Jalan periuk: model untuk memilih untuk perjalanan?

Kandungannya

Semasa perjalanan dengan kanak-kanak kecil, soalan tandas menjadi masalah besar, kerana sukar bagi seorang kanak-kanak menggunakan tandas awam, dan dalam sesetengah kes sukar untuk mencari. Sebuah periuk rumah biasa boleh diambil dengan anda, tetapi selalunya ia terlalu besar dan berat, tidak selesa dalam keadaan perkhemahan.

Sekiranya orang dewasa yakin bahawa pembelian sedemikian akan digunakan secara teratur, anda pasti perlu memilih periuk perjalanan untuk anak anda. Hari ini terdapat beberapa jenis penyelesaian sedemikian.

Keperluan asas di jalan raya

Dalam sesetengah kes, ibu bapa tidak peduli untuk membeli periuk perjalanan khas, tetapi hanya memilih model biasa yang paling sesuai di kedai. Secara teorinya, keputusan sedemikian mungkin sesuai, bagaimanapun, anda hanya perlu memilih periuk yang paling sesuai dengan beberapa kriteria.

 • Kompak. Malah dalam hal perjalanan dalam kereta persendirian, mungkin tidak ada ruang yang cukup di dalam bagasi jika keluarga itu menjauh untuk waktu yang lama. Oleh itu, kelebihan mesti diberikan kepada model-model yang sama ada boleh dilipat atau tidak mengambil banyak ruang dalam apa jua bentuk.
 • Ringan Oleh kerana objek itu perlu sentiasa dipindahkan, adalah wajar bahawa ia tidak terlalu berat. Memandangkan penjagaan kanak-kanak sebahagian besarnya pada bahu wanita yang rapuh, adalah perlu untuk menghapuskan tanggungjawab untuk pergerakan pot berat dari ibu.
 • Kesederhanaan dan kemudahan. Jika di rumah untuk menjaga periuk kanak-kanak bersih tidak terlalu sukar, maka di jalan raya, tugas ini dapat membawa banyak masalah. Kandungan periuk mesti dibuang ke suatu tempat, dan untuk membasuh syarat-syarat yang diperlukan adalah perlu, yang tidak akan selalu terjadi sepanjang jalan. Apabila membeli model untuk jalan raya, anda perlu memahami bagaimana proses penyelenggaraan peranti itu akan dianjurkan.
 • Kemampanan. Ia juga harus diingat bahawa dalam keadaan jalan raya, ketika bayi ingin pergi ke tandas, tidak selalu ada tempat dengan permukaan yang sempurna untuk memasang pot, seperti di rumah. Adalah mudah untuk meneka bahawa jika seorang kanak-kanak jatuh dari periuk masalah di jalan raya, anda tidak akan pasti bahawa ibu bapa anda mesti memastikan bahawa mereka tidak akan menembusi walaupun di permukaan yang agak tidak sekata jalan.

Sebagai peraturan, periuk "biasa" memenuhi semua kriteria ini hanya sebahagiannya. Nasib baik, pilihan istimewa telah dibangunkan, masing-masing sepatutnya disebutkan secara berasingan.

Model kembung

Oleh kerana terdapat kasur air kembung yang dapat menyokong berat badan orang dewasa, mengapa tidak membuat periuk kanak-kanak, seperti PocketPotty, dari bahan yang sama. Dalam bentuk yang kosong, aksesori seperti ini memerlukan ruang yang sangat kecil, dan ia tidak mempunyai apa-apa, yang membolehkannya, jika perlu, untuk membungkusnya walaupun dalam beg biasa.

Permukaan bahan ini mudah dibersihkan dan bersih, dan untuk keadaan lalu lintas adalah sangat mungkin untuk membeli beg pakai ganti gantian, yang segera dibuang setelah digunakan, meninggalkan perangkat bersih. Kos juga jauh dari mengejutkan, jika dikehendaki, ia boleh dibeli dengan membelanjakan tidak lebih daripada 1 ribu rubel.

Dan walaupun ulasan tentang keputusan itu pada umumnya agak baik, semua orang yang sama, orang tua, memilih jenis periuk ini, harus memahami bahawa dia juga mempunyai kelemahan, dan di beberapa tempat mereka dapat menyeberang kelebihannya. Ringkasnya, intipati masalahnya ialah Adalah wajar untuk menggunakan aksesori tandas untuk kanak-kanak yang tidak lebih muda dari satu setengah tahun.

Kelemahan utama ialah struktur kembung tidak boleh menjadi terlalu stabil, jadi hanya kanak-kanak yang mempunyai alat vestibular lebih atau kurang boleh menggunakannya. Di samping itu, periuk seperti itu masih perlu dinaikkan sebelum digunakan, dan walaupun pada amnya, ia tidak mengambil masa lebih daripada 15-20 saat untuk mengembang atau meletup, dalam hal seorang kanak-kanak kecil yang tidak digunakan untuk menyampaikan keperluannya pada waktunya, walaupun penangguhan itu boleh menjadi kritikal.

Kerusi lipat

Penyelesaian sedemikian akan dipanggil secara salah dengan periuk bayi, kerana ia menggambarkan tab yang universal dengan memasukkan silikon yang lembut. Membeli aksesori sedemikian menjadikan ibu bapa mencari tandas biasa, tetapi mana-mana tandas yang mempunyai tandas di tandas sekarang sesuai untuk bayi. Konsep lipat apabila dilipat mengambil ruang yang sangat sedikit dan beratnya tidak lebih daripada penutup tandas biasa, namun, ia membolehkan anda untuk mempersempit tempat duduk dengan ukuran sedemikian sehingga mudah bagi seorang anak kecil. Basuh produk ini tidak sukar.

Kelemahan utama ialah produk tidak cukup menyelesaikan masalah perjalanan sebenar. Dalam bidang terbuka, aksesori tersebut akan menjadi tidak berguna, kerana menggunakannya anda memerlukan tandas penuh, dan itu bukan fakta bahawa produk itu sesuai dengan sempurna di atas tandas tandas di tempat awam atau kereta api.

Sifat kebersihan model yang dipasang pada tandas tandas awam menimbulkan keraguan yang ketara. Akhirnya, harga adalah lebih tinggi daripada model kembung. Ia boleh melebihi satu setengah ribu rubel, walaupun terdapat pilihan dan sehingga seribu. Versi sedikit dipertingkatkan ditawarkan oleh pad Roxy Kids, reka bentuk yang juga membayangkan kehadiran satu langkah.

Di satu pihak, penyelesaian ini sangat mudah untuk kanak-kanak, sebaliknya, kehadiran langkah dan sambungan ke arah itu meningkatkan berat dan ruang yang diduduki.

Model lipat

Salah satu penyelesaian jalan terbaik dianggap sebagai lipatan plastik lipat, seperti Potette Plus, HandyPotty, Idea Disney. "Silap mata" model tersebut terletak pada fakta bahawa hanya asas dalam bentuk tempat duduk dan kaki diperbuat daripada plastik, yang dilipat dengan saiz yang rata, dengan berat, secara semula jadi, tidak begitu banyak. Sesetengah model mempunyai pelindung silikon khas yang bertindak sebagai tangki untuk bio-sisa, bagaimanapun, penggunaan beg guna ialah norma untuk produk tersebut.

Sekali lagi, semuanya bergantung kepada pengilang - satu dalam model mereka membolehkan menggunakan kaos biasa dari rantai pasar raya, yang lain mengesyorkan membeli beg boleh guna berjenama yang mempunyai tanda-tanda tertentu lampin, supaya mereka tidak terputus, dapat mengitar semula kandungannya dengan pasti.

Sesetengah model juga mencadangkan penutup mudah alih, seperti Potty Handy, kerana produk itu boleh digunakan sebahagiannya walaupun kanak-kanak sudah beralih secara beransur-ansur menggunakan mangkuk tandas dewasa dewasa sebenar. Lapisan semacam itu sangat menyerupai yang diterangkan di bahagian sebelumnya artikel itu, tetapi ia tidak menambah saiz yang lebih kompak, dan walaupun anda tidak akan mengambilnya dengan anda di jalan raya, ia akan menjadi berguna di rumah.

Daripada penyelesaian lain yang luar biasa juga boleh didapati model yang tidak melibatkan penggunaan pakej. Mereka mempunyai tangki penyimpanan sisa bersepadu, yang idealnya ditutup secara hermetikal.

Kos jenis model ini agak rendah - mereka boleh menanggung kos ibu bapa setengah ribu ringgit sederhana, dan jika ada bungkusan yang sesuai, maka tidak akan ada biaya tambahan yang serius untuk servis periuk.Walau bagaimanapun, banyak model lipat dikritik kerana mengambil banyak ruang dan tidak selalu mudah untuk pengangkutan di jalan raya.

Harus dikatakan bahawa model sedemikian pada asasnya berbeza, jadi anda hanya perlu berhati-hati memilih periuk.

2 dalam 1 pembinaan

Terdapat juga periuk seperti itu, yang pada mulanya dihasilkan dalam bentuk periuk biasa rumah, tetapi pada masa yang sama ia dilengkapi dengan penutup tambahan yang boleh ditanggalkan, dengan analogi dengan yang dijelaskan di atas. Pada masa kanak-kanak yang mendalam, alat seperti itu hampir tidak boleh menjadi selesa di jalan raya, tetapi dari masa ke masa, apabila kanak-kanak membesar, pad akan menjadi selesa dalam mengajarnya ke tandas biasa dan juga boleh digunakan di jalan raya - di mana terdapat tandas awam. Contoh-contoh seperti, contohnya, Babyton 2 dalam 1 dan Happy Baby Mini.

Seseorang boleh mengatakan tidak banyak tentang penggunaan sebenar model-model tersebut di jalan raya, namun, ia patut dibeli, jika hanya kerana ramai ibu bapa meninggalkan maklum balas positif mengenai penutup yang boleh dilepaskan, yang anak nampaknya sangat selesa.

Pengilang dalam kes ini tidak begitu bimbang tentang padat, jadi mereka mampu membuat produk yang benar-benar berkualiti dan mudah, dan pad secara berasingan tidak mengambil banyak ruang, membolehkan ia mudah diangkut di dalam bagasi.

Petua penggunaan tambahan

Periuk jalan harus sangat mudah dan mudah digunakan, tetapi sesetengah ibu bapa dan anak-anak mereka mempunyai masalah dalam operasi peranti sedemikian. Sesetengah keluarga menolak pengambilalihan itu sama sekali, lebih suka untuk beberapa tahun pertama kehidupan kanak-kanak hanya untuk melepaskan perjalanan panjang dalam syarikatnya.

Pada masa yang sama, pakar pembangunan anak percaya bahawa anda perlu membeli periuk perjalanan walaupun untuk keluarga yang hobi dan perjalanannya tidak pernah disertakan. Fakta adalah bahawa tidak seorang kanak-kanak dapat dikurung selama beberapa tahun dalam hidupnya - dia masih perlu pergi ketika ibu bapanya ingin mengunjungi atau hanya berjalan-jalan di jalanan. Mendaki ke kampung atau melawat juga boleh meletakkan ibu bapa di depan pilihan - sama ada mereka tidak pergi bersama semasa tinggal bersama anak-anak mereka di rumah, atau mereka masih boleh membeli periuk perjalanan.

Ramai ibu bapa dengan sia-sia percaya bahawa masalah itu akan diselesaikan tidak lama lagi. Hakikatnya adalah bahawa kanak-kanak prasekolah, walaupun biasa menggunakan tandas, tidak boleh menggunakannya sepenuhnya. Pertumbuhan kanak-kanak itu agak kecil, dan jika mangkuk tandas dapat memenuhi keperluan bayi, maka pada suatu pesta atau di tempat umum, peduli terhadap keperluan anak-anak dapat diabaikan.

Ternyata penggunaan panci perjalanan mungkin sesuai hingga 3-4 tahun, dan pad khas di tempat duduk dapat berguna lebih lama lagi.

Anda tidak boleh berfikir bahawa membeli periuk perjalanan untuk mana-mana model adalah penyelesaian segera kepada semua masalah. Amalan menunjukkan bahawa kanak-kanak tidak selalu memahami tujuan objek yang tidak dikenali, dan menggantikan satu periuk dengan yang lain dapat dilihat oleh kanak-kanak sebagai keadaan tertekan. Dalam sesetengah kes, ibu bapa menghadapi masalah yang tidak dijangka apabila periuk itu seolah-olah berada di dalamnya, bagaimanapun, kanak-kanak itu enggan menggunakannya untuk tujuannya, walaupun ia jelas mahu menggunakan tandas.

Untuk menangguhkan ini, atas alasan yang jelas, tidak disyorkan - dan kanak-kanak itu tidak boleh menunggu, dan keadaan perjalanan itu sendiri memerlukan ibu bapa untuk tergesa-gesa.

Atas sebab ini, para pakar mengesyorkan segera selepas pembelian untuk mengajar kanak-kanak untuk menggunakan periuk perjalanan dengan yakin, supaya dia tidak menganggapnya sebagai badan asing dalam perjalanan, dan kemudian pergi dalam perjalanan.

Kritikan

Ada ibu bapa yang mempunyai pengalaman menggunakan produk tersebut meninggalkan kesan negatif tertentu. Selalunya mengkritik saiz peranti untuk perjalanan.Harus difahami di sini bahawa pasu, walaupun direka untuk keadaan jalan raya, tidak boleh sepenuhnya tanpa berat dan terlalu kecil. Pada akhirnya, keselamatan bayi dan kebolehpercayaan penyimpanan sisa bergantung kepada ketebalan dinding mereka.

Banyak pengeluar, dalam usaha mencari perhatian pengguna, menulis bahawa produk mereka hampir sesuai dengan tas wanita, tetapi ini adalah keterlaluan yang jelas. Dalam kes ini, penjelasan ini hanya terpakai kepada model yang paling padat, dan terdapat selepas semua periuk jalan itu, yang walaupun dalam beg perjalanan biasa akan mengambil banyak ruang. Jadi penyelesaian ini boleh dianggap sesuai untuk perjalanan dengan kereta atau melawat, tetapi tidak begitu mudah untuk perjalanan dengan mereka melalui pengangkutan awam.

Sekiranya kita bercakap mengenai lapisan, yang boleh digunakan untuk memudahkan operasi tandas di tempat awam, maka mereka juga mungkin masalah yang berkaitan dengan kekurangan fleksibiliti alat. Di dalam kereta yang lebih lama dan di banyak stesen minyak, tandas boleh direka lebih untuk orang gemuk daripada kanak-kanak, dan dalam sesetengah kes walaupun pad tidak berguna.

Dalam sesetengah kes, diameter mangkuk tandas sangat besar sehingga pemasangan lapisan di atas penutup itu sendiri kelihatan seperti tugas yang tidak realistik. Terdapat risiko bahawa peranti akan jatuh ke dalam sebelum kanak-kanak duduk di atasnya.

Masalahnya boleh dipecahkan sebahagiannya dengan membeli lapisan dengan garis pusat yang lebih besar, namun, ia tidak akan lagi memenuhi kriteria penting lain - ia akan berhenti menjadi padat dan ringan, yang akan menyulitkan pengangkutannya dalam perjalanan.

  Akhirnya, banyak alat lipatan juga dikritik kerana fakta bahawa reka bentuk mereka membolehkan kemungkinan kebocoran. Ini, tentu saja, bukan mengenai tangki, jika tidak, kesesuaian membeli produk sedemikian akan sepenuhnya menjadi sifar, namun, jika tidak betul duduk, sisa itu mungkin mengalir ke dalam jurang antara bahagian utama dan pad kerusi, jatuh ke lantai.

  Sejujurnya, dalam ulasan yang disiarkan di pelbagai laman bertema, tidak mungkin untuk mencari penyelesaian yang mencukupi untuk masalah ini. Seseorang menasihatkan untuk memilih jenis periuk yang berbeza, seseorang tidak mengesyorkan untuk tidak membuat masalah ini.

  Untuk maklumat tentang periuk untuk memilih untuk perjalanan, lihat video seterusnya.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan