Kerusi kereta dari 0 hingga 18 kg: pilih model terbaik

Kandungannya

Kategori kerusi kanak-kanak kategori 0-1 dipanggil "universal" atau "gabungan". Kategori ini dianggap sebagai salah satu yang paling sukar, kerana produk tersebut sepatutnya sesuai untuk kedua-dua bayi baru lahir dan bayi berusia 3 tahun. Pengilang kerusi kereta dalam pembuatan produk mengambil kira bukan hanya ciri fisiologi bayi, tetapi juga seorang kanak-kanak yang cukup dewasa. Oleh itu, sangat penting untuk memilih produk yang memenuhi semua keperluan dan sesuai dengan ibu bapa muda untuk harga.

Penerangan

Kerusi kereta bayi 0-18 kg boleh dibeli di hampir mana-mana kedai kanak-kanak. Tetapi tidak semua ibu bapa menganggap pembelian sedemikian diperlukan, memandangkan kerusi kereta direka untuk tempoh perkhidmatan yang singkat, dan mahal. Pengambilalihan produk berkualiti seolah-olah beberapa orang membazir wang yang tidak perlu.

Ramai ibu muda berfikir bahawa lebih selamat untuk memelihara bayi semasa melakukan perjalanan daripada meletakkannya di kerusi khas. Tetapi tidak semua orang memahami bahawa dalam kemalangan hanya sekatan mampu menyelamatkan nyawa bayi, kerana daya impak dalam perlanggaran mungkin lebih dari 150 kg. Oleh sebab itu, seseorang tidak dapat menyelamatkan nyawa dan kesihatan bayi, dan hanya menggunakan buaian khas untuk pengangkutannya.

Peranti kumpulan 0-1 direka untuk berat badan kanak-kanak sehingga 18 kg. Mereka mempunyai beberapa ciri operasi yang harus dipertimbangkan ketika membeli produk. Model moden boleh dibentangkan dalam dua jenis konfigurasi, yang membolehkan anda memasang kerusi dan menentang kursus, dan menghadap ke arah lalu lintas.

Tidak semua kerusi kereta dalam kategori ini sesuai untuk mengangkut bayi dari bulan pertama kehidupan.

Agar peranti sesuai untuk digunakan oleh bayi, ia mesti mempunyai kemasukan khusus yang direka untuk bayi baru lahir. Bentuk pelapik mesti mempunyai bentuk yang sesuai, jika tidak, lebih baik untuk membeli pembawa kereta, yang ideal untuk mengangkut bayi dari 0 hingga 6 bulan.

Varieti

Tempat duduk kereta untuk kanak-kanak dibahagikan kepada 5 kumpulan. Mereka semua tertumpu pada berat penumpang kecil, ketinggian dan umurnya. Standard keselamatan kanak-kanak Eropah membahagikan kerusi kereta ke dalam kategori berikut:

  • Kumpulan 0 - sesuai untuk mengangkut bayi baru lahir yang beratnya tidak melebihi 10 kg. Katil pelarik kereta boleh digunakan walaupun untuk bayi pramatang, kerana mereka mempunyai bahagian bawah yang kukuh. Mereka dilengkapi dengan tali pinggang keledar lima mata yang betul membetulkan kanak-kanak itu di dalam peranti.

Untuk memasang kumpulan kerusi kereta 0 hanya boleh berada di tempat duduk belakang dengan tali pinggang kereta.

  • Kumpulan 0+ - tempat duduk kereta yang boleh dibawa. Terima kasih kepada pemegang yang mudah ia dapat dengan mudah dipindahkan, dan reka bentuknya membolehkan anda memasang kerusi pada casis kereta dorong itu. Pemasangan kerusi dibuat terhadap pergerakan kereta, supaya tidak merosakkan tulang belakang bayi semasa brek berat. Ia ditetapkan pada asas khas, termasuk dalam kit, dan diamankan dengan tali pinggang keledar.
  • Kumpulan 1 - Tempat duduk kereta penuh direka untuk kanak-kanak berumur satu tahun dengan berat sehingga 18 kg. Mereka mempunyai fungsi yang membolehkan anda menurunkan tempat duduk dalam kedudukan mendatar untuk tidur seorang kanak-kanak. Pasang produk di bahagian belakang mesin yang menghadap pergerakan.Pengancing terdiri daripada tali pinggang keledar lima mata.
  • Kumpulan 2 - Produk sesuai untuk kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun, dan dapat menahan beban tidak melebihi 25 kg.
  • Kumpulan 2/3 - Kekangan kanak-kanak yang boleh digunakan oleh kanak-kanak berumur 3 hingga 12 tahun. Mereka boleh menyesuaikan diri dengan parameter individu bayi duduk, yang menjadikan mereka sangat popular. Produk mempunyai sekatan sisi gelongsor dan headrest laras.

Bagi pendakap yang boleh dipercayai kanak-kanak di kerusi kereta yang digunakan tali pinggang keselamatan automotif, dan produk itu sendiri boleh diletakkan pada kerusi penumpang depan.

  • Kumpulan 3 - Penggalak yang direka untuk lokasi yang selamat di dalam kereta remaja. Penumpang pengikat menggunakan tali pinggang automotif konvensional.
  • Kerusi universal - menggabungkan beberapa kumpulan. Sebagai contoh, produk kumpulan 0 / + 0 adalah pembawa, autolink dan peranti kereta dalam satu orang. Kumpulan 1-2-3 tidak mempunyai fungsi untuk menukar posisi belakang, yang menimbulkan ketidakselesaan bagi bayi dari 0 hingga setahun.

Kumpulan kerusi kereta tidak mempunyai sempadan yang jelas, kerana setiap peranti sepadan dengan parameter individu kanak-kanak. Produk gabungan tidak dianggap sebagai pilihan yang sangat baik kerana hakikat bahawa syarat-syarat tertentu diperlukan untuk setiap umur. Peranti universal tidak boleh serentak memenuhi keperluan kedua-dua bayi dan kanak-kanak dewasa.

Peraturan pemilihan

Memilih kerusi kereta yang tahan lasak dan kukuh untuk kanak-kanak harus berdasarkan banyak faktor. Dalam kes ini, reka bentuk warna dalam perkara ini sepatutnya mempunyai nilai yang terakhir.

Utama dalam pilihan kerusi kereta mempengaruhi umur kanak-kanak dan ciri-ciri fisiologinya. Penyelesaian yang ideal akan menjadi produk di mana bayi mempunyai ruang yang cukup. Agar tidak membeli terlalu dekat dengan peranti, anda perlu mengambil bayi dengan anda, dan cuba pada setiap model yang anda suka di kedai. Reka bentuk ini seharusnya mempunyai margin yang panjang dan lebar supaya tidak lama lagi akan memperoleh produk baru.

Pembelian barangan melalui kedai dalam talian harus memberi tumpuan kepada pengelasan ke dalam kumpulan, yang ditunjukkan dalam perihalan peranti.

Apabila mencari pilihan terbaik, ia patut memeriksa jenis lampiran untuk membandingkannya dengan keserasian dengan kereta anda. Adalah dipercayai bahawa pengancing yang paling boleh dipercayai adalah sistem Isofix, yang, terima kasih kepada alur khas, memungkinkan untuk memperbaiki bahagian bawah kerusi. Mesin itu mestilah dipasang dengan kurungan padanan yang dilekatkan pada badan. Bahagian ini membantu anda dengan cepat dan mudah menetapkan peranti.

Tugas utama penahanan kanak-kanak adalah untuk melindungi bayi dalam keadaan kecemasan. Untuk menguji produk, pelbagai ujian kemalangan dijalankan, meniru keadaan sebenar apabila kereta mengalami kemalangan.

Bahan, bentuk struktur dan plat sisi mempengaruhi perlindungan kanak-kanak. Tetapi ciri-ciri reka bentuk tidak dapat dianggarkan sekilas, jadi ia patut memeriksa semua dokumen untuk barangan tersebut. Sekiranya produk ini ditanda dengan ECE R44.03, ini bermakna ia sesuai untuk digunakan dalam keadaan yang melampau.

Tempat duduk yang baik harus mempunyai fungsi pelarasan tali pinggang, yang diperlukan untuk mengubah ketinggian pemasangan sehingga mereka diposisikan dengan benar. Ia juga penting bahawa produk boleh menyesuaikan headrest dan backrest. Ciri-ciri ini membantu memudahkan kedudukan penumpang kecil di dalam peranti.

Kaedah pemasangan juga sangat penting apabila membeli kerusi kereta. Ia boleh meletakkan bahagian hadapan dalam arah perjalanan atau menentangnya. Contohnya, untuk bayi, perlu memasang peranti itu terhadap perjalanan kenderaan, kerana keadaan seperti itu selamat untuk fisiologi kanak-kanak.

Kanak-kanak kecil sering menyapu dan mengotorkan benda-benda di sekelilingnya, jadi pelopor lembut kerusi itu perlu mempunyai sarung yang boleh ditanggalkan. Oleh itu, ia akan berubah untuk memastikan penampilan produk yang menarik untuk masa yang lama.

Sudah tentu, hujah yang menentukan apabila memilih kerusi kereta kanak-kanak adalah harganya. Kos minimum peranti kumpulan 0+ ialah 2000 p, dan produk kumpulan 3 kos sekurang-kurangnya 6000 p.

Penilaian Jenama

Untuk memilih kerusi kereta terbaik, baik dalam penampilan dan keselamatan, anda perlu mengkaji ulasan pembeli sebenar. Pendapat majoriti pengguna membolehkan anda mencari kumpulan tempat pilihan terbaik 0-1.

Renolux Serenity Franklin

Kerusi kereta keselesaan meningkat mempunyai kes berbentuk mangkuk dan memasukkan lembut yang membolehkan kedudukan bayi paling mudah. Peranti ini mempunyai reka bentuk moden, yang menambah populariti di kalangan ibu bapa muda. Kerusi itu boleh dipasang di kerusi belakang di mana-mana kedudukan, bergantung kepada umur kanak-kanak itu. Dan untuk menetapkan ia perlu menggunakan tali pinggang keledar biasa. Kos - 15000 p.

Bintang Rant

Model dengan badan laras, perlindungan sampingan, dan reka bentuk yang bergaya. Kerusi kereta mempunyai platform yang stabil, perumahan plastik tahan impak, bentuk tempat duduk anatomi dan perlindungan sampingan yang dipertingkatkan. Untuk memasang peranti yang digunakan tali pinggang keledar biasa. Untuk kemudahan bayi dan ibu bapa, model ini mempunyai pelapik dan perlindungan yang boleh dilepas, serta keupayaan menyesuaikan sandaran dengan satu tangan. Kos - 4500 p.

Bertoni (Lorelli) Concord

Kerusi kereta dilengkapi dengan tempat duduk yang lembut dan tali pinggang keledar yang boleh dipercayai lima mata. Ia diperbuat daripada tisu hypoallergenic, yang penting untuk kulit halus bayi. Produk ini mempunyai tiga kedudukan kembali, penutup mudah alih dan keupayaan untuk dipasang sebagai muka kepada pergerakan itu, dan menentangnya. Kos - 3700 p.

Nania Cosmo SP

Produk ini mempunyai reka bentuk yang menarik yang tidak akan meninggalkan mana-mana kanak-kanak yang tidak peduli. Reka bentuk yang boleh dipercayai, keselesaan dan warna yang menarik menjadikan peranti ini popular di kalangan ibu bapa muda. Tempat duduk kereta boleh dipasang dalam dua arah, penetapan dilakukan menggunakan tali pinggang keledar standard. Kejang belakang mungkin dilakukan dalam 5 posisi, dan pangkalan tinggi akan membolehkan kanak-kanak melihat tingkap. Kos - 4800 p.

Britax Roemer Dualfix

Peranti ini mempunyai platform dengan mekanisme berputar. Ia dilengkapi dengan gunung Isofix dan berhenti menegak, yang direka untuk melindungi kanak-kanak sebanyak mungkin. Para pemilik berpuas hati bahawa orientasi struktur dapat diubah tanpa membuang pangkalan itu sendiri. Di dalam produk terdapat headrest laras yang disambungkan ke tali pinggang keledar, yang membolehkan anda menukar ketinggian tali pinggang ketika menyesuaikan headrest. Kos - 33,000 p.

Bagaimana untuk membaiki?

Untuk memastikan kumpulan tempat duduk kereta kanak-kanak 0-1, anda boleh menggunakan beberapa kaedah. Pilihan yang paling biasa - menetapkan tali pinggang yang tetap. Setiap kereta mempunyai tali pinggang keledar, jadi penetapan peranti dianggap paling mudah. Tetapi pilihan ini tidak dibezakan dengan kebolehpercayaan yang tinggi dan panjang tali pinggang tidak selalu cukup untuk menjamin kerusi.

Untuk membetulkan produk dengan tali pinggang teratur, anda perlu melangkau mereka melalui tag khas yang terletak di kerusi kereta. Untuk membetulkan produk terhadap gerakan, anda perlu melangkau unsur biasa melalui tanda biru, dan memasang peranti yang menghadap pergerakan - melalui merah.

Kaedah pemasangan yang paling boleh dipercayai ialah sistem Isofix, yang sesuai untuk dipasang di mana-mana kereta. Ini adalah kerana standard reka bentuknya. Kunci pada produk dan engsel keluli membolehkan anda membetulkan peranti dengan kuat di tempat duduk. Pengancing dilakukan di bahagian bawah kerusi kereta, sambil menggunakan tali pinggang untuk kebolehpercayaan yang tinggi.

Adalah mungkin untuk menetapkan kerusi kereta di pangkalan. Ia didasarkan pada platform khas yang tidak perlu ditarik keluar dari kereta untuk pengikat kekuatan tinggi. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk menetapkan peranti menggunakan kedua-dua tali pinggang biasa dan sistem Isofix. Asas itu sendiri mesti diperbaiki dengan elemen penetapan khusus.

Sebelum ini, terdapat sistem Super Latch, di mana pengikat telah dibuat menggunakan tali pinggang dan kurungan khas.Tetapi baru-baru ini, piawaian Eropah telah meninggalkan penggunaannya.

Untuk maklumat lanjut mengenai cara untuk mendapatkan kerusi kereta kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan