Bagaimana untuk memilih sampul kerusi kereta?

Kandungannya

Aksesori penting, yang diperlukan untuk melepaskan kanak-kanak dari hospital bersalin, dan untuk berjalan dan perjalanan masa depan, adalah satu sampul surat untuk bayi baru lahir. Jika keluarga mempunyai kenderaan peribadi, maka apabila memilih sampul surat, anda perlu mengambil kira beberapa nuansa.

Ciri khas

Sampul untuk bayi baru lahir adalah sejenis selimut biasa yang dapat disepadukan dengan cara tertentu. Pada masa yang sama beberapa poket akan dibentuk di mana bayi akan berada. Untuk seorang kanak-kanak, dalam sampul surat memberikan kehangatan dan keselesaan, dan lebih mudah bagi ibu bapa untuk membawa bayi itu dalam aksesori sedemikian.

Secara tradisinya, sampul surat kanak-kanak digunakan untuk mengambil bayi yang baru lahir dari hospital bersalin dan membawanya ke christenings, sering kali mereka juga dihiasi dengan ruffles, corak atau cetak. Tetapi kebolehgunaan produk sedemikian tidak terhad kepada peristiwa-peristiwa yang sungguh-sungguh - lebih mudah bagi seorang kanak-kanak membawanya ke tangannya dan meletakkannya di kereta dorong, dan dalam kes perjalanan kereta aksesori khas akan sangat memudahkan pengancing dan pada masa yang sama mengehadkan mobiliti bayi, yang akan membolehkan ibu bapa bimbang tentang hal itu keselamatan

Perbezaan utama antara sampul untuk kerusi kereta dari semua jenis lain adalah kehadiran slot khusus, yang direka untuk mengikat tali pinggang keledar.

Varieti

Dengan jenis tali pinggang keledar yang dimaksudkan untuk sampul auto, ia dibahagikan kepada varian berikut:

 • untuk ikat tiga titik;
 • untuk tali pinggang lima mata;
 • universal.

Menurut kehangatan mereka, aksesori untuk kerusi kereta dibahagikan kepada tiga kategori utama.

 • Musim panas Direka untuk cuaca panas, jadi mereka biasanya diperbuat daripada bahan ringan dan "bernafas". Fungsi utama sampul surat tersebut adalah untuk memudahkan membawa kanak-kanak, melindungi angin dan memberikan keselesaan kepadanya dan ibu bapanya.
 • Demi musim. Bertujuan untuk musim luruh dan musim bunga, apabila suhu boleh berubah-ubah, dan hujan turun. Aksesori sedemikian hendaklah agak hangat, tetapi tidak terlalu panas, dan memberi perlindungan daripada kemungkinan hujan.
 • Musim sejuk Pelbagai jenis amplop kanak-kanak yang paling hangat.

  Aksesori musim panas biasanya merupakan variasi yang paling mudah untuk sampul kanak-kanak dan mewakili semacam tudung ringan, sementara musim sejuk dibezakan oleh pelbagai model yang ditawarkan.

  • Yang biasa. Pilihan ini juga mungkin mempunyai pilihan untuk berubah menjadi selimut atau dilengkapi dengan tilam terbina dalam.
  • Transformer sampul surat. Ia boleh mempunyai lapisan hangat yang boleh diperbaiki yang membolehkan anda mengubahnya menjadi versi musim panas, dan juga boleh diubah menjadi selimut biasa. Sering kali, bahagian atas aksesori tersebut boleh diubah menjadi hud, yang juga melindungi bayi anda dari angin, angin ribut dan hujan.
  • Mengubah pakaian. Ini adalah pakaian kanak-kanak, yang bahagian bawahnya boleh diubah menjadi sampul surat.

  Dimensi

  Pada masa ini pakai klasifikasi sampul surat kanak-kanak mengikut saiz:

  • pilihan untuk bayi baru lahir - memberi tumpuan kepada berat badan sehingga 3 kg 300 g;
  • Model untuk kanak-kanak berukuran sederhana - sesuai untuk bayi yang beratnya dari 3 kg 300 g hingga 3 kg 500 g;
  • sampul surat untuk bayi yang kuat - sesuai untuk kanak-kanak yang beratnya melebihi 3 kg 500 g

  Bahan

  Berikut adalah bahan yang digunakan dalam pembuatan aksesori kanak-kanak.

  • Bulu semulajadi. Mereka adalah spesies paling hangat, biasanya antibakteria dan dilindungi dari kelembapan dan angin, tetapi boleh menyebabkan alergi dan agak mahal.
  • Nilon Sampul auto dari bahan tersebut juga melindungi dari kelembapan dan angin, tetapi tidak cukup panas.
  • Microfiber. Bahan menyerap dengan baik dan mengeluarkan kelembapan dan tidak pudar, tetapi memerlukan penjagaan khas dan mempunyai kehidupan perkhidmatan kecil.
  • Sampul surat daripada kain membran. Mereka tidak panas tanpa penebat, tetapi mereka melindungi dari kelembapan.
  • Sampul bulu. Mereka adalah versi panas yang panas dan tahan lama dari sampul auto, sementara bahannya sangat bernafas dan sepenuhnya hypoallergenic. Sampul sedemikian adalah yang paling sesuai untuk digunakan pada musim luruh dan musim bunga.
  • Kapas dan kain berdasarkannya. Variasi ini hanya digunakan untuk perjalanan musim panas dan berjalan, kerana ia menyerap kelembapan berlebihan dan berventilasi dengan baik, tetapi tidak panas.

   Sebagai penebat tambahan untuk aksesori musim sejuk biasanya digunakan:

   • bulu - juga hangat, tetapi agak berat;
   • turun - Bahan yang sangat hangat dan ringan, tetapi sering menyebabkan tindak balas alahan;
   • penebat gentian sintetik (faybertek, sintepon, silikon, Alpolux) - agak ringan, hangat dan tidak menyebabkan alahan.

   Bagaimana untuk memilih?

   Apabila memilih sampul surat, adalah penting untuk mempertimbangkan musim di mana bayi dilahirkan. Sampul musim panas akan menjadi tidak berguna pada musim sejuk dan sebaliknya. Pilihan yang baik ialah membeli sampul-transformator, yang boleh digunakan dalam enam bulan pertama kehidupan kanak-kanak, tanpa mengira cuaca.

   Sebagai tambahan kepada bermusim aksesori, adalah penting untuk memeriksa dengan teliti kebaikan dan keburukan bahan yang digunakan dalam pembuatannya. Adalah lebih baik untuk tidak membeli produk yang dibuat dengan bahan yang berpotensi alergenik. Jika anda bercadang untuk menggunakan sampul surat itu hanya untuk perjalanan jalan, pilihan bulu dan kapas dengan pengisi sintetik ringan akan berjalan lancar, dan apabila sampul diperlukan untuk kereta dan berjalan di kereta dorong, lebih baik tinggal di aksesori yang lebih hangat.

   Satu lagi faktor penting dalam memilih bahan sampul ialah kesederhanaan menjaga, kerana anda perlu mencuci sampul dengan sangat kerap. Jika tidak ada mesin basuh moden dan pengering dalam keluarga, maka lebih baik jangan membeli sampul dengan bulu, bawah dan microfiber. Tetapi kapas atau produk poliester adalah yang paling mudah untuk dikekalkan.

   Adalah penting untuk mengambil kira bahawa walaupun produk yang dibuat dari bahan-bahan terbaik boleh kehilangan banyak kualiti disebabkan oleh jahitan yang tidak wajar, jadi anda harus memberi perhatian khusus kepada ketepatan jahitan aksesori.

   Dalam saiz, anda perlu dibimbing oleh berat badan bayi - ia hampir tidak masuk akal untuk mengambil pilihan untuk "pertumbuhan", kerana selepas enam bulan hidup anak itu secara senyap-senyap akan naik dalam kerusi kategori 0+. Pada masa yang sama, mengambil sampul terlalu ketat juga tidak berbaloi - anda perlu ingat bahawa bayi akan menungganginya berpakaian.

   Dengan jenis slot, ia patut mengambil sampul untuk ikat pinggang mesin tertentu. Jika perjalanan dirancang bukan hanya pada kenderaan keluarga, tetapi juga dalam teksi, maka pilihan terbaik adalah membeli aksesori dengan slot sejagat.

   Petua

      Bagi keselamatan dan keselesaan kanak-kanak, penting untuk mematuhi semua keperluan di atas. Tetapi keselesaan tambahan ibu bapa akan memastikan bahawa sampul surat mempunyai ciri-ciri berikut:

      • pengikat untuk membantu dengan cepat menyamar kanak-kanak itu dan menyesuaikan saiz sampul surat;
      • hud atau kemungkinan penciptaannya dari bahagian atas aksesori untuk melindungi daripada sejuk dan hujan, dengan tudung dengan tudung paling sesuai;
      • pen untuk memudahkan pengangkutan bayi dalam sampul;
      • velcro di lubang untuk tali pinggang keledar, membolehkan anda menggunakan sampul surat bukan sahaja di dalam kereta, tetapi juga untuk berjalan dalam cuaca buruk.

      Juga adalah penting mengetahui bahawa anak-anak yang baru lahir tidak suka warna yang terang dan corak kompleks.

      Semakan sampul surat kanak-kanak di kerusi kereta kelihatan lebih jauh.

      Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

      Kehamilan

      Pembangunan

      Kesihatan