Beg tidur untuk bayi baru lahir

Kandungannya

Semua ibu bapa mahu memberikan bayi mereka yang baru lahir dengan syarat dan keselesaan yang terbaik. Pelbagai perkara membantu mereka dalam hal ini, salah satunya adalah beg tidur untuk bayi baru lahir.

Kebaikan

  • Menggunakan beg itu akan memastikan kanak-kanak itu tetap tidur semasa berada dalam persekitaran yang selesa. The crumb tidak akan terungkap, dan selimut yang dibuang tidak akan menyebabkan bayi membeku.
  • Ibu boleh memberi makan kepada kanak-kanak betul-betul di dalam beg tidur. Dia tidak perlu mengeluarkan remah dari katil yang dipanaskan, sebab itulah bayi akan membeku semasa makan malam.
  • Di dalam beg tidur, kanak-kanak itu selesa dan nyaman, kerana kanak-kanak itu telah terbiasa dengan keadaan yang terkurung di dalam rahim ibu.
  • Fabrik lembut "memeluk" pada semua pihak memberikan bayi bukan sahaja kehangatan dan keselesaan, tetapi juga keselamatan. Dalam beg tidur kanak-kanak, bayi akan tidur di belakang (kedudukan ini dianggap sebagai yang terbaik untuk tidur bayi yang baru lahir), dan tidak akan ada objek berbahaya di dekat muka. Ibu bapa tidak bimbang bahawa bayi itu kusut dalam selimut atau melemparkannya ke kepalanya.
  • Apabila bayi agak tua, tidur di dalam beg tidur akan menjadi halangan untuk keluar dari katil bayi.
  • Beg tidur mudah dibawa bersama anda dalam perjalanan yang panjang. Di dalamnya, semasa perjalanan, kanak-kanak itu dapat tidur dalam keadaan yang sama yang digunakannya di rumah.
Beg tidur untuk bayi baru lahir - maruah
Beg tidur akan menjadikan bayi selesa untuk tidur dan bangun

Cons

  • In beg tidur bayi perlu diletakkan hanya di lampin kalis air.
  • Tidak mungkin untuk menukar bayi dengan cepat dalam beg tidur kanak-kanak untuk lampin bayi. Walaupun ibu memeriksa keadaan lampin dan mengubahnya, bayi akhirnya boleh bangun dan bermain.
  • Sesetengah kanak-kanak tidak mahu tidur dalam beg seperti itu, terutamanya jika bayi itu tidur sejurus selepas melahirkan dalam keadaan lain, yang mana dia sudah biasa.

Petua untuk memilih

Apabila membeli beg tidur untuk bayi baru lahir, perlu mengambil kira beberapa ciri produk tersebut untuk mencari model terbaik untuk serbuk.

Saiz

Beg tidur mesti sesuai untuk ketinggian kanak-kanak. Bayi yang baru lahir dibeli sehingga 65 cm saiz, bayi tidur 4-9 bulan dalam beg panjang 75 cm, untuk bayi berusia 9 bulan dan sehingga usia 15 bulan, model 90 cm panjang digunakan, dan kanak-kanak yang lebih tua dibeli atau dijahit dengan beg tidur 105 cm.

Biasanya, panjang beg itu dipilih supaya ia melebihi ketinggian kanak-kanak dengan 10-15 cm (pertumbuhan dari kaki ke leher diambil kira). Oleh itu untuk pembelian yang berjaya, anda mesti mengukur bayi.

Saiz beg tidur untuk bayi baru lahir
Mengambil kira pertumbuhan bayi anda apabila memilih beg tidur

Komposisi

Pilih produk untuk anak anda dari bahan semula jadi, bernafas dan hipoallergenik. Sebagai peraturan, lapisan dalam beg tidur kanak-kanak diwakili oleh 100% kapas. Komposisi ini juga penting untuk menjaga beg tidur. Adalah lebih baik untuk membeli beg yang boleh dicuci di mesin taip.

Komposisi beg tidur untuk bayi baru lahir
Pilih bahan semulajadi sahaja untuk bayi anda.

Lengan

Dalam banyak beg tidur untuk lengan yang baru dilahirkan hadir, tetapi terdapat model dan tanpa lengan. Sekiranya beg tidur yang dipilih mempunyai lengan, mereka mestilah besar supaya tidak mengganggu pengendalian bayi. Dalam sesetengah beg, lengan mungkin akan dibongkar. Juga terdapat produk, panjang lengan yang boleh laras.

Beg tidur dengan lengan baju untuk bayi baru lahir
Beg tidur dengan lengan akan menghangatkan bayi pada malam sejuk

Leher

Dia tidak boleh memercikkan badan kanak-kanak itu. Ambil beg, di mana leher sesuai dengan bayi dengan bebas, dan jurang di antara bahagian ini dan leher serbuk akan menjadi sekitar satu setengah sentimeter.

Backrest

Bahagian bawah beg tidur harus lancar dan tanpa finishing (perhiasan, pola) sehingga bayi tidak mengalami ketidaknyamanan dalam mimpi.

Clasps

Dalam kebanyakan beg tidur untuk bayi yang baru lahir, ritsleting berada di tengah-tengah supaya mudah untuk berubah menjadi pakaian ganti. Dalam model yang lebih tua, pengikat itu dijahit sedemikian rupa sehingga anda perlu unzip ritsleting dari bawah ke bawah (ini akan menghalang unfastening secara tidak sengaja pada waktu malam).

Di samping itu, banyak beg tidur kanak-kanak mempunyai rivet di bahu mereka. Dalam sesetengah model, mereka boleh menukar posisi, menyesuaikan beg tidur untuk pertumbuhan bayi. Di belakang, sebagai peraturan, tidak ada penjepit.

Bila perlu digunakan?

Penggunaan beg tidur untuk tidur kanak-kanak yang baru lahir dan kanak-kanak yang lebih tua dipengaruhi oleh masa tahun, serta suhu dalaman.

Jika produk itu adalah beg tidur katun cahaya, maka bayi itu boleh tidur di dalamnya pada suhu bilik + 22 ° C.

Pada suhu yang lebih rendah (dari 19 hingga 22 ° C), serbuk diletakkan dalam model beg yang hangat.

Terdapat juga produk yang digunakan apabila suhu di dalam bilik adalah di bawah + 19 ° C.

Julat suhu untuk model yang dibeli harus dilihat pada label beg tidur.

Bila hendak menggunakan beg tidur untuk bayi yang baru lahir?
Beg tidur adalah untuk musim panas, dan untuk tempoh yang sejuk

Bagaimana untuk menjahit tangan anda sendiri?

Untuk pembuatan beg tidur buatan sendiri untuk serbuk, anda perlu memilih corak yang sesuai dan membeli kain berkualiti tinggi (pakaian rajut, kapas atau bahan semula jadi yang lain).

Corak

Cara paling mudah untuk membina corak tidur untuk kanak-kanak ialah dengan menggunakan pakaian yang dipakai oleh kanak-kanak itu. Sapukan kertas ke kaos atau slider dan tandakan garisan pakaian, kemudian tambah beberapa sentimeter pada setiap sisi supaya produk itu tidak memercikkan anak itu dan ada kain yang cukup untuk lipit. Panjang beg itu diperhatikan bergantung kepada ketinggian bayi, sambil menambah 15-20 cm ke jarak dari bahu ke kaki.

Untuk satu bahagian belakang dipotong, dan bahagian depan beg boleh dipotong dalam bentuk potong tunggal, atau dari beberapa potong (untuk membuat aplikasi yang menarik).

Proses jahit

Potong lapisan kain yang dijahit satu sama lain. Ritsleting dijahit ke bahagian bawah produk, dan pengikat pada bahu dapat diwakili oleh tombol atau lekat. Jika model itu hangat, mereka memasukkan pemanis tiruan sintetik di dalamnya. Bahagian depan dihiasi dengan reben, appliqués dan elemen hiasan lain.

Bagaimana bersatu?

Jika ibu tidak tahu bagaimana menjahit, tetapi dia bersalin untuk masa yang lama, dia boleh membuat beg tidur untuk bayi itu dengan tangannya sendiri, mengikat dengan jarum. Beg seperti itu lebih mudah daripada sinteponovye, dan mengikuti kontur badan bayi. Di samping itu, mereka adalah semulajadi, kerana mereka biasanya menggunakan bulu untuk mengait.

Untuk mengikat beg tidur untuk serbuk, beli kira-kira 500 g bulu dan, bergantung kepada reka bentuk produk, beberapa butang atau zip. Sediakan jarum mengait 4 dan 5, pekeliling 3.5, serta jarum tambahan. Untuk anjakan, gelang berselang dan berselang ganti bersatu, untuk lubang untuk butang di barisan depan, tutup dua gelung, dan dalam dompet, taipkan banyak gelung.

Untuk bahagian belakang beg untuk bayi baru lahir, masukkan 49 gelung pada jarum mengait 5 dan bersatu dengan jahitan satin depan, sambil menambah satu gelung dalam setiap baris kedua hingga 59 gelung. Selepas 48 cm, mula mengurangkan gelung untuk lubang 53 hingga 53 gelung, dan selepas 16 cm lagi, tutup 11 gelung tengah, dan sambungkan sisanya secara berasingan. Pada masa yang sama, tutup bahagian belakang supaya bungkus bahu dibuat. Semua gelung hendaklah ditutup pada 17 cm dari barisan permulaan armhole.

Untuk bahagian depan gelung 69 gelang, bersatu permukaan hadapan atau menggunakan corak yang dikehendaki. Tambah setiap baris kedua di gelung sampingan sehingga 79 gelung. Selepas 12 baris, lepaskan gelung dan bersatu secara berasingan, 48 cm dari baris pertama, membuat lubang jarum, seperti di belakang produk. Seperti di belakang, tutup 10 gelung tengah, dan juga tutup gelung sisi dalam setiap baris kedua.

Lengan bersatu dan hud dengan elastik 4.Memasang produk, menjahit ritsleting dan menjahit lengan dan hud ke bahagian belakang dan bahagian hadapan dengan jarum bulat, menjadikan satu lubang butang pada setiap sisi. Tutup gelung dan menjahit butang - beg tidur yang rajutan sudah siap.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan