Apakah maltodekstrin berbahaya dalam makanan bayi?

Kandungannya

Ibu bapa moden berkaitan dengan komposisi makanan, yang mereka berikan kepada anak-anak mereka, dengan berhati-hati. Dan perkataan "maltodextrin" dalam senarai bahan makanan bayi boleh menimbulkan persoalan dan kebimbangan. Mari kita faham apa bahan ini, dan ia berbahaya kepada anak-anak atau faedah.

Komposisi kimia

Dengan strukturnya, maltodekstrin dirujuk sebagai karbohidrat, seperti glukosa, laktosa, dan gula lain. Ia adalah "relatif" daripada molase. Ia adalah kanji dari jagung atau beras (kurang kerap dari gandum atau kentang), yang diproses khusus.

Komposisi kimia seperti karbohidrat adalah serupa dengan komposisi molase atau sirap jagung. Tetapi, jika kita membandingkannya dengan molase, maka maltodekstrin dibezakan oleh kepekatan gula yang rendah, kerana ia diproses secara berbeza. Dalam bentuk tulen, karbohidrat seperti kelihatan seperti serbuk putih atau krim dengan hygroscopicity tinggi.

Rasanya neutral atau sedikit manis. Kerana ia digunakan dalam kombinasi dengan pemanis tiruan, ramai yang percaya bahawa ia rasanya manis.

Faedah kanak-kanak

Setelah melihat maltodekstrin dalam komposisi produk yang dibeli untuk kanak-kanak, anda tidak perlu takut langsung dan mengembalikan makanan ke rak, kerana ramuan ini mempunyai banyak ciri berguna.

Ciri-ciri berguna untuk bayi:

 • Penyerapan maltodekstrin lebih mudah daripada penyerapan kanji.
 • Ia adalah sumber tenaga.
 • Seperti serat makanan, ia tahan untuk memecahkan jus gastrik, oleh itu ia bebas melalui perut dan meningkatkan motilitas GI. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan maltodekstrin yang berlebihan menjejaskan mikroflora usus, maka mereka tidak boleh disalahgunakan. Dalam makanan bayi jumlahnya seimbang.

Kelebihan untuk pengeluar

Sebab-sebab pengeluar makanan untuk kanak-kanak menambah maltodekstrin kepada produk mereka sendiri:

 • Bahan ini meningkatkan rasa kenyang produk, menggantikan kanji dan gula di dalamnya. Ia memainkan peranan pemekat.
 • Ia mudah dibubarkan tanpa pembentukan ketulan.
 • Digunakan untuk menebal makanan.
 • Terima kasih kepada penambahannya, jangka hayat produk dilanjutkan.
 • Bahan ini dicampurkan dengan sempurna dengan komponen lain.
 • Berbanding gula, madu dan bahan manis lain, manisnya sederhana.
 • Menggunakannya dalam pengeluaran adalah mudah dan murah.
Maltodextrin
Maltodekstrin bukan GMO mempunyai banyak ciri-ciri bermanfaat.

Harm

Kandungannya dalam makanan bayi adalah tidak penting, yang tidak membahayakan anak yang sihat.

 • Jika kita membandingkan maltodekstrin dan gula tetap, maka indeks glisemik bahan ini jauh lebih tinggi - sama dengan 105 hingga 136, yang bergantung kepada kaedah pengeluarannya. Ini bermakna itu kanak-kanak dengan diabetes menambah karbohidrat seperti dalam diet adalah kontraindikasi. Sesetengah syarikat menjejaskan maltodekstrin dengan rawatan haba, pendedahan kepada asid dan enzim, dengan mengatakan bahawa dalam produk mereka, sebaliknya ia menurunkan kadar gula dalam darah. Sehingga kenyataan ini terbukti. Oleh itu, kanak-kanak yang mempunyai diabetes seperti produk harus dielakkan.
 • Boleh diperolehi daripada produk GMO. Akibat mengambil kuasa sedemikian, lihat video di akhir artikel.
 • Kajian telah dijalankan membuktikan bahawa penggunaan berlebihan boleh memperburuk mikroflora usus dan menjadikannya lebih terdedah kepada pelbagai jangkitan.
 • Dengan sedikit aktiviti fizikal, suplemen ini menggalakkan peningkatan berat badan yang pesat.
 • Bahan ini adalah bahaya kepada kanak-kanak dengan alahan kepada jagung, jika kita bercakap tentang maltodekstrin jagung.

Jika bayi penyakit seliak, maka mustahil untuk menggunakan maltodekstrin dari gandum. Selalunya, jenis ini ditambah kepada makanan bayi yang dihasilkan di negara-negara Asia. Di negara-negara Eropah, maltodekstrin dari kentang sering ditambah, dan makanan Kanada dan Amerika biasanya termasuk maltodekstrin jagung.

Masalah yang mungkin berlaku pada kanak-kanak

Kanak-kanak mungkin menghadapi masalah seperti:

 • Berat badan berlebihan.
 • Alahan.
 • Hypovitaminosis.
 • Perut kembung dan kembung.

Jika bayi mempunyai gejala-gejala buruk yang disebabkan oleh ibu bapa yang mengesyaki makanan bayi, anda pastinya harus pergi ke pakar pediatrik. Ia agak sukar untuk menentukan bahawa maltodekstrin adalah penyebabnya.

Doktor meneliti kanak-kanak itu
Jika mana-mana gejala di atas berlaku, tunjukkan bayi kepada doktor.

Produk apa yang boleh dijumpai?

Dalam makanan bayi, karbohidrat ini terkandung dalam campuran, bijirin dan kentang tumbuk.

Maltodextrin boleh dilihat dalam senarai ramuan yoghurt, roti, mayonis, coklat, kerepek, pemakanan sukan, kuih-muih, ais krim, puding, produk daging, sosej, sos, minuman dan produk lain.

Ia ditambah untuk meningkatkan konsistensi, penebalan, kelarutan yang lebih baik, melonggarkan, membentuk bentuk, penyerapan kelembapan dan menahan perubahan warna produk dari semasa ke semasa. Bahan ini juga dalam permintaan dalam industri farmaseutikal - ia ditambah kepada makanan tambahan dan ubat-ubatan.

Lebih penting lagi bahawa tiada GMO dalam komposisi makanan bayi. Untuk butiran mengenai kesan mengambil kuasa tersebut, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan