Kerusi kereta Zlatek: reka bentuk

Kandungannya

Terdapat sejumlah besar pengeluar tempat duduk kereta hari ini. Kesemua mereka dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil bergantung kepada umur dan berat anak. Bagi bayi baru lahir, mereka mendapat buaian untuk dibawa, bagi anak-anak yang sudah merasa kurang percaya diri dalam kedudukan duduk - sebuah kerusi dengan belakang mengawal dibeli. Untuk kanak-kanak prasekolah dan kerusi sekolah kanak-kanak yang lebih muda disediakan tanpa sokongan.

Ciri khas

Sampel pertama kereta kanak-kanak Zlatek direka dan dicipta di bandar kecil Octave di Ceko. Produk segera menjadi popular dan persoalan timbul mengenai pengembangan kapasiti pengeluaran. Meletakkan pengeluaran di Kesatuan Eropah ternyata mahal, jadi selepas beberapa carian, ia telah memutuskan untuk bekerjasama dengan syarikat Czech Zlatek dengan jenama Rusia Siger. Hari ini, Siger adalah wakil eksklusif Zlatek di Rusia.

Kerusi kereta Zlatek dibuat di Rusia, dan lebih khusus di Ryazan. Semua kerusi kereta dipasang dengan perkembangan Eropah dan menggunakan teknologi pengacuan suntikan khas. Kaedah pengeluaran inovatif boleh mengurangkan kos, sementara tidak mengurangkan kualiti produk. Oleh itu, output adalah produk berkualiti tinggi yang dibuat di bawah lesen Eropah dan memenuhi piawaian kualiti yang diterima umum. Pada masa yang sama, harga kerusi kereta jauh lebih rendah daripada negara-negara Eropah yang lain.

Salah satu ciri khas kerusi kereta Zlatek ialah model dengan belakang dapat dengan mudah berubah dari tempat duduk bayi menjadi penggalak untuk remaja, mereka melayani pemiliknya dari hari-hari pertama kehidupan hingga remaja.

Apabila kanak-kanak menjadi lebih tua, kerusi itu dinaik taraf - ketinggian perubahan kecemasan kepala, sampingan sampingan dikeluarkan, belakang disingkirkan, mengubah kerusi menjadi penggalak. Kerusi mempunyai bentuk backrest ortopedik, asasnya padat, diperbuat daripada plastik HDPE yang sangat tahan lama.

Semua tempat duduk mempunyai sabuk pengaman lima mata, yang memberikan perlindungan tambahan dan keselamatan untuk kanak-kanak sekiranya berlaku kemalangan atau pengeraman yang teruk. Semua mekanisme mesti lulus ujian kemalangan dan diperiksa untuk pecah.

Upholsteri menggunakan bahan sentuhan yang menyenangkan dan bernafas. Meliputi semua model yang boleh ditanggalkan dan kerana ini mereka mudah dijaga. Mereka, seperti upholsteri, dijahit kain bukan alergen, jangan merengsakan atau menggosok kulit lembut bayi. Semua meliputi - asas dan boleh tanggal - mempunyai pelbagai warna. Pilihan warna utama adalah coklat, merah, biru dan kelabu. Gabungan yang paling sering digunakan ialah dua warna: gelap dan lebih ringan.

Model

Terdapat banyak kelebihan jenama ini. Harga adalah jauh lebih rendah daripada kebanyakan pengeluar Eropah, manakala kualitinya jauh lebih tinggi daripada rakan-rakan Asia. Ini sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa pengeluaran utama terletak di Rusia, di mana kos tenaga dan sumber manusia lebih murah daripada di tempat lain.

Model kereta kerusi moden mempunyai sistem pengepungan Isofix khas, yang membolehkan anda mengikat kerusi ke kerusi belakang kereta. Mekanisme ini terdiri daripada dua kurungan kecil yang terletak di dasar kerusi, yang menyediakan gandingannya dengan tempat duduk.

Semua model boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan.

Kategori 0+

Kumpulan ini bertujuan untuk pengangkutan bayi yang baru lahir dengan berat sehingga 13 kg. Jenama Zlatek dalam kategori ini mewakili dua model: Colibri dan Colibri Lux.Saiz kedua-dua model adalah 45x65x54 cm. Bahagian bawah mempunyai bentuk melengkung, yang menambah keselesaan kepada bayi dan memungkinkan untuk menggunakan kerusi sebagai kerusi goyang. Untuk perlindungan dari matahari mempunyai visor khas. Kedua-dua model ini mempunyai pemegang yang dibawa, serta penutup dan hud.

Pengubahsuaian model Zlatek Collibri Lux dicirikan oleh kehadiran lapisan tambahan yang memastikan kedudukan mendatar penumpang kecil. Pengangkut kereta sangat ringan, kerana beratnya hanya 2.5 kg dan direka untuk membawa bayi sehingga 1 tahun.

Zlatek colibri
Zlatek Colibri Lux

Kategori 1

Kategori ini direka untuk pengangkutan kanak-kanak sehingga 18 kg. Jenama Zlatek menawarkan model Galleon. Dimensinya adalah 46x68x63 cm, dan berat - 5.6 kg. Produk ini mempunyai perlindungan mudah alih dan beg udara anatomi yang membolehkan anda membawa bayi yang baru lahir dari hari pertama kehidupan.

Zlatek galleon

Kategori 2

Menyediakan pengangkutan kanak-kanak dari 13 hingga 25 kg. Zlatek menawarkan model berikut dalam kumpulan yang digambarkan: Flagman dan Flagman Lux. Berat model ini adalah 5.7 kg. Tali tiga mata luaran membolehkan anda memasang kerusi seperti arah arah kereta, dan menentangnya. Sudut belakang boleh diselaraskan dan dipasang dalam tiga kedudukan. Seperti dalam kes sebelumnya, model Flagman Lux berbeza dengan Flagman dengan kehadiran bantal anatomi.

Zlatek Flagman
Zlatek Flagman Lux

Kategori 3

Termasuk kerusi dan penggalak untuk pengangkutan kanak-kanak dari 22 hingga 36 kg dari 9 bulan dan sehingga 12 tahun. Kumpulan kerusi termasuk model berikut:

  • Atlantic dan Atlantic Lux, dibezakan dengan kehadiran sisipan lembut tambahan untuk kemudahan yang lebih baik;
Atlantis Zlatek
Zlatek Atlantic Lux
  • Fregat isfix, dilengkapi dengan sistem pengikat khas, memastikan penahan kerusi di dalam kereta, yang mempunyai sisipan halus;
  • Fregat lux mempunyai sisipan lembut yang melindungi dari kesan yang mungkin, serta belakang yang boleh ditanggalkan dan mudah berubah menjadi penggalak apabila kanak-kanak itu lebih tua.

Dan juga dalam pelbagai terdapat penggalak yang direka untuk kanak-kanak prasekolah dan usia sekolah. Mereka tidak mempunyai belakang dan direka untuk kategori berat dari 15 hingga 36 kg. Dimensi mereka ialah 45x39x20 cm Berat keseluruhan produk ialah 1.5 kg, yang membolehkannya mengambilnya jika perlu. Semua penggalak Zlatek mempunyai penutup yang boleh ditanggalkan. Model berikut mewakili kategori tempat duduk ini: Brig, Corvet, Gals, Rakit.

Zlatek brig
Zlatek Corvet
Zlatek gals
Rakit Zlatek

Manual arahan

Bukan rahsia lagi bahawa kerusi kereta tetap yang betul adalah salah satu perlindungan untuk keselamatan anak dalam kereta. Oleh itu, sebelum meneruskan pemasangannya, perlu membiasakan diri dengan arahan yang dilampirkan. Terdapat versi kertas arahan, serta ditarik pada kerusi itu sendiri di belakang atau di belakang kerusi pada booster.

Manual ini menyediakan panduan terperinci tentang bagaimana untuk membina dan memasang langkah kerusi kereta secara berturut-turut.

Arahan ini tidak jauh berbeza dengan pemasangan model lain. Algoritma untuk memasang kerusi Zlatek adalah seperti berikut:

  • Jika kereta dipasang di tempat duduk depan, pastikan tiada beg udara yang boleh digunakan oleh kereta moden. Sekiranya mereka berada, mereka harus dilumpuhkan. Sekiranya berlaku kemalangan jalan raya, kehadiran mereka boleh menyebabkan kecederaan atau kematian;
  • penutup kerusi hendaklah dihubungkan dengan tali di tepi, serta di tempat-tempat di mana mereka mengikat;
  • Anda perlu meletakkan penutup di pangkalan dan periksa atau semua butiran yang bertepatan dengan alur mereka. Selepas itu, anda perlu mengikat semua kunci dan butang sedia ada;
  • Tarik tali bahu ke dalam lubang untuk selak bawah, kemudian pasangkan gelang geseran geseran. Tali panjang diperlukan untuk menetapkan belakang kerusi, dan pendek - untuk kerusi. Selepas semua tali telah ditetapkan, ia mesti dipasang di satu tempat;
  • tali dengan lapisan hendaklah dibalut ke dalam slot khusus dan dilampirkan ke belakang kerusi, dan selepas itu anda perlu mengikatkan kunci pada tali bahu;
  • Selepas tempat duduk tetap, anda mesti menyesuaikan panjang tali bahu. Mereka perlu diperbetulkan sedemikian rupa sehingga sawit dipegang antara tali dan anaknya. Kemudian mereka tidak akan meletakkan terlalu banyak tekanan pada bayi dan pada masa yang sama dengan selamat memegangnya di kerusi. Selak untuk tali pinggang penahan harus berada di bawah paras pinggang di kawasan pelvis;
  • tempat duduk mesti sesuai dengan kerusi terhadap tempat duduk mesin. Apabila memandu kereta, ia tidak perlu bergerak ke arah yang berbeza. Begitu juga dengan booster - ia juga perlu diperbetulkan dengan tegas.

Begitu juga dengan booster - ia juga perlu diperbetulkan dengan tegas.

Ulasan

Mengenai jenama ini, ulasan pengguna kebanyakannya positif. Berdasarkan pelbagai ulasan yang boleh didapati di pelbagai laman web, pembeli tertarik dengan harga kerusi yang sangat berpatutan. Dan kemungkinan mengubah kerusi itu menambah mata yang memihak kepadanya. Membeli sekali kerusi untuk bayi yang baru lahir, anda tidak boleh mengubahnya lagi sehingga usia 12 tahun, apabila keperluan untuk subjek ini akan hilang sama sekali.

Apabila bayi bertumbuh, pelapik dalaman dibuang terlebih dahulu, maka ketinggian backrest diselaraskan, yang akhirnya hilang sama sekali. Produk yang dibuat di bawah lesen adalah tertakluk kepada ujian kemalangan. Kualiti mereka memenuhi semua piawaian antarabangsa, jadi anda tidak boleh takut untuk keselamatan anak anda.

Pengguna juga nota dan arahan terperinci yang ditulis dalam bahasa Rusia, ditambah dengan ilustrasi. Ia menggambarkan bukan sahaja proses memasang kerusi, tetapi juga kaedah-kaedah untuk penjagaan lanjut, serta bagaimana untuk menyesuaikan dengan baik kepala dan lengan. Ia memberitahu secara terperinci tentang setiap butiran - apakah itu untuk dan bagaimana untuk menyesuaikannya, tentang cara mengikat tali pinggang dengan betul.

Manual ini juga mengandungi maklumat tentang kemungkinan kesalahan yang berlaku ketika memasang kerusi. Tidak boleh tetapi jaminan selama enam bulan mengenai operasinya, yang mula beroperasi bukan dari saat pengeluaran produk, tetapi dari saat pembelian oleh pembeli.

Sesetengah pengguna melihat kekurangan kerusi Zlatek dalam hakikat bahawa model kereta yang lebih lama mungkin tidak mempunyai tali pinggang keledar yang cukup untuk memasang kerusi. Walau bagaimanapun, dalam model yang lebih moden masalah ini tidak berbaloi. Kebanyakan pengguna kerusi Zlatek diperhatikan kerana kemudahan dan keselesaan mereka, serta reka bentuk yang teliti.

Perincian penting ialah keupayaan untuk membuang sampul untuk membawanya teratur. Dan bahagian tetap mudah dibersihkan dengan berus. Di dalam kerusi itu, kanak-kanak berasa selesa dan mudah bertolak ansur, walaupun dalam jarak jauh.

Untuk maklumat lanjut mengenai syarikat kereta tempat duduk Zlatek, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan