Mengapa anda memerlukan kanji dalam makanan bayi?

Kandungannya

Membaca komposisi balang dan kotak makanan bayi, ramai ibu bapa mula bimbang dan bertanya-tanya mengapa ada komponen tertentu dan mana-mana yang membahayakan kanak-kanak. Salah satu yang tidak dapat difahami oleh ibu bapa komponen adalah kanji. Bolehkah ia membahayakan tubuh anak dan mengapa ia ditambah kepada campuran, dadih dan kentang tumbuk?

Apa ini?

Kanji dalam bentuk semulajadinya terdapat dalam bijirin, kacang-kacangan, buah-buahan dan sayur-sayuran. Bahan ini adalah karbohidrat kompleks - polisakarida. Terutama kaya dengan sebatian ini adalah kentang, beras, gandum dan jagung. Pada manusia, ia terbahagi kepada molekul glukosa, digunakan sebagai sumber tenaga. Oleh strukturnya, ia diwakili oleh rantaian panjang molekul. Mereka menyerap air dengan baik dan membengkak, menyebabkan pes.

Kanji
Pati banyak terdapat dalam banyak bijirin.

Kanak-kanak dapat mencerna kanji sejak lahir, kerana enzim yang merosakkan polisakarida ini (amilase) mula dihasilkan di dalam tubuh serbuk pada minggu kehamilan yang terakhir.

Pandangan

Bergantung kepada sumber dari mana ia diekstrak, kanji adalah:

 • kentang;
 • beras;
 • jagung.

Dalam kanji beras, sifat untuk merangsang pembiakan mikroflora usus yang bermanfaat dicatatkan. Ia memberikan konsistensi yang lebih padat dalam makanan bayi daripada menggunakan tepung jagung lembut. Kompaun yang diperolehi daripada kentang juga sering ditambah kepada purees bayi, tetapi terdapat reaksi alergi terhadapnya.

Faedahnya

 • Polisakarida ini adalah sumber glukosa.
 • Terdapat sifat menyelubungi, jadi ia melindungi organ-organ saluran pencernaan daripada tindakan asid organik dalam makanan.
 • Dalam kolon, kompaun ini membantu untuk mewujudkan keadaan yang baik untuk pertumbuhan bakteria yang berfaedah.
 • Membantu menormalkan najis, kerana polysaccharide ini akan membantu menghilangkan cecair berlebihan.
 • Meningkatkan penyerapan buah.

Harm

 • Sebagai produk karbohidrat, semasa penghadaman merangsang pembebasan insulin.
 • Penggunaan lebihan boleh menyebabkan sembelit dan masalah dengan sistem kardiovaskular.
 • Boleh menyebabkan reaksi alahan.

Dikodkan bermakna berbahaya?

Perkataan "diubah suai" pada pembungkusan makanan bayi adalah kebimbangan ibu bapa yang tidak mahu memberi makan makanan yang diubahsuai secara genetik. Malah, mereka adalah konsep yang berbeza dan kanji yang diubahsuai tidak diubah suai secara genetik.

Perkataan "diubahsuai" bermaksud "diubahsuai", kerana menambah kanji kepada makanan strukturnya berubah - berpecah menjadi rantai panjang yang pendek untuk meningkatkan kecernaan. Di samping itu, dalam bentuk yang diubah suai, ia tidak mempunyai sifat penetapan yang kukuh dan tidak menyulitkan pencernaan.

Puree makan bayi
Kan kan diubah suai (iaitu, berpecah) lebih mudah untuk dicerna oleh badan dan tidak diubah suai secara genetik.

Kenapa diperlukan?

Terdapat beberapa sebab untuk menambah kanji kepada pelbagai makanan, termasuk makanan untuk kanak-kanak:

 1. Polisakarida ini mengikat cecair yang berlebihan, supaya buah atau sayur puri akan kekal homogen, yang penting untuk makanan pelengkap. Kentang tumbuk sedemikian akan tetap sihat dalam sudu.
 2. Disebabkan sifat penetapannya, ia membantu mencerna produk baru untuk badan kanak-kanak tanpa cirit-birit.
 3. Pemisahan dalam badan, ia menjadi sumber glukosa untuk badan kanak-kanak.
 4. Sebaik sahaja di dalam perut, molekul kanji melindungi dindingnya dari asid organik yang terdapat dalam purees buah.Ini amat penting untuk kentang tumbuk yang terbuat dari buah masam.
 5. Ditambah kepada formula susu, ia berfungsi sebagai pemekat dan pencegahan regurgitasi.

Kandungan kanji optimum dalam makanan bayi adalah 3-6%. Dalam kes ini, serbuk badan dengan mudah mencerna polisakarida, mendapat manfaat darinya.

Blok kanji
Jangan membeli formula susu bayi dengan kandungan kanji lebih daripada 6%

Makanan tanpa tepung

Sekiranya anda masih tidak mahu memberikan makanan kanak-kanak dengan kanji, semak label dengan berhati-hati dan cari tulisan "tanpa kanji." Kentang tumbuk yang tidak menambah bahan ini boleh didapati dengan mudah dijual.

Anda juga boleh merosakkan serbuk untuk memberi makan sendiri, dan kemudian anda pasti yakin bahawa pemakanan bayi itu tidak ada di sana, dan semua produk di menunya sihat dan segar.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan