Peraturan untuk pengangkutan kanak-kanak di kerusi hadapan

Kandungannya

Pengangkutan penumpang kecil di kerusi depan kereta adalah cara pengangkutan yang tidak selamat, kerana ia adalah tempat yang paling sering dilanda ketika kemalangan berlaku. Walau bagaimanapun, peraturan peraturan lalu lintas tidak menghalang kaedah seperti mengangkut kanak-kanak, perkara utama adalah dengan mengambil kira langkah-langkah yang ditetapkan oleh undang-undang.

Apakah undang-undang yang menetapkan peraturan pengangkutan?

Peraturan jalan ada ayat 22.9, yang menggambarkan keperluan untuk pengangkutan penumpang muda di kerusi depan. Menurutnya, ibu bapa perlu memastikan bayi selamat tinggal di dalam kereta, iaitu, untuk mengendalikan kereta hanya dalam keadaan baik. Item ini tidak melarang pengangkutan kanak-kanak, tetapi hanya perlu mengambil kira ciri reka bentuk kenderaan.

Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun boleh melakukan perjalanan di dalam kereta hanya jika ia mempunyai tali pinggang keledar standard dan sekatan khas. Kerusi kereta atau penggalak perlu mengambil kira ciri fisiologi kanak-kanak itu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kanak-kanak yang berumur berbeza boleh mempunyai kategori berat badan dan ketinggian yang sama sekali berbeza. Pengendalian kanak-kanak sepatutnya sesuai.

Kerusi kereta
Booster

Berdasarkan kehendak perenggan, dapat difahami bahwa pengangkutan anak-anak di tempat duduk belakang mungkin dilakukan dengan menggunakan unsur-unsur penetapan standar atau dengan menggunakan tempat duduk mobil. Tetapi kanak-kanak berhak untuk berada di kerusi penumpang depan hanya jika ada kekangan khas. Di mana-mana tempat duduk penumpang kecil terletak, dia mesti dikelilingi oleh semua langkah keselamatan yang mungkin.

Menunggang kanak-kanak berumur kurang dari 12 tahun di kerusi depan dibenarkan hanya di kerusi penggalak atau kereta.

Memasang kerusi kereta dengan beg udara

Memasang kerusi kereta kanak-kanak di dalam kereta yang dilengkapi dengan beg udara hanya dibenarkan untuk menghadapi arah perjalanan. Penataan sedemikian dinyatakan dalam peraturan teknikal, yang menyatakan bahawa beg udara serius akan membahayakan kanak-kanak jika ia terletak kembali ke pergerakan itu.

Peraturan teknikal ini mempunyai pindaan yang menyatakan bahawa seseorang kanak-kanak boleh diletakkan di kerusi kereta dengan belakangnya untuk bergerak jika kereta dilengkapi dengan sistem tindak balas sensor airbag. Sistem ini dapat menentukan arah penempatan peranti dan sekiranya berlaku kecemasan, matikan operasi bantal.

Tidak semua orang bersetuju dengan keperluan peraturan lalu lintas untuk mematikan beg udara dalam hal memasang kerusi terhadap gerakan. Mereka percaya bahawa langkah keselamatan ini direka untuk memelihara kehidupan kanak-kanak, dan ketiadaannya akan menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki. Terima kasih kepada penyelidikan, diketahui bahawa beg udara direka bentuk semata-mata untuk meniup seorang penumpang dewasa.

Di samping itu, kanak-kanak dalam halangan itu lebih tinggi daripada orang dewasa, yang bermaksud bahawa sekiranya berlaku pencetus, beg udara akan memecahkan kakinya.

Jika kanak-kanak itu terletak di tempat duduk depan kereta, dilengkapi dengan beg udara, pakar-pakar yang disarankan untuk memindahkan kerusi kereta.Dalam kes ini, dengan perlanggaran kecil kereta dengan halangan, kusyen yang dicetuskan tidak akan sampai kepada kanak-kanak, dan oleh itu tidak akan membahayakannya.

Jenis sekatan

Seperti yang telah ditulis di atas, menanam kanak-kanak yang tidak berumur 12 tahun dibenarkan di tempat duduk penumpang depan kereta hanya jika ada yang direka khas untuk tujuan ini memegang struktur. Ini termasuk dua jenis peranti:

  • keseluruhannya - terdiri daripada satu set tali dan bahagian elastik dengan gancu, bahagian yang mengawal selia, dan kadang-kadang kerusi ganti;
  • lengkap - adalah struktur pegangan separa, yang ditetapkan oleh elemen keselamatan standard.

Kekangan kanak-kanak termasuk bingkai dan kerusi kereta tanpa wayar, penyesuai dan penggalak. Semua produk ini sesuai untuk meletakkannya di kerusi depan.

Kerangka kereta kerangka merupakan produk yang dilengkapi dengan pengikat khusus dan tali pinggang keledar. Bergantung pada ketinggian, berat badan dan umur kanak-kanak, kerusi kereta dibahagikan kepada lima kumpulan: 0, 0-1, 1, 2, 3. Semua reka bentuk kumpulan ini boleh dipasang di kerusi depan, tetapi produk 0 dan 0+ boleh diletakkan hanya terhadap stroke pergerakan.

Booster ini bertujuan untuk digunakan oleh kanak-kanak berusia lebih dari 8 tahun. Produk ini terdiri daripada kerusi keras, yang tidak mempunyai belakang. Ketinggiannya membolehkan anda mengangkat anak itu supaya kepalanya terletak di atas kerusi kereta. Penumpang ditetapkan dengan tali pinggang keledar standard yang selamat memegang kedudukan kanak-kanak itu.

Adaptor adalah jenis pengatur untuk tali pinggang keledar standard. Selepas pembinaan dibaiki pada badan kanak-kanak, ia mengambil bentuk segi tiga, yang memberikannya nama kedua. Segitiga penyesuai hanya boleh dibawa ke dalam kereta di bahagian belakang, kerana ia tidak mempunyai unsur perlindungan sampingan.

Kerusi kereta tanpa kerangka adalah perlengkapan kain, yang tidak memiliki kerangka yang tegar. Produk ini hanya boleh dipasang di bahagian belakang, kerana peranti mempunyai rekod keselamatan yang rendah.

Sekatan umur dan denda

Tiada undang-undang mengawal umur minimum di mana kanak-kanak boleh duduk di kerusi hadapan dalam kekangan khas. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa pengangkutan kanak-kanak di kerusi penumpang depan tanpa penyertaan struktur penahan dibenarkan kepada remaja yang telah mencapai umur 12 tahun.

Harus difahami bahawa bayi harus hanya dalam buaian kereta yang dapat dipasang secara eksklusif terhadap gerakan. Pada masa yang sama adalah perlu untuk melumpuhkan pengaktifan automatik beg udara, dan tempat duduk itu sendiri untuk bergerak kembali.

Menurut pakar, kanak-kanak boleh diangkut ke hadapan jika mereka berusia sekurang-kurangnya tiga tahun. Kanak-kanak sering nakal, yang boleh mengganggu pemandu, yang boleh membawa kepada keadaan kecemasan.

Sekiranya anda melanggar peraturan jalan raya, yang dinyatakan dalam perenggan 22.9, pemandu akan terpaksa membayar denda sebanyak tiga ribu rubel. Pelanggaran boleh menjadi ketiadaan penahan atau lokasi penumpang di kerusi kereta yang tidak sesuai dengan sifat fisiologisnya. Juga, sebab mengeluarkan denda boleh menjadi tidak adanya elemen mengunci pada badan penumpang kecil.

Peraturan untuk memilih DUU

Apabila memilih kanak-kanak menghalang, ibu bapa perlu memilih struktur dengan bingkai yang tegar. Reka bentuk ini mesti mempunyai kekuatan tinggi untuk melindungi bayi daripada berbagai jenis kejutan. Untuk menentukan model terbaik, anda perlu membiasakan diri dengan keputusan ujian kemalangan, yang akan membolehkan anda memilih pilihan yang sesuai.

Pembinaan terpilih mesti mematuhi piawaian keselamatan antarabangsa. Di samping itu, dia mesti lulus pensijilan Rusia.

Membeli kerusi kereta yang telah digunakan bukan idea yang baik, kerana orang biasa tidak dapat menemukan kerosakan tersembunyi dari produk. Peranti yang sebelum ini digunakan oleh orang lain tidak dapat menjamin ketahanan dan keselamatannya.

Pilih kerusi kereta yang sempurna dengan penyertaan seorang penumpang kecil, yang keselesaannya adalah argumen utama untuk pembelian. Ia perlu menyemak semua elemen penetapan di kedai dan kemungkinan peraturan mereka.

Dan tentu saja, anda tidak seharusnya memberi keutamaan kepada model murah, kerana simpanan sedemikian boleh menjejaskan kehidupan dan kesihatan bayi. Kos kerusi kos sekurang-kurangnya tiga ribu rubel.

Mengenai peraturan pengangkutan kanak-kanak di kerusi hadapan, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan