Bagaimana untuk memberi makan bayi baru lahir?

Kandungannya

Penggunaan dalam memberi makan botol bayi yang baru dilahirkan perlu untuk pelbagai sebab. Tetapi dalam apa jua keadaan, adalah penting untuk mengetahui cara mengatur proses dengan betul dan perkara-perkara penting yang perlu dilupakan.

Tahap

Proses pemakanan yang sesuai untuk bayi yang baru lahir menggunakan botol termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Sediakan anak dan semua barang yang diperlukan.
 2. Bayi bayi di tempat yang betul.
 3. Bantu bayi untuk membebaskan udara.

Persediaan

Dari botol itu boleh diberikan sebagai campuran, dan menyatakan susu ibu. Untuk penyediaan campuran yang betul, ikut arahan mengenai pembungkusannya. Cairkan campuran dalam perkadaran yang ditunjukkan oleh pengilang.

Sekiranya anda menambahkan lebih banyak air ke campuran, campuran yang dicairkan itu tidak akan memberikan bayi semua bahan yang diperlukan untuk satu makan. Sekiranya anda campuran campuran dengan air yang kurang, anda akan mengalami dehidrasi.

Penyediaan campuran
Campuran mesti dicairkan mengikut arahan, hanya dalam kes ini, bayi akan menerima semua bahan yang diperlukan.

Sebelum menyiapkan campuran, serta sebelum memberi makan bayi, orang dewasa harus mencuci tangan mereka. Adalah disyorkan untuk menyediakan bahagian segar campuran untuk setiap makanan. Jika campuran telah disediakan sebelum dan berdiri di dalam peti sejuk, ia perlu dipanaskan. Untuk melakukan ini, gunakan pemanas khas atau mangkuk yang dipenuhi dengan air suam.

Semak bagaimana botol mengalir dengan menyengetkannya. Mengalir harus berlaku dalam tetes pada kadar kira-kira satu titisan sesaat. Jika susu mengalir terlalu banyak, pacifier perlu diganti.

Mengenai itu bagaimana mencairkan susu ibubaca dalam artikel lain.

Ciri khas

 1. Semak suhu campuran dengan menjatuhkan sedikit kandungan pada pergelangan tangan anda. Campuran harus hangat.
 2. Untuk mengelakkan bayi daripada menjadi kotor, letakkan pada baju dada. Ambil bayi di tangan anda dan cuba menarik perhatiannya dengan mengusap pipi anak anda. Anda juga boleh menjatuhkan campuran kecil pada bibir bayi.
 3. Jangan biarkan bayi itu tidur sebelum dia selesai bahagian campurannya. Pada masa yang sama ingat bahawa kekurangan zat makanan sekitar 20 mililiter adalah normal.
 4. Botol yang telah diminum semua susu bayi perlu diambil. Jika ini sukar dilakukan, gunakan mainan untuk mengalih perhatian.
 5. Jangan tergesa-gesa untuk segera meletakkan anak itu. Beri dia kesempatan untuk mengetuk udara, yang memegang serbuk dalam kedudukan menegak.

Kedudukan makan

Pose harus selesa untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Anda boleh menjaga bayi dalam tangan anda dalam kedudukan yang sama di mana bayi disusuinya. Pastikan kepala bayi sedikit dibangkitkan dan tidak jatuh ke belakang atau ke sisi (ini akan menghalang bayi daripada menelan). Kedudukan bayi yang baru lahir ketika makan dari botol adalah yang paling tepat. Dalam kedudukan ini, bayi merasakan kedekatan ibu dan mewujudkan hubungan psikologi dengannya, yang sangat penting untuk perkembangan kanak-kanak.

Dalam kedudukan terlentang, suapan bayi tidak disyorkan, untuk mengelakkan masuk susu di telinga tengah.

Pastikan botol di bawah cerun kecil supaya sentiasa ada susu di puting susu. Ia tidak boleh dipelihara tegak sehingga remah tidak tercekik. Dengan cincin yang sangat terputus-putus, agak sukar untuk ditanggalkan. Jika sesetengah udara masuk ke dalam botol, ia akan menghalang puting dari meratakan. Dengan gelembung, anda akan memahami bahawa bayi menghisap puting susu dengan betul.

Kedudukan makan botol
Pastikan bahawa kepala serbuk sedikit dibangkitkan dan tidak jatuh kembali.

Regurgitation udara

Bersama campuran atau susu, serbuk menelan udara. Dan oleh itu bayi mungkin mempunyai perasaan kenyang, apabila dia belum selesai bahagiannya. Atas sebab ini, patut mengambil rehat pendek semasa proses itu supaya kanak-kanak itu mengeluarkan udara. Cuti semacam itu akan membantu bayi sekali lagi untuk berasa lapar dan menghabiskan susu. Juga, regurgitasi udara akan menghalang terjadinya kolik.

Semasa rehat ini, berikan anak separuh atau lurus selama beberapa minit. Lebih baik meletakkan bayi yang baru lahir di bahu anda supaya tangannya berada di belakang anda. Jangan lupa untuk meletakkan tuala atau kain di atas pakaian anda, kerana bayi boleh menghirup makanan dengan udara. Urut bayi kembali atau pat sedikit pada paus.

Regurgitasi lurus
Ambil rehat dan jaga bayi dalam kedudukan lurus untuk menghancurkan udara

Apa lagi yang perlu dipertimbangkan?

 • Anda tidak boleh mula menyusukan bayi apabila ibu itu tegang, marah, kecewa atau tertekan. Cuba tenang, ambil nafas dalam-dalam, selesaikan dan selesaikan dan prosesnya bermula. Jangan lupa bahawa bayi yang baru lahir sensitif merasai segala-galanya dalam jiwa ibunya. Dan jika ibu tegang, ia akan menyebabkan kecemasan bagi anak-anak kecil.
 • Ia juga tidak disyorkan untuk memberi makan kepada bayi jika keadaannya tidak resah. Untuk bayi yang gelisah atau menangis, susu boleh masuk ke saluran pernafasan.
 • Jangan biarkan bayi dengan botol dan, terutama, jangan menyokongnya dengan sesuatu. Dalam keadaan sedemikian ada risiko besar bayi boleh tercekik pada susu.

Jika bayi anda dicampur dengan makanan dan menerima makanan kedua-duanya dari payudara ibunya dan dari botol, mula-mula berikan payudara bayi, dan kemudian - makan campuran.

Sambungan emosi

Adalah penting untuk bayi yang baru lahir merasakan penjagaan dan kasih sayang ibu. Apabila ibu sudah hampir, serbuk itu selamat. Dan kerana hubungan badan ibu dan anak kecil sangat penting, dan memberi makan adalah saat yang paling sesuai apabila anda dapat mewujudkan hubungan emosi yang kuat dengan bayi.

Sudah tentu dalam kes menyusu adalah lebih mudah untuk mewujudkan hubungan psikologi, kerana ibu berinteraksi dengan bayi yang baru lahir secara fizikal. Walau bagaimanapun, apabila menggunakan botol, Mama juga dapat mewujudkan hubungan emosi dengan bayi, menekan bayi ke tubuhnya. Di samping itu, penggunaannya membantu meninggalkan bayi dengan seorang ayah atau saudara lain yang akan memberi makan kepada anak itu tanpa masalah.

Sentuhan badan semasa makan dengan ayah
Hubungan badan membantu untuk mewujudkan hubungan emosi dengan bayi.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan