Memilih kerusi kereta untuk kanak-kanak dengan berat 15 kg

Kandungannya

Pengangkutan kanak-kanak yang betul di dalam kereta adalah isu keselamatan penting bagi kanak-kanak dan pemandu. Untuk menyelesaikan masalah ini, sekurang-kurangnya sebahagian, akan membantu kerusi kereta. Perlu dipertimbangkan dengan lebih terperinci kriteria apa yang harus digunakan ketika memilih tempat duduk mobil untuk anak-anak dari 15 kg.

Ciri khas

Selalunya, ibu bapa lebih memilih untuk tidak membeli kerusi kereta untuk kanak-kanak zaman ini. Adalah dipercayai bahawa pada zaman ini kanak-kanak itu sedar tentang tempat tinggalnya dan mengajar peraturan asas memandu keselamatan di dalam kereta. Ini salah tanggapan. Sebabnya agak mudah: orang tua sering mengikat kanak-kanak dengan tali pinggang keledar yang direka untuk orang dewasa dan bukan untuk kanak-kanak, dan jika timbul atau bertembung yang kuat, tali pinggang boleh menyebabkan kecederaan kepada kanak-kanak yang tidak sesuai dengan kehidupan, termasuk kecederaan leher dan vertebra serviks.

Sabuk kerusi tidak akan melindungi kanak-kanak daripada kecederaan sisi, dan kerusi kereta kanak-kanak akan dapat mengatasi tugas ini dengan sempurna. Tali pinggang biasanya boleh melindungi seseorang yang beratnya lebih daripada 36 kg dan lebih tinggi daripada 150 cm dari kecederaan. Alternatif yang baik ialah penggalak (kerusi tanpa backrest) untuk kanak-kanak berumur lebih dari 8 tahun, tetapi juga tidak dapat melindungi dari kecederaan sampingan sekiranya berlaku kecemasan.

Apa itu?

Tempat duduk kereta untuk kanak-kanak yang beratnya 15 kilogram dipasang pada tali pinggang biasa kerusi kereta. Tugas utamanya adalah untuk melindungi kanak-kanak dari kesan sampingan sekiranya berlaku kecemasan. Seorang kanak-kanak yang beratnya melebihi 15 kg, tetapi kurang dari 36 kg masih belum dapat melindungi tali pinggang keledar. Selalunya, tali pinggang kanak-kanak itu melalui leher dan abdomen. Kerusi itu memastikan penghalaan yang betul.

Sesetengah model boleh dipasang menggunakan sistem Isofix. Ia terdiri daripada dua fixatif yang dipasang di tempat duduk. Ciri ini membolehkan anda tidak mengikat tali pinggang keledar, tetapi penting untuk diingat bahawa di tempat pertama semasa pengeluaran walaupun model dengan Isofix dibuat dengan harapan beban utama akan jatuh pada tali pinggang. Fungsi Isofix adalah mudah apabila memandu di jalan berkelajuan rendah dan memungkinkan untuk tidak mengikat tali pinggang tempat duduk dengan tali pinggang semasa memandu tanpa anak. Tempat duduk tidak akan bergerak di sekitar kenderaan.

Kerusi kumpulan ini tidak dapat diuraikan sepenuhnya dalam kedudukan terdedah, dan selalunya mereka hanya berada dalam satu kedudukan dengan kecondongan sedikit. Ini disebabkan oleh fakta bahawa jika ia akan terurai, maka semasa kemalangan ia boleh tergelincir di bawah tali, yang sangat berbahaya. Bahagian belakang kerusi kereta mempunyai ciri lain - ia tidak tetap dan boleh digantung. Pengilang melakukan ini dengan harapan bahawa belakang kerusi akan mengambil sudut yang sama kecenderungan sebagai kerusi kereta.

Perlu diingatkan bahawa kerusi itu sendiri tidak dapat melindungi anak itu, karena ia tidak memiliki struktur yang tegar, tetapi menjadi efektif hanya apabila dilampirkan dengan tali pinggang yang rutin.

Bagaimana untuk memilih?

Kriteria utama untuk memilih tempat duduk sedemikian ialah berat anak. Sebagai peraturan, seorang kanak-kanak berat 15 kg dari umur 3.5 tahun, walaupun ini hanya usia anggaran. Jika anak anda kurang berat pada usia ini, maka tidak ada yang salah dengan itu, anda tidak boleh mendapatkan kerusi untuk kanak-kanak yang lebih tua. Tetapi jika berat kanak-kanak itu telah melebihi tanda ini (15 kg), maka ia adalah selamat untuk membeli sebuah kerusi yang dipanggil "2-3 kerusi kumpulan".

Kumpulan 2-3 termasuk kerusi yang mempunyai banyak pilihan yang sesuai untuk kanak-kanak dalam tempoh pertumbuhan yang aktif.Mereka bergerak di belakang punggung tinggi dan lebar tempat duduk, yang membolehkan anda menyesuaikan kerusi ke ketinggian bahu dan lebar pelvis. Mereka menerima nama mereka dari dua kumpulan yang mereka bersatu - kumpulan 2 dan 3. Kerusi kereta kelompok 2 direka untuk kanak-kanak yang beratnya dari 15 kg hingga 25 kg, dan kumpulan 3 untuk kanak-kanak berukuran 22 kg hingga 36 kg. Kerusi transformasi sedemikian mempunyai keupayaan untuk menukar saiz mereka dengan mudah bergantung kepada parameter kanak-kanak. Model sedemikian masih mempunyai peluang untuk menukar sudut sandaran berhubung kerusi itu. Semua tempat duduk dalam kumpulan ini mudah dilipat dan dimuatkan di dalam bagasi.

Apabila membeli kerusi kereta di kedai, anda perlu memberi tumpuan segera kepada model kumpulan 2-3. Ia diperhatikan bahawa tidak semua model jenama yang sama boleh mempunyai kualiti yang baik. Lebih baik memilih kerusi kereta yang sesuai dengan teknologi pembuatan yang betul, berjaya melepasi berbagai ujian. Maklumat semacam ini mudah dicari di Internet. Rata-rata, kerusi ini berumur 9 tahun, jadi jangan memperlakukan pilihannya dengan ringan.

Dan apabila membeli, anda perlu ingat bahawa pada musim sejuk kanak-kanak akan berpakaian hangat, dan oleh itu tebal, pakaian musim sejuk. Sepanjang tempoh ini, kerusi sempit atau jumlah dalaman kerusi kecil boleh menjadi masalah dan menjadikannya mustahil untuk menggunakannya semasa musim sejuk.

Pengilang

Mujurlah, di antara kerusi kereta kumpulan 2-3 anda boleh mencari model yang berbeza, kos rendah dan mahal, kerana keperluan untuk produk kumpulan ini tidak ketat seperti untuk kumpulan 0+ atau 1. Khususnya, ini disebabkan oleh reka bentuk yang lebih sederhana semasa pemasangan. Model termurah mempunyai harga 5,000-6,000 rubel, dan yang mahal mempunyai sehingga 15 ribu rubel. Penarafan keseluruhan dari pengeluar yang berbeza, dibentangkan di pasaran, tidak kira, kerana setiap pengeluar mempunyai kelebihan dan kelemahannya sendiri.

Tetapi pemimpin yang relatif pada masa ini, yang menerima penarafan tertinggi dalam beberapa tinjauan swasta, boleh dipanggil Romer Kidfix XP Sict.

Perlu diberi perhatian terhadap penarafan kerusi kereta untuk kanak-kanak yang beratnya 15 kg.

  • Pemimpin adalah model Peg Perego Viaggio 2-3 Surefix. Kosnya berkisar dari 10,000 hingga 12,000 rubel. Pengguna mencatat bahawa menunggang di kerusi kereta sedemikian sangat selesa untuk kanak-kanak, walaupun kerusi ini mengendalikan dengan ujian kemalangan sederhana. Selalunya, ia lebih disukai oleh ibu bapa yang membuat perjalanan jauh dengan kereta dengan kanak-kanak. Model ini mempunyai lengan, pemegang cawan dan beg udara sisi untuk keselamatan yang lebih tinggi. Sebagai tambahan kepada semua ini, pelanggan masih menyukai reka bentuk ringan, yang membolehkan ia dipindahkan tanpa sebarang kesulitan tertentu.
  • Kiddy cruiser pro menduduki tempat kedua dalam ranking ini. Had harga adalah daripada 12,500 hingga 15,000 rubles. Satu-satunya perkara yang model ini lebih rendah daripada yang sebelumnya adalah berat, ia agak berat. Kerusi itu mudah laras dengan saiz kanak-kanak. Para pengguna memuji kusyen sisi besar untuk melindungi telinga dan kepala. Model ini boleh diarahkan terus dari Jerman.
  • Gangsa pergi ke model Maxi-Cosi Rodi XP. Harganya boleh berubah dari 9,000 hingga 12,000 rubel. Negara asalnya ialah Belanda. Keuntungan jelas model ini adalah mudah dibersihkan. Selain itu, pengguna mencatatkan mutu kerja yang berkualiti tinggi keseluruhan struktur dan bahagiannya. Terdapat beberapa kekejaman kerusi, yang tidak selalu menjamin transformasi mudah kepada saiz kanak-kanak. Tetapi model ini berbeza dengan kualiti dan kebolehpercayaan.
  • Model seterusnya - Sweet Baby Teamitu bukan kerusi bersaiz penuh, dan tempat duduknya. Harga produk adalah kira-kira 1,500 rubel. Pembeli suka keselesaan kerusi dan reka bentuk laconic yang terang. Sekiranya perlu, kanak-kanak itu dapat mengukuhkan kerusi itu sendiri dengan reka bentuk yang sama. Oleh kerana reka bentuk yang tidak rumit dan beratnya hanya 2 kg, ia mudah ditarik balik ke dalam batang dan bukan beban berat. Sampul dari kerusi itu mudah dikeluarkan, dan kain khusus mempunyai hak untuk tidak menyerap sebagian cecair.Bahagian wanita juga menyatakan bahawa kain kes itu tidak menyebabkan kerengsaan pada anak walaupun selepas sentuhan yang berkepanjangan dengan kulit.
  • Maxi-Cosi Rodi XR. Harga model ini adalah daripada 12,000 hingga 13,000 rubel. Kualiti bahan kerusi kereta menerima ulasan yang tinggi, khususnya pad pinggan lembut, tebal dan kerusi, dan berat badan yang rendah. Model ini mendapat kedudukan kelima disebabkan oleh satu kelemahan - ia adalah sukar untuk meletakkan tali pinggang ke tempat duduk, yang, bagaimanapun, cukup tegas untuk melindungi kanak-kanak semasa kecemasan.
  • Kiddy Cruiserfix Pro memasuki enam kerusi kanak-kanak terbaik, itu adalah model mewah, jadi anda boleh membelinya dengan harga antara 14 ribu hingga 18 ribu rubel. Sebagai tambahan kepada kos tinggi produk, ibu bapa dalam ulasan menyatakan bahawa kerusi terlalu sempit dan tidak mengambil kira saiz anak yang berpakaian dalam pakaian musim panas yang hangat. Daripada kelebihan kerusi yang sama, perlu diperhatikan lekapan lengan yang boleh diatur, tapak kaki yang boleh ditarik balik, pemasangan struktur yang berkualiti, kekuatan, penutup tidak pakai.
  • Bukan yang pertama, tetapi tempat yang penting ialah Cybex Solution Q-Fix. Harga kerusi itu bervariasi dari 18,000 hingga 20,000 rubel. Model ini menonjol untuk reka bentuk ringkasnya yang menggabungkan warna oranye dan warna jingga yang bagus. Ia adalah produk pengeluar Jerman. Pembeli telah menyedari bahawa bahan khas penutup melindungi ventilasi udara di antara badan dan belakang, yang menghalang peluh dan kerengsaan. Terdapat beberapa kesulitan apabila mengikat tali pinggang, tetapi pada umumnya kerusi adalah salah satu yang paling selesa dan bergaya dalam penarafan ini.
  • Cybex Solution X-Fix - Ini adalah versi bajet berkualiti kerusi kereta mewah. Harganya sekitar 10 ribu rubel. Kerusi itu mempunyai kecondongan mudah laras untuk belakang, kepalanya juga dapat disesuaikan dengan ukuran anak. Keuntungan yang jelas dari model ini, perlu diperhatikan bahawa ia boleh disassembled sepenuhnya dan hanya meninggalkan tempat duduk (booster). Malangnya, penutup dan pelapis tidak semestinya selesa dalam keadaan cuaca panas. Model yang tidak lengkap boleh mengambil banyak ruang, yang menjadi masalah jika anda bercadang untuk memandu dengan sejumlah besar orang di kerusi belakang.

Walau bagaimanapun, kerusi kereta Cybex Solution X-Fix adalah kombinasi harga dan kualiti yang menguntungkan. Bonus yang bagus adalah ciri Isofix.

Kadang-kadang apabila memilih kerusi kereta, ibu bapa bergantung pada reka bentuk dan tahap keselesaan, yang salah. Perkara utama apabila memilih kerusi kereta adalah keselamatan. Tahapnya boleh ditentukan dengan hanya melihat beberapa ujian kemalangan.

Untuk maklumat mengenai cara memilih kumpulan tempat duduk kereta 2-3, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan