Adakah minyak rapeseed berbahaya dalam makanan bayi?

Kandungannya

Bahan-bahan makanan bayi menimbulkan persoalan untuk banyak ibu bapa yang ingin memberi makan kepada bayi mereka hanya dengan produk yang berkualiti tinggi dan selamat. Terutama banyak kebimbangan yang berkaitan dengan minyak sayuran, bahaya yang sering dibincangkan dalam media. Antaranya - minyak rapeseed. Adakah ia baik untuk kanak-kanak atau boleh membahayakan badan kanak-kanak? Katakanlah.

Apa yang mereka buat?

Minyak rapeseed dipanggil, yang diekstrak daripada rapeseed. Ia dimakan lebih banyak setiap tahun kerana ia merupakan sumber asid lemak berharga.

Ciri khas

  • Ciri-ciri biokimia adalah sama dengan minyak zaitun.
  • Ia agak teroksidasi dan mempunyai jangka hayat yang panjang.
  • Ia mempunyai warna kuning-coklat, rasa ciri dan bau yang menyenangkan, menyerupai nutty.
  • Ia ditambah kepada pastri, salad, yang digunakan untuk pengetinan.
  • Dalam proses pemprosesan perindustrian, asid lemak bebas, pigmen, fosfolipid dan sebatian sulfur dikeluarkan dari situ.
Minyak rapeseed
Minyak rapeseed adalah minyak sayuran yang paling popular di Jerman.

Ciri-ciri berguna

  • Sebagai sebahagian daripada banyak lemak tanpa monounsaturated.
  • Termasuk asid lemak omega dan vitamin E.
  • Kandungan asid alpha-linolenic adalah salah satu yang terbesar di kalangan semua minyak sayuran.
  • Asid lemak daripada minyak rapeseed adalah penting untuk metabolisme, regenerasi sel, pencegahan pembentukan trombus, dan kulit yang sihat.

Harm

Minyak rapeseed tidak mengandungi asid erucic yang berbahaya kepada manusia. Ia tidak dicerna dan terkumpul di dalam tisu, menyebabkan kelewatan dalam pembangunan sistem pembiakan. Oleh kerana bahan ini, beberapa jenis minyak rapeseed yang tidak dimurnikan adalah dilarang daripada dijual di beberapa negara.

GMO?

Antara tanaman yang ditanam dengan penggunaan kejuruteraan genetik, terdapat rogol. Manfaat dan kemudaratan produk GMO dibincangkan secara aktif dalam komuniti saintifik, tetapi apabila ia berkaitan dengan pemakanan untuk kanak-kanak, kebanyakan ibu bapa cenderung untuk memulihkan diri mereka dan mengelakkan risiko, walaupun mereka tidak mungkin.

Walau bagaimanapun, berkaitan dengan rapeseed, harus diperhatikan bahawa budaya rapeseed yang ditanam oleh jurutera gen mempunyai kandungan asid erucic yang lebih rendah, yang menjadikan minyak rapeseed lebih selamat.

Dalam komposisi formula bayi

Kerana kajian yang membuktikan kesan negatif penggunaan minyak rapeseed pada kanak-kanak mengenai perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak, untuk beberapa waktu produk ini dilarang daripada ditambah kepada makanan bayi.

Kemudian, larangan itu diangkat, dengan kandungannya dalam diet untuk kanak-kanak tidak lebih daripada 31% daripada semua lemak dalam campuran. Kajian terkini oleh saintis Jerman telah mengesahkan bahawa rumusan makanan bayi moden, termasuk minyak rapeseed, selamat untuk bayi.

Minyak rapeseed dalam formula bayi
Minyak Rapeseed terdapat dalam komposisi susu ibu, sebab itu ia termasuk dalam formula bayi

Sebab utama untuk menambah formula bayi adalah keperluan untuk memberikan anak-anak teh asid lemak penting yang mereka perlukan. Bayi yang diberi susu ibu mempunyai peluang untuk mendapatkan asid tersebut daripada susu ibu mereka, dan untuk memaksimumkan komposisi campuran ke komposisi susu ibu, pengeluar menambah minyak sayur-sayuran ke dalam diet, di antaranya juga rapeseed.

Permohonan dan penambahan makanan

Minyak rapeseed juga boleh digunakan sebagai minyak sayur biasa, tetapi terdapat bahaya lain di sini. Penapisan dan pemprosesan lain minyak rapeseed berlaku pada suhu tinggi dan dengan penggunaan bahan kimia, beberapa daripadanya berbahaya. Untuk mengecualikan kesan buruk, orang dewasa dinasihatkan untuk memilih minyak sawit Extra Virgin untuk kegunaan, iaitu, diperoleh dengan menekan sejuk.

Minyak sawit tambahan minyak
Dapatkan minyak rapeseed tambahan dan lihatlah ia mengandungi asid erucic.

Selain itu, apabila membeli produk masakan, perhatikan jumlah asid erucic dalam produk terpilih (ia ditunjukkan pada pakej dan harus sampai 5%).

Ia tidak disyorkan untuk memakannya, kerana suhu tinggi membuat produk ini menjadi toksik dan karsinogenik. Lebih baik menambah minyak rapeseed kepada salad dan makanan siap sedia. Dalam sayur tulen untuk kanak-kanak, ia boleh ditambah dalam jumlah 5 ml setiap 150-200 gr. sayur-sayuran.

Diet tanpa minyak rapeseed

Sekiranya anda ingin mengelakkan penggunaan minyak rapeseed dan tidak memberi makanan bayi, yang mengandungi bahan seperti itu, kepada anak-anak anda, teliti membaca label dan pilih produk yang tidak mengandunginya.

Campuran

Rumusan kebanyakan bayi termasuk minyak rapeseed. Komponen ini tidak dalam campuran Nanny dan Similac. Asid lemak dalam campuran ini diwakili oleh lemak kelapa dan minyak kacang soya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan