Tempat duduk kereta untuk kanak-kanak dari 15 hingga 36 kg: ciri dan petua untuk memilih

Kandungannya

Kerusi kereta sering dilihat sebagai sifat yang sangat diperlukan untuk mengangkut kanak-kanak di bawah umur tiga tahun, namun pengilang produk tersebut menegaskan bahawa keselamatan pengangkutan yang lengkap dapat dijaga hanya jika anak memimpin tempat duduk istimewa hingga berusia 12 tahun. Ramai ibu bapa mengabaikan cadangan ini, tetapi semuanya menunjukkan bahawa mereka melakukannya dengan sia-sia.

Ciri khas

Kebanyakan ibu bapa percaya bahawa pada usia yang relatif sedar anak itu boleh duduk di kerusi dewasa yang berasingan, memakai tali pinggang keledar kereta konvensional. Dalam secubit, angkat dan angkatnya. Secara semulajadi, kedua-dua pilihan tidak boleh diterima dari sudut pandangan keselamatan dalam keadaan kecemasan. Apabila kanak-kanak ditahan di tangan orang dewasa, dalam keadaan brek secara tiba-tiba, atau terutamanya kesan sampingan, dia tidak dilindungi daripada dibuang ke hadapan sama sekali.

Suatu tali pinggang keledar standard juga memberi jaminan yang sangat meragukan, kerana ia direka untuk orang dewasa dan tidak selalu mengetatkan ketegangan yang diperlukan, dan ia terlalu tinggi, jadi bukannya dada ia boleh menggenggam tekak, dengan akibat yang serius. Itulah sebabnya penyelesaian yang ideal adalah kerusi kereta yang direka untuk usia yang sesuai.

Kursi untuk kanak-kanak prasekolah dan kanak-kanak di bawah usia remaja tidak begitu biasa, tetapi mereka wujud - model-model ini jatuh ke dalam kategori 2/3. Kumpulan kerusi kereta ini menimbulkan tuntutan tertentu terhadap penumpangnya, misalnya, berat badan dari 15 hingga 36 kg dan ketinggian sekurang-kurangnya 95 sentimeter. Bagi penunjuk pertumbuhan atas, ia berbeza bergantung kepada model - ia boleh menjadi 145 dan 160 sentimeter. Pada masa yang sama, parameter tempat duduk mungkin berbeza dengan ketara, jadi dinasihatkan untuk "cuba" kerusi sebelum membuat pembelian.

Konsep 2/3 dilaksanakan dengan cara yang sangat mudah - sebenarnya, pengeluar menyediakan dua kerusi, satu di sisi lain. Asas adalah 3 yang lebih besar, yang mempunyai ketegaran yang diperlukan dan menyediakan sebagian besar perlindungan yang diperlukan. Kerusi kategori 2 dalam kes ini diwakili oleh lapisan yang agak nipis, yang dipasang di atas kerusi 3 dan menyediakan "pelukan" lebih dekat untuk bayi, yang terlalu awal untuk menggunakan kategori 3.

Apabila kanak-kanak membesar, lapisan semacam itu hanya dikeluarkan, dan kerusi biasa untuk kumpulan umur ketiga masih dari pengubah. Secara semulajadi, lapisan lembut kategori kedua lebih murah untuk ibu bapa daripada kerusi penuh kumpulan yang sama - kerana ini, penjimatan dicapai.

Memandangkan kehidupan kanak-kanak bergantung kepada keberkesanan kerusi kereta, sebelum memasuki pasaran, pengeluar terkemuka menjalankan ujian kemalangan, apabila keadaan kecemasan dibuat dalam keadaan makmal. Biasanya kereta tanpa kawalan dihantar ke penghalang konkrit pada kelajuan tinggi untuk melihat bagaimana ia akan berakhir. Sudah tentu, bukan seorang kanak-kanak, manekin diletakkan di kerusi kereta, tetapi menurut keadaannya selepas perlanggaran, ia dinilai seberapa berkesan model yang dipersoalkan.

Fungsi utama kerusi kereta adalah untuk mengelakkan kanak-kanak daripada inersia dilemparkan dari tempat duduk selepas perlanggaran, tetapi model terbaik juga dapat melembutkan pukulan secara langsung.

Pandangan

Nampaknya kerusi kereta kanak-kanak bukanlah struktur yang paling kompleks untuk menganggap kepelbagaian spesies. Walau bagaimanapun, klasifikasi menonjol walaupun untuk kerusi kanak-kanak kumpulan 2/3. Bermula, perlu diingat bahawa kerusi kereta kanak-kanak paling kerap dihasilkan tepat dalam format 2/3, namun, sebagai pengecualian, mereka datang secara berasingan dan hanya 2, dan hanya 3. Perbezaan utama ialah 2 kanak-kanak prasekolah bersyarat, dan 3 adalah anak umur sekolah lebih muda daripada remaja.

Kebanyakan pengeluar memahami bahawa mana-mana keluarga akan memilih satu kerusi tahan lama, jadi mereka menghasilkan tepat 2/3, yang umurnya mencapai sembilan tahun.

Tidak seperti kereta bayi yang sama, di mana pengubah biasanya tidak memberikan keselesaan yang sempurna dalam mana-mana jawatan yang mungkin, dalam kes kerusi kereta, model 2/3 adalah pilihan terbaik, jadi membeli dua kerusi yang berasingan adalah mungkin, tetapi tidak semestinya.

Memandangkan jalan itu mungkin jarak jauh, dan seorang kanak-kanak berusia 3 tahun mungkin ingin tidur pada bila-bila masa, kerusi kereta dengan kedudukan tidur sangat berjaya. Bagi produk tradisional seperti keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian dan kecondongan kepala tempat tidur, tetapi jika anda mahu bayi tidur, model terbaik menawarkan kemungkinan menyandarkan sandaran. Kerusi pada masa yang sama kerana ia pergi sedikit ke hadapan, tetapi masih dapat diandalkan tetap dengan tali pinggang keledar kereta standard.

Secara berasingan, ia mesti dikatakan mengenai penggalak yang dipanggil - ini adalah kerusi kereta yang tidak menganggap kehadiran sandaran. Mereka perlu untuk kanak-kanak yang, disebabkan umur dan saiz mereka, tidak begitu mudah diletakkan di kerusi kanak-kanak, tetapi masih tidak mampu menggunakan sabuk keledar "dewasa". Menyedari keadaan sedemikian hampir selalu sementara dan tidak dapat diramalkan, pengeluar biasanya membuat kerusi kumpulan 2/3 supaya, jika perlu, backrest dapat dihapus sama sekali, mengubah desain menjadi booster.

Model penilaian

Tempat kerusi kereta bayi adalah produk yang mana kualiti tertinggi adalah penting, namun ulasan menunjukkan bahawa, seperti dalam industri lain, terdapat model terbaik dan segala yang lain. Sesetengah pengeluar bersedia untuk mengurangkan prestasi keselamatan supaya produk akhir lebih murah dan lebih murah untuk pembeli. Sesetengah syarikat melakukan segala-galanya untuk melindungi daripada impak, tetapi kerana kemudahan ini menderita. Sesetengah syarikat berjaya menggabungkan fungsi dan reka bentuk bergaya dalam produk mereka. Dan bagi sesetengah jenama, semua petunjuk ini agak seimbang.

Dengan cara ini, atas sebab ini, agak sukar untuk menamakan kerusi kereta yang ideal, kerana setiap pengguna mungkin mempunyai permintaan khas. Sudah tentu, kriteria utama adalah keselamatan, tetapi jika kanak-kanak itu tidak selesa dan dia sentiasa menangis - ia akan mengganggu pemandu, sekali lagi menimbulkan keadaan kecemasan. Seseorang mempunyai anak terlalu pendek untuk model yang lebih baik, dan orang lain terlalu tinggi atau penuh.

Secara ringkasnya, tidak ada kriteria yang jelas, oleh itu adalah perlu untuk membuat beberapa model dari mereka yang dikritik agak jarang.

Cybex Solution X2-Fix

Kerusi kereta ini adalah contoh yang jelas tentang fakta bahawa pengilang itu mungkin tidak mempunyai pengalaman hebat dalam pengeluaran produk tersebut, tetapi masih membuatnya secara kualitatif. Sejarah jenama itu mempunyai dua dekad.

Walau bagaimanapun, model ini, merujuk kepada yang terbaru, berjaya memenangi banyak pertandingan Eropah untuk kerusi kereta kanak-kanak. Untuk mengikat, sistem Isofix moden digunakan, yang menyediakan sambungan yang boleh dipercayai antara tempat duduk dan kereta. "Cip" khas kerusi ini adalah headrest tiga posisi yang dipatenkan, yang membolehkan anda mencari kedudukan ideal untuk kanak-kanak di kalangan sebelas pilihan, tanpa backrest laras juga tidak.

Dengan tahap pembatalan kesan sampingan, model ini dianggap sebagai yang terbaik dari jenisnya.Di Internet, anda dapat menemui banyak video yang menggambarkan betapa baiknya kerusi ini dan menunjukkan hasil sebenar, berjaya melewati ujian kecelakaan.

Evenflo ProComfort Amp LX Booster Positioning Booster

Ketidakkonsistenan kanak-kanak dengan parameter standard untuk usianya dapat mengurangkan jumlah pilihan yang tersedia, namun ini tidak bermakna dia akan memandu tanpa kerusi kereta. Model yang dipertimbangkan direka untuk kanak-kanak yang dicirikan oleh peningkatan dimensi - khususnya, berat maksimum yang ditetapkan penumpang di sini adalah 45 kilogram.

Pengilang tidak terhad kepada piawai pelarasan minimum, tetapi juga menjaga kemudahan, sebagai contoh, membuat lekapan tangan lembut dengan pemegang terbina dalam.

ClickTight Marathon Britax

Sebaliknya, kerusi ini mengehadkan berat maksimum, kerana ia hanya sesuai untuk penumpang yang tidak lebih berat dari 29.5 kg. Tetapi keselamatan di sini diperhatikan dengan berhati-hati bahawa ramai pakar terkemuka menganggapnya sebagai penyelesaian terbaiknya.

Pengilang British telah cuba membuat reka bentuk kerusi secara harfiah sesuai dengan bayi dari semua pihak, yang akan membantu untuk tidak terbang keluar dari kerusi jika terjadi perlanggaran dan melemahkan kesan sampingan yang berpotensi.

Jangan lupa jurutera dan bahawa dalam banyak kemalangan walaupun kerusi kereta kanak-kanak tidak menyimpan, jika dipasang dengan betul. Untuk mengelakkan masalah sedemikian, pemaju telah mempermudahkan proses pemasangan sebanyak mungkin - ia dikurangkan kepada tarikan asas tali pinggang keledar standard di bawah lekapan tangan.

Maxi-Cosi Pria 85

Model ini boleh dikaitkan walaupun kepada kumpulan lebih banyak transformator pelbagai fungsi 1/2/3, yang tidak menghalangnya daripada memenuhi piawaian yang dipertimbangkan dalam artikel ini. Di sini, jumlah kedudukan berpotensi anak-anak adalah banyak daripada di tempat lain. Berat penumpang dibenarkan bermula dari hanya 6 dan berakhir dengan 39 kilogram.

Dalam mengejar keselesaan maksimum, pereka tidak lupa tentang keselamatan, terutamanya, perhatian yang besar telah diberikan kepada perlindungan sisi, kerana dalam kemalangan kanak-kanak paling banyak menderita dari pelanggaran sebelah.

Bagaimana untuk memilih?

Pilihan kerusi kereta yang boleh dipercayai untuk kanak-kanak bukanlah tugas yang mudah, kerana tidak ada ruang untuk kesilapan. Seperti yang telah disebutkan, model sejagat tidak wujud, kerana setiap kanak-kanak perlu memilih kerusi secara berasingan. Untuk melakukan ini tanpa gagal, anda mesti sekurang-kurangnya mengetahui kriteria asas, yang mana terdapat cukup banyak.

Mengenai usia dan berat telah dikatakan, jadi ia tetap menentukan parameter lain.

Serasi dengan model kereta

Dalam usaha untuk menyediakan kanak-kanak dengan keselesaan dan keselamatan maksimum, ibu bapa yang rajin sering lupa bahawa kerusi kereta "sempurna" mungkin tidak masuk akal di belakang rumah kereta mereka. Model Universal sepatutnya sesuai untuk semua kereta yang mematuhi piawaian ECE R14 dan R16, tetapi dalam kes ini, adalah dinasihatkan untuk mencuba tempat duduk, terutamanya jika kereta itu adalah pengeluaran domestik.

Kursi model separa sejagat dan khas direka hanya untuk kereta tertentu, jadi pertama anda perlu memastikan bahawa potensi pembelian akan dibuat.

Jenis lampiran ke kereta

Anda boleh mengikat tempat duduk ke tempat duduk belakang menggunakan tali pinggang keledar standard, tetapi pilihan ini, walaupun popular, tidak dianggap ideal. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, lebih banyak pengeluar kerusi kereta dipandu oleh sistem Isofix, yang melibatkan memegang kerusi pada kurungan khas yang masuk jauh ke dalam kerusi. Terdapat juga model yang mempunyai elemen tahan lasak yang tidak membenarkan kerusi itu bergerak maju dengan kesan frontal.

Terdapat kerusi dengan tali pinggang jangkar, yang tambahan dilampirkan pada bahagian belakang sandaran.

Tali pinggang kerusi

Perlindungan terhadap melemparkan kanak-kanak di bawah brek berat sering disertakan dengan tali dengan satu, tiga atau lima mata lampiran.Semakin banyak mata, lebih baik daya impak diedarkan ke atas permukaan badan kanak-kanak, meminimumkan risiko kecederaan serius. Sebagai pengecualian, perlindungan berlepas juga boleh disediakan oleh meja depan.

Walau apa pun, semua pengikat perlu membenarkan pembubaran seketika, sementara untuk kanak-kanak prasekolah, penting bahawa mereka sendiri tidak dapat membuka kembali tali pinggang.

Jenis bingkai

Sesetengah tempat duduk kereta kanak-kanak tidak mempunyai bingkai yang tegar, maka mereka sangat padat dan murah, tetapi mereka mampu melindungi anak itu daripada dibuang ke depan, tetapi tidak terkena. Bingkai plastik sudah menjadi keselamatan yang lebih tinggi, kerana sampel moden yang terbaik menentang ubah bentuk yang agak baik dan dapat menahan tamparan yang kuat, sementara kerusi ini akan menelan belanja orang tua yang agak murah.

Bingkai aluminium menjadikan kerusi itu sebagai mahal yang mungkin, tetapi ia tidak menjadikannya lebih berat, dan dari segi kekuatan adalah penyelesaian yang ideal, kerana ia sangat melindungi terhadap kesan dan membolehkan anda mengekalkan kedudukan tulang belakang anak-anak yang betul semasa perjalanan panjang.

Kedudukan anatomi belakang dan ketahanan kepala

Sehingga remaja, rangka kanak-kanak masih lembut dan berada di tahap pertumbuhan dan pembentukan, oleh itu, kini sangat penting untuk memastikan kedudukan ortopedik belakang dan leher. Tidak ada standard khusus di sini - ia lebih tepat untuk mengatakan bahawa kerusi itu sepadan dengan dimensi dan parameter penumpangnya.

Memandangkan ia sentiasa dan berkembang dengan pesat, keutamaan diberikan kepada kerusi yang membolehkan peraturan multi-kedudukan kedudukan mereka.

Kita tidak boleh lupa bahawa kanak-kanak usia prasekolah mungkin mahu tidur pada bila-bila masa, jadi belakang dengan kedudukan tidur akan menjadi bonus yang hebat untuk perjalanan yang panjang.

Bahan perlindungan

Di dunia moden, tiada siapa yang akan bersetuju untuk pergi untuk ketidaknyamanan yang jelas demi keselamatan, dan tidak mungkin untuk menjelaskan kepada seorang anak kenapa dia harus duduk di kerusi yang tidak selesa, ketat memeluk, kadang kala kotor. Oleh itu, untuk permulaan adalah berfaedah untuk memberi kanak-kanak itu untuk mencuba kerusi itu sendiri. Perlu membeli hanya jika bayi tidak menunjukkan rasa tidak puas hati.

Adalah wajar kain itu sendiri menanggalkan kotoran dan agak mudah dibersihkan tanpa dibasuh, namun, ia sama pentingnya dengan reka bentuk kerusi yang mencadangkan kemungkinan mengeluarkan penutup untuk penjagaan kebersihan. Dengan cara ini, biasanya upholsteri diperbuat daripada bahan sintetik dengan sedikit tambahan serat semulajadi, bagaimanapun, untuk haba musim panas model dengan penutup kapas yang menyediakan pengudaraan yang lebih baik jauh lebih sesuai.

Menandakan

Ada organisasi yang terlibat secara profesional dalam menilai keselamatan kerusi kereta kanak-kanak. Sekiranya pengeluar dengan model ini telah lulus ujian itu, dia tidak akan gagal membanggakannya.

Adalah disyorkan untuk mencari Internet untuk video dengan ujian kemalangan sebenar untuk melihat dengan mata anda sendiri bagaimana pembelian yang berpotensi dapat melindungi seorang anak sekiranya berlaku kemalangan.

Dalam video seterusnya, lihat gambaran terperinci kerusi kereta 2-3 Cybex Solution X2-Fix (Cybex Solution X 2 Fix).

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan