Bagi siapa gluten berbahaya dalam makanan bayi?

Kandungannya

Setelah melihat perkataan "gluten" pada pakej makanan untuk seorang kanak-kanak, ramai ibu bapa bertanya kepada mereka "jenis bahan apa?" Dan "Adakah ia berbahaya kepada bayi?". Katakanlah.

Apakah itu dan mengapa ia berbahaya?

Gluten dipanggil protein, yang terkandung dalam bijirin. Nama kedua untuk protein ini adalah "gluten". Sumber utama gluten ialah gandum, barli dan rai. Kurang sedikit gluten didapati dalam oat dan jagung.

Oleh sebab kes intoleransi terhadap sebatian ini tidak biasa, kandungannya juga dipantau terhadap pembungkusan produk yang mungkin mengandungi gluten, pengeluar bertanggungjawab menulis tentang fakta ini.

Komposisi kimia

Dalam strukturnya, gluten adalah protein kompleks berat molekul tinggi. Dalam bentuk keringnya, ia mengandungi oksigen, karbon, nitrogen, dan hidrogen. Protein ini terbentuk daripada 18 asid amino, di antaranya sangat berharga untuk manusia, yang tidak disintesis dalam tubuh kita.

Bagaimana ia menjejaskan badan

Gluten tidak menyebabkan sebarang bahaya kepada kanak-kanak dan orang dewasa yang sihat, tetapi bayi yang lebih muda dari setahun mungkin mengalami reaksi alergi terhadap protein tersebut, oleh itu pengenalan bijirin, yang merupakan sumber gluten, ke dalam diet disyorkan tidak lebih awal daripada 6-8 bulan dan dengan penuh perhatian.

Alahan kepada gluten
Makanan bayi dengan gluten disyorkan untuk memasuki tidak lebih awal daripada 6 bulan

Jika terdapat intoleransi terhadap protein ini (ia berlaku pada 0.3-1% orang), maka kerosakan usus berlaku. Oleh kerana perkembangan enteropati, penyerapan nutrien dari usus diganggu, yang menyebabkan kelambatan dalam perkembangan dan pertumbuhan.

Adakah terdapat sebarang faedah?

Penggunaan gluten adalah kandungan dalam sebatian ini yang penting untuk kehidupan asid amino. Sebagai contoh, lisin dalam komposisinya bertanggungjawab untuk pertumbuhan tisu dan regenerasi mereka. Asid amino ini penting untuk sistem imun.

Threonine bebas gluten menyokong sistem pencernaan dan pertumbuhan badan. Berkat methionine asid amino, sintesis hemoglobin berlaku. Di samping itu, gluten mengandungi fosforus, kalsium dan vitamin (kumpulan B, A dan E).

Faedah gluten
Jika kanak-kanak mentolerir gluten, ia mestilah dimasukkan dalam serbuk diet.

Intoleransi

Penyakit yang disebabkan oleh intoleransi gluten dan, dengan itu, produk di mana ia terkandung, dipanggil "penyakit seliak"Penyebab utama berlakunya penyakit tersebut adalah kecenderungan genetik.

Penyakit ini menjejaskan usus dan boleh berkembang pada kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Dengan patologi seperti itu, diet yang ketat ditunjukkan, menyediakan pengecualian lengkap gandum, rai dan barli dari diet. Diet ini dipanggil bebas gluten.

Gejala alergi

Reaksi alergik terhadap gluten dapat nyata:

  • Buang yang banyak dan kerap yang mempunyai bau yang kuat. Tinja dalam kes ini akan berbuih, dan naungannya akan menjadi cahaya atau kelabu.
  • Kembung.
  • Kurang selera makan.
  • Kulit pucat.
  • Berat badan atau berhenti dalam berat badan.
  • Ketegangan, semakin teruk tidur, peningkatan kerengsaan atau sikap tidak peduli.

Untuk mengenal pasti alahan seperti itu, perlu melakukan kajian mengenai najis, komposisi darah dan lain-lain. Untuk menghilangkan manifestasi seperti ini, ditetapkan untuk menghilangkan gluten sepenuhnya dari diet. Juga disediakan persediaan enzim, vitamin, probiotik, urut, gimnastik.

Pendapat E. Komarovsky

Doktor terkenal berkata bahawa menyebutkan kandungan gluten pada kotak dan balang makanan bayi adalah penting sekali untuk ibu-ibu kanak-kanak, yang mesti menghilangkan zat ini sepenuhnya dari diet. Sekiranya serbuk tidak mengalami penyakit seliak, maka kehadiran gluten dalam produk tidak perlu mengganggu ibu bapa.

Gluten tidak berbahaya untuk semua orang.
Gluten hanya berbahaya jika anda hipersensitif.

Apa makanan yang ada gluten?

Gluten didapati dalam semua produk yang komponennya adalah gandum dan bijirin lain yang mengandungi bahan tersebut. Pertama sekali, ini adalah bijirin dari gandum, rai dan barli - semolina, gandum, barli, dan barli.

Gluten juga dikesan dalam formula bayi, makanan dalam tin, saus tomat, makanan mudah alih, produk roti, produk tenusu, sosej, ais krim dan banyak lagi produk lain.

Bahan ini ditambah untuk mengurangkan kos pengeluaran kategori produk tersebut. Dalam jumlah yang kecil, gluten boleh didapati dalam lapisan ubat.

Produk Percuma Gluten

Kanak-kanak yang tidak bertoleransi terhadap protein semacam itu perlu mengendalikan diet dengan ketat dan memantau komposisi makanan yang dimakan, mengelakkan gluten dalam apa jua bentuk.

Campuran

Gabungan bebas gluten disyorkan untuk semua kanak-kanak di bawah 6 bulan. Ketiadaan gluten dalam diet ini boleh diadili oleh kehadiran pada pembungkusan ikon dalam bentuk spikelet yang dipintal.

Produk

Makanan bayi komplementer dengan intoleransi gluten termasuk bijirin yang diperbuat daripada jagung, soba, serta beras. Juga bahaya tidak akan membawa biji-bijian seperti millet, quinoa, amaranth, sorghum. Kanak-kanak tersebut dibenarkan hidangan kentang dan ubi jalar, kekacang, daging, telur, produk tenusu, minyak sayuran, buah-buahan, ikan, mentega, sayuran.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan