Sembelit pada kanak-kanak dengan makanan buatan atau campuran

Kandungannya

Ibu bapa muda, yang bayi diberi makan campuran, sering menghadapi masalah pencernaan yang tidak menyenangkan - sembelit. Dengan apa tanda-tanda yang anda boleh menentukan bahawa bayi telah sembelit, dan bagaimana untuk membantu kanak-kanak itu?

Tanda-tanda

Sembelit dalam bayi buatan adalah perkara biasa. Untuk memastikan bahawa bayi itu benar-benar sembelit, adalah penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja kekerapan pergerakan usus, tetapi juga perilaku serbuk. Jika bayi tidak makan selama 2-4 hari, enggan makan, tidur dengan teruk, ketika cuba mencucuk, dia menangis dan tegang, dan perut bayi itu bengkak dan tegang, maka ini tanda-tanda sembelit.

Sekiranya seorang kanak-kanak jarang menggosok, tetapi najisnya tidak kering, dan bayi tidak memakai usaha super untuk mengosongkan, maka kemungkinan bayi itu tidak sembelit.

Sembelit pada bayi
Satu kekerapan kerusi tidak boleh dianggap sebagai bayi yang sembelit. Menilai keadaan keseluruhannya

Sebabnya

Penyebab utama sembelit dalam serbuk pada pemakanan buatan ialah penggunaan formula susu, yang berbeza dengan susu ibu, mengandungi pelbagai bahan tambahan tiruan. Saluran pencernaan bayi pada tahun pertama kehidupan adalah sukar untuk menyesuaikan diri dengan pencernaan produk tersebut. Proses penghadaman adalah lebih perlahan, dan sering terdapat kesulitan dengan mengosongkan.

Penyebab sembelit lain dalam kanak-kanak yang menerima campuran sebagai makanan utama ialah:

 • Perubahan tajam dalam jenis makanan (pengenalan cepat campuran atau perubahan mendadak campuran biasa).
 • Kurang cecair.
 • Memakan sekaligus beberapa campuran.
 • Alergi terhadap protein susu.
 • Dysbacteriosis.
 • Pengenalan awal makanan pelengkap.
Memikat kanak-kanak - sembelit
Memasuki prikorma sebelum 6 bulan penuh dengan masalah gastrointestinal pada kanak-kanak

Adakah campuran itu bersalah?

Kesakitan bayi tiruan dalam bayi tidak selalu dikaitkan dengan campuran yang digunakan. Walaupun disebabkan oleh jumlah protein yang lebih tinggi dan kurang serat (berbanding dengan susu wanita), campuran itu benar-benar dicerna dalam saluran penghadaman yang tidak matang pada bayi dengan lebih perlahan. Di samping itu, perkadaran yang salah dalam penyediaan bahagian campuran, serta berlebihan untuk bayi - adalah faktor yang menyumbang kepada perkembangan sembelit.

Walau bagaimanapun, lebih kerap, ibu-ibu melupakan bahawa kanak-kanak buatan harus selalu disiram dengan air. Setelah terlupa tentang rejim minuman bayi, kemungkinan besar anda akan melihat bahawa ia telah menjadi lebih sukar baginya untuk mengejek.

Botol air untuk bayi
Untuk penubuhan sebuah kerusi, sebagai tambahan kepada campuran, adalah perlu untuk memberi air kepada kanak-kanak itu.

Jika ibu masih mengesyaki penyebab sembelit adalah campuran, dia perlu berunding dengan pakar pediatrik dan mengubah diet.

Bagaimana untuk membantu?

Sebelum mengarahkan semua usaha untuk menghapuskan sembelit pada kanak-kanak buatan, adalah disyorkan untuk ibu bapa bayi untuk melawat ahli pediatrik. Ia akan membantu dalam mengenal pasti punca-punca masalah pembuangan air besar, dan juga akan mencadangkan cara yang berkesan untuk menghapuskan sembelit.

Untuk membantu bayi anda, anda harus:

 • Laraskan mod kuasa. Biarkan bayi bercampur dengan jumlah yang betul pada masa yang sesuai. Tidak perlu menyusukan bayi dengan campuran pada permintaan, kerana produk ini diserap lebih lama dari susu ibu, dan penyusuan yang sangat kerap merupakan faktor penyebab sembelit.
 • Selalunya menyebarkan bayi pada perut untuk memudahkan pelepasan gas dan merangsang peristalsis.
 • Adakah alat perut teruk. Pergerakan mesti pekeliling (alihkan lengan anda mengikut arah jam).
 • Berikan cairan yang cukup bayi. Bayi tiruan disyorkan kepada solder dalam selang antara penyusuan.
 • Jika dysbiosis dikesan, ambil cara untuk menormalkan mikroflora.
 • Selepas berunding dengan doktor, pindahkan bayi ke campuran khas untuk sembelit.Prebiotik seperti laktulosa terdapat dalam campuran tersebut. Juga, ibu-bayi buatan yang mengalami sembelit, sering mencadangkan untuk memindahkan kanak-kanak itu kepada campuran tenusu.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan