Mengapa anak makan sesuatu yang tidak diterima?

Kandungannya

Kadang-kadang ibu bapa dihadapkan dengan situasi yang aneh: seorang anak mula makan dengan kapur, makan pasir, tanah dari pot bunga, makan salji dengan keseronokan dan lili sulfur dari perlawanan. Perkara pertama yang berlaku dalam minda adalah akibat daripada kekurangan beberapa bahan tertentu atau vitamin dalam tubuhnya. Tetapi kelakuan ini tidak selalu menunjukkan kekurangan elemen mikro dan makro yang bermanfaat dalam diet.

Apa yang berlaku

Terdapat sesuatu yang tidak biasa diterima; kanak-kanak bermula dengan dua sebab. Pertama sekali - dari rasa ingin tahu kanak-kanak yang mudah. Rasa kuncup adalah alat kognitif yang penting untuk kanak-kanak, dan bayi itu merasakan dan merasai dunia seperti keadaan anak-anaknya, keadaan hidup dan orang tua membiarkannya. Tetapi satu perkara adalah untuk mencuba rasa sedap sekali atau beberapa kali, dan agak lain untuk secara sistematik makan apa yang tidak sesuai untuk makanan.

Jika kanak-kanak sentiasa makan sesuatu yang tidak diterima, pastikan anda berunding dengan doktor anda. Ada kemungkinan bahawa dia mengembangkan allotriophagy - gangguan makan di mana seseorang makan benda yang tidak boleh dimakan.

Dalam populasi dewasa planet ini, fenomena ini agak jarang - hakikat bahawa hanya 1% lelaki dan wanita dewasa makan secara tidak makan secara berkala. Tetapi kanak-kanak berbeza. Sehingga 15% kanak-kanak prasekolah mengalami allotriophagy, dan pada usia 4 tahun sehingga 32% kanak-kanak terdedah kepada makan tidak boleh dimakan.

Sama ada berbahaya bergantung kepada apa yang lebih disukai kanak-kanak. Kapur tidak akan menimbulkan kemudaratan kepada kesihatan, tetapi kaca, pasir, objek logam kecil boleh menimbulkan bahaya yang serius terhadap kehidupan dan kesihatan serbuk.

Allotriophagia boleh terdiri daripada dua jenis: patologi, pelik kepada orang yang lemah hati, berfikiran mental yang hanya tidak menyedari bahawa mereka cuba mengunyah, dan juga anak-anak - fisiologi. Ia mengalir ke arah latar belakang penyelewengan persepsi rasa, manakala kanak-kanak itu sihat secara mental dan keanehan lain dalam tingkah laku dan perkembangannya tidak dipatuhi.

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak makan makanan yang tidak boleh dimakan sebagai tambahan kepada diet asasnya yang biasa.. Dan hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku, allotriophagy adalah jumlah keseluruhan, ketika bayi menggantikan makanan biasa dengan cat, pasir, tanah liat, kayu, kertas, atau sesuatu yang dia rasakan, menolak makan makanan biasa.

Mengapa dia melakukan ini?

Inilah soalan utama yang menyiksa ibu bapa. Harus diingat bahawa pada zaman kanak-kanak hampir mustahil untuk menubuhkan penyebab sebenar allotriophagy.

Ibu bapa terutamanya yang berterusan boleh dipanggil beberapa penyebab utama yang biasa.

  • Hubungan keluarga yang sukar. Psikiatri percaya bahawa faktor ini menentukan. Terlalu menuntut membesar, menghina anak, kekurangan kasih dan penjagaan, pengabaian, keganasan rumah tangga, termasuk psikologi, kekurangan mainan, perhatian dapat menimbulkan gangguan makan.

  • Trauma emosi dan psikologi. Biasanya, hidangan pertama dengan klip atau pembungkus gula-gula jatuh pada tempoh peristiwa tertentu yang menyebabkan kejutan emosi yang kuat pada seorang kanak-kanak. Oleh itu, allotriophagy boleh berkembang pada kanak-kanak di tengah-tengah pusat permusuhan dan bencana alam, selepas kematian orang yang dikasihi, selepas keganasan.

  • Kekurangan tertentu asam amino tertentu, makronutrien, vitamin. Sebagai contoh, keinginan untuk makan kapur dikaitkan dengan kekurangan kalsium, dan belerang dari perlawanan tidak diketahui oleh kanak-kanak jika tidak cukup sulfur dan fosforus dalam tubuhnya.

  • Masalah hormon. Atas sebab ini, keganjilan dan makanan "fads" berlaku pada wanita hamil. Dan itu adalah ketidakseimbangan hormon yang menyebabkan gangguan makanan pada remaja. Tetapi walaupun pada bayi, latar belakang endokrin mungkin terjejas dari segi keseimbangan hormon yang mempunyai pengaruh terhadap bau dan rasa.

  • Gangguan Mental. Allotriophagy biasanya berlaku pada kanak-kanak dengan skizofrenia, kerentanan mental yang teruk, oligofrenia, autisme.

Apa yang mungkin tidak mencukupi?

Jika anak makan kotoran atau tanah dari periuk bunga, ia boleh dianggap bahawa dia mempunyai kekurangan zat besi dalam tubuh. Perlu melakukan ujian darah, untuk menilai tahap hemoglobin dan mengetahui sama ada bayi mempunyai anemia.

Dengan sendirinya, memakan tanah, tanah liat berbahaya, kerana dalam persekitaran ini, telur-telur parasit, kista, dan bakteria yang dapat menyebabkan penyakit serius dapat dipelihara.

Keinginan untuk menggembirakan es krim, dengan cara ini, juga sering dikaitkan dengan kekurangan besi. Pemakanan miskin sistemik, ketidakseimbangan, penyebab yang tidak mencukupi keinginan untuk menggerogoti kayu, perlawanan, arang batu. Sabun bayi mula makan bukan sahaja kerana bau yang menarik, tetapi juga kerana kekurangan zink dalam badan. Dan garam menyerap kanak-kanak, mungkin kerana kekurangan sodium. Rambut adalah kanak-kanak bermula dengan kekurangan asid amino.

Apa yang perlu dilakukan

Sebelum anda memulakan pemadaman anak anda dengan dos kejutan bahan yang, menurut pendapat ibu bapa anda, dia tidak mencukupi, anda perlu melawat doktor. Anda boleh menghubungi pakar pediatrik yang paling biasa. Pakar ini akan menetapkan peperiksaan yang diperlukan. - ujian darah umum dan biokimia. Keputusan mereka akan membantu anda memahami jika bayi anda memerlukan besi, kalsium, kalium, magnesium, zink, selenium dan bahan lain.

Sekiranya ujian itu baik, dan kanak-kanak itu sendiri kelihatan sihat secara mental kepada doktor, ia mungkin disyorkan untuk menjalani ujian darah untuk profil hormon, dan juga untuk melawat psikologi kanak-kanak atau ahli psikoterapi untuk membantu mencari dan menghapuskan sebab-sebab gangguan psikogenik yang mungkin berlaku.

Untuk rawatan allotriophagia, tiada ubat khas telah dibuat. Sekiranya ujian menunjukkan kekurangan vitamin dan unsur tertentu, disyorkan sama ada penyediaan multivitamin yang kompleks, atau vitamin atau mineral tertentu. Dalam kes ketidakseimbangan hormon, rawatan ditetapkan oleh ahli endokrin dan ia terdiri daripada menghapuskan kekurangan atau lebihan hormon tertentu.

Rawatan allotriophagy yang teruk terdiri daripada memberikan bantuan psikoterapi kepada kanak-kanak., yang akan merangkumi aktiviti keluarga, terapi seni, remaja - hipnoterapi.

Perlu diperhatikan bahawa mainan baru kadang-kadang membantu mengatasi masalah ini. - Pelbagai permainan mengurangkan keperluan kanak-kanak untuk makan yang tidak boleh dimakan. Apabila allotriophagy pada kanak-kanak yang sakit mental dirawat oleh pakar psikiatri.

Dr Komarovsky dan rakan-rakannya mendesak ibu bapa untuk memulakan dengan cuba mengubah pendekatan untuk membentuk diet anak, memberi perhatian kepada apa yang dia lakukan dan apa yang dia perlukan.

Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai pembentukan diet yang betul dengan menonton video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan