Gunting bayi: apa yang harus mereka dan cara menggunakannya?

Kandungannya

Gunting adalah alat yang berguna. Walaupun kanak-kanak itu masih muda, gunting yang betul membenarkan ibu supaya mudah memelihara kuku pada lengan dan kaki serbuk itu. Dari umur dua tahun, anak itu sendiri mula tertarik ke arah objek ini, dia menjadi berminat untuk memotong kertas dan kadbod. Tetapi ramai ibu dan bapa melihat dengan seram pada percubaan kanak-kanak untuk mengambil gunting, sejak zaman kanak-kanak mereka telah diajar bahawa alat ini adalah bahaya.

Tidak ada alasan untuk menafikan kenalan kanak-kanak dengan alat ini, jika gunting dipilih dengan betul.

Ciri khas

Berlaku adalah hari-hari ketika gunting ditunjukkan oleh teka-teki kanak-kanak tentang dua hujung, dua cincin dan satu stud di tengah. Hari ini terdapat banyak model yang paling pelbagai, dan produk untuk bayi dipaparkan dalam kategori berasingan - gunting kanak-kanak. Mereka boleh digunakan untuk kreativiti rumah, untuk digunakan dalam kelas di tadika, dalam kelas buruh di sekolah rendah. Pilihan alat untuk kanak-kanak tidak bertolak ansur dengan kecuaian, kerana ia adalah tentang keselamatan kanak-kanak.

Gunting bayi yang betul adalah ringan, selamat, dengan hujung bulat. Bukan pilihan yang betul untuk kanak-kanak adalah alat dengan pisau plastik - mereka tumpul dan berat. Ia juga bernilai menjauhkan diri dari produk dengan bilah lebar, yang biasanya kelihatan sangat comel dalam prestasi kanak-kanak, tetapi mereka tidak praktikal.

Gunting kanak-kanak perlu mempunyai tempat yang boleh dipercayai untuk melampirkan cincin ke bilah - ini biasanya titik paling lemah. Bagi cincin, perlu diperhatikan bahawa hari ini pilihannya adalah sangat besar, bahkan ada alat dengan cincin bentuk yang belum pernah terjadi sebelumnya. Dan kemudian tiada sesiapa yang akan mengatakan terlebih dahulu sama ada mereka akan sesuai dengan kanak-kanak itu atau tidak, semuanya bergantung pada bagaimana cincin tersebut akan "berbaring" di tangan kanak-kanak. Oleh itu, pakar mencadangkan pergi membeli-belah untuk alat dengan anak anda, dengan mengambil sekeping kertas, kadbod atau kain yang tidak dikehendaki supaya, tanpa berlepas dari daftar tunai, kanak-kanak itu boleh mencuba pemerolehan masa depan dalam tindakan.

Sering ibu bapa boleh menghadapi situasi di mana gunting dibungkus dengan selamat sehingga tidak mungkin untuk mendapatkannya dan memeriksa mereka. Terdapat dua jalan keluar - sama ada untuk mendesak pembukaan pakej dan "ujian memandu", atau dengan sengaja menolak pembelian sedemikian, memilih pilihan yang belum dibongkar.

Ia penting! Kedua-dua kanak-kanak berusia dua tahun, dan pelajar tadika dan pelajar sekolah rendah akan mempunyai pilihan dengan bilah yang tidak panjang, panjangnya tidak melebihi 12 centimeter, dengan cincin saiz kecil, supaya jari-jari kanak-kanak dapat merasa selesa di dalamnya.

Apa itu?

Gunting, seperti alat lain, adalah pelbagai tujuan - ada gunting kuku, yang mudah untuk menjaga kebersihan, bentuk yang diingini dan panjang marigolds kanak-kanak. Ia adalah satu lagi perkara - alat untuk kreativiti, untuk kertas atau kadbod, untuk kain dan bahan semula jadi. Terdapat antara produk kanak-kanak dan kumpulan produk yang khusus - gunting untuk tangan kiri.

Dengan gunting bayi konvensional, sukar bagi anak kidal untuk memotong sesuatu dengan kemas, kerana pada alat standard yang biasa, pisau atas sentiasa sedikit ke kanan daripada yang lebih rendah (ini adalah jenis tuil untuk tangan kanan). Barisan potongan dengan tangan kirinya dengan gunting itu tersembunyi dari mata pencipta muda, ternyata tidak sekata. Alat khas yang dibuat untuk kanak-kanak dengan bantuan pemegang kiri yang sedia ada untuk mengatasi tugas tersebut. Mereka mempunyai pisau yang dilampirkan sebaliknya, yang membolehkan kanak-kanak itu dipotong tanpa kesukaran.

Ia penting! Jangan percaya pengiklanan, yang mendakwa bahawa sebelum anda gunting "sejagat" - ini tidak berlaku. Pengilang adalah licik, memanggil biasa biasa "tangan kanan" gunting sejagat.

Semua gunting kanak-kanak mempunyai klasifikasi umur tertentu. Oleh itu, produk yang dimaksudkan untuk 3-4 tahun tidak sesuai untuk kanak-kanak di sekolah rendah, dan produk untuk 5-8 tahun tidak selalu sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Pakar yang bekerja di tadika, tanpa semangat, tergolong dalam alat yang dimaksudkan untuk kategori 3-4 tahun, kerana mereka kebanyakannya mempunyai bilah plastik yang tidak selesa untuk dipotong, mereka meremukkan dan kertas lusuh.

Selalunya kanak-kanak sendiri suka gunting, di mana ia secara konstruktif mungkin untuk mengikat dua jari sekali gus dalam cincin yang sama, tengah dan indeks. Mereka sangat selesa. Pendidik tidak keberatan pilihan sedemikian.

Perbezaan dari gunting biasa

Gunting kanak-kanak khas adalah berbeza dari yang pertama sekali biasa dengan peningkatan langkah-langkah keselamatan - mereka mempunyai tumpul dan bulat hujung, supaya kanak-kanak tidak cedera. Dan mereka juga mempunyai pisau tajam supaya bayi tidak dipotong. Terdapat perbezaan dalam bentuk bilah dan cincin, serta dalam berat produk siap.

Gunting kanak-kanak adalah ringan dan lebih pendek jika dibandingkan dengan orang dewasa. Gunting untuk orang dewasa mempunyai banyak tujuan - terdapat gunting dan perubatan yang sesuai, untuk bekerja dengan kertas dan gunting untuk logam. Produk-produk kanak-kanak seperti pelbagai tujuan yang kaya tidak.

Keperluan

Bahagian gunting yang paling berbahaya adalah hujungnya. Mereka adalah mereka yang menyebabkan kecederaan yang paling serius kepada diri mereka dan orang lain. Oleh itu, dari gunting yang tajam harus ditinggalkan. Keperluan utama untuk alat kanak-kanak - keselamatan Hanya gunting yang selamat dengan hujung bulat Sesuai untuk kanak-kanak, dan tiada yang lain. Gunakan gunting tajam anak secara beransur-ansur, secara berperingkat, bermula dengan sekolah menengah 4-5.

Untuk melegakan jari kanak-kanak dari jagung dan luka selepas kerja lama dengan gunting akan membantu pematuhan terhadap keperluan untuk cincin - lebih baik jika mereka getah. Perhatian khusus harus dibayar kepada lebar bilah - bilah yang terlalu luas dipotong dengan buruk, pencipta muda tidak akan dapat mewujudkan semua ide kreatifnya dalam kertas atau kadbod. Gunting sedemikian sukar untuk memotong kerinting keriting, dan tiada apa yang boleh dilakukan mengenainya. Pen dihiasi dengan watak-watak dongeng dan kartun yang sangat popular dengan kanak-kanak.

Tetapi jangan megah diri sendiri - lebih banyak pada cincin perhiasan, kurang mudah digunakan. Dan juga anda tidak boleh memilih gunting terlalu ketat, kanak-kanak akan sukar untuk bekerja dengan mereka.

Jika kanak-kanak itu kidal, anda perlu membeli gunting khas. Jika kanak-kanak itu adalah ambidexter (dia mengatasi makanan dan lukisan dengan dua tangan sama-sama baik), beli dia kedua-dua pilihan - kedua gunting biasa, dan untuk tangan kiri. Dia akan memilih cara dia suka bekerja. Ada kemungkinan bahawa penggunaan mereka dan yang lain.

Syarat penggunaan

Adalah penting untuk memahami bahawa walaupun alat-alat kanak-kanak yang selamat boleh berbahaya jika anak tidak diberitahu dan ditunjukkan bagaimana menggunakannya dengan betul. Walaupun ketika bekerja dengan gunting bayi, ada langkah berjaga-jaga yang harus diberikan kepada ibu bapa tentang anak-anak dengan segera setelah membeli gunting. Keselamatan apabila bekerja dengan gunting bayi melibatkan peraturan mudah berikut yang diperkenalkan oleh kanak-kanak di tempat pertama:

  • alat itu harus sentiasa disimpan di tempat yang kering, ia tidak boleh dibuang ke dalam bilik mandi, disiram dengan air, ditinggalkan di jalan, di balkoni dengan suhu jatuh dan kelembapan udara; jika anda mengabaikan keperluan ini, gunting akan berkarat dengan cepat;
  • semasa memotong kanak-kanak itu mesti tertumpu dan sangat penuh perhatian, pada masa yang sama mustahil untuk memotong dan menonton kartun, kerana ia boleh membawa kepada kecederaan;
  • jika gunting dipindahkan kepada yang lain, adalah betul untuk memegangnya dengan bilah tertutup dan tidak ada yang lain;
  • mereka tidak berjalan, berlari, bermain atau bermain dengan gunting di tangan mereka, ini boleh mengakibatkan kecederaan serius, walaupun instrumen itu seperti kanak-kanak dan kelihatannya selamat;
  • adalah berfaedah untuk menganjurkan ruang kerja kanak-kanak supaya dia tidak menggugurkan gunting di atas lantai - alat itu boleh rosak kerana kerap jatuh.

Mengajar kanak-kanak untuk bekerja dengan gunting boleh Tidak lebih awal daripada bayi berumur 2 tahun. Sesetengah ibu bapa lebih suka melakukan lebih dekat kepada 3 tahun, tetapi semuanya agak individu. Kanak-kanak mesti menggunakan alat ini hanya duduk di meja. Dan bahan pertama yang harus dia kenal, mestilah kertas Percubaan untuk memotong bayi sesuatu yang lain harus dihentikan sehingga usia tertentu (biasanya enam tahun).

Bayi harus selalu meminta izin dari ibu atau ayah untuk menggunakan alat ini dan tidak boleh sekiranya dia dibiarkan bersendirian dengan mereka. Sekatan ini tidak hanya berlaku kepada anak berumur dua tahun, tetapi juga kepada semua anak usia prasekolah. Sebelum latihan, adalah dinasihatkan untuk memastikan bahawa pegangan bayi cukup kuat untuk mengatasi gunting. Untuk melakukan ini, anda boleh memberinya sekeping kertas dan memintanya untuk merobeknya ke dalam kepingan kecil, dan kemudian pada helaian lain membuat banyak lubang dengan lubang lubang (semua di bawah pengawasan seorang dewasa mengajar).

Ia penting! Betul memegang sepasang gunting bukan kemahiran yang dilahirkan oleh orang, anak ini perlu diajar. Ibu jari harus diarahkan dengan tegas ke atas. Dalam cincin kedua diletakkan sama ada jari tengah atau jari tengah dan indeks, jika reka bentuk alat itu menyiratkan cengkaman itu.

Selepas bayi belajar untuk mengambil tangan dan memegang gunting dengan betul, tunjukkan kepadanya cara pemotongan wujud. Sebagai contoh, anda boleh memotong sekeping kertas menjadi jalur. Apabila dia menguasainya, pergi ke bentuk geometri ringkas - segi empat, segiempat tepat, segitiga. Ingat bahawa lingkaran dan bujur - yang paling sukar untuk dipotong, mereka diambil sebagai yang terakhir. Dan selepas itu, anda boleh menawarkan patung chad untuk memotong.

Tugas praktikal untuk mengajar kanak-kanak untuk dipotong diberi di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan