Memilih kerusi kereta untuk kanak-kanak dari 9 kg

Kandungannya

Hari ini, ibu-ibu muda agak sering memandu kereta sendiri, dan mengembara dengan kereta dengan bayi memerlukan kehadiran peranti tertentu yang tidak membenarkan melanggar undang-undang, tetapi pertama-tama untuk memastikan keselamatan kanak-kanak semasa dalam perjalanan. Dalam peranan yang sama, sangat diperlukan atribut di dalam kereta, tempat duduk kereta kanak-kanak kini bermain, diwakili di pasaran dalam pelbagai jenis.

Ciri khas

Sekarang perjalanan dan perjalanan dengan kanak-kanak dengan keselesaan maksimum yang mungkin dari masa kelahirannya. Untuk merealisasikan keperluan ini, ia akan cukup untuk membeli tempat duduk khas untuk bayi. Di samping memudahkan proses pengangkutan kanak-kanak, kehadiran aksesori ini di dalam kenderaan diperlukan oleh undang-undang di negara kita dan di negara lain. Sekiranya anda melanggar peraturan mengenai pemilik kereta akan dikenakan denda berat. Berdasarkan data yang diperoleh semasa ujian, kerusi kanak-kanak di dalam kereta menyelamatkan nyawa kanak-kanak dalam kemalangan dalam 90% kes.

Terdapat klasifikasi kerusi kereta tertentu, yang mengambil berat berat dan umur kanak-kanak, yang mana anda boleh meningkatkan tahap keselesaan untuk bayi di dalamnya, dan juga untuk melindungi penumpang terkecil dalam perjalanan dari kemalangan yang mungkin. Antara spesies yang ada ialah menyediakan kerusi kereta untuk kanak-kanak dari 9 kg, yang terdapat dalam beberapa ciri. Berdasarkan norma klasifikasi antarabangsa produk ini, kerusi kanak-kanak, yang sesuai digunakan oleh bayi dengan berat 9 hingga 36 kilogram, ditandakan sebagai 1/2/3.

Penggunaan mereka adalah mungkin bagi kanak-kanak yang berumur antara satu hingga dua belas tahun. Tidak ada kebetulan bahawa mereka diberi pelabelan seperti tempat duduk anak-anak, kerana dalam konfigurasi mereka, mereka adalah pengubah pelbagai fungsi.

Sebaik sahaja kanak-kanak mencapai had minima had berat untuk kerusi kanak-kanak, ia sudah boleh dibawa dengan selamat ke dalam kereta, setelah memasang kerusi dengan tali pinggang keledar standard di dalam kereta, dan bayi untuk mengikat dengan sistem sabuk bersepadu. Apabila kanak-kanak dari kumpulan 1, di mana had berat antara 9 hingga 18 kilogram, melalui berat dan umur ke dalam kumpulan kedua, tali lima mata dikeluarkan dari tempat duduk, dan bayi itu boleh diikat dengan tali kereta biasa.

Kumpulan kedua menganggap berat penumpang kecil antara 15 dan 25 kilogram. Anak yang lebih tua, yang oleh parameternya sudah termasuk dalam kumpulan ketiga, diangkut dalam kerusi kereta sedemikian, benar-benar mengeluarkan belakang, mengikatnya dengan tali pinggang kereta. Parameter berat untuk kumpulan ini berkisar dari 22-36 kg. Ia adalah kepelbagaian kerusi dari 9 kilogram yang menjadikannya begitu popular.

Kebaikan dan keburukan

Untuk mendapatkan gambaran objektif tentang produk ini, adalah wajar untuk menerokai ciri-ciri positif dan negatif yang sedia ada. Kelebihan kerusi kereta kanak-kanak dari 9 kg harus termasuk ciri-ciri seperti:

 • pelbagai penggunaan aksesori;
 • keupayaan untuk menyesuaikan kecenderungan sandaran dan sandaran;
 • model yang dimiliki oleh kumpulan ini luas dan selesa untuk penumpang kecil, yang merupakan kelebihan yang besar;
 • beberapa kerusi mempunyai kedudukan tidur;
 • Produk dilengkapi dengan pelapik lembut, yang membolehkan bayi duduk dengan betul di kerusi, mengelakkan lenturan;
 • kerusi mempunyai bentuk anatomi, karena bebannya, ketika anak duduk di kerusi, diagihkan secara merata pada bagian tubuh yang kuat;
 • reka bentuk kerusi menghapuskan gelongsor, bergerak atau terbalik semasa memandu;
 • tali pinggang yang ada memastikan kebolehpercayaan dan keselamatan;
 • Jika perlu, ia akan menjadi sangat mudah untuk mendapatkan kanak-kanak itu daripada kerusi kereta.

Seperti mana-mana produk lain, kerusi kereta dalam kategori ini mempunyai kelemahan. Perlu diingat bahawa saat-saat negatif yang mungkin dihadapi oleh pembeli ketika membeli tempat duduk anak, seperti:

 • kadang-kadang terdapat situasi di mana, apabila memasang kerusi kanak-kanak, tali pinggang keledar biasa tidak sesuai untuk panjang peranti;
 • tali pinggang keledar sering menggosok kulit bayi, fenomena seperti ini biasa berlaku dalam cuaca panas;
 • semasa ketidakserasian tali pinggang keledar kenderaan, kanak-kanak mudah alih akan dapat membebaskan dirinya daripada perlindungan;
 • Pada musim sejuk, bayi mungkin tidak selesa kerana pakaian luar yang besar, yang bersama-sama dengan kerusi kereta akan menghadkan pergerakannya.

Pandangan

Kerusi kereta kanak-kanak dari 9 kilogram di pasaran moden untuk produk sedemikian, mempunyai klasifikasi mereka sendiri.

 • Kerusi berlengan dari 9 hingga 36 kg dengan kedudukan tidur. Aksesori sedemikian dibuat dalam pembinaan sedemikian, supaya semasa operasi, pengguna berpeluang menyesuaikan kecenderungan penahan kepala untuk penumpang kecil supaya dia dapat berehat semasa perjalanan. Pengeluaran berbeza dengan berat badan kecil, dan juga jangka panjang operasi. Lebar tempat duduk dan kedudukan tidur membolehkan anda selesa membawa kanak-kanak, walaupun mereka tidur. Kelemahan model sedemikian termasuk saiznya, kerana tali pinggang tempat duduk standardnya tidak sesuai dengan panjangnya. Untuk mengelakkan situasi seperti ini, apabila anda membeli, anda mesti menyemak saiznya.
 • Tempat duduk dengan pelapik untuk kanak-kanak. Model ini terkenal dengan lebar kerusi dan bentuk anatominya; terima kasih kepada liner bahawa anak itu akan selalu duduk dengan betul, yang akan menghindari herotan.
 • Produk 9-36 kg dengan lampiran Isofix. Pengancing dilakukan pada dua titik pada paksi yang sama, tali pinggang jenis anchor atau sokongan lantai bertindak sebagai tiang ketiga. Model sedemikian tidak boleh dipasang dengan kesilapan, dengan itu mengurangkan berlakunya situasi kecemasan. Kelemahan kereta jenis ini adalah fakta bahawa mereka tidak serasi dengan semua kenderaan, kos yang tinggi, dan juga yang penting dalam kereta kecil - kerusi Isofix adalah sekitar 20% lebih tinggi daripada rakan-rakan mereka.
 • Tempat duduk kereta kanak-kanak dengan ikat pinggang tetap berkaliber. Kerusi ini memerlukan pendekatan khas untuk pemasangan di dalam kereta, kerana ia adalah model yang sering dilampirkan dengan kesalahan yang meminimumkan tahap keselamatan dari menggunakan tempat duduk kereta untuk bayi.
 • Kerusi kanak-kanak dengan meja pelindung. Ciri tersendiri model adalah konfigurasi yang mana kerusi kereta ini paling sering disarankan untuk dibeli kepada ibu bapa yang merancang untuk mengangkut hanya anak lelaki. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa dalam keadaan kecemasan kecemasan atau situasi lain di jalan raya, tidak ada risiko merosakkan kawasan inguinal bayi, yang mungkin menggunakan tali pinggang lima mata dari kerusi kereta.

Jadual kecil tidak mengehadkan pergerakan kanak-kanak, selain itu, jangan gosok kulit anak-anak lembut dengan mengorbankan bahan lembut. Walau bagaimanapun, tali pinggang keledar yang panjang akan diperlukan untuk mendirikan kerusi kanak-kanak dengan meja, jadi mungkin sukar untuk memasangnya di dalam kenderaan domestik.

Kedudukan model teratas

Untuk membuat pilihan yang tepat, selain mempelajari jenis dan ciri kerusi kereta dari 9 kilogram, anda harus menumpukan pada ujian kemalangan yang dilakukan dengan peranti ini. Perlu diberi perhatian terhadap pemilihan model produk yang melanda bahagian atas.

 • Maxi Cosi Axiss Fix - Produk ini, yang dihasilkan di Belanda, kerusi itu tergolong dalam kumpulan barang dengan lampiran Isofix. Ciri membezakan utama adalah keupayaan untuk menjadikan tempat duduk 90º, yang mempunyai kesan positif terhadap keselesaan bayi. Pinggang mempunyai lapisan khas yang menghalang menggosok kulit. Di dalam peranti terdapat penunjuk terbina dalam yang menunjukkan bahawa tali pinggang tetap tidak betul. Kes itu diperbuat daripada bahan hipoallergenik, yang mudah dibasuh. Kelemahan utama kerusi adalah kos yang tinggi.
 • Aprica Air Groove STD - Ini adalah produk pengeluar Jepun, yang menonjol di antara analog dengan tahap keselamatan dan kemudahan yang tinggi untuk bayi. Asas ini terbuat dari plastik tahan bantal, jadi kerusi kereta ringan dan boleh dipercayai. Mata tambahan yang meningkatkan keselesaan dari penggunaan termasuk kehadiran poket untuk menyimpan pelbagai perkara kecil, yang penting ketika melakukan perjalanan dengan anak.
 • Nania Beline SP Cronos - Model ini dihasilkan di Perancis. Terutama kerusi kereta dengan harga yang berpatutan, supaya model itu sering hadir dalam kajian kerusi kereta bajet untuk kanak-kanak. Pengepungan kepala dan bumper mempunyai konfigurasi yang diperbesarkan untuk memberikan perlindungan maksimum untuk kawasan kepala bayi.

Di samping itu, kepala tempat duduk mempunyai beberapa kedudukan tinggi, terdapat pelapis lembut untuk kepala. Semasa ujian, kerusi kanak-kanak layak mendapat penarafan yang memuaskan.

 • Recaro Monza Nova IS Seatfix - Ini adalah produk buatan Jerman, yang berbeza dari semua model kerusi kereta di hadapan sistem audio dalam reka bentuk. Pengancing dilakukan mengikut teknologi Isofix, headrest model mempunyai 11 posisi kecenderungan dan bantal. Mengikut keputusan ujian kemalangan, kerusi kereta mempunyai ulasan yang baik, di samping itu, antara kelebihan produk adalah keramahan alam sekitar dan ergonomi.
 • Cybex Pallas 2 - Ini adalah kerusi kereta bayi, yang dihasilkan di Jerman. Model ini adalah pemimpin dalam penilaian produk dalam kategori keselamatan. Tempat ini mempunyai perlindungan sebelah bertetulang, pelapis hypoallergenic, tetapi model kerusi kereta ini tidak sesuai dengan semua jenama kereta.
 • Kiddy Guardianfix Pro 2 - model ini mempunyai cadangan positif dari organisasi ortopedi Jerman. Kerusi itu sangat selesa untuk digunakan apabila kanak-kanak sedang tidur di dalam kereta, kerana bentuk khas kepala pengekangan menghalang kepala dari jatuh. Model ini mempunyai jadual pelindung. Penumpang dipasang dengan menggunakan tali pinggang kereta standard.

Kelemahan kerusi itu harus dikaitkan dengan ketiadaan tali pinggang di antara kaki kanak-kanak, akibatnya terdapat risiko dia akan dapat meluncur ke bawah.

Bagaimana untuk memilih?

Untuk membuat pembelian kerusi kereta untuk kanak-kanak dari 9 kg, Adalah perlu untuk mengambil kira kriteria asas seperti ini yang akan membantu membuat pilihan produk yang sesuai, seperti:

 • Garis panduan utama untuk pengambilalihan kerusi itu bukan sahaja menjadi umur bayi, tetapi juga berat dan ketinggiannya. Pergi ke kedai, anda perlu mengguna pakai nilai-nilai ini;
 • jika boleh, adalah lebih baik untuk membawa kanak-kanak itu bersama anda untuk memastikan kerusi itu selesa, di samping itu, "pemasangan" yang sama akan diperlukan untuk kenderaan itu, kerana tidak semua peranti pengekasan kerusi kereta akan sesuai dengan kereta;
 • ikat pinggang memainkan peranan penting dalam keseluruhan reka bentuk kerusi. Oleh itu, ia patut memberi perhatian khusus kepada kait, yang terletak di antara kaki bayi. Adalah berguna untuk memilih produk dengan sabuk penguncian, supaya anak itu sendiri tidak dapat menghidupkan mereka semasa melakukan perjalanan. Kehadiran pad tekstil akan mengurangkan risiko menggosok kulit dengan tali;
 • Ia tidak akan diperlukan untuk mengesahkan lagi kerusi kereta yang akan ditunjukkan oleh ikon ECE R44 / 03 atau 04.Kehadiran menandakan akan memastikan laluan pemeriksaan keselamatan kepada piawaian Eropah;
 • kerusi dipercayai mesti mempunyai perlindungan sisi untuk kepala dan leher di kedua belah pihak;
 • Adalah lebih baik untuk membeli produk seperti ini di kedai khusus. Oleh itu, anda boleh mendapatkan nasihat pakar, dan juga memastikan semua sijil kualiti produk tersedia;
 • Unsur yang sangat penting untuk kerusi kereta adalah bingkai, kerana ia adalah yang menganggap seluruh beban sekiranya terjadi kemalangan. Rangka kerja yang paling boleh dipercayai termasuk struktur logam, tetapi mereka secara signifikan meningkatkan berat tempat duduk.

Jika pilihan dibuat untuk memihak kepada plastik, maka perlu memilih bahan untuk memproses terlebih dahulu, yang akan menjadi lebih tahan lama, yang bermaksud dapat dipercaya.

Sekiranya soalan sebenar ialah simpanan maksimum, maka anda boleh membeli kerusi kereta terpakai, Walau bagaimanapun, dalam versi ini terdapat beberapa detik berbahaya, iaitu:

 • kerusi itu boleh mempunyai penampilan yang tidak terhormat, di samping itu, ia boleh mengandungi kecacatan dalam reka bentuk, yang, apabila diperiksa secara visual, sukar untuk diperhatikan;
 • Penggunaan kerusi kereta terpakai boleh membahayakan kesihatan kanak-kanak yang menderita alergi, contohnya, jika pemilik sebelumnya mempunyai haiwan.

Mengenai cara memilih kerusi kereta untuk kanak-kanak, lihat video berikut dari Dr. Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan