Chaise kanak-kanak

Kandungannya

Dengan kemunculan bayi, ramai ibu menghadapi kekurangan masa. Saya ingin mempunyai pesanan di rumah, segala-galanya dibasuh dan disetrika, bayi itu tidak mendapat perhatian, dan pada masa yang sama ibu saya cantik dan gembira.

Pembantu yang baik dalam tugas ini adalah chaise kanak-kanak. Pada pandangan pertama, ini bukan perkara penting dan tidak sesuai dengan anggaran keluarga. Tetapi penggunaan kerusi geladak membebaskan masa dan tangan ibu untuk tugas-tugas yang perlu dan penting di sekeliling rumah. Dalam kes ini, kanak-kanak itu berada dalam bidang pandangan ibu, bayi melihat ibu dan berasa selamat.

Ciri khas

Sekarang lounge chaise membawa banyak fungsi:

 1. Ini adalah cara yang baik untuk melancarkan bayi.
 2. Tempat pengganti penuh untuk tidur.
 3. Permainan (membangunkan) kompleks. Mainan suspensi boleh ditukar seperti yang digunakan oleh mereka. Mereka merangsang perkembangan refleks menggambar, mengembangkan perhatian dan persepsi visual.
 4. Anda boleh memberi makan bayi di dalamnya, membaca buku kepadanya, tunjukkan kartun, bermain.
 5. The chaise longue juga merupakan mainan yang indah di mana gadis kecil suka menggigit anak patung dan beruang mereka (fungsi bermain tambahan).
 6. Bukan rumit dan mudah bergerak dari satu tempat ke tempat.
 7. Menyediakan kedudukan badan ergonomik.
 8. Sistem keselamatan disediakan dengan tali pinggang.

Ciri-ciri kerusi lounge moden adalah bahawa mereka sangat berbeza dalam fungsi dan masa operasi mereka.

Kami menganggap umur

Perkara yang paling penting adalah menentukan apa dan sehingga masa yang diperlukan untuk kerusi roda. Terdapat dua jenis utama:

 1. Bagi bayi baru lahir dan kanak-kanak sehingga setahun. Model sedemikian direka dengan mengambil kira anatomi dan fisiologi bayi yang baru lahir, supaya tidak mengganggu pembentukan sistem rangka tulang dan tidak merosakkan organ dalaman dengan meremas. Fungsi model ini adalah terhad. Adalah penting untuk ingat bahawa bayi tidak boleh berada di kerusi lounge selama lebih dari 2 jam berturut-turut.
 2. Bagi kanak-kanak di bawah 18 kg, ini adalah kira-kira 3-4 tahun. Model sedemikian melaksanakan pelbagai fungsi. Mereka boleh berayun pada kelajuan yang berbeza dan dalam arah yang berbeza, bergetar, musim bunga, dengan muzik dan iringan cahaya. Terdapat model pegun dan mudah alih dengan kedudukan tempat duduk yang berlainan.

Berapa lama boleh anda gunakan?

Jika model itu direka untuk kanak-kanak sehingga setahun, maka yang paling awal adalah sebulan setengah. Ini adalah usia di mana badan bayi telah disesuaikan dengan tekanan atmosfera, otot dan ligamen cukup kuat, bayi mula memegang kepalanya. Yang pertama diletakkan di luar bayi perlu dilakukan dalam bentuk terbentang maksimum (mendatar) dan tempoh di dalamnya adalah beberapa minit. Secara beransur-ansur, masa kediaman meningkat. Juga, jangan tunjukkan kanak-kanak semua keupayaan teknikal teknologi keajaiban, supaya tidak menakutkan dan membebaskan jiwa bayi.

Jika kenalan seorang kanak-kanak dengan chaise longue berlaku selepas setahun, maka di sini ketagihan berlaku lebih cepat dan hampir tidak ada sekatan. Peraturan utama - semuanya baik dalam kesederhanaan.

Model, kebaikan dan keburukan mereka

Mudah alih, mudah alih dan pegun

Model boleh pakai dibuat dalam jenis pembawa auto, tetapi tidak direka untuk memakai bayi baru lahir. Ia bukan sahaja mudah di rumah, tetapi juga di jalan raya, di sebuah parti. Masa operasi mereka adalah terhad kepada umur kanak-kanak sehingga 8-9 bulan. Kanak-kanak menjadi lebih sukar, aktiviti kognitif memerlukan lebih banyak ruang untuk aktiviti.

Model mudah alih adalah rendah, jadi terdapat godaan untuk meletakkannya lebih tinggi: di atas meja, meja sisi katil, katil.Ini benar-benar mustahil untuk dilakukan, seperti kanak-kanak dengan pergerakan tajam boleh memecahkan kestabilan kerusi dek, dan dia akan hujung ke lantai.

Adalah sukar untuk sentiasa bengkok ke bayi dan anda perlu pastikan tiada draf. Model mudah alih dan pegun dibuat untuk kanak-kanak sehingga satu tahun atau lebih tua. Mereka berbeza hanya dengan kehadiran roda pada kaki. Ramai kanak-kanak menyukainya apabila mereka melancarkan kerusi dek. Model-model ini lebih tinggi, lebih berat dan lebih stabil.

Tetapkan bouncers atau swing

Yang paling popular adalah ayunan. Ayunan mempunyai beberapa kelajuan. Mereka membantu menenangkan anak-anak aktif, alternatif yang baik untuk penyakit bergerak di tangan atau di dalam katil. Tidak semua model kerusi swing boleh diperbaiki supaya bayi, terutama yang lebih tua, tidak dapat mengayunkan dirinya.

By the way, terdapat model 2 dalam 1 chaise lounge-swing. Di mana kerusi itu ditetapkan dalam bentuk yang dibentangkan, ia ditetapkan pada struktur mudah alih, dan untuk kanak-kanak yang lebih tua kerusi dipindahkan ke badan yang lebih tinggi dengan pemegang alih.

Reka bentuk ayunan itu boleh:

 • Digantung. Model sedemikian jarang sekali digunakan untuk bayi yang baru lahir, mereka lebih seperti kanak-kanak selepas 2 tahun, ketika seorang anak dapat berayun sendiri tanpa bantuan orang dewasa. Kerusi berlengan lembut dipasang di pintu atau di siling dengan kabel dan karbohidrat yang kuat. Kelebihan model termasuk kos rendah dan saiz kecil. Oleh kontra - tahap keselamatan yang paling rendah dan keperluan untuk merosakkan bayi itu sendiri.
 • Luar. Di rak lantai pepejal kerusi tetap. Kemudahan reka bentuknya adalah ia berfungsi dari bateri jenis jari dan menyediakan seragam goyang mengikut program yang ditetapkan. Kerusi itu juga boleh bertukar dan naik ke atas dan ke bawah.

Bouncer buaian dalam arah yang berbeza dari pergerakan kanak-kanak atau orang dewasa.

Model-model berikut dibezakan:

 1. Integral dan lipatan (lipatan). Lipat adalah lebih mudah untuk mengangkut, contohnya, jika keluarga sering memandu kampung musim panas. Integral dianggap lebih stabil dan lebih selamat, kerana kanak-kanak yang lebih tua tidak dapat menekan tuil dan butang untuk melipat kaki.
 2. Dengan dan tanpa kawalan jauh. Fungsi kawalan jauh dalam kes ini tidak membenarkan dirinya sendiri, kerana orang dewasa berada dalam jarak berjalan kaki dari kanak-kanak dan mudah untuk menukar kelajuan ayunan atau muzik di pusat kawalan tetap. Konsol sering hilang di kalangan banyak perkara kanak-kanak.
 3. Dengan keupayaan untuk menukar sudut sandaran, tapak kaki (jika ada) dan kerusi itu sendiri. Mobiliti belakang dan kerusi lounge chaise kanak-kanak membolehkan untuk memanjangkan tempoh operasi. Bagi kanak-kanak yang berusia di bawah satu tahun, ini adalah kedudukan yang sepenuhnya dibentangkan; yang lebih tua kanak-kanak menjadi, semakin tinggi kedudukan sandaran dan lebih mendatar kerusi itu sendiri. Ini mudah jika anak suka tidak hanya terjaga di kerusi lounge, tetapi juga untuk tidur.
 4. Dalam baris berasingan kerusi tinggi- Kerusi lounge untuk makan. Ini adalah pilihan yang mudah kerana kerusi itu mempunyai pangkalan yang tinggi, dan ini membolehkan anda memberi makanan kepada kanak-kanak selari dengan pengambilan makanan orang tua. Kerusi ini boleh digunakan dari usia 6 bulan dan selagi bayi akan sesuai. Terdapat beberapa model dengan sisipan khas untuk bayi yang baru lahir dan keupayaan untuk melipat hampir ke kedudukan mendatar - ini adalah Happy Baby William, Chicco Polly Magic, CAM Istante, Peg-perego Siesta, Brevi B.Fun, Peg-perego Tatamia.
 5. Elektronik model (elektrik). Kelebihan model sedemikian ialah anda boleh menetapkan mod getaran, kelajuan, muzik. Pilihan ini adalah kerusi santai yang paling lengkap. Plus, tidak ada keperluan penggantian bateri yang kerap. Kos satu kos gantian dari 800 hingga 1000 rubel. Kelemahan yang signifikan adalah bahawa kanak-kanak berada di zon risiko, tiada siapa yang kebal dari kemalangan, kesan radiasi elektromagnetik boleh mengganggu ibu bapa. Dalam model yang lebih mahal ada penyesuai yang membolehkan anda mengenakan bayaran chaise longue tanpa anak.

Ciri-ciri tambahan

Sebagai tambahan kepada penyakit bergerak, peluang makan, mainan dan hiburan muzik digunakan dan menyoroti sebagai cara untuk menarik perhatian dan meyakinkan bayi, beberapa kerusi berjemur mudah alih dilengkapi dengan kanopi untuk melindungi dari matahari.

Penarafan pengeluar dan model

Yang paling bijak dalam rancangan teknikal dan reka bentuk adalah kerusi geladak jenama Amerika dan Eropah.

Tinny cinta

Salah satu kerusi yang terbaik untuk bayi baru lahir dianggap sebagai 3-in-1 bouncer dari cinta Tiny.

Reka bentuk inovatif bouncer ini membolehkan anda menggunakannya dari hari pertama kehidupan serbuk, dan bukan dari 1.5 bulan. Bouncer mempunyai kemunculan buaian dengan sisi terbit tinggi dan bawah 180 darjah, ditambah dengan tempat duduk yang selesa dengan backrest dan footrest laras, pusat permainan dengan mudah alih, melodi dan getaran.

Pada bulan pertama kehidupan, buaian boleh digunakan sebagai katil penuh (tilam ortopedi), dan kemudian berubah menjadi kerusi. Kapasiti maksimum ialah 18 kg.

Kelemahan termasuk ketiadaan pemegang untuk dibawa. Perlu diingatkan bahawa tidak ada kerusi chaise yang dirancang untuk dibawa dengan anak-anak, mereka tidak autofili.

Harga Fisher

Pilihan belanjawan adalah kerusi harga Fisher. Beliau mempunyai satu kedudukan kerusi, reka bentuk yang paling sederhana, tidak menambah. Sampul dikeluarkan untuk mencuci. Berat maksimum 9 kg. Tidak mahal untuk harga. Mudah untuk pengangkutan.

La-di-da

Direka untuk kanak-kanak sehingga 9 kilogram, penutupnya diperbuat daripada bahan lembut, terdapat dua lengkungan bergerak yang lembut, yang tergantung mainan. Mainan dikeluarkan dan digantikan oleh mana-mana yang lain, belakang boleh laras. Lounge chaise dengan panel muzik (7 melodi berubah tanpa pemasa) dengan kawalan kelantangan, getaran, berfungsi pada bateri AA (tidak termasuk), terdapat tali pinggang keledar.

Model ini tidak popular, kerana bahan dari mana penutup dibuat dengan cepat memakai dan kehilangan penampilan asalnya.

Baby Balloon Chicco

Model ini mempunyai beberapa kedudukan belakang, bergoyang. Lounge chaise dilengkapi dengan mainan interaktif dan lampu berkedip. Senarai muzik termasuk bunyi alam, lullabies menenangkan dan melodi lucu. Anda juga boleh merakam mesej dengan panjang 30 saat supaya kanak-kanak dapat mendengar suara ibu atau bapa.

Bayi bahagia

Loungers jenama domestik yang diuji pada masa ini direka untuk kanak-kanak dari bulan pertama kehidupan sehingga 9 kilogram. Ia berubah menjadi buaian, arah gerakan bergerak dengan mudah, terdapat sekatan gerakan, headrest lembut, tali pinggang keselamatan tiga mata, hud selesa, unit muzik dengan getaran (8 pilihan melodi), kelantangan suara laras dan intensiti getaran.

Bouncer berkayu

Model ini dengan kerusi anatomi di mana kanak-kanak akan merasa selesa untuk makan dan tidur, tetap terjaga dan bermain. Pelarasan bebas dari belakang dan papan kaki membolehkan untuk menubuhkan kedudukan yang sesuai untuk anak itu. Kerusi tersebut membolehkan anda sentiasa menjadi ibu dan kanak-kanak yang berdekatan. Mengendalikan untuk pengangkutan, saiz padat dan berat badan yang rendah membolehkan anda dengan selesa membawa ruang chaise dalam apartmen dan bercuti. Agar anak tidak ketinggalan, anda boleh menggantung mainan pendidikan yang datang dalam kit pada lengan kerusi yang boleh dilepaskan. Anda boleh menggunakan dari 0 hingga 12 bulan.

Jetem Premium

Pilihan yang dipanggil 2 dalam 1, dari lounge chaise boleh diubah menjadi kerusi goyang. Ia disyorkan untuk digunakan dari kelahiran hingga 9 kg. Backrest boleh laras dari duduk untuk berbaring sepenuhnya. Terdapat membawa pemegang, ikat pinggang keledar tiga mata, lipatan padat, tempat duduk yang selesa dengan lapisan lembut, tempat tidur kepala dan tempat tidur. Sampul dikeluarkan dan boleh dibasuh di mesin basuh. Getaran menenangkan pada 2 kelajuan, kecondongan tempat duduk secara automatik diselaraskan bergantung kepada berat anak, pusat muzik elektronik - 3 melodi dengan pemasa. Tali tanggal dengan mainan.

Babyton berehat

Lounge Chaise Babyton Santai sangat sesuai untuk kanak-kanak pada bulan pertama kehidupan (sehingga 9 kg).Ia dilengkapi dengan kerusi anatomi dengan sarung kain penutup bernafas lembut, suspensi dengan mainan, tali pinggang keselamatan 3-mata dan tali. Kembali laras (2 kedudukan) membolehkan anda memilih kedudukan yang tepat. Kerusi lounge babyton bayi adalah padat dan ringan - ia mudah digunakan di dalam rumah.

Graco Travel Lite Bouncer

Getaran yang menenangkan pada 2 kelajuan, 3 melodi dengan pemasa (dari klasik ke "bunyi alam semula jadi"), sokongan untuk kepala, sabuk inguinal dengan padding tambahan, kecondongan tempat duduk disesuaikan secara automatik bergantung kepada berat kanak-kanak, hampir ke kedudukan mendatar. Tiada pengawal selia yang berasingan. Terdapat hud, sebuah busur dengan mainan, penyerap kejutan, sangat padat dilipat, ada sebuah tas untuk dibawa. Digunakan dari lahir hingga 9 paun.

Kegembiraan bayi

Sunbeds untuk berenang kini popular. Kerusi lounge lipat yang selesa untuk mandi Baby Delight adalah pilihan yang baik untuk digunakan di bilik mandi, kolam cetek atau laut. Direka untuk kanak-kanak dari lahir hingga saat ia mulai duduk secara mandiri. Lounge chaise dilengkapi dengan penutup mewah yang lembut dan selesa. Sampul boleh tanggal, ia boleh dibasuh dalam mesin taip. Untuk pengeringan, gelung khas disediakan.

Petua untuk memilih

Dengan pelbagai model sedemikian, sukar untuk membuat pilihan tepat yang jelas. Tetapi ada beberapa cadangan yang akan memudahkan proses ini.

Perhatikan, pertama sekali, kepada bahan-bahan di mana rangka dibuat. Ini adalah jaminan panjang umur dan keramahan alam sekitar. Bingkai kerusi lounge yang baik terdiri daripada tiub logam (aluminium, keluli) dan sejumlah kecil plastik. Jok pelapis yang terbaik adalah kain, dilepas, diperbuat daripada bahan bernafas yang mudah dibersihkan dan boleh dibasuh, menyenangkan untuk disentuh.

Perlu memilih model dengan indikator kapasiti maksimum dan beberapa ketentuan kerusi, belakang dan papan kaki. Jadi, anda boleh menggunakan satu model selama mungkin dari bulan pertama kehidupan bayi hingga 3-4 tahun.

Di kerusi lounge tidak boleh dipasang dengan mudah, sudut tajam. Kestabilan struktur adalah salah satu kriteria utama. Adalah penting bahawa tali pinggang keledar, panjang dan kombinasi boleh diubah mengikut usia kanak-kanak. Tambahan pula, terdapat tab untuk bayi baru lahir.

Kelebihannya ialah keupayaan untuk melipatgandakan lounge chaise untuk penyimpanan dan pengangkutan. Jika kerusi dek dibeli untuk bayi yang baru lahir, maka kehadiran penanganan untuk pengangkutan akan ditambah dengan pasti.

Ciri-ciri hiburan maksima penting: arka dengan mainan yang boleh ditanggalkan (dapat menggantikan orang yang sudah menjengkelkan kepada anak), mod swing, panel muzik elektronik, getaran, cahaya.

Sebelum membeli, adalah wajar untuk melakukan "pemasangan." Apa yang orang dewasa boleh menakutkan bayi atau tidak selesa untuknya.

Adalah lebih baik untuk sekali lagi mendengar pendapat kawan-kawan yang telah menggunakan atau menggunakan "pembantu" sedemikian.

Perlu memberi perhatian kepada jenama. Syarikat-syarikat dengan nama dunia dan sejarah yang panjang dalam pasaran barangan untuk kanak-kanak, menghasilkan barangan mereka mengikut standard kualiti antarabangsa dan domestik.

Ulasan

Mengikut ibu yang berpengalaman, kerusi santai adalah ciptaan yang sangat praktikal dan berguna untuk kedua ibu bapa dan anak-anak.

Perkara utama adalah untuk mencari pilihan yang ideal dalam nisbah kualiti harga, kerana dalam model murah arka dan tilam boleh cacat di bawah berat kanak-kanak dan istirahat kain. Ideal dalam semua aspek adalah sangat mahal. Tetapi mereka benar-benar menggunakan harga mereka dengan fungsinya sepanjang hayat dan luas. Dan sebaik sahaja lounge chaise menjadi tidak perlu ia boleh dijual atau didermakan, penampilan akan menjadi seperti yang baru.

Pendapat mumi muda mengenai sama ada untuk membeli chaise kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan