Memilih meja kanak-kanak untuk kerusi kereta

Kandungannya

Setiap pemandu bersetuju bahawa keselamatan jalan raya adalah yang paling penting! Tempat duduk kereta kanak-kanak muncul kira-kira 30 tahun yang lalu dan dapat dengan cepat membuktikan praktikal dan fungsi mereka. Banyak ujian kemalangan menunjukkan bahawa hanya kerusi kereta, terutama dengan meja kereta kanak-kanak, dapat memberikan perlindungan yang cukup untuk kanak-kanak terhadap kecederaan sekiranya terjadi kecemasan. Tetapi pemandu yang berpengalaman tahu bahawa seorang kanak-kanak boleh cedera walaupun semasa brek kecemasan.

Mengapa tidak mungkin untuk melakukan perjalanan tanpa peranti kanak-kanak tambahan, baca dalam bahan ini.

Ciri khas

Hari ini, kami mengetahui sedikit lebih banyak mengenai tempat duduk kereta kanak-kanak berbanding dengan meja kereta. Mereka direka untuk usia tertentu, berat badan dan ketinggian bayi. Sekiranya kita bercakap tentang keselamatan maksimum, maka pemasangan yang betul di tempat petugas ini tidak mencukupi. Aspek yang paling penting ialah penetapan penumpang muda terus ke tempat duduk. Selalunya, pengeluar menawarkan produk dengan tali pinggang lima mata untuk kanak-kanak berumur 5-6 tahun.

Bagi kanak-kanak yang lebih muda, meja perlindungan lebih sesuai, yang dalam situasi kritikal akan menggantikan beg udara dan melindungi kanak-kanak dari kecederaan.

Butiran pembinaan

Autostatik adalah bumper elastik, di dalamnya terdapat kusyen lembut, sepadan dengan ketinggian dan parameter kanak-kanak. Itulah sebabnya sangat penting untuk memilih produk dengan ketat mengikut umur, jika tidak, fungsi perlindungan meja melemahkan.

Bahan yang digunakan adalah tekstil penyerap tenaga, sama sekali tidak berbahaya kepada kesihatan bayi. Walaupun struktur padat, ia mempunyai pertukaran udara yang tinggi, jadi walaupun dalam perjalanan panjang, kanak-kanak itu akan berasa selesa.

Bahagian luar meja diperkukuh dengan plastik berkekuatan tinggi dengan elemen penetapan terbina dalam tali pinggang kereta standard, yang disalurkan melalui mereka semasa pemasangan tempat duduk.

Fungsi

Kerusi kereta bayi dengan meja keselamatan pasti dapat melindungi bayi semasa brek atau perlanggaran. Dalam keadaan sedemikian, sebahagian daripada tenaga inersia tersebar melalui kusyen meja dan dipadamkan pada tali pinggang biasa, dengan itu menghapuskan beban pada badan kanak-kanak.

Jadual kanak-kanak moden mempunyai fungsi perlindungan yang lebih tinggi. Sesetengah pengeluar menawarkan jadual, dilengkapi dengan penekanan Isofix - skema pelekap, apabila klip kerusi langsung ke kerangka kereta. Opsyen lampiran sedemikian dianggap paling boleh dipercayai, kerana pergerakan kanak-kanak oleh inersia semasa kemalangan akan dikecualikan.

Kebaikan dan keburukan penggunaan

Apabila memilih meja bayi untuk kerusi kereta, anda harus mengetahui kelebihan dan kekurangan produk ini.

Kelebihan penggunaan:

 • jadual kanak-kanak yang dipilih dengan betul tidak mengehadkan pergerakan kanak-kanak itu, sementara ia memperbaiki lokasinya dengan tegas dan melindungi daripada kecederaan dan gumpalan;
 • meja kereta sangat bagus untuk kanak-kanak, terutamanya untuk kanak-kanak lelaki, kerana, tidak seperti tali pinggang dalaman kerusi kereta, ia tidak mampu menyebabkan kemudaratan jika berlaku kemalangan;
 • sangat sering tali tali pinggang menggosok kulit, dan kanak-kanak cuba menyingkirkannya secepat mungkin - meja kereta lembut direka sedemikian rupa sehingga penumpang kecil tidak merasa tidak selesa semasa memandu;
 • reka bentuk produk membolehkan anda berehat dan mempunyai masa yang selesa, jika dikehendaki, kanak-kanak itu juga boleh tidur dalam kedudukan yang selesa;
 • Jadual ini amat berkesan dalam perlanggaran hadapan: pengekalan kepala mengimbangi tenaga impak, mencegah kerosakan pada kawasan serviks.

Terdapat juga keburukan kepada meja kereta kanak-kanak, tetapi terdapat beberapa daripada mereka.

 • Kerumitan pemasangan. Untuk pemasangan pemasangan meja yang boleh dipercayai, anda memerlukan autoframe tetap panjang yang sesuai. Mencari produk yang sesuai untuk kereta tidak sukar, tetapi dengan kereta domestik mungkin sukar. Oleh itu, apabila memilih produk bernilai memberi perhatian kepada faktor ini.
 • Pada musim sejuk, operasi meja rumit: Pakaian volumetrik kanak-kanak menyebabkan kesukaran semasa memulakan perjalanan. Walau bagaimanapun, masalah sedemikian boleh dihapuskan dengan mematuhi peraturan pengendalian produk.

Apa yang perlu dicari semasa membeli?

Hampir kesemua kerusi kereta jalan kanak-kanak membayangkan satu set lengkap dengan jadual. Memilih produk, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pengeluar global, jenama terbukti dan jenama terkenal. Dalam kes ini, risiko membeli produk yang berkualiti rendah, kurang dibuat atau tidak selesa adalah kurang daripada dengan membeli jenama murah yang kurang dikenali.

Semua pengilang bona fide tidak hanya menggunakan bahan-bahan hipoalergenik, tetapi juga menjalankan ujian kemalangan produk, mengenalpasti kelemahan mereka untuk pemodenan lanjut.

Petua untuk memilih:

 • Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada model sejagat yang sesuai untuk mana-mana jenama tempat duduk kereta;
 • pemasangan meja harus mudah, dengan sistem pengikat yang mudah;
 • bahan meja harus padat, tetapi pada masa yang sama "bernafas", lembut dan elastik;
 • kehadiran pihak yang tinggi dan poket sisi disambut;
 • pewarna dengan imej wira kegemaran akan menyenangkan kepada setiap anak.

Kereta "buatan tangan"

Meja untuk kerusi kereta adalah produk yang agak mudah yang boleh anda lakukan sendiri jika anda inginkan. Bahan yang terbaik digunakan poliester: mudah dibasuh. Dan untuk pengisi busa PVC yang sesuai: ia mempunyai kekuatan yang betul dan pada masa yang sama menjadikan meja lembut. Jaring meja juga lebih baik untuk digunakan daripada 100% poliester.

Di atas meja sedemikian ia akan menjadi mudah untuk bermain, dan terima kasih kepada keanjalan bahan luar, anda juga boleh menggunakannya.

Seringkali, jadual ini menyediakan poket sampingan di mana perkara-perkara penting untuk perjalanan dapat dimuatkan dengan mudah: botol, mainan, buku, pen meresap.

Kehadiran pihak adalah wajib: mereka melindungi objek berbaring di atas meja dari jatuh.

Mengulangi sistem pengikat profesional tidak mungkin berfungsi, jadi cara yang paling mudah dan paling berkesan ialah memasang meja ke kerusi dengan menggunakan pengikat.

Ulasan

Hari ini, terdapat banyak pengeluar terkenal yang menawarkan pelbagai meja kanak-kanak untuk kerusi kereta. Reka bentuk mereka hampir selalu sama, tetapi reka bentuk, dimensi dan bahan yang digunakan mungkin berbeza. Memulakan pilihan, kami sering memerlukan nasihat daripada mereka yang telah berjaya menguji produk dalam amalan.

Setelah mengkaji ulasan di Internet, selamat untuk mengatakan bahawa meja kanak-kanak itu sangat membantu ketika bayi berada di dalam kereta. Pertama, ia adalah satu lagi perlindungan kanak-kanak daripada kecederaan semasa kemalangan atau kecemasan. Kedua, mempunyai meja anda boleh memikirkan banyak cara untuk melayan anak di jalan raya. Kanak-kanak akan dapat menarik, membaca, bermain, menonton kartun dan juga mengumpul "Lego".

Ramai ibu mengatakan bahawa seperti itu jadual hanya rahmat untuk perjalanan dengan bayi yang sangat kecil: anda boleh meletakkan aksesori bayi di atas meja (tuala, penyikat). Proses pemakanan menjadi lebih selesa dan mudah yang banyak ibu bapa muda, yang telah mengalami makan di dalam kereta, akan menghargai.

Pelbagai rangkaian membolehkan setiap ibu bapa memilih pilihan terbaik, sesuai untuk usia kanak-kanak, jenama peluang kereta dan kewangan. Walau apa pun, kami mengesyorkan untuk memberi perhatian kepada produk yang disahkan, yang bukan sahaja menjadi elemen yang indah dari kereta, tetapi akan menjadi kusyen keselamatan yang sebenar.

Bagaimana untuk memilih meja kanak-kanak untuk kerusi kereta, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan