Menyusukan bayi yang baru lahir dan bayi. Ciri-ciri pada hari-hari awal dan bulan

Kandungannya

Makan dengan susu ibu diiktiraf sebagai cara paling selamat dan paling berguna untuk memberi makan kepada anak pada tahun pertama kehidupan. Dengan kesederhanaan penyusuan, terdapat beberapa kesalahpahaman dan kesukaran yang dapat mencegah penyesuaian laktasi. Mari kita pertimbangkan proses semulajadi seperti menyusu (HB) yang boleh diakses oleh setiap wanita yang telah melahirkan, lebih terperinci.

Faedahnya

Apabila menerima susu ibu, bayi akan tumbuh dan berkembang dengan harmoni. Bayi akan merasa baik, risiko pembangunan akan berkurang anemia, alergi, riket, penyakit gastrousus dan patologi lain. Di samping itu, hubungan emosi dengan ibu yang diperolehi semasa menyusu akan menyumbang kepada perkembangan keperibadian anak kecil dengan cara yang positif.

Mengapa susu ibu memerlukan bayi?

 • Susu ibu komposisi yang unikyang tidak dapat dihasilkan semula oleh pengeluar gabungan yang terbaik.
 • Susu wanita adalah makanan berkhasiat untuk bayi. Ia memberikan tubuh kanak-kanak protein, mineral, karbohidrat, vitamin, lemak sihat dan bahan berharga lain.
 • Susu payudara mudah dicerna dan dicerna dalam saluran pencernaan karapuz yang masih belum matang tanpa masalah.
 • Susu payudara mempunyai suhu yang tetap, oleh itu ia sentiasa bersedia untuk dimakan oleh bayi.
 • Komposisi susu berubah apabila bayi matang, menyesuaikan diri dengan keperluan bayi yang berubah-ubah.

Plus untuk ibu yang menyusu

 • Menghisap melalui stimulasi puting susu merangsang pengeluaran oxytocin. Hormon ini bertanggungjawab untuk mengurangkan otot-otot rahim, jadi penyusuan menyumbang kepada pemulihan rahim yang lebih cepat dalam tempoh selepas bersalin.
 • Menyusukan bayi menurunkan risiko tumor maligna ovari dan payudara pada wanita.
 • Wanita yang tertekan lebih jarang menghidap wanita menyusu, dan ketahanan terhadap stres lebih tinggi daripada kalangan ibu yang tidak menyusukan bayi mereka selepas bersalin.
 • Penyusuan susu ibu boleh menjimatkan belanjawan keluarga, kerana pengganti susu agak mahal.
Menyusukan bayi - kekuatan
Penyusuan susu adalah kuasa!
Ibu memakan bayi dengan susu ibu
Susu ibu adalah yang terbaik yang boleh anda berikan kepada bayi anda.

Statistik menunjukkan bahawa ibu-ibu dan bayi mereka memerlukan penyusuan. Tonton video berikut mengenai faedah menyusukan bayi.

Apa yang salah?

 • Badan ibu kehilangan microelements dan vitamin, jadi penting untuk mengisi mereka pemakanan yang betul dan lengkap dari seorang ibu kejururawatandan, jika perlu, persediaan multivitamin. Jika diet ibu lemah, risiko kerosakan pada gigi dan rambut wanita, serta penampilan kesakitan pada sendi, meningkat.
 • HB boleh menjejaskan kesejahteraan wanita. Seorang ibu yang menyusu dapat mengantuk, mengurangkan libido, menurunkan konsentrasi perhatian dan ingatan, boleh menarik hal-hal manis, dan sering menderita akibat dahaga.
 • Dada kehilangan keanjalan dan bentuk bekasnya, dan juga boleh mengurangkan saiznya. Hal ini terutama disebabkan oleh pengeluaran hormon dalam tubuh wanita hamil dan selepas melahirkan anak.Walaupun seorang wanita enggan menyusu, ini tidak menjamin pemeliharaan patungnya. Pada masa yang sama, jika seorang ibu kejururawatan sentiasa menurun, salah menggunakan anak, membalut payudara pada akhir laktasi, atau kehilangan berat badan secara mendadak selepas menyapih, ini secara langsung menjejaskan penampilan payudara. Mengasingkan bayi dengan beransur-ansur, banyak menguruskan untuk mendapatkan semula bentuk payudara.
 • Kadang-kadang satu payudara selepas laktasi kelihatan berbeza daripada yang kedua. Ini boleh dicegah dengan selekoh memohon kepada setiap payudara.
 • Susu payudara yang disumbat dan kepekaan puting susu yang diubah boleh menjejaskan kehidupan intim ibu semasa tempoh selepas bersalin, tetapi ketidakselesaan tersebut adalah sementara.
 • Penyusuan ibu sering menyusahkan ibu muda. Wanita yang terbiasa dengan gaya hidup aktif, sukar untuk membina semula kehidupan, dengan mengambil kira HB, yang sebenarnya mengikatnya kepada bayi. Kanak-kanak perlu diberi makan pada waktu malam, kadang-kadang anda perlu mengekspresikan susu, anda tidak boleh meninggalkan serbuk untuk orang lain untuk masa yang lama, anda perlu menghadkan diet anda, menolak kopi, alkohol, merokok, tidur di perut anda.

Seorang ibu kejururawatan mempunyai banyak pengalaman yang tidak perlu, terutama berkaitan dengan kuantiti dan kualiti susu ibu. Di samping itu, saudara-saudara yang tidak menyokong penyusuan ibu sering memengaruhi ibu muda. Ia adalah sikap positif yang sangat penting untuk memberi makan dan keupayaan untuk mempertahankan pendapat mereka.

Bayi menyusu

Adakah terdapat sebarang kontraindikasi untuk HB?

Bayi tidak boleh disusu jika:

 • Ibu mempunyai penyakit berbahaya - HIV, psikosis akut, jangkitan akut, tuberkulosis terbuka, oncopathology.
 • Ibu menggunakan alkohol atau ubat.
 • Ibu terpaksa mengambil dadah yang dilarang di HB.
 • Bayi tidak boleh menghisap payudara, contohnya, dengan kandungan prematur yang mendalam atau penyakit serius.
 • Bayi mempunyai beberapa penyakit kongenital yang berkaitan dengan penyerapan susu ibu, contohnya galactosemia.

Tabiat buruk dan kesannya terhadap susu

Ibu-ibu kejururawatan tidak harus merokok, kerana di bawah pengaruh nikotin memburukkan pengeluaran prolaktin. Jika ibu merokok, susu dihasilkan dalam kuantiti yang lebih kecil, dan kualitinya menderita. Nikotin yang memasuki badan kanak-kanak memberi kesan buruk kepada irama degupan jantung bayi, tidur dan selera makan bayi, serta sistem saraf bayi.

Jika bayi menjadi perokok pasif, ia mengancamnya dengan masalah dengan kapal, sistem pernafasan, dan juga alergi. Terutama berbahaya adalah hakikat bahawa, disebabkan oleh ibu merokok, serbuk itu meningkatkan risiko kematian secara tiba-tiba.

Ibu menyusu

Jika seorang wanita merokok tidak dapat menyerah rokok, anda harus cuba mengurangkan jumlah mereka - sehingga maksimum 5 hari. Merokok sebelum makan tidak boleh diterima, kerana sejumlah besar sebatian berbahaya akan dilepaskan ke dalam susu. Setelah menghisap rokok selepas memberi makan, dengan memberi makan seterusnya, nikotin akan hilang secara separuh dari tubuh ibu. Dalam kes ini, ibu tidak boleh merokok di sebelah kanak-kanak itu, dan selepas merokok, anda perlu mencuci tangan dengan baik, berus gigi dan menukar pakaian.

Penggunaan alkohol, serta ubat-ubatan, tidak boleh diterima untuk ibu penjagaan. Minuman beralkohol dalam kuantiti apa pun berbahaya kepada bayi yang menyusui. Mereka memberi kesan kepada sistem saraf dan jantung anak kecil, serta sistem pencernaan bayi. Adalah sangat penting untuk tidak mengambil minuman beralkohol sehingga umur 3 bulan kanak-kanak, kerana hati bayi yang baru lahir tidak dapat memproses walaupun dos etil alkohol minimum.

Sedikit mengenai colostrum

Colostrum memanggil bendalir yang dikeluarkan dari payudara wanita dalam tempoh tiga hingga empat hari pertama selepas bersalin. Jumlahnya kecil (terutamanya selepas bersalin), warna berwarna kekuningan, dan konsistensi tebal.

Perbezaan rahsia sejenis kelenjar susu dari susu ibu matang adalah kandungan protein, garam dan vitamin yang lebih tinggi, serta adanya sejumlah besar sel darah putih, immunoglobulin dan faktor pelindung yang lain.Laktosa dan lemak, sebaliknya, kurang dalam kolostrum.

Kenapa kolostrum sangat penting untuk bayi dan bagaimana ia kelihatan, lihat dalam video saluran "Sekolah Moms dan Dads", di mana ahli kandungan ginekologi pakar yang berpengalaman bercakap tentang banyak nuansa penampilan colostrum dan susu ibu.

Pakan bayi apabila diminta atau menubuhkan rejim?

Adalah disyorkan untuk memberi bayi payudara pada setiap permintaan untuk bayi. Berhubung dengan bayi yang baru lahir, ini bermakna bahawa apa-apa kebimbangan perlu disampaikan kepada payudara terlebih dahulu, dan jika remah-remah itu enggan, maka cari alasan lain untuk penderitaan bayi.

Pada minggu pertama, bayi harfiah "digantung" di dada, tetapi dari masa ke masa, serbuk itu membentuk rejim pemakanan tertentu mereka sendiri. Bayi baru boleh digunakan pada payudara ibu sehingga empat kali dalam satu jam, dari 12 hingga 20 kali pada siang hari. Pada asasnya, anak itu menyusu semasa tidur, dan selepas bangun. Jika sebarang ketidakselesaan muncul, remah akan menanyakan payudara lebih kerap dan menghisapnya lebih lama. Lama menghisap dan aplikasi kerap adalah tipikal untuk bayi selepas bersalin keras.

Sehingga 2 bulan, bayi digunakan pada siang hari secara purata setiap 1-1.5 jam, dan lebih tua daripada 2 bulan - setiap 1.5-2 jam. Pada bayi berumur 4-6 bulan, kekerapan lampiran berkurang, tetapi bilangan penyusutan adalah 12 setiap hari.

Pastikan untuk memberi makan pada waktu malam, kerana dalam gelap (dari 3 hingga 8 pagi) bahawa pengeluaran prolaktin dirangsang, dan hormon ini sangat penting untuk menyusu. Makan pada waktu malam diperlukan untuk bayi sepanjang penyusuan, oleh itu, pada akhir penyusuan susu, pengabaian mengisap malam harus tahap terakhir penyapihan.

Penyusuan susu ibu adalah proses timbal balik, jadi keperluan untuk makan mungkin di pihak ibu. Biasanya, seorang wanita perlu memberi makan bayi setiap 1.5-2 jam, yang sesuai dengan keperluan bayi. Jika bayi tidak dilampirkan untuk masa yang lama, ibu harus menawarkan payudara kepada bayi. Ini amat penting untuk bayi yang lebih muda dari 3 bulan, serta bayi pramatang, bayi yang sakit dan kanak-kanak dengan berat badan yang kurang berat badan.

Bolehkah saya memberi makan bayi saya?

Menyusukan bayi adalah sangat mudah kerana anda boleh memberi makan bayi anda dalam perjalanan tanpa sebarang masalah. Ibu tidak perlu membawa air, botol, campuran, pemanas dan barang-barang lain, tanpa itu tidak mungkin untuk menyediakan makanan buatan bayi. Jika anda memutuskan untuk memberi sebotol susu atau campuran keluar dari rumah, anda boleh menjejaskan laktasi, kerana bayi akan menerima makanan dari puting dengan usaha yang kurang.

Penyusuan Awam

Dalam kebanyakan kes, memberi makan bayi di tempat awam diperlakukan dengan pemahaman. Terutama pada masa kini terdapat pakaian khas di mana seorang ibu kejururawatan dapat memberikan payudara bayi tidak dapat dilihat oleh orang lain. Dalam pakaian sedemikian, hanya bahagian payudara yang ditangkap bayi itu terdedah. Membeli pakaian sedemikian membenarkan ibu penjagaan untuk pergi dengan bayi ke pameran, ke kedai, ke taman, dan juga ke mesyuarat perniagaan.

Masalah yang mungkin berlaku

Kurangnya susu

Kurangnya pengeluaran susu ibu hanya 3% daripada ibu-ibu yang menyusui. Selebihnya wanita, yang percaya bahawa mereka mempunyai sedikit susu, keadaan ini dikaitkan dengan faktor mudah dilepaskan. Penyebab hypolactation adalah tekanan, lampiran yang tidak betul dari serbuk, pemakanan yang tidak baik kepada wanita, rejim pemakanan yang tidak teratur, dan sebab-sebab lain.

Memastikan bayi tidak mempunyai cukup susu akan membantu dalam menimbang dan menghitung lampin basah. Timbanglah serbuk itu sebulan sekali. Ia juga dibenarkan berat sekali setiap 2 minggu atau setiap minggu, tetapi tidak praktikal untuk mengukur berat badan lebih kerap (berat badan harian tidak objektif). Bayi yang sihat dengan keuntungan pemakanan yang mencukupi sekurang-kurangnya 120 gram seminggu.

Mengira kencing dianggap sebagai ujian yang lebih bermaklumat daripada menimbang.Sekiranya bayi mempunyai susu ibu yang cukup setiap hari, ibu akan mengira 10-20 lampin basah. Baca lebih lanjut dalam artikel Adakah Payudara Bayi Cukup?.

Capai meningkatkan pengeluaran susu membantu lampiran yang lebih kerap, memberi makan anak pada waktu malam, menukar rejim minum, pemakanan yang baik, mandi dan mandi untuk dada, serta penggunaan teh istimewa. Adalah sangat penting bahawa wanita dikonfigurasikan untuk menyusu, mengetahui teknik penyusuan yang betul, segera hubungi kaunselor dan disokong oleh keluarga dan ibu-ibu lain dengan pengalaman menyusui sekurang-kurangnya setahun.

Bayi makan susu ibu dari payudara

Hyperlactation

Pengeluaran susu yang berlebihan dalam payudara menyebabkan rasa tidak selesa bagi wanita. Dia merasakan bahawa payu dara itu pecah, kelenjar susu menjadi menyakitkan, susu itu bocor. Di samping itu, semasa hyperlactation di ibu, kanak-kanak mendapat terlalu banyak susu cair, yang dipanggil "depan", dan, dengan itu, kehilangan lebih banyak susu berlemak di kelenjar posterior. Ini membawa kepada gangguan pencernaan bayi.

Alasan yang paling biasa untuk pengeluaran susu yang terlalu aktif pada wanita adalah pemompaan yang sengit dan berkepanjangan selepas makan. Juga, penyusuan laktasi dan agen laktogonik boleh membawa kepada penyusuan hiper. Ia berlaku bahawa hyperlactation adalah ciri individu badan ibu penjagaan, dan kemudian untuk mengatasinya tidak mudah. Ia adalah perlu untuk menghadkan minum dan mengawal diet supaya ia tidak mencetuskan produk yang menghasilkan susu yang berlebihan.

Pakar Penyusuan Susu

Apabila mengepam, perlu mengambil pendekatan yang bertanggungjawab terhadap prosedur, kerana ia memberi kesan kepada kesihatan payudara. Oh jenis pam dan teknik mengepam payudara baca dalam artikel lain.

Di samping itu, kami menawarkan topik ini untuk menonton video.

Bayi enggan payudara

Penyebab kegagalan mungkin menjadi hidung tersumbat, keradangan telinga, stomatitis, gigi, kolik, dan masalah kesihatan bayi yang lain. Mengubah diet ibu, seperti makan makanan pedas atau rempah-rempah, boleh menjejaskan rasa susu, jadi remah-remah akan menolak menghisap payudara. Penggunaan pacifiers dan memberi makan bayi dari botol sering menyebabkan kegagalan.

Keadaan ini agak biasa ketika anak balita yang lebih tua pada usia 3-6 bulan dapat menolak makan, karena permintaan susunya berkurang, dan jeda di antara penyusuan diperpanjang. Sepanjang tempoh ini, bayi mengkaji dunia dengan minat dan sering terganggu dari menghisap. Pada usia 8-9 bulan, penolakan payudara dapat dicetuskan oleh pengenalan makanan yang sangat aktif.

Mewujudkan hubungan antara bayi dan ibu akan membantu menyelesaikan masalah kegagalan payudara. The crumbs perlu dipakai lebih sering di tangannya, memeluk, berbicara dengan bayi. Ia perlu memberi suplemen, ubat-ubatan atau minum hanya dari sudu atau dari cawan, disarankan untuk menyerahkan pad kosong, dan menu ibu tidak boleh memasukkan produk yang tidak menyenangkan kepada bayi.

Membuat hubungan sebelum menyusu

Chokes

Bayi itu mungkin tersedak juga menghisap "tamak", tetapi juga keadaan ini mungkin menunjukkan aliran susu yang sangat cepat dari payudara wanita. Jika bayi yang baru lahir mula tersedak semasa memberi makan, ia patut mengubah kedudukan di mana bayi itu makan. Lebih baik duduk tegak dan menjaga kepala bayi lebih tinggi.

Dalam kes apabila punca tersedut adalah lebihan susu, anda boleh sedikit menegangkan payudara sebelum menawarkan bayi. Sekiranya perubahan postur dan pendinginan tidak membantu, hubungi seorang pakar, kerana punca-punca mungkin adalah berlainan pada rongga mulut, larynx, atau fungsi sistem saraf.

Mengenai masalah yang paling biasa dan bagaimana untuk menyelesaikannya, lihat video, yang mana ahli kandungan ginekologi berpengalaman memberitahu nuansa penting.

Adakah saya perlu membasuh payudara saya sebelum memberi makan?

Ibu-ibu kejururawatan tidak sepatutnya mengikuti peraturan-peraturan kebersihan dan membasuh payudara sebelum setiap makan, terutamanya apabila menggunakan sabun. Ia mampu menghancurkan filem pelindung semulajadi yang menutupi kulit isola. Hasilnya, kerap mencuci dengan sabun menyebabkan retak, yang akan menyebabkan bayi sangat menyakitkan.

Di samping itu, detergen mempunyai keupayaan untuk mengganggu rasa semulajadi kulit, walaupun sabun tidak mempunyai wangian wangi. Ia sangat penting bagi bayi baru untuk menangkap bau ibunya semasa memberi makan, oleh itu, tanpa merasakannya, pussy akan mula bimbang dan mungkin menolak untuk menghisap susu. Untuk mengekalkan kebersihan, sudah cukup untuk mencuci dada wanita sekali atau dua kali sehari, sementara hanya air suam harus digunakan untuk mencuci.

Penjagaan payudara yang betul untuk ibu yang menyusu adalah satu perkara penting untuk mengelakkan banyak masalah. Lihat video untuk maklumat lanjut.

Bagaimana untuk meletakkan bayi ke dada?

Apabila menganjurkan hepatitis B, sangat penting bahawa penangkapan payudara kecil mestilah betul, kerana pelanggaran cengkaman dada boleh menyebabkan pengambilan udara yang berlebihan dan keuntungan berat badan yang tidak mencukupi. Di dalam mulut bayi tidak ada puting, tetapi juga bahagian kelenjar payudara di sekeliling puting, yang disebut isola. Dalam kes ini, bibir bayi perlu dipintal sedikit. Dalam kes ini, kanak-kanak akan dapat menghisap dengan betul.

Ibu sepatutnya tidak mempunyai kesakitan semasa menghisap, dan makan boleh bertahan lama. Jika lampiran bayi itu tidak betul, wanita akan mengalami kesakitan semasa memberi makan, putingnya rosak, bayi tidak akan dapat menghisap susu yang dia perlukan dan tidak akan cukup makan.

Eksperimen dan cari jenis lampiran payudara yang paling sesuai untuk anda dan bayi anda. Jika putingnya rosak, anda boleh menggunakan krim pelembut seperti "Bepanten".

Bagaimana dengan betul melampirkan bayi ke dada, baca dalam artikel lain atau lihat dalam video.

Bagaimana untuk memahami bahawa kanak-kanak itu bosan?

Tempoh setiap makan adalah individu dan mungkin berbeza dari satu anak ke anak lain dan dari satu bayi dalam keadaan yang berbeza. Kebanyakan kanak-kanak mempunyai masa 15-20 minit untuk mengosongkan dada dan makan, tetapi terdapat banyak teh yang disedut sekurang-kurangnya 30 minit. Jika anda mengganggu pemberian makanan seperti kanak-kanak tadi, dia akan menjadi kurang sihat. Ibu akan faham bahawa pemakan bayi makan ketika bayi berhenti menghisap dan mengeluarkan payudara. Ambil dada sebelum titik ini tidak berbaloi.

Bayi ibu
Bayi akan melepaskan payudara itu sendiri selepas makan, apabila diberi makan

Mitos Debunk

Mitos 1. Sebelum lahir, puting harus dilatih.

Wanita disyorkan untuk menggosok puting mereka dengan kain kasar, tetapi tindakan sedemikian lebih berbahaya daripada membantu. Rangsangan puting seorang wanita hamil meningkatkan risiko kelahiran pramatang, kerana terdapat hubungan yang pasti antara payudara dan rahim (jika puting susu dirangsang, rahim akan mengikat).

Mitos 2. Seorang bayi yang baru dilahirkan segera diberi campuran, kerana susu tidak datang dengan segera

Susu matang, sebenarnya, mula tinggal pada hari 3-5 selepas penyerahan, tetapi sehingga colostrum saat itu dikeluarkan dari payudara seorang wanita, yang cukup untuk bayi.

Mitos 3. Untuk HB yang berjaya, anda sentiasa perlu menyusu selepas setiap pemberian susu bayi.

Dekantasi selepas penyusuan adalah disyorkan oleh saudara-saudara dekat dan kadang-kadang oleh doktor, kononnya untuk pencegahan lactostasis, tetapi sebenarnya mereka adalah yang menyebabkan pengeluaran susu yang berlebihan dan genangan. Untuk mengatasi dada hanya dengan kesakitan dan kehadiran yang kuat, apabila serbuk tidak dapat menangkap puting. Pada masa yang sama, anda perlu menyatakan sedikit susu.

Mitos 4. Jika seorang anak menangis banyak dan seringkali memerlukan payudara, maka dia lapar dan tidak cukup makan

Berbanding dengan makan dengan campuran, bayi sebenarnya lebih sering meminta dada, kerana susu ibu diserap dengan cepat, dan campuran - lebih lama. Di samping itu, lebih mudah untuk menghisap susu daripada botol remah daripada mendapatkannya dari payudara.Tetapi kelakuan ini tidak menunjukkan kekurangan makanan untuk kanak-kanak. Anda harus fokus hanya pada kenaikan berat badan sebulan dan jumlah kencing bayi setiap hari.

Mitos 5. Wanita yang berlainan mempunyai kandungan lemak susu yang berlainan.

Sesetengah wanita bernasib baik dan mereka mempunyai susu lemak, dan yang lain tidak bernasib baik, kerana mereka mempunyai susu rendah lemak rendah. Kesalahpahaman itu berkaitan dengan warna susu yang dinyatakan, bahagian depan yang benar-benar mempunyai warna biru. Bahagian susu ini adalah minuman untuk serbuk, jadi ia tidak boleh diadili oleh warna apa jenis susu wanita pada umumnya. Jika ibu telah berjaya meminum susu dari bahagian belakang payudara, dia pasti akan kandungan lemaknya, tetapi sangat sukar untuk mendapatkannya secara manual.

Mitos 6. Payudara berhenti mengisi, yang bermaksud bahawa bayi tidak mempunyai susu.

Keadaan ini sering berlaku selepas satu atau dua bulan memberi makan, apabila wanita itu mula merasakan bahawa susu tidak lagi dalam jumlah yang tepat. Pengalaman memburukkan lagi keadaan dan boleh menyebabkan penyusuan laktasi. Malah, ketiadaan kilat panas sama sekali tidak berkaitan dengan jumlah susu pada payudara wanita, sejak 1-2 bulan selepas penyerahan susu mula menghasilkan sebanyak yang diperlukan untuk serbuk, dan ia datang kepada kelenjar yang sering dalam proses menghisap payudara ibu bayi itu.

Mitos 7. Seorang ibu penjagaan perlu makan lebih daripada biasa.

Tidak dinafikan, pemakanan ibu, yang menyusukan bayi, mestilah berkualiti dan seimbang. Walau bagaimanapun, untuk ini, anda tidak boleh meningkatkan bahagian dengan ketara. Bayi akan mendapat semua nutrien dari susu ibu, walaupun ibu akan makan dengan sangat buruk, tetapi pada masa yang sama kesihatan wanita akan dilemahkan oleh kekurangan vitamin. Oleh itu, pemakanan perlu diberi tumpuan, tetapi bukannya jumlah hidangan, tetapi kegunaannya. Ia juga harus diingatkan bahawa, sehingga umur 9 bulan, ibu yang menyusui jangan duduk di atas makanan dan berlatih keras.

Mitos 8. Campuran ini hampir sama dengan susu ibu, jadi tidak kira apa yang harus diberi makan kepada bayi.

Tidak kira bagaimana pengeluar memuji campuran yang berkualiti tinggi dan bahan-bahan berharga yang mereka tambah kepada mereka, tiada pemakanan buatan boleh menyamai susu dari payudara wanita. Perbezaan penting antara kedua-dua pilihan makanan untuk bayi ialah komposisi susu ibu berubah mengikut perkembangan bayi dan keperluan bayi. Jangan lupa tentang hubungan psikologi antara seorang ibu kejururawatan dan seorang bayi.

Mitos 9. Selepas 6 bulan susu tidak lagi diperlukan

Walaupun anak berusia enam bulan itu sudah mula memperkenalkan makanan pelengkap, susu ibu masih menjadi makanan ruji bagi bayi. Ia tidak kehilangan harta benda yang berharga dan apabila anak itu berusia satu atau dua tahun.

Mitos 10

Sekiranya terdapat keretakan daripada menghisap, lebih baik untuk pergi ke campuran. Keadaan ketika bayi pada masa awal mengisap menggosok puting susu ke dalam darah, agak kerap. Alasannya adalah lampiran yang salah. Dan setelah membetulkannya, sangat mungkin menyusui bayi untuk masa yang lama. Selain itu, penyembuhan pantas keretakan menyumbang kepada penggunaan lapisan khas.

Ibu menyusu

Bila perlu berhenti GW?

Menurut pakar, masa terbaik untuk menghentikan penyusuan susu ibu adalah tempoh involusi. Selalunya, tahap penyusuan berlaku pada usia kanak-kanak dari 1.5 hingga 2.5 tahun. Untuk melengkapkan GW, adalah penting untuk mengambil kira kesediaan kedua-dua kanak-kanak dan ibu. Keruntuhan secara beransur-ansur laktasi tidak akan merosakkan sama ada keadaan mental bayi, atau payudara ibunya.

Terdapat keadaan apabila perlu menghentikan GW secara mendadak, sebagai contoh, dalam penyakit akut ibu. Dalam kes ini, anda harus berpandukan nasihat doktor, supaya proses memisahkan anak-anak kecil dengan payudara, dan kelenjar susu dengan susu, adalah paling kurang menyakitkan bagi semua orang.

Baca lebih lanjut mengenai pemberhentian laktasi baca dalam artikel lain.

Petua Penting

 1. Untuk berjaya membina laktasi, adalah penting untuk menjaga lampiran awal bayi pada payudara ibunya. Sebaik-baiknya, bayi perlu diletakkan di bahagian perut wanita dan temui payudara sejurus selepas bersalin. Hubungan seperti ini akan mencetuskan mekanisme semulajadi peraturan laktasi.
 2. Semasa menunggu kedatangan susu matang, anda tidak perlu memberi makan kepada bayi dengan campuran. Kerana colostrum yang kecil, banyak wanita sedang mengalami, percaya bahawa serbuk itu menjadi lapar. Walau bagaimanapun, dalam kolostrum terdapat zat-zat yang berharga untuk bayi, dan suplemen dengan campuran itu boleh membahayakan pembentukan laktasi.
 3. Jangan menggantikan payudara ibu dengan dummy. Biarkan bayi mendapat payudara setiap kali dia mahu menghisap. Penggunaan puting akan membantu mengalihkan anak kecil, tetapi boleh menjejaskan laktasi, terutama jika ia belum ditubuhkan. Di samping itu, payudara untuk bayi baru lahir bukan sahaja sumber makanan. Semasa menghisap antara bayi dan ibu, hubungan psikologi yang mendalam ditubuhkan.
 4. Sekiranya anda memberikan payudara kepada bayi apabila diminta, anda tidak perlu memberi makan serbuk dengan air. Bahagian pertama susu yang disedut diwakili oleh bahagian yang lebih cair yang mengandungi banyak air, oleh itu ia berfungsi sebagai minuman untuk bayi. Jika anda memberi air kepada bayi tambahan, ia dapat mengurangkan jumlah laktasi.
 5. Ia tidak perlu untuk menahan selepas menyusu sehingga kehancuran lengkap. Nasihat ini diedarkan pada masa apabila semua anak dinasihatkan untuk memberi makan pada jam itu. Bayi jarang dilekatkan pada payudara, dan kerana kekurangan rangsangan, susu dihasilkan kurang, jadi mereka juga perlu mencetuskan pengeluaran susu dengan mengepam penuh. Kini payudara menawarkan serbuk atas permintaan dan semasa menghisap bayi memberikan permintaan untuk memberi makan seterusnya - berapa banyak bayi menyusu susu, begitu banyak dan membangunkannya. Sekiranya anda terus mengekspresikan payudara apabila serbuk telah diberi makan, kali seterusnya susu akan tiba lebih daripada keperluan anak kecil. Ini meningkatkan risiko lactostasis.
 6. Ia tidak perlu untuk memberi anak payudara kedua sehingga bayi menarik payudara pertama. Pada bulan pertama, disyorkan untuk menggantikan dada tidak lebih kerap daripada setiap 1-2 jam. Jika anda memberi bayi payudara kedua, ketika dia belum menyedut susu belakang dari yang pertama, ia mengancam masalah pencernaan. Daripada kedua-dua payudara, mungkin diperlukan untuk memberi makan kepada anak yang berumur lebih dari 5 bulan.
 7. Tidak perlu tergesa-gesa mulakan makan dalam diet kanak-kanak. Bayi semata-mata untuk menyusukan bayi mendapat nutrien yang cukup sehingga usia 6 bulan. Dan walaupun selepas setengah tahun, susu tetap menjadi makanan utama untuk bayi, dan dengan bantuan semua produk baru, remah pertama hanya mengenali selera dan tekstur yang berbeza dari susu itu.
 8. Ketahui apa yang memberi makan. kerana perubahan postur siang hari akan membantu mencegah genangan susu, kerana dalam kedudukan yang berbeza bayi akan menyedut lebih aktif dari lobus yang berbeza payudara. Postur utama yang setiap ibu penjagaan harus menguasai adalah makan berbaring dan makan dalam posisi duduk dari bawah ketiak.
 9. Doktor memanggil tempoh minimum penyusuan susu 1 tahun, dan pakar percaya bahawa tempoh optimum pemberian susu ibu untuk wanita adalah 2-3 tahun. Penyapuan awal dapat melalui kesulitan untuk jiwa bayi dan dada wanita.
 10. Tidak perlu menolak menyusu untuk sebarang penyakit ibu. Sebagai contoh, jika seorang wanita mempunyai ARVI, anda tidak boleh mengganggu makan, kerana bakteria akan mendapat antibodi dari susu ibunya. Laktasi boleh menghalang hanya penyakit yang telah kami nyatakan dalam kontraindikasi.
Ibu memeluk bayi

Cadangan WHO

Untuk penyusuan susu ibu yang berjaya, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mencadangkan:

 • Lampirkan anak untuk pertama kalinya ke payudara ibunya pada jam pertama selepas kelahiran.
 • Memberi dada bayi atas permintaan bayi.
 • Makan bayi pada waktu malam.
 • Mematuhi penyusuan eksklusif sehingga 6 bulan.
 • Jangan makan anak dengan air sebelum pengenalan makanan pelengkap.
 • Bermula untuk memperkenalkan makanan tambahan, terus HB untuk sekurang-kurangnya berumur 1 tahun.
 • Jangan gunakan cara yang meniru payudara wanita (soother, botol dengan puting susu) semasa HB.
 • Jangan nyatakan tidak perlu.
Penyusuan susu adalah kuasa! Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan? Bayi menu pada 6 bulan Bayi menu pada 7 bulan Bayi menu dalam 8 bulan Bayi menu pada 9 bulan Menu bayi pada 10 bulan Menu bayi pada 11 bulan Bayi menu dalam 1 tahun Menu kanak-kanak dalam 2 tahun Menu kanak-kanak dalam 3 tahun Menu prasekolah Pelajar pemakanan yang betul Ciri-ciri pemakanan yang tepat untuk remaja Vitamin terbaik untuk kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan