Kerusi kereta dari 0 hingga 25 kg: model penarafan dan tip untuk dipilih

Kandungannya

Apabila memilih yang terbaik untuk anak-anak mereka, setiap ibu bapa mula-mula ingin anaknya selamat. Keselamatan di dalam kereta adalah perkara yang paling penting yang ibu bapa orang baru harus menjaga, kerana dalam perjalanan dari hospital bersalin anda perlu memastikan keadaan di dalam kereta untuk bayi yang tidak mengancam nyawanya.

Apabila memilih kerusi kereta bayi, kriteria utama akan menjadi keselamatannya. Untuk mengkaji ciri-ciri pelindung setiap model kerusi kereta, ujian kemalangan khas dijalankan, keadaan kecemasan disimulasikan di dalamnya, dan tahap kerosakan pada mekanisme tempat duduk kereta diperhatikan di pintu keluar. Ujian kemalangan dijalankan oleh pelbagai kelab kereta di negara-negara yang paling maju di dunia - Jerman, Sweden, Austria, Belanda. Di Rusia, ujian itu dijalankan oleh majalah terkenal di kalangan peminat kereta "Kajian Automatik".

Jenis kerusi kereta

Parameter utama apabila memilih kerusi kereta kanak-kanak ialah kumpulan berat kanak-kanak. Oleh itu, semua kerusi kereta dibahagikan kepada kategori berikut.

 • Kumpulan 0. Direka untuk berat badan sehingga 10 kg, di dalam kereta itu terletak di seluruh pergerakan, dilampirkan pada tali pinggang keledar 2 tempat duduk. Dianggap tidak praktikal dan tidak selamat. Sesuai untuk kanak-kanak di bawah 1 tahun.
 • Kumpulan 0+ lebih ergonomik dan selamat. Ia adalah pembawa kereta di mana penumpang terkecil sehingga 13 kg (sehingga 1.5 tahun) berada dalam kedudukan berbaring berkat pelapis khas untuk bayi baru lahir. Apabila kanak-kanak itu sudah cukup lama, ia diletakkan di kerusi kereta tanpa kapal.

Adalah penting bahawa kerusi kereta jenis ini dipasang hanya terhadap pergerakan kereta, pengaturan ini menambah keamanan pada bayi. Flushers kereta selesa, dilengkapi dengan pemegang dan sering digunakan sebagai membawa.

 • Kumpulan 1. Tempat duduk kereta untuk kanak-kanak dari 9 kg hingga 18 kg. Kursi ini dilengkapi dengan tali pinggang dalaman. Tempat duduk kereta diikat ke tempat duduk belakang dengan tali pinggang keledar menghadap ke hadapan, dan anak itu dilampirkan pada kerusi kereta dengan ikat pinggang tiga atau lima titik yang tertanam di tempat duduk.
 • Kumpulan 2. Kerusi untuk kanak-kanak dari 15 kg hingga 25 kg. Dalam model kumpulan ini tiada lagi tali pinggang keledar, tali kereta digunakan untuk membetulkan kanak-kanak itu. Saiz kerusi direka untuk berat dan ketinggian kanak-kanak dari 3 hingga 7 tahun.
 • Kumpulan 3. Jika tidak, kerusi jenis ini juga dipanggil "penggalak." Digunakan oleh kanak-kanak dari 22 kg ke atas. Kerusi tidak mempunyai belakang, hanya ada tempat duduk yang lembut, yang dilengkapi dengan tempat duduk untuk melampirkan tali pinggang kereta.
 • Gabungan yang berbeza. Tidak jarang pengeluar menghasilkan kerusi kereta, direka untuk beberapa kumpulan umur sekaligus. Mereka ditandakan sebagai kumpulan 0 + / 1 (sesuai untuk kanak-kanak dari lahir hingga 3 tahun, dari 0 hingga 18 kilogram), sekelompok 0 + / 1/2 (untuk kanak-kanak dari kelahiran hingga 7 tahun), kerusi tersebut sering dilengkapi dengan beberapa kedudukan , mereka boleh ditempatkan di kedua-dua arah kereta, dan menentangnya. Mereka mempunyai kedudukan tidur, kerusi itu tumbuh dengan kanak-kanak, dan tidak perlu mengubahnya dengan kerap.

Seterusnya, kami menganggap model yang paling popular kumpulan 0 + / 1/2 untuk kanak-kanak dari 0 hingga 25 kilogram.

Penilaian

Yang paling popular, menurut pembeli, adalah seperti berikut.

 • Tempat pertama. Nania trio sp keselesaan - kerusi kereta, yang merupakan pemimpin jualan jenama Perancis terkenal ini. Memenuhi kriteria keselamatan ECE R44 / 04, mempunyai bentuk anatomi, kain yang menyenangkan dan bantal ekstra supaya kanak-kanak termuda dapat merasa selesa di kerusi ini.Jenis ini mempunyai berat yang agak kecil - hanya 7 kilogram, yang membolehkan anda memindahkannya dari kereta ke kereta tanpa sebarang kesulitan khusus. Pengguna memperuntukkan minus kerusi ini - ia agak sukar. Termasuk adalah pelapik untuk bayi baru lahir dari bahan semula jadi. Kos kerusi kereta juga agak menyenangkan - di laman web rasmi ia boleh dibeli untuk jumlah yang tidak melebihi 4 ribu rubel.
 • Tempat ke-2. Kenga LB718 - kerusi kereta ini telah memenangi kepercayaannya di kalangan pengguna dengan kemudahan penyesuaian belakang, dalam model ini ada 4 posisi seorang anak dalam kerusi - dari berbaring untuk duduk sepenuhnya. Sabuk dilengkapi dengan lapisan lembut, lengkap dengan pelapik untuk bayi baru lahir. Semua bahagian kain mudah dilepas dan boleh dibasuh. Mematuhi standard keselamatan ECE R44 / 04. Berdasarkan ulasan, pengguna mengeluarkan satu kelemahan kerusi ini - arahan yang datang dengannya terlalu ringkas dan tidak dapat difahami. Harga - sehingga 7 ribu rubel.
 • Tempat ke-3. Selamat berseronok bayi - Sebuah kerusi selesa yang selesa dengan 3 kedudukan backrest. Terdapat dalam pelbagai warna. Ia mempunyai lapisan lembut yang selesa pada tali pinggang lima mata untuk mengelakkan menggosok. Ia mempunyai keputusan ujian kecelakaan yang baik baik dari depan dan sisi.

Pada masa yang sama, ia mempunyai satu kelemahan - kerusi itu agak dekat, jadi untuk kanak-kanak besar dalam pakaian musim sejuk ia tidak mungkin bertahan sehingga umur 7 tahun. Harga sehingga 8 ribu Rubles.

 • Tempat ke-4. Liko bayi LB-309 - kerusi yang selesa, reka bentuk yang mantap. Kerugian daripada kerusi ini, pengguna memancarkan ketidakselesaan menyesuaikan kedudukan sandaran dan berat badan yang besar. Harga untuk jenis ini adalah sekitar 15 ribu rubel.
 • Tempat ke-5. Carmate Zutto 3 Style - Kerusi yang baik dari pengeluar Jepun. Pengguna menonjolkan kelebihan utama kerusi ini adalah keupayaan untuk melaraskan ketinggian tali pinggang, penahanan kepala diselaraskan dengan cara yang sama. Kerusi itu mudah dipasang di dalam kereta, ia cukup luas untuk memenuhi walaupun seorang anak besar.

Daripada minus itu, ada yang perhatikan bahan kerusi - peluh kanak-kanak, serta kekurangan lampiran Isofix.

Petua untuk memilih kerusi kereta

Berikut adalah nuansa yang perlu diambil kira ketika membeli tempat duduk bayi.

 • Beri perhatian kepada kategori umur dan berat badan kerusi kereta.
 • Kriteria utama untuk memilih kerusi kereta adalah keselamatannya. Pada masa ini, standard keselamatan yang ketat ialah ECE R44 / 04 standard Eropah. Sebelum membeli kerusi, periksa sama ada model terpilih memenuhi piawaian ini.
 • Bayi perlu selesa di kerusi. Ia sepatutnya cukup lembut, dan bahan-bahannya, sebaiknya dibuat dari fabrik bernafas semulajadi.
 • Perhatikan tali pinggang, sabuk lima mata dianggap paling selamat. Lapisan pada tali pinggang akan memberikan keselesaan tambahan kepada kanak-kanak - mereka tidak akan menggosok.
 • Pelarasan kecondongan adalah perincian penting, kerana kanak-kanak kecil sering tidur di jalan raya.
 • Pemasangan percubaan di dalam kereta. Cuba di kerusi kereta di dalam kereta anda jika mungkin, kerana jika anda adalah pemilik kereta kecil, kerusi besar mungkin tidak sesuai di dalamnya.

Dalam video seterusnya, Dr Komarovsky dan perunding barangan kanak-kanak Maria akan menerangkan dan menunjukkan bagaimana untuk memilih kerusi kereta yang tepat untuk kanak-kanak itu, apa yang harus diberikan perhatian khusus, dan model mana yang boleh didapati di kedai-kedai.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan