Pemanas botol mana yang lebih baik untuk dipilih?

Kandungannya

Apabila menyusu masalah dengan pemanasan makanan untuk bayi tidak, kerana susu ibu saya pergi ke serbuk sudah dipanaskan pada suhu optimum. Tetapi bagi bayi yang menerima susu formula atau formula, penjagaan perlu diambil untuk memanaskan mereka. Cara moden untuk memanas makanan bayi dengan cepat adalah menggunakan pemanas khas. Jadi, ibu bapa boleh mendapatkan model yang lebih baik, mereka perlu mempelajari lebih lanjut mengenai ciptaan yang berguna itu.

Ciri khas

 • Reka bentuk luaran pemanas jenis yang berbeza adalah berbeza, tetapi dalam reka bentuk kebanyakan alat-alat ini terdapat unsur pemanasan dan mangkuk air, serta relay kawalan dan kord listrik.
 • Dalam sesetengah model, anda hanya boleh memasukkan botol dari pengeluar yang sama, tetapi terdapat juga pemanas sejagat dengan bekas yang luas di mana anda boleh memanaskan bekas apa-apa saiz.
 • Semua peranti mampu memanaskan susu sejuk dan makanan pada suhu bilik, tetapi hanya beberapa model menghadapi pemanasan susu beku.
 • Selepas pemanasan satu botol, banyak peranti mesti menyejuk untuk sementara waktu sebelum penggunaan seterusnya.
 • Semua pemanas moden mempunyai pilihan untuk mematikan secara automatik, kerana kandungan botol tidak terlalu panas.
 • Dalam sesetengah peranti, paras suhu yang dipanaskan oleh botol dipanaskan terlebih dahulu dan tidak berubah, di lain-lain boleh disesuaikan dengan menetapkan sendiri.
Ciri-ciri pemanasan botol
Pelbagai pemanas makanan bayi agak besar, pelbagai fungsi akan sesuai dengan mana-mana pengguna.

Adakah saya perlukan?

Pada kanak-kanak kecil, saluran penghadaman adalah hipersensitif terhadap kualiti makanan, serta suhunya. Secara idealnya, makanan yang memasuki saluran penghadaman bayi harus berada pada suhu dekat dengan suhu badan. Makanan sedemikian dicerna paling baik.

Untuk memanaskan makanan, pada masa lalu mereka menggunakan bekas dengan air panas yang disimpan di atas dapur. Pada masa yang sama, sukar untuk meneka suhu makanan yang dikehendaki untuk bayi (botol sering dipanaskan dan harus menunggu untuk disejukkan).

Berbanding dengan kaedah ini, pemanas moden mempunyai kelebihan berikut:

 • Makanan bayi panas dengan cepat.
 • Untuk beberapa waktu selepas pemanasan, suhu bekalan kekal pada tahap yang sama.
 • Peranti ini padat dan mudah digunakan.

Jika ibu bapa tidak mahu menyimpan campuran yang dipanaskan dalam peranti sedemikian untuk masa yang lama, mereka hanya boleh memanaskan air di dalamnya, dan apabila menyusu, tambahkan jumlah campuran yang sesuai untuk itu dan kacau untuk segera membuat makanan siap untuk bayi.

Adakah saya memerlukan botol panas?
Jika anda memberi bayi anda beberapa kentang tumbuk atau anda menyediakan campuran untuk digunakan, maka pemanas akan berguna.

Prinsip operasi

Dasar pengoperasian pemanas menggunakan air mandi. Air yang dicurahkan ke dalam mangkuk memanaskan dan memindahkan haba ke botol yang diletakkan di dalamnya dengan kuasa. Pengguna menetapkan suhu yang dikehendaki, supaya suhu air dalam tangki dan makanan dalam botol tetap pada tahap yang sama selepas pemanasan.

Dari berapa usia yang akan dikenakan?

Untuk memanaskan makanan untuk serbuk diperlukan dalam kes di mana bayi menerima campuran atau menyatakan susu ibu. Ini mungkin perlu dari hari-hari pertama kehidupan bayi.

Pandangan

Bergantung kepada ciri-ciri pemanasan, pemanas adalah stim, air panas dan panas. Peranti wap diisi dengan air dalam jumlah yang kecil, maka ia ditukar menjadi stim, di bawah pengaruh yang botolnya panas dengan cepat.

Peranti yang berfungsi dengan air suam, memanaskannya sehingga maksimum + 50 ° C, jadi panaskan botol dalam peranti ini tidak akan berfungsi. Walau bagaimanapun, jika anda menuangkan air sejuk ke dalam bekas pemanas itu, menunggu makanan yang dipanaskan di dalam botol akan agak lama.

Di dalam peranti air panas, suhu bekalan yang dikehendaki tercapai dengan sangat cepat, memandangkan air itu panas sehingga mendidih, tetapi jika botol tetap dalam bekas lagi, ia akan menjadi terlalu panas.

Inilah kebaikan dan keburukan setiap jenis pemanas:

Faedah

Cons

Peralatan wap

Kuasa dipanaskan dengan cepat.

Semua peranti mempunyai penutupan automatik.

Susu tidak akan terlalu panas jika botol dibiarkan dalam peranti untuk masa yang lama.

Bahan botol boleh menjadi sangat panas.

Dalam peranti anda perlu menuangkan hanya air tertentu.

Sekiranya anda dekat dengan mesin, stim boleh dibakar.

Biasanya tidak sesuai untuk pemanasan susu beku.

Dengan air suam

Ia adalah paling selamat untuk menggunakan alat sedemikian, kerana pembakaran dikecualikan dengan stim atau botol yang sangat panas.

Oleh kerana suhu air yang rendah, pemanasan bekalan cukup panjang.

Dengan air panas

Kuasa memanaskan lebih cepat daripada jenis pemanas lain.

Jika pemanasan tidak mencukupi, botol susu boleh dikembalikan ke peranti dan dipanaskan semula.

Susu panas lama, walaupun terdapat penutupan automatik.

Apabila mengeluarkan botol air panas.

Pemanas pensterilan untuk botol 2 dalam 1

Dalam peranti jenis ini, tidak mungkin hanya memanaskan susu dalam botol, tetapi juga untuk mensterilkan bekas selepas memberi makan. Dalam kebanyakan peranti yang serupa dengan fungsi gabungan, hanya satu botol boleh diproses pada satu masa, tetapi terdapat model untuk 2-3 botol.

2-in-1 Bottle Sterilizer Warmer
Model gabungan akan berguna dari kelahiran bayi - terlebih dahulu untuk mensterilkan bekas dan puting, kemudian untuk campuran pemanasan dan kentang lecek

Fungsi penyelenggaraan suhu

Kebanyakan pemanasan botol mampu mengekalkan suhunya untuk beberapa waktu selepas pemanasan, disebabkan adanya suis haba. Ini membolehkan ibu tidak menunggu botol yang dipanaskan bersebelahan dengan peranti itu, tetapi untuk menjalankan perniagaannya, dan kemudian memberi makan bayi itu dengan makanan hangat apabila dia memerlukannya.

Model elektrik dan digital

Hampir semua pemanas dikuasakan oleh elektrik dan dicirikan oleh operasi mudah, tetapi terdapat juga model dengan kawalan digital, kelebihannya ialah:

 • Keupayaan untuk menetapkan suhu pemanasan, dengan mengambil kira konsistensi dan suhu bekalan awal.
 • Paparkan suhu pada paparan.
 • Penyelenggaraan automatik suhu set.
 • Kehadiran isyarat mengenai penghujung pemanasan.

Jenama popular

Avent

Pemanas dari pengeluar ini beratnya 740 g dan boleh memanaskan balang, botol dan bekas dengan makanan bayi. Pada masa yang sama, peranti ini mempunyai mod operasi berasingan untuk pemanasan susu (satu mod untuk botol dengan kapasiti kurang daripada 180 ml dan mod kedua untuk botol dengan kapasiti yang lebih besar) dan campuran tebal, serta mod pembelotan. Peranti dilengkapi dengan suis manual dan mempunyai lampu latar.

Maman

Pelbagai pengeluar ini mempunyai pemanas klasik, peranti untuk kereta, model digital, serta peranti dengan fungsi pensterilan. Kelebihan jenama LS-B202 ini adalah keserasian dengan mana-mana botol, pemanasan pantas dan keupayaan untuk menyesuaikan suhu dengan lancar. Set lengkap peranti sedemikian termasuk kaca dan juicer sitrus.

Model LS-C001 boleh digunakan di dalam kereta. Untuk karyanya tidak memerlukan air, dalam sejenis peranti padat anda boleh memanaskan sebarang jenis botol bayi dan menyimpan makanan untuk anak yang hangat ketika melakukan perjalanan.

Chicco

Peranti pengeluar ini beratnya 490 g dan mempunyai kuasa 120 watt. Apabila suhu air dalam takungannya mengering sehingga + 37 ° C, pengguna mendengar bip 5 kali ganda dan melihat cahaya penunjuk hijau. Jika peranti terus berfungsi tanpa mematikan selepas isyarat, ia dipanaskan selama 1 jam dan kemudian pemanas dimatikan secara automatik. Dalam konfigurasi peranti terdapat pemegang yang membantu menggunakan balang dan botol saiz kecil.

Laica

Kelebihan alat BC1006 dan BC1007 pengeluar ini adalah fungsi dan reka bentuk yang mudah. Dalam pemanas tersebut terdapat dua mod - untuk tebal dan untuk kuasa cecair. Peranti BC1006 dilengkapi dengan kaca dengan tudung, dan model BC1007 tambahan mempunyai lif untuk botol.

B.Well

Julat jenama ini mempunyai pemanas padat dan mudah alih, serta peranti dengan fungsi pensterilan. Model WK-133 dibezakan dengan kehadiran tiga rejim suhu, ia secara seragam memanaskan bekalan kuasa, mengekalkan suhu selepas pemanasan dan sangat mudah untuk digunakan.

Model WK-140 sebagai tambahan kepada kedua-dua suhu suhu mempunyai pilihan pensterilan. Pada masa yang sama, peranti itu pada masa yang sama boleh memanaskan bekalan kuasa dan mensterilkan sehingga 3 botol. Dalam konfigurasi peranti sedemikian terdapat penyepit, dulang puting dan pemegang botol.

Untuk kegunaan dalam jenama kereta menawarkan model WK-131. Di dalamnya botol dengan cepat memanaskan sehingga + 40 ° C, haba mereka disimpan 3 jam selepas pemanasan. Dalam peranti padat seperti itu, anda juga boleh menyimpan makanan yang disejukkan.

Medela

Pengilang ini menawarkan peranti yang menyejukkan cecair atau makanan bayi ke + 34 ° C, termasuk makanan beku. Peranti seberat 1 kg, mempunyai kapasiti 185 W, dilengkapi dengan fungsi auto-off, latar belakang terbina dalam dan amaran yang boleh didengar.

Tephal

Dalam pemanas botol dari pengeluar ini, bekas itu cukup besar untuk memegang bekas dengan jumlah yang berbeza. Kelebihan peranti ini adalah gabungan dua fungsi - pemanasan dan pensterilan. Kualiti pemanas sedemikian tinggi, seperti kosnya.

Pemanas Kereta Bayi Topcom

Sebagai tambahan kepada pemanas pegun untuk botol yang bekerja di rumah dari rangkaian, terdapat juga pemanas yang boleh berfungsi semasa dalam perjalanan dengan kereta. Salah satu yang paling popular adalah unit Topcom.

Kelebihan utama pemanas seperti itu:

 1. Kompak dan ringan. Beg tangan sedemikian beratnya 310 g, dan dimensinya adalah 10x10x26 cm.
 2. Kuasa pemanasan yang secukupnya untuk kanak-kanak. Botol sebanyak 200 ml dalam peranti kereta seperti itu boleh dipanaskan hingga + 50 ° C dalam masa 20 minit.
 3. Air tidak diperlukan untuk pemanasan. Peranti tersebut diwakili oleh beg yang mempunyai kain khas di dalam dan penutup nylon di atas.
 4. Keupayaan untuk menggunakan kereta dari pemetik api. Pemanas ini dikuasakan oleh sumber 12V, tetapi terima kasih kepada penyongsang ia juga boleh disambungkan ke 220V.
 5. Pemeliharaan haba selepas pemanasan. Oleh kerana terdapat lapisan penebat haba di dalam beg, ia berfungsi seperti termos dan dapat menyimpan makanan hangat untuk jangka masa yang panjang.
Pemanas Kereta Bayi Teratas
Dalam perjalanan panjang dengan bayi, pemanasan botol akan menjadi pembantu sebenar.

Mana yang lebih baik untuk dipilih?

Membeli pemanas, menilai kepelbagaian peranti. Tidak semua model sesuai untuk pemanasan bekas yang luas atau sekali pakai, jadi lebih baik untuk segera melihat peranti ini, dalam bekas yang boleh menghangatkan makanan yang diletakkan dalam hidangan yang berbeza.

Isu-isu penting lain ketika membeli pemanas adalah:

 • Apa bahan itu dibuat. Adalah penting bahawa semua unsur yang akan bersentuhan dengan botol diperbuat daripada bahan yang selamat untuk kanak-kanak.
 • Betapa selamatnya peranti ini? Peranti mesti disediakan untuk penutupan automatik.
 • Bagaimana untuk menguruskan pengendalian peranti. Pilihan terbaik adalah peranti dengan butang mudah dengan ikon yang jelas. Apabila membeli peranti tanpa butang tekan, anda perlu sentiasa memutuskan sambungan kord kuasa dari rangkaian, yang akan menyebabkan memakai cepat. Mudah-mudahan, jika pemanas boleh dihidupkan dengan satu tangan. Juga untuk keselesaan penggunaan, adalah penting untuk mempunyai bakul, yang membantu menurunkan dan mengeluarkan botol tanpa sebarang peranti tambahan.
 • Apakah kord itu panjangnya? Sekiranya kord dalam model itu panjang, anda boleh memanaskan kuasa di sebelah buaian bayi, tanpa mengira terdapat saluran kuasa yang berdekatan.
 • Adakah mungkin untuk menyesuaikan tahap pemanasan? Dalam model ringkas, pemanasan dilakukan pada suhu tetap, dan di hadapan termostat, anda boleh memilih mod pemanasan, dengan mengambil kira jumlah kuasa dan ketebalannya.
 • Adakah terdapat sebarang ciri tambahan. Dalam banyak peranti, hujung pemanasan boleh diiktiraf oleh isyarat bunyi atau cahaya. Jika peranti mempunyai pemasa, kuasa boleh dipanaskan pada waktu tertentu, sebagai contoh, untuk sarapan pagi. Kehadiran paparan elektronik di mana suhu dipaparkan adalah penting untuk pemanasan segera bekalan kuasa. Tidak boleh dilupakan bahawa senarai besar ciri tambahan mempengaruhi kos peranti. Apabila membeli model "pintar", menilai sama ada anda memerlukan semua ciri atau memilih peranti yang lebih mudah untuk digunakan.
Bagaimana untuk memilih botol panas?
Pilih peranti untuk memanaskan kuasa sebagai fungsi yang mungkin.

Arahan untuk digunakan

 1. Letakkan sebotol air atau makanan di dalam mangkuk peranti, kemudian tuangkan air sejuk ke dalam bekas.
 2. Untuk botol rendah, pengisian air sedikit lebih tinggi daripada tahap pemakanan. Sekiranya botol itu tinggi, letakkan begitu banyak air ke dalam bekas supaya tahapnya adalah 1.5 cm lebih rendah daripada tepi tangki.
 3. Pilih kedudukan suis yang diingini dan hidupkan instrumen.
 4. Tunggu isyarat bahawa suhu pemanasan yang dikehendaki telah dicapai.
 5. Berhati-hati mengeluarkan botol dan goncang sehingga ia dicampur rata.
 6. Sebelum memberikan makanan kepada kanak-kanak, periksa suhu dengan menjatuhkan sedikit pada kulit lengan.
 7. Bilas mangkuk selepas digunakan dengan air yang mengalir. Bersihkannya secara teratur dari skala, menggunakan asid asetik atau sitrik dalam pembersihan ini.

Lihat tutorial video mengenai menggunakan pemanas untuk contoh alat Avent.

Keselamatan operasi

Sebelum menghidupkan pemanas untuk kali pertama, baca dengan teliti arahan untuk peranti tersebut. Pasang peranti dari air, dan apabila pemanasan selesai, cabut palam pemanas dari sesalur kuasa.

Untuk penggunaan lebih lama dan lebih selamat, ikuti juga garis panduan ini:

 • Pasang peranti hanya pada permukaan pepejal yang rata.
 • Jangan biarkan kanak-kanak bermain dengan pemanas.
 • Sebelum setiap kuasa memeriksa integriti peranti. Jika kerosakan ditemui, hubungi kedai (jika tempoh jaminan masih sah) atau kedai pembaikan.
 • Jangan tuangkan air di tepi tepi peranti.
 • Tuang air ditapis ke dalam tangki pemanas. Ini akan mengurangkan kadar penskalaan.
 • Untuk pemanasan yang lebih cepat, isi tangki dengan air pada suhu bilik.
 • Sebelum membersihkan mangkuk peranti, pastikan peranti tidak dipasang dan sepenuhnya disejukkan.
Keselamatan operasi pemanasan botol
Untuk mengelakkan kemalangan semasa menggunakan peranti, ikuti arahan dengan ketat.

Ulasan

Moms yang menggunakan pemanas, dalam kebanyakan kes berpuas hati dengan peranti sedemikian. Komen-komen positif terutamanya dibuat pada alat-alat seperti oleh wanita yang terpaksa menyatakan dan membekukan susu ibu. Menyelamatkan pemanas dan permulaan pengenalan makanan pelengkap, apabila anda perlu dengan cepat memanaskan kentang tumbuk yang disimpan di dalam peti sejuk. Kebanyakan ibu menjawab secara positif kepada model pemanas rendah, dengan menyatakan bahawa mereka melakukan tugas yang baik dengan fungsi mereka.Peralatan mahal dibeli kurang kerap, tetapi setiap orang yang menggunakan pemanas sedemikian benar-benar berpuas hati dengan kerja mereka.

Mereka yang memakan campuran serbuk, sering menganggap pemanas sebagai peranti yang tidak perlu, kerana selalunya campuran disediakan segar untuk setiap makanan.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara memilih botol bayi lebih panas, lihat program Dr. Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan