Bekas Penyimpanan Susu Susu

Kandungannya

Moms yang selalu meniup dan mahu membekukan susu untuk masa depan, cuba memilih bungkusan yang paling mudah untuk tujuan ini. Apakah bekas khas yang baik untuk ini dan cara menggunakannya?

Kebaikan

 • Keupayaan untuk menggunakannya berkali-kali membuat mereka sangat mudah untuk ibu-ibu yang sering meluahkan perasaan dan kerap membuat stok susu ibu.
 • Mereka mempunyai tudung kuat yang menyembunyikan bekas (diskru) dan membolehkan anda mengangkut makanan tanpa sebarang masalah.
 • Oleh kerana keupayaan untuk menyambungkan bekas terus ke pam payudara, ia mudah dan mudah untuk mengumpul susu di dalamnya. Mereka juga biasanya serasi dengan puting pengilang yang sama.
 • Mereka boleh dalam bentuk balang, botol atau cawan.
 • Mereka boleh membekukan dan produk lain untuk kanak-kanak itu.
 • Mereka mudah merakam tarikh susu decanting.
 • Mereka mudah digunakan di luar rumah, sebagai contoh, dalam perjalanan.
 • Adalah mudah melupuskan susu di dalamnya dengan meletakkan bekas di dalam air suam atau memindahkannya dari peti sejuk ke peti sejuk semalaman.
 • Kehadiran skala pengukuran membolehkan anda mengawal kelantangan.
 • Mereka boleh dicuci di mesin basuh pinggan mangkuk.
Bekas Pam Susu
Breastpumps sangat mudah digunakan.

Cons

 • Perlu untuk disterilkan sebelum digunakan.
 • Bekas ini mengambil lebih banyak ruang di dalam peti sejuk daripada beg susu ibu boleh guna.
 • Penggunaan bekas khas memerlukan kos kewangan tertentu.
 • Model kaca boleh dipecahkan jika ditangani dengan cuai.

Memilih bahan

Bekas sedemikian adalah plastik dan kaca. Bekas plastik lebih sesuai untuk ibu-ibu yang akan mengekalkan susu dalam peti sejuk, kerana dengan penyimpanan seperti itu, sel darah putih dan zarah lemak kekal di dinding bekas kaca. Jika ibu merancang untuk memberi makan bayi dengan susu beku pada masa akan datang, model kaca lebih baik, kerana bahan ini kurang berpori dan melindunginya dengan lebih baik.

Bagi mereka yang mengungkapkan dan membekukan susu jarang, bahan itu tidak begitu penting. Bekas plastik padu dengan sempurna mengendalikan penyimpanan di dalam peti sejuk, dan semasa beku.

Bekas kaca untuk menyimpan susu ibu
Bekas kaca lebih sesuai untuk membekukan susu ibu.

Masa penyimpanan

Agar seorang kanak-kanak menerima produk yang berguna, adalah penting untuk mengesan berapa lama ia akan digunakan. Untuk melakukan ini, pada setiap bekas hendaklah membuat nota pada tarikh pam. Sekiranya susu akan digunakan tidak lama lagi, lebih baik untuk tidak membekukannya, tetapi untuk menyimpannya dalam peti sejuk. Penyimpanan sejuk dibenarkan sehingga 48 jam. Dalam kes ini, bekas mestilah dimasukkan ke dalam peti sejuk, dan bukan di pintu peralatan.

Sekiranya bekas disimpan di dalam peti sejuk berasingan (dalam alat tersebut suhu lebih rendah), ia boleh disimpan di dalamnya selama enam bulan. Sekiranya anda memasukkannya ke dalam peti sejuk penyejuk beku, gunakan susu selama tiga hingga empat bulan. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel mengenai berapa banyak yang boleh dinyatakan menyatakan susu ibu.

Petua

 • Anda tidak boleh mengisi bekas sepenuhnya, kerana ia akan berkembang semasa pembekuan. Adalah disyorkan untuk meninggalkan di bahagian atas ruang kosong bekas 1-2 sentimeter. Ia juga tidak disyorkan untuk mengetatkan penutup dengan ketat sehingga membekukan.
 • Basuh tangan sebelum menangani apa-apa.

Ia tidak disyorkan untuk memanaskan susu di dalam ketuhar gelombang mikro, kerana ia tidak memanaskan sama rata. Sebelum memberi makan bayi, adalah penting untuk memeriksa suhu susu. Mengenai itu bagaimana untuk memanaskan susu badanbaca dalam artikel lain.

Bekas Susu Susu
Kontena membolehkan anda membuat bank susu untuk masa yang lama.

Arahan untuk digunakan

Bekas perlu disterilkan sebelum digunakan. Bekas yang bersih disambungkan ke pam susu dan diisi dengan susu. Menutup bekas dengan topi, tarikh pengepaman ditunjukkan di atasnya. Seterusnya, bekas diletakkan di dalam peti sejuk atau di dalam peti sejuk.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan