Adakah mungkin membawa seorang kanak-kanak di kerusi kereta di tempat duduk depan?

Kandungannya

Secara tradisinya, kerusi kereta kebanyakan kanak-kanak difokuskan pada lokasi di belakang, dalam beberapa kes - bahkan terhadap kemajuan kereta. Walau bagaimanapun, untuk ibu bapa, memasang aksesori tidak selalu kelihatan paling munasabah. Untuk memulakan sekurang-kurangnya dengan hakikat bahawa kadang-kadang reka bentuk kereta tidak mempunyai banyak pemasangan model yang dibeli kerusi kereta - walaupun ada, sudah tentu, soalan untuk ibu bapa yang, atas sebab tertentu, membeli aksesori yang tidak sesuai.

Di samping itu, kanak-kanak, ditinggalkan sendirian, sering berubah - mereka mahu berpindah ke tempat duduk depan dan melihat landskap pembukaan, dan mengawal tingkah laku mereka, jika hanya salah seorang daripada ibu bapa yang bepergian dengan anak itu, itu sangat bermasalah dari tempat duduk pemandu. Singkatnya, ramai ibu bapa dengan senang hati akan melancarkan bayi ke hadapan, namun, ada yang takut bahawa keputusan itu bertentangan dengan teknik keselamatan undang-undang atau dasar. Mari kita cuba fikirkan bagaimana perkara-perkara di dalam bidang ini sebenarnya.

Piawaian

Ketika datang untuk mengembara dengan kereta, harus diingat bahawa hampir semua aspek pergerakan tersebut tidak ditentukan berdasarkan keinginan, tetapi diatur dengan ketat oleh peraturan jalan. Pelanggaran mana-mana perkara dalam sesetengah kes boleh difahami dari sudut pandang manusia, bagaimanapun, disebabkan oleh fakta bahawa ia mempunyai akibat yang serius, pesalah mungkin masih dihukum. SDA termasuk bukan sahaja peraturan yang berkaitan dengan perjalanan sebenar - peraturan untuk pengangkutan penumpang dalam kereta penumpang juga didaftarkan di sana.

Di sini ia perlu dijelaskan bahawa usia "kanak-kanak", seperti yang difahami oleh penggubal undang-undang, berakhir pada usia 12, iaitu, selepas mencapai usia dua belas, seorang penumpang kecil boleh diangkut secara sama dengan orang dewasa. Sekiranya seorang kanak-kanak berumur 12 tahun, dia boleh menunggang di hadapan walaupun tiada kerusi kereta kanak-kanak - cukup untuk dia menggunakan tali pinggang keledar kereta standard.

Bagi kanak-kanak yang umurnya masih kurang dari 12 tahun, dia tidak dilarang oleh peraturan jalan untuk duduk di depan, tetapi hanya dengan syarat bahawa sekatan khas digunakan. Di sini, penggubal undang-undang memberi ibu bapa kebebasan tertentu, kerana cara tersebut termasuk bukan hanya kerusi kereta itu sendiri, tetapi juga model yang lebih mudah seperti penggalak.

Dalam kes ini, peranti khas harus khusus, dan tidak ada. Perenggan 22.9 SDA menunjukkan bahawa seorang kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dibenarkan duduk di kerusi depan hanya jika langkah-langkah keselamatan dipatuhi sepenuhnya. Sekurang-kurangnya, kerusi kereta kanak-kanak mestilah sesuai dengan ketinggian dan berat anak, jika wakil undang-undang melihat percanggahan jelas antara parameter penumpang dan tempat duduknya, dia mungkin melihatnya sebagai pelanggaran.

Titik yang sama sekali terpisah, yang kebanyakan ibu bapa tidak mengesyaki, adalah masalah dengan pengangkutan kanak-kanak di tempat duduk depan sekiranya beg udara disediakan di dalam kereta.Adalah dianggap bahawa untuk duduk di mana bantal itu, bermakna untuk bertahan dalam kemalangan kereta, kerana sistem itu akan melindungi penumpang dari tamparan. Sekiranya kanak-kanak kecil, segala-galanya boleh berlaku walaupun sebaliknya, kerana beg udara terbuka dengan sangat mendadak dan memukul keras segala yang ada dalam perjalanannya.

Sekiranya orang dewasa seperti tamparan tidak akan berakhir dengan akibat yang serius, maka bagi seorang kanak-kanak, yang bahagian badannya lebih kecil, dan tulangnya lebih nipis dan lemah, dia mungkin menjadi punca kecederaan. Pada masa yang sama, beg udara boleh terlepas sekalipun sekiranya perlanggaran kecil, akibat akibatnya anak itu akan dilindungi oleh kerusi kereta itu sendiri, dan kemudian sistem perlindungan penumpang yang sakit tidak akan membenarkan bayi itu menyingkirkan hanya dengan ketakutan.

Beri perhatian khusus kepada trauma beg udara apabila ibu bapa mahu mengangkut kerusi kereta di kerusi hadapan. Kerana kedudukan mendatarnya, ia menduduki hampir seluruh ruang dari belakang kerusi depan ke papan pemuka, oleh itu ia mengambil tamparan pada peringkat awal pembukaan kusyen. Memandangkan kerapuhan bayi, yang masih belum terlalu banyak buaian, akibatnya boleh menjadi sangat mengerikan.

Atas sebab ini, apabila memasang kerusi kereta di kerusi depan, kerusi itu sendiri disyorkan untuk digulung kembali sejauh mungkin untuk meninggalkan jenis jurang antara penumpang kecil dan panel depan kabin. Lebih-lebih lagi, kebanyakan pakar memberi nasihat yang kelihatannya tidak masuk akal, tetapi hanya pada pandangan pertama - setiap kali untuk menyahaktifkan pengaktifan beg udara untuk tempat di mana ia dirancang untuk mengangkut kanak-kanak itu di kerusi kereta.

Kenapa tidak disyorkan untuk membawa kanak-kanak di depan?

Undang-undang negara kita, seperti kebanyakan orang lain, tidak melarang pengangkutan kanak-kanak di kerusi kereta di kerusi depan, walaupun ia menunjukkan bahawa ini memerlukan kerusi kereta kanak-kanak khas dengan parameter yang sesuai. Walau bagaimanapun, walaupun ramai orang percaya bahawa memandu di tempat duduk depan tidak selamat seperti di belakang, jadi mereka boleh duduk di sana sendiri, tetapi mereka tidak akan meletakkan anak itu di atas kapal. Adalah mungkin untuk mengangkut bayi di depan, tetapi ia mungkin bernilai mendengar hujah-hujah mereka yang menganggap kaedah pengangkutan ini tidak boleh diterima.

Alasan # 1

Bagaimanapun, kerusi depan secara purata dilindungi daripada kesan kemalangan yang jauh lebih lemah. Tangki depan biasanya menjadi yang paling kuat, dan sebenarnya dalam situasi sedemikian, bahagian depan kereta mengalami yang paling banyak. Memasang kerusi kereta kanak-kanak di dalam kereta di depan dengan ketara meningkatkan peluang seorang kanak-kanak mendapat cedera.

Kumpulan pakar dari negara yang berbeza mengumpul statistik mengenai penggunaan kerusi kereta pengeluar dan model tertentu apabila diletakkan di depan dan belakang, dan mendapat keputusan yang mengagumkan. Trauma depan dan mortaliti secara purata kira-kira satu setengah kali lebih tinggi dengan model yang sama.

Alasan # 2

Memasang kerusi kereta kanak-kanak di kerusi penumpang depan dan tidak mematikan beg air sebelum ini adalah kesilapan yang biasa yang menyebabkan kecederaan kanak-kanak hampir lebih kerap daripada akibat kemalangan itu sendiri. Khususnya masalah ini sudah cukup dibincangkan di atas.

Sebab nombor 3

Memasang tempat duduk kanak-kanak di dalam kereta di kerusi hadapan bermaksud memberi emosi yang tidak dapat dilupakan kepada anak. Kanak-kanak dengan ikhlas bergembira dengan kemungkinan memandu di dalam kereta seperti "orang dewasa", iaitu, di kerusi depan, dan menikmati pemandangan jalan pembukaan, bagaimanapun, ia tidak selalu memberikan emosi positif. Sebagai contoh, anak-anak usia prasekolah sangat emosional, dan melihat colossus kargo besar yang bergegas ke arah kami, yang sebenarnya dapat dengan selamat berjalan di lorong yang akan datang, dapat menakutkan mereka.

Kejutan saraf seperti ini tidak membenarkan anak tidur dan makan secara normal, dan dalam beberapa kes bahkan boleh menyebabkan histeria. Bayangkan betapa reaksi bayi itu jika penyebab ketakutan tidak terletak pada imaginasinya, dan pemandu itu sebenarnya tidak dapat melarikan diri. Adalah jelas bahawa penumpang kecil yang haus di kerusi depan tidak menyumbang untuk membawa lebih baik dan lebih tepat.

Alasan # 4

Ramai pakar kanak-kanak mengatakan bahawa tempat duduk kereta yang sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun di dalam kereta harus tegas ke belakang, iaitu, terhadap perjalanan kereta, yang hampir mustahil di tempat duduk depan. Hakikatnya ialah pada zaman ini, sistem muskuloskeletal tubuh kanak-kanak masih belum terbentuk sepenuhnya, dan oleh itu tidak dapat menahan beban serius.

Sekiranya kanak-kanak itu bertukar wajah ke arah perjalanan, maka sekiranya terjadi brek secara tiba-tiba tanpa kemalangan, kepala "mengangguk" adalah sangat mungkin, dan kepala pada peringkat perkembangan ini adalah besar dan berat yang berkaitan dengan seluruh tubuh. Hasilnya adalah beban kritikal pada tulang belakang serviks, yang boleh mengakibatkan kecederaan.

Apabila kanak-kanak pergi ke belakang, sepertinya, "mengangguk" tidak akan berfungsi, kerana penahan kepala akan memadamkan tamparan dan membantu kanak-kanak itu berdiri di tempat yang betul. Dalam undang-undang negara-negara Eropah ada larangan pengangkutan anak-anak muda sedemikian dalam kedudukan lain dari arah yang bertentangan dengan kereta, dan walaupun kita belum mempunyai norma seperti itu, ibu bapa sendiri dapat sekali lagi memikirkan kesihatan dan keselamatan bayi.

Alasan # 5

Sekiranya anda meneliti cadangan pakar kanak-kanak tentang tempat kerusi kereta berada di dalam kereta, ternyata ia adalah yang terbaik untuk meletakkannya di tengah-tengah kerusi belakang. Jika kerusi disusun dalam tiga baris, maka secara purata. Adalah di sana bahawa kanak-kanak itu akan dilindungi sama-sama dari perlanggaran hadapan dan dari perlanggaran sampingan.

Dari sini kami menyimpulkan bahawa kedudukan kerusi kereta di kerusi depan tidak melindungi terhadap satu atau yang lain - oleh itu, sebahagian besar perlindungan peralatan khusus disamakan dengan susunan yang tidak disengajakannya.

Langkah-langkah keselamatan

Berbeza dengan semua perkara di atas, ramai ibu bapa masih mengangkut anak-anak di depan. Sebab-sebab untuk ini boleh diubah - contohnya, tidak ada ruang yang cukup di belakang, pada dasarnya, atau kerana terlalu banyak perkara yang diangkut, salah seorang ibu bapa membawa anak itu sendiri dan ingin mengawal keadaan sepenuhnya, atau anak itu sudah bersedia untuk memberi tantrum jika sebab dia akan dinafikan perjalanan di kerusi depan.

Sebab untuk mengangkut kanak-kanak di depan boleh secara logiknya dibenarkan dan difahami, namun, ini tidak mengurangkan risiko yang timbul dalam keadaan sedemikian. Dalam urat ini, sangat penting untuk memberi ibu bapa beberapa tip sederhana yang akan membantu sekurang-kurangnya sedikit mengurangkan risiko yang telah muncul.

 • Pertama sekali cuba untuk mencari walaupun sedikit peluang untuk memasang kerusi dari belakang. Jika kerusi di depan hanya kerana anda tidak dapat membawa kanak-kanak dari belakang dahulu, tetapi sekarang peluang seperti ini telah muncul - menggunakannya dengan serta-merta.
 • Untuk mengelakkan penderitaan masa depan Segera membiasakan kanak-kanak dengan hakikat bahawa dia hanya boleh memandu di bahagian depan dalam kes-kes yang sangat luar biasa. Pasang tempat duduk kanak-kanak di belakang dalam semua keadaan di mana ini mungkin.
 • Setelah meletakkan anak di sebelahnya, pemandu orang induk mengandaikan bahawa dia akan dapat memberi perhatian lebih kepada bayi, bagaimanapun, prinsip pemikiran di sini sepatutnya bertentangan. Dengan susunan sedemikian, kanak-kanak itu hanya memerlukan detik terpencil untuk menilai keadaan semasanya, tetapi anda tidak seharusnya terganggu dari jalan. Selain itu, adalah perlu untuk menganalisis keadaan lalu lintas dengan teliti, cuba meramalkan di mana ia boleh berubah secara dramatik, supaya tidak terganggu pada masa itu.
 • Airbag boleh menjadi sahabat sejati kepada penumpang dewasa dan musuh bersumpah untuk bayi. Sebelum anda memasang kerusi kereta kanak-kanak di depan, pastikan beg udara dilumpuhkan.
 • Tidak kira sama ada beg udara dihidupkan, tidak kira sama sekali, Cuba bergerak kerusi dengan kerusi kereta sejauh mungkin dari mana-mana bahagian badan. Sekiranya berlaku perlanggaran, mayat itu boleh merosot dan menonjolkan sudut-sudut tajam di dalam kabin, dan kanak-kanak akibat brek secara tiba-tiba boleh membuangnya sebaik sahaja tali pengikat akan dibenarkan, kerana jarak yang lebih besar antara mereka lebih baik.
 • Apabila mengangkut kanak-kanak di kerusi hadapan, anda perlu bersedia untuk pegawai polis trafik untuk cuba menghukum pemandu. Mereka mungkin bergantung pada kejahilan peraturan untuk mengangkut kanak-kanak kecil, atau hanya memberi tekanan pada keraguan diri sendiri, memetik fakta bahawa kerusi kereta kanak-kanak jenis ini bukan kenderaan khusus untuk mengangkut kanak-kanak atau bahawa ia tidak sesuai dengan anak tertentu dari segi parameter. Jika anda pasti anda betul, bersiap sedia untuk berhujah dengan meyakinkan, termasuk dengan pembentangan keputusan mahkamah dalam situasi yang sama.
 • Membawa kanak-kanak di hadapan di kerusi kereta masih dibenarkan, walaupun ia lebih berbahaya daripada di tempat duduk belakang, tetapi mengangkutnya di tempat duduk depan di tangan anda adalah risiko yang tidak perlu dan sangat tinggi. Mana-mana pegawai polis trafik yang menghentikan ibu bapa sedemikian akan mempunyai hak untuk mendaftarkan pelanggaran peraturan keselamatan, dan sekiranya berlaku perlanggaran di hadapan, hasilnya mungkin membawa maut kepada kanak-kanak ibu bapa yang cuai, kerana terbang ke hadapan melalui cermin depan tidak dapat dielakkan.
 • Sesetengah kereta moden 2 dalam 1 dan 3 dalam 1 mencadangkan penghapusan buaian dengan transformasi seterusnya ke dalam kerusi kereta, namun, ini hanya berlaku untuk model-model yang disesuaikan khas untuk tujuan ini. Ramai ibu bapa, tanpa sadar atau kerana kecuaian yang keterlaluan, cuba menggunakan buaian stroller klasik biasa untuk tujuan yang sama, yang tidak dapat diterima sepenuhnya. Buaian mesti dapat dilampirkan dengan tali khas ke tempat dudukjika tiada peranti yang betul, maka ia tidak menjamin keselamatan kanak-kanak sama sekali, walaupun dalam keadaan brek secara tiba-tiba mudah. Oleh itu, ia bukanlah cara yang istimewa, kerana pegawai polis trafik dalam hal ini dapat memperbaiki pelanggaran tersebut.

Akhirnya, anda boleh memberikan satu lagi nasihat yang logik: hanya gunakan kerusi kereta terbaik. Jangan malas untuk mencari Internet untuk ujian kemalangan video bagi semua model, di mana pembelian dimaksudkan dipilih, dan untuk mengetahui sejauh mana tahap perlindungan penumpang kecil dari kejutan sekiranya berlaku kemalangan.

Sudah tentu, tidak masuk akal untuk membandingkan kerusi kereta untuk ujian kemalangan di tempat duduk belakang, jika anda memasang produk yang anda akan ke depan.

Memilih kerusi kereta yang betul

Prinsip-prinsip untuk memilih kerusi kereta kanak-kanak untuk mengangkut anak di hadapan umumnya tidak berbeza dengan prinsip-prinsip yang sama untuk menentukan model terbaik untuk pengangkutan belakang. Satu-satunya perbezaan global sebenarnya adalah keupayaan untuk memasang model yang dipilih dari hadapan - di mana dimensi ruang bebas dan kehadiran atau lokasi pemasangan boleh berbeza. Jika anda membahagikan semua alat khas ke dalam kategori, maka, bergantung kepada umur dan untuk mengelakkan masalah dengan polis trafik, anda harus memilih model kereta tempat duduk yang sesuai.

 • Pada tahun pertama hidupnya, seorang anakyang beratnya tidak mencapai 10 kilogram, diangkut dengan tegas dalam autolink, berada dalam kedudukan mendatar.Reka bentuk ini kurang sesuai untuk pengangkutan di kerusi depan, kerana dalam sesetengah kes, jika buaian tidak dapat dipasang di belakang, bayi lebih baik hanya tinggal di rumah.
 • Sehingga satu setengah tahun, penumpang yang beratnya kurang daripada 13 kilogram boleh diangkut dalam kerusi kanak-kanak jenis "kepompong" yang sesuai dengannya di semua pihak, melindungi mereka, termasuk kepala. Peranti sedemikian mesti dipasang terhadap arah pergerakan, kerana di kerusi depan ia biasanya dipasang hanya jika boleh mengalihkan backrest sepenuhnya.
 • Pada usia satu hingga empat tahun dan dengan berat 9 hingga 18 kilogram untuk pengangkutan kanak-kanak, sudah mungkin menggunakan kerusi reka bentuk sejagat, yang membolehkan pemasangan di mana-mana kerusi. Dari sudut pandangan keselamatan, ia masih lebih baik untuk mengangkut kanak-kanak dalam model-model yang dipasang ke belakang.
 • Bagi kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah yang beratnya 15-25 kilogram kerusi kereta yang paling kerap digunakan kategori 2, yang dipasang dalam arah gerakan. Kerusi ini sangat kerap diletakkan pada kerusi depan apabila diangkut oleh seorang ibu bapa, kerana penumpang usia ini benar-benar mahukan perhatian kepada mereka. Di sini, tidak ada tempat lain, adalah penting untuk melumpuhkan beg udara, kerana kanak-kanak tersebut sering memandu dari hadapan dan pada masa yang sama masih rapuh untuk menahan kesannya.
 • Untuk kanak-kanak sekolah lebih muda daripada remaja dan beratnya tidak lebih daripada 36 kilogram Kerusi kereta kanak-kanak kumpulan 3 digunakan. Selalunya sabuk keledar standard kereta di sini tidak lagi diikat oleh tempat duduk itu sendiri, tetapi oleh penumpang duduk di dalamnya, yang jika tidak akan tetap tidak dapat dipercaya atau tidak tepat.

Perlu difahami bahawa Dalam kes mana-mana kerusi kereta, bukan sahaja kualiti model yang berkenaan adalah penting, tetapi juga pemasangan yang betul. Anda boleh memilih yang terbaik dari kerusi jenisnya, yang akan menunjukkan dirinya dari sisi terburuk dalam kemalangan kerana fakta bahawa ia ternyata tetap tidak dapat dipercayai.

Semua pakar mengesyorkan dengan berhati-hati memilih kerusi kereta berdasarkan hasil ulasan dan ujian kemalangan video, tetapi tidak pernah melakukan perjalanan dengannya sebaik sahaja selepas pembelian.

Pertama, ibu bapa diwajibkan untuk mengasah prosedur pemasangan dan membongkar kerusi kereta untuk automatisme untuk mengetahui bahawa ia dipasang dengan selamat dan dapat segera melepaskan anak itu, jika perlu.

Mengenai cara memilih kerusi kereta yang betul untuk kanak-kanak, lihat video berikut dari Dr. Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan