengandaikan lokasi engsel pada bingkai utama kereta, dan kunci kepada mereka dipasang pada tempat duduk sendiri.

Sebagai peraturan, kereta sudah pada mulanya dilengkapi dengan reka bentuk untuk memasang Isofix, dan oleh piawaian Eropah, kehadiran gelung logam dalam konfigurasi asas adalah mandatori untuk kemasukan model untuk dijual.

Sistem Isofix menyediakan hanya dua mata lampiran pada satu paksi, tetapi untuk mewujudkan kebolehpercayaan yang lebih besar, disyorkan untuk menambahkan satu lagi.

Titik ketiga adalah dua jenis.

 • Jenis pertama Ia adalah papan kaki yang boleh ditarik balik yang sesuai dengan pangkal kerusi kereta dan terletak di atas lantai. Ia memberikan ketahanan dan menghalang putaran. Satu lagi kelebihan kaki yang boleh ditarik balik adalah mengurangkan beban pada engsel.
 • Jenis kedua Sokongan tambahan adalah tali pinggang Top tether, yang berfungsi pada prinsip penangkal utama. Belang itu dimasukkan ke dalam lubang khas di bahagian atas kerusi kereta dan diamankan dengan carabiner ke cangkuk khas yang terletak sama ada di lantai but atau di belakang tempat duduk penumpang. Jenis ini dengan mudah mengatasi kecenderungan tempat duduk kanak-kanak dan tidak membenarkan ia berputar, ia dianggap sejagat, jadi kebanyakan kereta yang dihasilkan datang dengan tempat yang sudah disediakan untuk tethering Top.

Reka bentuk Isofix tertakluk kepada beban yang sangat berat semasa kesannya, oleh sebab ini, menurut perakuan keselamatan Eropah ECE R44 / 04, pengilang tidak mempunyai hak untuk mengeluarkan kerusi yang beratnya melebihi 15 kilogram, dan ia hanya boleh digunakan untuk kanak-kanak yang beratnya sehingga 18 kg.

Pandangan

Terdapat beberapa jenis kerusi kereta untuk kumpulan umur yang berbeza, tetapi tanpa gagal, perlu diperhatikan bahawa sistem Isofix digunakan secara eksklusif dalam kumpulan 0+ dan 1, yang sesuai dengan kanak-kanak yang beratnya 0-18 kilogram. Pertimbangkan setiap kumpulan umur secara berasingan.

Kumpulan 0+

Kumpulan ini melibatkan penggunaan kerusi untuk kanak-kanak sehingga 13 kilogram, namun, Isofix di sini dipasang di pangkalan khas, lengkap dengan yang ada buaian membawa dengan kemungkinan menetapkan posisi tidur. Jika perlu, bawa dengan mudah dikeluarkan, dan bayi tidak boleh diganggu jika dia sedang tidur. Dengan persamaan yang sama anda boleh meletakkan buaian kembali.

Satu-satunya kelemahan reka bentuk ini ialah kos komponen yang tinggi, dan hakikat bahawa asas itu hanya sesuai untuk kumpulan umur ini.

Kumpulan 1

Kumpulan ini melibatkan penggunaan kanak-kanak seberat 9-18 kilogram. Kurungan dalam model ini sudah berada di bahagian bawah kerusi kereta. Sesetengah jenama menawarkan model yang sesuai untuk pangkalan dari kategori 0+.

Kumpulan 0 + / 1

Kategori ini adalah gabungan dua yang terdahulu. Dalam model sedemikian, Isofix dibina ke kerusi itu sendiri, dan kepompong boleh diletakkan bersama-sama dan menentang kenderaan. Sesetengah reka bentuk 0 + / 1 mempunyai mekanisme berputar pada 180 dan 360 darjah untuk memastikan kesesuaian dan kemerosotan kanak-kanak yang lebih selesa. Model sedemikian adalah mudah untuk serba boleh dan kemungkinan penggunaan yang lebih panjang.

Kumpulan 2-3

Kumpulan ini direka untuk kanak-kanak berumur 4 tahun dan lebih dari 15 hingga 36 kg. Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan di atas, kerusi ini bukan "nyata" Isofix, kerana ia direka bentuk hanya untuk kanak-kanak yang beratnya sehingga 18 kilogram. Walaupun kedai-kedai moden menawarkan pelbagai pilihan kerusi kanak-kanak kumpulan 2-3, mereka hanya mempunyai sistem pemasangan yang sama, iaitu, mereka praktikalnya tidak mempunyai fungsi perlindungan. Walau bagaimanapun, kerusi kereta ini menghalang anjakan semasa kesan sampingan dan putaran kerusi.

Di antara kelebihan yang kita dapat menyerlahkan ketiadaan keperluan untuk mengikat sistem dengan tali pinggang, kestabilan yang baik dan kemudahan menaiki pesawat dan melepaskan anak.

Kumpulan 1-2-3

Kumpulan ini termasuk mengubah kerusi kereta yang direka untuk kanak-kanak dengan berat 9-25 kilogram dan 9-36 kg, bergantung kepada model yang dipilih. Baru-baru ini, model sedemikian semakin biasa kerana kemudahan dan fleksibiliti aplikasi. Tempat duduk kanak-kanak ini mempunyai meja kecil yang memberikan keselamatan bukan ikat pinggang.

Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk mempertimbangkan bahawa dalam kes ini tali pinggang masih perlu dilalui meja, dan semua beban utama akan jatuh ke atasnya, dan bukan pada kurungan Isofix. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa struktur itu sendiri dalam kumpulan ini melakukan fungsi hiasan dan tidak akan dapat memastikan keselamatan yang lengkap semasa perlanggaran.

Bagaimana untuk memilih?

Apabila memilih model tertentu dengan sistem Isofix, anda harus memberi perhatian kepada beberapa butiran yang pasti akan membantu menentukan pembelian kerusi kanak-kanak yang paling sesuai. Adalah disyorkan untuk membeli hanya kerusi kereta pengeluar terkenal dan boleh dipercayai yang bertanggungjawab terhadap kualiti barangan mereka.

Adalah dinasihatkan untuk membeli kerusi kereta jenama yang berjaya melepasi ujian kemalangan pada jenama kereta anda, jadi anda boleh meneguhkan semula diri anda dan kanak-kanak sekali lagi.

Pastikan anda memberi perhatian kepada kehadiran sijil keselamatan Eropah dengan kod ECE R44 / 04. Harus diingat bahawa sijil terdahulu telah lapuk dan tiada kesan pada masa ini, kodnya ialah: ECE R44 / 03. Sebagai tambahan kepada kod keselamatan, terdapat pada label: nama model, jenis sistem pengikat, jenis tali pinggang (lima atau tiga titik). Dan juga menunjukkan berat yang dibenarkan kanak-kanak dan kod negara di mana model ini telah disahkan.

Kerusi kereta sepatutnya menonjolkan bumper sampingan di tingkat kepala kanak-kanak untuk melindunginya semasa kesan sampingan. Sabuk lima mata lebih baik daripada ikat pinggang tiga titik, kerana ia memastikan keselamatan maksimum bagi kanak-kanak dan mempunyai kebolehpercayaan yang lebih baik. Cuba dapatkan kerusi kereta, supaya sesuai dengan kanak-kanak, sesuai dengan berat badan dan umur. Untuk mengelakkan kesilapan, mula-mula periksa kerusi dengan meletakkan bayi di dalamnya.

Perhatikan warna kain yang mempunyai kerusi kanak-kanak: ia mestilah pastel atau warna gelap, supaya tidak mengganggu mata. Ketiadaan bau toksik menunjukkan kualiti bahan dan keselamatan tambahan kanak-kanak. Adalah dinasihatkan untuk membeli tempat duduk kereta dengan penutup penutup supaya ia dapat dibasuh sekiranya pencemaran. Perlu ada bantalan lembut khas pada tali pinggang supaya tidak menggosok badan dan tidak membawa ketidakselesaan.

Bagaimana untuk memasang di dalam kereta?

Sebelum memasang kerusi di dalam kereta, anda perlu membaca dengan teliti arahan untuk digunakan, kerana sesetengah model menyediakan pemasangan tambahan dengan tali pinggang. Sistem engsel logam dipasang di dalam kerusi belakang kereta. Jika anda meletakkan tangan di antara bantal dan belakang, anda boleh dengan mudah mencarinya. Dalam kereta yang lebih moden memasang palam hiasan, menunjukkan kehadiran pengikat. Sebagai peraturan, mereka adalah bulat dan mempunyai gambar dalam bentuk kanak-kanak di kerusi kereta.

Reka bentuk Isofix adalah cepat dan mudah dipasang, bagaimanapun, bergantung pada jenis tempat duduk, terdapat beberapa perbezaan. Untuk menjamin kerusi kereta untuk bayi yang baru lahir, anda harus mengarahkan kunci ke engsel logam dan tekannya sehingga ia klik. Selepas asas dipasang, sokongan bawah ditetapkan dalam bentuk kaki yang boleh dipanjangkan. Seterusnya, letakkan pangkalan pembawa, yang juga dipasang sehingga ia klik.

Pada kedua-dua reka bentuk terdapat petunjuk khas yang menunjukkan pemasangan yang betul. Sistem sedemikian sangat mudah, kerana tidak mungkin untuk membangkitkan bayi, untuk memindahkannya dari kereta ke bilik, sudah cukup untuk menghapuskan pembawa dari pangkalan.

Untuk memasang jenis kerusi kereta jenis lain, gunakan jujukan berikut: kurungan dilanjutkan ke badan dan diarahkan ke engsel, selepas itu anda harus menekan pada badan sehingga ia klik. Selepas penetapan, penunjuk pemasangan yang betul harus hijau. Seterusnya, anda perlu mengikat tali pinggang teratas dan menyesuaikan panjangnya.

Jika perlu mengeluarkan sistem dari kereta, pertama sekali perlu menanggalkan tali pinggang dan tekan pada tuil untuk membuka kunci kunci Isofix.

Pengilang

Pengilang produk kanak-kanak moden menawarkan pelbagai pilihan kerusi kereta kanak-kanak dengan sistem Isofix. Ingat bahawa ketika memilih model tertentu harus dipandu oleh merek mobil di mana tempat duduk akan dipasang. Pastikan model ini melepasi ujian kemalangan pada kereta anda. Pertimbangkan model reka bentuk yang paling popular c Isofix, termasuk dalam kebanyakan penilaian. Semua kerusi kereta berikut mempunyai sijil keselamatan Eropah ECE R44 / 04.

Capella S12312i

Kerusi kereta pengilang Cina dimaksudkan untuk anak-anak yang beratnya 9-36 kilogram:

 • kanak itu diperbaiki dengan tali lima mata terbina dalam, panjang laras;
 • kedudukan backrest adalah laras sehingga bayi dapat tidur dengan nyaman;
 • upholsteri kain mudah dikeluarkan dan boleh dibasuh mesin;
 • headrest adalah ketinggian boleh laras, mempunyai lima kedudukan;
 • kerusi yang selesa, lembut dan ergonomik memberikan keselesaan kepada badan, dan bantal anatomi akan memelihara kepala dengan lancar;
 • pengilang menawarkan beberapa warna: kelabu, hitam, krim, krim;
 • dipasang ke arah kereta;
 • Memerlukan penekanan tambahan dengan tali pinggang keledar.

Ulasan model ini adalah sepenuhnya positif. Ibu bapa berpuas hati dengan kerusi yang lembut dan ergonomik di mana kanak-kanak berasa selesa. Pemasangan mudah dan mudah model, prestasi berkualiti tinggi, pelbagai warna dan kemudahan pembeli kecantikan penjagaan, serta harga yang bagus.

Siger Cocon Isofix

Model ini bertujuan untuk kategori kanak-kanak berat 1-2, iaitu 9-25 kilogram:

 • buckle tali pinggang keledar tahan lama menyediakan keselamatan tambahan;
 • belakang model boleh dilaraskan tinggi, mempunyai enam kedudukan;
 • kain pelekat kain boleh dibasuh mudah dibersihkan di mesin basuh;
 • perlindungan kesan sampingan tambahan;
 • pemasangan berlaku ke arah kereta;
 • Adalah disyorkan untuk mengikat model dengan sabuk kereta tambahan;
 • Sejumlah besar warna dan corak menarik pada bantal.

Maklum balas mengenai model ini kebanyakannya positif. Ibu bapa gembira dengan harga berpatutan kerusi kereta, pelbagai warna dan corak lucu pada kain. Terdapat kerusi lembut, sebilangan besar peruntukan belakang dan perlindungan plastik tambahan di sisi. Plus besar adalah kemudahan menyesuaikan backrest, yang boleh dilakukan dengan hanya satu tangan. Walau bagaimanapun, terdapat pengguna yang menyerlahkan dan merugikan. Oleh itu, kekuatan kunci ternyata terlalu besar untuk beberapa ibu bapa, dan mereka tidak membukanya.

Pemimpin Kanak-kanak Verona

Model ini tergolong dalam kumpulan 1-2-3:

 • tali pinggang keledar lima mata adalah laras ketinggian dan mempunyai lapisan lembut supaya tidak menggosok atau tidak selesa bayi;
 • headrest anatomi adalah ketinggian boleh laras bergantung pada ketinggian kanak-kanak;
 • rangka kerja yang kuat dan tidak terjejas tidak terdedah kepada ubah bentuk;
 • sisipan tambahan dengan fungsi penyerap kejutan pada tahap kaki dan bahu memberikan perlindungan sisi;
 • untuk bayi, terdapat pelantar anatomi khas dengan sayap sisi yang menghilangkan sudut tempat duduk dan memberi sokongan kepada tulang belakang kanak-kanak;
 • Upholstery kain hypoallergenic mempunyai fungsi ventilasi;
 • beberapa skim warna;
 • penutup mudah dilepas dan sesuai untuk mencuci dalam mesin taip.

Maklum balas mengenai model ini kebanyakannya positif. Pembeli berpuas hati dengan kerusi yang lembut dan anatomi di mana kanak-kanak berasa selesa. Walau bagaimanapun, ketidakupayaan untuk menyesuaikan kedudukan belakang masih menghalang sesetengah daripada meletakkan lima mata.

Maxi-Cosi AxissFix Plus

Kumpulan kerusi kereta 0 + / 1 membolehkan anda dengan cepat menjalankan pendaratan dan menurunkan kanak-kanak itu. Tempat ini mempunyai mekanisme swivel 360 darjah.Tali lima perkara, laras panjang, duduk anatomi selesa dengan empat kedudukan belakang dan perlindungan tambahan kepala dan leher kanak-kanak memberikan keselesaan dan keselamatan maksimum kanak-kanak.

Apabila membeli kerusi kereta, memilih pengeluar yang terbukti dengan ulasan positif. Jangan simpan keselamatan dan keselesaan kanak-kanak itu.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara memasang kerusi kereta dengan betul, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan