Bagaimana untuk menyusun bayi makan campuran?

Kandungannya

Jika seorang kanak-kanak mendapat susu ibu dan campuran pada masa yang sama, makanan ini dipanggil bercampur. Dengan jenis pemakanan ini, bahagian campuran dalam diet bayi adalah dari 20% hingga 50%.

Dalam kes jenis pemberian makanan ini, pemakanan boleh dianjurkan dalam dua cara:

 1. Pertama beri payudara, dan kemudian selesaikan campuran.
 2. Gantikan sepenuhnya sebarang campuran makanan.

Adalah disyorkan untuk memilih pilihan di mana campuran akan dimakan kurang, iaitu, susu ibu bayi akan menerima lebih banyak.

Susu susu untuk bayi atau formula
Oleh kerana tidak ada yang lebih baik daripada susu ibu untuk bayi, memilih cara memberi makan di mana ia akan mendapat lebih banyak susu anda.

Sebabnya

 • Selalunya, makanan campuran dipindahkan sekiranya pengeluaran susu tidak mencukupi. Selalunya, kekurangan susu adalah masalah rekaan, disebabkan oleh keengganan bawah sedar ibu untuk menyusu, atau dengan kesedaran yang rendah terhadap wanita tentang proses penyusuan. Walau bagaimanapun, terdapat juga sebab-sebab objektif hipogalactia, memaksa ibu untuk menggunakan dokormu.
 • Alasan kedua untuk kombinasi penyusuan bayi dan botol ialah ibu pergi bekerja atau belajar. Seringkali, ibu meninggalkan susu yang dinyatakan untuk masa ketiadaannya, tetapi lebih kerap apabila ibu bekerja, anak diberi formula susu.
 • Doktor mengesyorkan jenis campuran makanan apabila bayi tidak mendapat berat badan yang cukup atau dilahirkan terlebih dahulu. Dalam kes ini, pemberian jenis ini adalah langkah sementara - secara beransur-ansur makan menjadi sepenuhnya menyusui.
 • Juga, ibu boleh mula menyelesaikan makan remah-remah dari botol untuk membebaskan masa untuk dirinya sendiri. Dalam kes ini, kanak-kanak itu boleh ditinggalkan untuk masa yang singkat dengan suaminya atau orang dewasa lain, tanpa bimbang bahawa bayi akan terus lapar.
 • Satu lagi sebab penting untuk memberi makan bayi dengan campuran adalah bahawa ibu mempunyai penyakit dalam bentuk pampasan.
Menyusukan - Kurang Susu
Penyusuan susu ibu membolehkan hubungan rapat dengan bayi dan memberikan bahan-bahan perkembangan yang diperlukan. Walaupun dengan kekurangan susu yang ketara, jangan sesekali menyusukan bayi.

Kebaikan

 • Dengan jenis pemakanan ini, ibu mungkin digantikan sementara oleh orang dewasa yang lain, tetapi pada masa yang sama ia akan dapat mengekalkan keakraban dengan serbuk semasa menyusu.
 • Kanak-kanak mempunyai semua faedah. menyusu.
 • Ibu mungkin jauh dari kanak-kanak itu.
 • Hidangan campuran boleh membantu ayah untuk mewujudkan hubungan yang lebih erat dengan bayi.

Cons

Pertama sekali, kerana makanan yang tidak dijawab, ibu mungkin mengalami masalah dengan payudara (kesesakan, pengguguran susu, sakit dada dan mastitis) dan laktasi. Ibu juga boleh menderita secara psikologi dari hakikat bahawa masa menyusu telah menurun.

Pada masa yang sama, mungkin sukar bagi seseorang untuk menyesuaikan diri dengan dua jenis makanan sekaligus:

 • Dia boleh menolak makan botol dan menjadi nakal. Selera makannya dapat dikurangkan.
 • Bermula dengan mudah untuk mendapatkan campuran dari botol, bayi tidak mahu "bekerja", mengeluarkan susu dari payudara ibunya. Ini berlaku semasa peralihan yang sangat awal untuk memberi makan campuran (dalam 6 minggu pertama kehidupan bayi).
 • Sering kehilangan payudara pada siang hari, bayi mula menuntut lebih banyak susu pada waktu malam dan pada waktu malam.

Yang lebih baik: tambah campuran ke suapan atau terjemahkan sepenuhnya ke dalamnya?

Sistem pencernaan bayi disesuaikan dengan susu ibu, dan apabila campuran masuk ke dalamnya, pelbagai reaksi yang tak terduga adalah mungkin. Oleh itu, kita mesti memantau secara terperinci tindak balas bayi.

Adalah penting untuk memahami bahawa campuran, walaupun ia mahal dan kualiti terbaik, tidak sama dengan susu ibu. Oleh itu, untuk meninggalkan penyusuan tidak perlu dalam apa jua keadaan. Ia mudah dikaitkan dengan penamat campuran, anda tidak boleh memilih campuran tanpa berunding dengan doktor. Juga, keputusan ibu untuk memberi makan serbuk dengan susu kambing atau kefir hanya boleh membahayakan kesihatan bayi.

Makanan campuran
Hidangan campuran jauh lebih baik daripada tiruan. Jika susu tidak mencukupi, cuba meningkatkan laktasi.

Peraturan

 • Sekiranya campuran dan susu diberikan dalam satu pemberian makanan, maka pada mulanya bayi dikenakan pada payudara (walaupun ibu mempunyai sedikit susu), dan apabila anak itu mengosongkannya sepenuhnya, campuran itu diberikan. Alasan untuk pendekatan ini adalah untuk mempunyai selera makan yang lebih besar pada bayi pada permulaan pemakanan. Sekiranya anda memberi campuran terlebih dahulu, ibu akan mendapati sukar untuk mengira jumlah yang betul, dan anak itu tidak mahu menyusu untuk mendapatkan susu, kerana dia sudah berpuas hati kelaparan yang pertama.
 • Dalam situasi di mana ibu tidak hadir buat sementara waktu pada hari itu, bayi itu dipindahkan ke rejim pemakanan campuran di mana bayi akan menerima campuran dua atau tiga kali sehari, dan hanya susu ibu dalam makanan yang lain.
 • Sekiranya jumlah suplemen kecil, adalah disyorkan untuk memberikan campuran dari sudu itu, kerana disebabkan oleh penghantaran produk yang lebih mudah dari puting susu, terdapat risiko bayi yang enggan menyedut payudara. Sekiranya campuran diberikan dalam jumlah besar, adalah penting untuk memilih puting anjal, yang mempunyai lubang kecil supaya bayi membuat usaha untuk mendapatkan campuran dari botol.
 • Diet dengan jenis pemakanan ini boleh dibebaskan, tetapi jika ibu memutuskan memberi makanan kepada bayi pada jadual, jumlah penyusuan dapat dikurangkan oleh satu.
 • Adalah penting untuk memantau dengan teliti kemandulan botol dan puting.
 • Sekiranya ibu pergi ke tempat kerja, anda tidak boleh menanggalkan percubaan pertama untuk memberi makan bayi dari botol untuk hari-hari terakhir. Dalam kebanyakan kes, bayi tidak segera disusuli dengan botol. Adalah optimum untuk memulakan makan bayi dengan campuran 2-3 minggu sebelum saat ibu mula meninggalkan rumah untuk waktu yang lama.
 • Apabila bercampur memberi makan seorang anak, anda boleh mula menyusu selama dua atau tiga minggu lebih awal daripada bayi yang hanya menerima susu ibu.
Kaedah semasa makan campuran
Apabila makan campuran, anda mesti mengikuti banyak peraturan dan memantau tindak balas kanak-kanak apabila anda memasuki campuran.

Pengiraan keperluan

Sekiranya anda mempunyai peluang untuk memberi bayi anda dengan jumlah susu yang diperlukan setiap kali makan (apabila memotong semula jumlahnya), gunakan peluang ini dan beri satu campuran sahaja. Dalam kes ini, hanya boleh mengira jumlah campuran yang diperlukan untuk makanan semasa campuran bayi.

Untuk menentukan keperluan pemakanan bayi, pertimbangkan umur serbuk dan jenis campuran yang digunakan.

Pertama, hitung jumlah keperluan pemakanan bayi setiap hari:

 • seorang kanak-kanak di bawah umur 10 hari dengan berat kurang daripada 3200 g hendaklah didarabkan sebanyak 70 oleh umur dalam sehari untuk mengira jumlah makanan yang diperlukan (jika berat lebih daripada 3200, darabkan 80 oleh umur dalam hari);
 • kanak-kanak di bawah 2 bulan diberikan makanan dalam jumlah 20% berat badannya;
 • kanak-kanak dari dua hingga empat bulan memerlukan makanan dalam jumlah 1/6 berat mereka;
 • Bayi berusia lebih daripada 4 bulan hingga 6 bulan memerlukan nutrisi dalam jumlah 1/7 berat badan mereka;
 • Kanak-kanak dari enam bulan hingga setahun memerlukan pengambilan makanan setiap hari dalam jumlah 1/8 hingga 1/9 berat badan mereka.

Jumlahnya dibahagikan dengan jumlah penyusuan dan kita tahu jumlah makanan yang diperlukan oleh bayi dalam satu pemberian makanan.

Jumlah susu yang disedut boleh diukur dengan kawalan berat: timbang berat bayi sebelum makan dan kemudian selepas itu. Selepas menolak nilai-nilai ini, anda akan mengetahui jumlah susu yang digunakan. Kini ia hanya mengambil jumlah susu yang diterima oleh bayi dari jumlah keseluruhan - dengan cara ini ibu mengetahui berapa banyak bayi memerlukan campuran.

Campuran Keperluan Pengiraan
Dengan pengiraan yang mudah, anda akan belajar berapa banyak yang anda perlukan untuk memberikan campuran kepada kanak-kanak itu.

Untuk memastikan bahawa bayi mempunyai cukup untuk pertumbuhan dan perkembangan penuh semua nutrien, anda perlu mengira berapa banyak anak yang menerima protein, karbohidrat dan lemak setiap hari. Pengiraannya adalah berdasarkan kadar kemasukan ke dalam tubuh anak-anak nutrien utama, serta kandungan anggaran bahan-bahan dalam susu manusia.

Umur kanak-kanak (bulan)

Tupai

Lemak

Karbohidrat

Dari lahir hingga 4

2-2.5 g / kg

6-6,5 g / kg

12-14 g / kg

4 hingga 9

3-3.5 g / kg

5.5-6 g / kg

12-14 g / kg

Dari 9 hingga 12

3-3.5 g / kg

5-5.5 g / kg

12-14m

Dalam susu ibu

1.3 g setiap 100 ml

4.2 g setiap 100 ml

7 g dalam 100 ml

Pertama, ia dikira berapa banyak bayi mendapat semua susu setiap hari, dan berapa banyak protein, karbohidrat, dan juga lemak yang diperolehnya dengan diet ini. Selanjutnya, kandungan nutrien dalam jumlah yang dihasilkan campuran susu juga dikira. Dengan mengira keperluan anak-anak kecil, bergantung pada usia mereka, mereka menentukan sama ada serbuk makanan yang mereka makan cukup.

Pada masa yang sama, perlu diperhatikan bahawa keperluan protein meningkat apabila dicampur untuk memberi makan kepada bayi. Bayi di bawah 4 bulan untuk setiap kilogram jisim memerlukan 3 gram protein, jika suplemen dijalankan dengan campuran yang disesuaikan, dan 3.5 gram, jika campuran tidak disesuaikan. Seorang kanak-kanak berusia lebih daripada 4 bulan memerlukan 3.5-4 gram protein.

Apa yang mereka makan?

Untuk suplemen, pilih campuran yang sama yang disyorkan untuk diberi makan pada bayi buatan sendiri. Keutamaan diberikan kepada campuran yang disesuaikan.

Campuran disesuaikan untuk makanan campuran
Campuran harus disesuaikan secara eksklusif dan dipilih oleh pakar pediatrik berdasarkan keperluan anak anda.

Apa yang tidak boleh diberi makan?

Bayi tidak boleh diberi campuran perubatan, jika tidak disyorkan oleh pakar pediatrik. Untuk penggunaan campuran dengan kesan terapeutik, ada tanda-tanda yang ketat, contohnya, campuran soya diberikan untuk alergi kepada protein susu, dan bebas laktosa digunakan dalam serbuk dengan kekurangan laktase. Kefir, lembu atau susu kambing boleh membahayakan serbuk badan dengan ketara.

Jika kanak-kanak tidak suka botol itu

Ramai bayi tidak mahu bergerak dari menyusu kepada botol makan. Untuk menjadikan peralihan ini lebih berjaya, ibu saya disyorkan:

 • Cuba letakkan puting botol jenis yang berbeza, supaya bayi itu dapat mengambil "nya."
 • Kali pertama memberi suapan botol susu wanita yang dinyatakan.
 • Umpan dari sebotol pada saat remah-remah ingin makan, tetapi bayi tidak terlalu lapar.
 • Biar kali pertama orang lain menawarkan botol kepada bayi, bukan ibu.
 • Apabila serbuk akan diberi campuran, biarkan bayi berada dalam kedudukan yang tidak berada di kedudukan di mana dia sudah biasa menerima payudara ibu.
 • Cecair yang diberikan kepada bayi haruslah hangat, kerana remah digunakan untuk mendapatkan susu dari payudara ibunya dalam bentuk panas.
 • Kita tidak boleh menjangkakan bahawa bayi akan segera meminum semua campuran dari botol itu.
 • Dalam kes-kes yang teruk, ibu tidak perlu memberi bayi payudara sepanjang hari, supaya bayi itu masih bersetuju untuk mencuba campuran dari botol itu.
 • Sekiranya bayi itu berlanjutan dan dia telah bertukar 6 bulan, masuk akal untuk merancang untuk masa yang tidak ada ibu yang memberi makanan pelengkap kepada bayi.

Kami menasihati anda untuk membaca artikel kami bagaimana untuk mengajar kanak-kanak ke botol.

Bayi minum dari botol
Bersedia untuk fakta bahawa kanak-kanak itu tidak mahu mengambil botol selepas payudara, bersabarlah

Jika bayi tidak mengambil payudara selepas botol itu

Sayangnya, mula menerima makanan dari sebotol, dalam kebanyakan kes, kanak-kanak tidak mahu menyusu payudara ibu mereka lagi, kerana lebih sukar bagi bayi untuk "mendapatkan" susu dari payudara wanita daripada menghisap campuran melalui puting susu, sementara yang lain menggunakan otot dari puting susu.Untuk bermula, cubalah mengambil puting dengan lubang kecil atau hanya dengan 1 lubang, mungkin ini akan membantu untuk menjaga makan bercampur.

Sekiranya ibu ingin kembali menyusu, dia perlu menyerahkan botol itu dan memberikan peluang kepada anak kecil untuk mendapatkan kelaparan dengan baik. Jika tidak, ia mampu menolong penyusuan dan pemakanan susu wanita dari botol. Sama ada ia akan kekal dengan peralihan terakhir untuk memberi makan dengan campuran.

Pendapat E. Komarovsky

Pediatrik yang terkenal, jika perlu, masukkan serbuk kepada makanan campuran mengesyorkan memberi keutamaan kepada produk yang lebih penting untuk kesihatan kanak-kanak. Komarovsky, seperti ahli pediatrik lain, menganggap susu ibunya sebagai makanan yang paling berharga untuk bayi.

Dalam kes-kes di mana ibu dipaksa untuk memberi serbuk sedikit lagi pemakanan, wanita itu harus memilih rejim makan di mana bayi akan mengambil lebih banyak susu ibu. Ibu boleh memberikan setiap bayi menyusu pada mulanya payudara, dan kemudian menyusu dengan campuran yang disesuaikan, atau hanya memberi campuran kepada salah satu makanan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan