Adakah minyak kelapa berbahaya dalam makanan bayi?

Kandungannya

Bahaya dan kesan berfaedah dari pelbagai jenis lemak sering dibincangkan dalam media, menggalakkan ibu bapa menjadi lebih perhatian terhadap makanan yang mereka tawarkan kepada serbuk mereka. Antara minyak sayuran yang ditambah kepada makanan bayi, kelapa turut hadir. Adakah ia berbahaya kepada bayi dan mengapa ia ditambah kepada campuran? Adakah mungkin untuk memberikannya kepada serbuk yang menerima suplemen? Mari lihat.

Apa yang mereka buat?

Minyak kelapa dipanggil, yang diekstrak dari buah kelapa. Untuk mendapatkannya, kedua-dua penekanan panas (lebih kerap) dan sejuk digunakan. Dalam kes kedua, pemprosesan kacang lebih lembut, jadi ia mempunyai komponen yang lebih berguna, tetapi produk ini lebih mahal.

Prasasti "Extra Virgin" bermaksud hanya produk yang diperolehi menggunakan putaran pertama, satu pilihan yang mungkin dipanaskan. Prasasti yang mengesahkan bahawa minyak kelapa diperoleh dengan menekan sejuk ialah "akhbar sejuk pertama" atau "akhbar dingin".

Minyak kelapa akhbar sejuk
Prasasti "Press Cold" pada bungkusan itu mengesahkan bahawa minyak kelapa ini ditekan dengan sejuk

Faedahnya

  • Sebagai tambahan kepada asid lemak berharga, ia mempunyai banyak vitamin, besi, kalsium dan mineral lain.
  • Penggunaan minyak ini membantu menghapuskan alahan makanan.
  • Oleh kerana lemak rantai sederhana, ia membantu penghadaman dan meningkatkan penyerapan mineral dan vitamin.
  • Ia mempunyai sifat untuk menguatkan sistem imun, mengurangkan keradangan, menentang kulat dan bakteria.
  • Ini adalah agen penyembuh yang banyak penyakit.

Harm

  • Reaksi alahan boleh berlaku.
  • Penggunaan lebihan mampu menjejaskan kerja saluran gastrointestinal dan menjejaskan hati kerana kandungan asid lemak tepu yang tinggi. Sekiranya anda menggunakan minyak dalam julat normal, kanak-kanak tidak akan mempunyai kesan sampingan sedemikian.

Ciri khas

  • Pada suhu 25 darjah, minyak kelapa cair dan menjadi telus. Pada suhu yang lebih rendah, ia adalah pepejal putih.
  • Oleh kerana kehadiran dalam komposisi asid lemak tepu, produk ini sedikit teroksidasi dan lama disimpan.
  • Pengeluaran tidak menggunakan bahan tambahan kimia yang berbeza, jadi produk ini benar-benar asli.

Dalam campuran

Menambah minyak kelapa pada formula bayi adalah disebabkan oleh kehadiran asid palmitik dalam produk ini. Asid ini terdapat dalam susu ibu dan mesti hadir dalam diet bayi. Selalunya mereka diganti minyak sawit dalam formula bayiyang mempunyai banyak kesan sampingan.

Kelapa campuran
Tidak ada yang lebih baik daripada susu ibu, sebab itu rumus susu cuba menjadikannya sama seperti mungkin.

Minyak kelapa juga merupakan sumber trigliserida rantaian sederhana. Lemak ini diserap dengan sempurna oleh kanak-kanak, tanpa memuat pankreas, kerana mereka mula berpecah walaupun dalam rongga mulut. Harta ini adalah penting untuk organisasi pemakanan untuk bayi yang belum matang dan kanak-kanak yang mempunyai penyakit saluran pencernaan.

Satu lagi kelebihan menambahkannya kepada campuran adalah kehadiran asid lauric, yang mempunyai kesan antivirus, antibakteria dan antijamur.

Minyak kelapa dalam formula bayi - mengapa tambah?
Minyak kelapa bukan sahaja menyuburkan badan dengan mikroelemen yang bermanfaat, tetapi juga melindunginya.

Permohonan dan penambahan hidangan untuk kanak-kanak

Ia boleh digunakan dalam penyediaan makanan pelengkap sebagai alternatif yang berguna kepada krim atau minyak sayur-sayuran. Apabila dipanaskan, ia tidak mengeluarkan bahan berbahaya, jadi ia sering disyorkan untuk menggoreng.

Minyak kelapa boleh ditambah kepada pastri manis untuk kanak-kanak dan casseroles keju cottage. Ia juga boleh disebarkan pada roti atau ditambah kepada bijirin.Untuk penaik, mereka dinasihatkan untuk menggantikan marjerin dan mentega, mengambilnya kepada 75% daripada jumlah yang ditunjukkan dalam resipi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan