Dinding Sweden untuk kanak-kanak di apartmen - kompleks sukan untuk setiap kanak-kanak

Kandungannya

Aktiviti fizikal sangat penting untuk perkembangan normal badan kanak-kanak. Oleh itu, untuk melaksanakan latihan di rumah, ramai ibu bapa memasang bar dinding. Simulator kanak-kanak seperti ini membolehkan anda kerap terlibat dengan bayi dari usia dini, membangun ketahanan, kekuatan dan ketangkasannya.

Dinding Sweden untuk kanak-kanak
Dinding Sweden sangat berguna untuk kesihatan kanak-kanak.

Sedikit sejarah

Buat pertama kali, dinding, yang dipanggil Sweden, muncul, seperti namanya, di Sweden pada awal abad ke-19. Ia dicipta oleh ahli terapi Per Henrik Ling untuk sistem gimnastiknya sendiri, yang dia ajar di institut gimnastik Sweden pertama.

Anaknya Hjalmar membantu menyebarkan dinding Sweden di seluruh dunia, termasuk negara kita. Dalam tempoh selepas perang, simulator sukan ini di USSR dimasukkan dalam senarai atribut mandatori gim sekolah.

Faedahnya

Selepas kemunculan dinding Sweden di pangsapuri semasa sesi biasa dengan anaknya:

 • Posisi yang betul akan dibentuk.
 • Ketangkasan akan berkembang.
 • Menguatkan otot.
 • Koordinasi pergerakan yang lebih baik.
 • Kapal akan diperkuat.
 • Tidak akan ada kaki rata.
 • Meningkatkan imuniti.
 • Akan ada cinta untuk sukan ini.
Dinding Sweden untuk kanak-kanak
Ini adalah hadiah hebat untuk anak anda!

Di samping itu, peralatan sukan ini mempunyai aspek positif seperti:

 • Kehadiran dinding rumah Sweden khususnya membantu dalam ketiadaan taman permainan yang berkualiti tinggi dan selamat di halaman.
 • Juga kelas-kelas pada simulator sukan seperti ini amat diperlukan pada musim sejuk, apabila kanak-kanak kurang kerap di jalanan dan tidak selagi di musim panas.
 • Dinding Sweden menarik dengan kepelbagaiannya, kerana di atasnya anda boleh menetapkan pelbagai pilihan untuk peralatan tambahan - tali, bangku, ayunan, bar mendatar dan banyak lagi.
 • Kompleks sukan seperti ini tidak mengambil banyak ruang.
 • Dinding ini akan membantu mengalihkan perhatian kanak-kanak dari TV dan komputer, serta secara aktif berehat kanak-kanak pelajar di antara kerja rumah.

Cons

 • Jika dinding diperbuat daripada kayu, maka harus diingat bahawa bahan semulajadi ini adalah kekuatan yang rendah. Dia tidak tahan dengan air, tekanan mekanikal, suhu tinggi.
 • Sesetengah model dinding agak besar dan tidak sesuai untuk sebuah apartmen bandar kecil.
 • Jika kanak-kanak memanjat di dinding semasa ketiadaan ibu bapa, atau dinding akan dipasang dengan betul, pelbagai kecederaan mungkin.
Dinding Sweden di tapak semaian
Dinding Sweden dipasang di bilik yang agak luas

Berapa lama pusat sukan yang digunakan?

Memasang bar dinding di rumah disyorkan dari tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak. Masa yang paling optimum untuk mula menggunakan simulator sedemikian adalah 1.5 tahun. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk meletakkan kompleks sukan di sebuah apartmen lebih awal, bermula dengan bayi apabila dia berusia 6 bulan.

Dinding Sweden untuk kanak-kanak dalam 1.5 tahun
Anda boleh mula berlatih di dinding Sweden di bawah pengawasan ibu bapa sejak usia muda

Pilihan pemasangan

Terhadap dinding

Kaedah ini melibatkan pemasangan kompleks di empat atau enam tempat ke dinding menggunakan kurungan berbentuk U. Kaki bawah dinding dengan gunung ini akan berehat di atas lantai.Lekapan ini tidak sesuai jika dinding rapuh atau berselubung dengan eternit.

Untuk siling

Dinding sedemikian dipasang di ruang angkasa serentak ke siling dan ke lantai. Ia tidak memerlukan penggerudian sama ada dinding atau siling. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa pemasangan ini tidak berfungsi jika bilik mempunyai siling yang digantung.

Terdapat juga pilihan pelekap dinding campuran di mana ia mula-mula diskru ke dinding, selepas itu spacer digunakan untuk memegang peralatan antara lantai dan siling.

Bahan-bahan perkilangan

Sebagai peraturan, dinding Sweden diperbuat daripada kayu atau logam. Setiap pilihan mempunyai kelebihan, serta beberapa kelemahan. Dinding logam diperbuat daripada profil dengan ketebalan minimum 2 mm. Mereka sangat tahan lama, tetapi dianggap lebih traumatik, kerana mudah untuk melepaskan bar logam. Di samping itu, mereka berasa sejuk.

Dinding kayu paling kerap diperbuat daripada pain, maple atau beech. Untuk menghilangkan penampilan serpihan, bahagian-bahagian mereka disesuaikan dengan hati-hati dan digilap, kadang-kadang dirawat dengan lakuer di atas.

Sekiranya saya membeli bar dinding kayu?

Ramai ibu bapa cenderung membeli dinding kayu kerana alasan berikut:

 • Pokoknya lebih menyenangkan untuk disentuh, dan permukaannya sedikit kasar.
 • Barisan kayu tidak licin, oleh itu dinding sedemikian kurang traumatik.

Walau bagaimanapun, pada masa yang sama, hujah-hujah berikut akan bertentangan dengan membeli dinding yang terbuat dari kayu:

 • Kompleks sukan kayu tidak terlalu kuat, walaupun kayu untuk pembuatannya tergolong dalam spesies tahan lama.
 • Dinding kayu mempunyai sekatan berat.
 • Pokok boleh runtuh di bawah pengaruh pelbagai faktor luaran, contohnya, sinaran langsung matahari, kelembapan yang tinggi dan lain-lain.

Set lengkap

Unsur utama yang melengkapkan bar dinding adalah:

 • Bar mendatar;
 • Mat;
 • Cincin gimnastik;
 • Tangga;
 • Bar;
 • Cincin bola keranjang;
 • Trapezium;
 • Beg menusuk;
 • Tali;
 • Kaki Tangan;
 • Swing;
 • Tangga tali.
Tembok Besar Sweden
Anda sentiasa dapat melengkapkan kompleks sukan ini sekiranya anda mahu

Dengan bar mendatar

Model dinding, diwakili oleh tangga yang dipasang di dinding dan memperlihatkan "langkah" terakhir dengan bar mendatar, adalah salah satu yang paling biasa. Pekerjaan di bar mendatar adalah penting untuk menguatkan otot tangan dan belakang.

Dengan bar selari

Bar biasanya diwakili oleh elemen dipasang khas, yang, jika perlu, digantung di dinding, dan apabila ia berfungsi, ia akan dikeluarkan dari situ. Kelas dengan bar menguatkan otot-otot lengan.

Jenis bercampur

Dinding sukan ini termasuk sebilangan besar bahagian dipasang. Mereka boleh dikeluarkan dan dibuang seperti yang diperlukan, datang dengan latihan yang berbeza.

Jenis pembinaan

Varian dinding Sweden yang kini dicadangkan secara konvensional dibahagikan kepada model berikut:

 1. Berbentuk saya. Ini adalah pilihan paling mudah, diwakili oleh hanya dua rak dan beberapa rel. Untuk apa-apa dinding tidak disediakan untuk menambah lampiran.
 2. Berbentuk L. Ini adalah pilihan yang paling popular, di mana terdapat bar mendatar di bahagian atas dinding.
 3. Berbentuk T. Ini adalah dinding yang agak praktikal, sering diikat oleh kaunter. Ini diwakili oleh tangga yang terletak di tengah-tengah tangga dan menyimpang dari kedua-dua belah pihak, yang mana anda boleh menggantung peralatan yang berbeza.
 4. Berbentuk U. Ini adalah dinding besar yang dipasang di sebuah bilik yang luas. Ia biasanya melampirkan banyak aksesori.
Bar dinding berbentuk saya
Bar dinding berbentuk saya
Bar dinding berbentuk L
Bar dinding berbentuk L
Bar dinding berbentuk U
Bar dinding berbentuk U
Bar dinding berbentuk T
Bar dinding berbentuk T

Apa dinding dianggap profesional?

Untuk profesional termasuk dinding yang mempunyai pembinaan yang paling tahan lama. Mereka mampu menahan beban yang besar (sehingga 250 kg) dan sering dipasang di kelab-kelab kecergasan dan pusat sukan.

Gambaran keseluruhan model, saiz dan harga

Dinding tangga dengan bar mendatar murah, tetapi lebih banyak tambahan akan berada di dinding, semakin mahal kompleks akan dikenakan biaya. Model-model pusat sukan untuk kanak-kanak adalah yang paling memerlukan:

Kid Cheerful Menegak

Dipasang di atas ketinggian kompleks lantai 1.2 m dari logam. Ia menduduki kawasan 1.3 oleh 1.1 m, beratnya 30 kg dan bertahan dengan beban 50 kg. Di samping bersih, ayunan, cincin gimnastik dan trapez, terdapat bungee dan tikar dalam pemilihan kompleks. Kos purata simulator ialah 12,000 rubel.

Kampfer kitty

Kompleks untuk kanak-kanak, termasuk slaid, tangga 1.2 m tinggi dan ayunan. Diletakkan di atas lantai, diperbuat daripada kayu (pain dan birch), tahan 30 kg. Di atas lantai, kompleks sukan itu menduduki ruang 1.3 hingga 1.6 m. Kelebihan simulator adalah keupayaan untuk dipasang di sebelah mana-mana dinding, keupayaan untuk bergerak, bahagian bulat, dan lapisan tahan pakai. Harga purata sudut kanak-kanak itu ialah 11,000 rubel.

Bulan Carousel adalah kecil

Dinding Sweden diperbuat daripada kayu dan lamina. Disyorkan untuk kanak-kanak dari 3 hingga 5 tahun, boleh menahan sehingga 50 kg. Dinding ini seberat 12 kg, dipasang pada dinding, dan ketinggiannya adalah 142 cm. Kelebihan model adalah bahan semula jadi, warna yang berbeza (kelopak boleh hijau, merah atau biru), pemasangan ringkas, padat. Harga purata untuk dinding sedemikian ialah 4000 rubel.

Carousel 1

Kompleks logam untuk kanak-kanak, termasuk bar dinding dan bar mendatar, serta tali, cincin dan trapeze. Sudut seperti itu diikat ke dinding, ketinggiannya adalah 218 cm, dan di lantai ia menempati ruang sebesar 44 hingga 95 cm. Projektil ini beratnya 25 kg, bertahan dengan beban hingga 100 kg. Harga rata-rata sudut pengeluar ini adalah 6000 rubel.

Perbandingan model DSC Town dan Carousel, lihat saluran video "Tatyana Novikova".

DRB EffectSport

Dinding kayu diperbuat daripada bic dan pain. Dipasang ke dinding, dapat bertahan hingga 120 kg. Dinding seberat seberat 20 kg, lebarnya 80 cm, dan ketinggiannya ialah 260 cm. Kos purata dinding Sweden ialah 4000 rubel.

Kampfer Compact (siling)

Kompleks yang akan dipasang, dalam konfigurasi yang, sebagai tambahan kepada dinding, mempunyai cincin, trapeze dan ayunan. Diperbuat daripada kayu (pain dan birch), beratnya 30 kg dan boleh bertahan sehingga 120 kg. Ketinggian kompleksnya ialah 271 cm, lebarnya 64 cm, dan ia menempati area 65 hingga 10 cm di lantai. Kelebihan sudut ini adalah pemasangan yang tidak memerlukan penggerudian, butiran keselamatan dibulatkan, tempat tersembunyi untuk memasang baut, salutan tahan pakai, dimensi padat. Kos purata kompleks ialah 12.000 rubel.

Perintis

Kompleks kanak-kanak dari logam dipasang di belakang. Ketinggian dinding adalah 225-285 cm, di lantai kompleks meliputi luas 150 hingga 90 cm. Sudut ini seberat 30 kg, bertahan hingga 100 kg, disajikan dalam pelbagai warna. Peralatannya termasuk bukan sahaja bar dinding, bar mendatar dan cincin, tetapi juga trapeze, tali dan tali tali. Pilihan berasingan ditawarkan, langkah-langkah yang ditutup dengan PVC. Kos purata kompleks ini adalah 7000 Rubles.

Vertikal-1M

Kompleks logam untuk kanak-kanak dengan salutan PVC. Peluru tersebut dipasang pada vrazor, mempunyai ketinggian 250-300 cm, tahan hingga 90 kg, beratnya 27 kg dan menempati area 65 x 54 cm di lantai. Harga purata untuk sudut ini ialah 6000 rubel.

Remaja-01

Dinding Sweden dengan bar mendatar dari logam yang mengikat ke dinding. Ketinggian peluru itu ialah 227 cm. Dinding seberat seberat 21 kg, tahan sehingga 100 kg. Kos purata ialah 6000 rubel.

Petua

 • Untuk mengesahkan kualiti dinding yang akan dibeli, tanya penjual mengenai ketersediaan sijil untuk produknya.
 • Pilih pilihan untuk memasang dinding, dengan mengambil kira ciri tempat di mana ia akan dipasang.
 • Berhati-hati memeriksa semua butiran kompleks untuk mengelakkan membeli produk yang rosak.
 • Memilih pilihan set lengkap, adalah lebih baik untuk membeli tembok sepenuhnya atau separuh siap, bukan projektil "kosong". Dengan pelbagai tambahan, sudut sukan kanak-kanak akan menjadi lebih menarik untuk kanak-kanak dan membolehkan untuk melakukan latihan yang lebih berbeza.
 • Jangan simpan pembelian tikar.Penambahan dinding bar ini sangat penting untuk keselamatan penyelidik muda simulator.
 • Sekiranya kanak-kanak tidak menyukai kompleks sukan baru, jangan menuntut kelas, tetapi cuba menarik minat kanak-kanak dengan sesuatu. Sekiranya dinding dapat menahan orang dewasa, tunjukkan beberapa latihan untuk diri sendiri, dan sekiranya peluru itu hanya untuk kanak-kanak, jemput anak-anak lain untuk melawat, ini pasti akan membangkitkan minat anda di dinding.
 • Terlibat dengan kompleks sukan seperti itu, gunakan pakaian dan kasut yang selesa.

Membeli dinding logam, lihat model di mana barisan palang ditutup dengan bahan bukan slip. Sebagai contoh, DSK "Carousel" mempunyai langkah-langkah anti-slip dengan kesan acupressure.

Di mana hendak meletakkan?

Cuba pasang pusat sukan di tempat yang akan menjadi ruang untuk pelbagai latihan dan bergoyang pada peralatan gimnastik yang dindingnya dilengkapi. Adalah penting bahawa tiada bahaya berpotensi berhampiran simulator, misalnya, tingkap atau perabot dengan sudut tajam.

Tempat untuk bar dinding
Pilihan lokasi untuk dinding harus didapat secara bertanggungjawab.

Peraturan pemasangan

 • Pemasangan dinding sekiranya pemasangannya ke dinding harus dilakukan hanya bersebelahan dinding pendukung.
 • Ia dibenarkan untuk mengikat kompleks ke dinding konkrit, batu, bata atau kayu padat. Jika anda meragui kekuatan dinding, berunding dengan pakar.
 • Jika anda memilih model kayu, memasang dinding di dalam bilik kering. Kelembapan yang berlebihan akan menyebabkan kerosakan yang cepat terhadap kompleks.
 • Lampirkan dinding simulator itu sekurang-kurangnya empat tempat.
 • Ia adalah yang terbaik untuk memasang dan memasang dinding dengan pembantu.
 • Kumpulkan kompleks di tempat anda selesa untuk bekerja dan tiada yang akan mengganggu.

Perhimpunan

Mengumpul dinding di rumah, anda perlukan:

 1. Lay satu bahagian lantai dengan lubang menghadap ke atas.
 2. Masukkan salib dan pasangkannya dengan bolt.
 3. Letakkan dinding sisi kedua di atas supaya lubangnya bertepatan dengan lalang.
 4. Secara serentak selamatkan semua lalang di dinding sisi kedua.
 5. Pasang bar mendatar mengikut arahan.
 6. Pasang tanda kurung ke dinding yang dipasang, kemudian ayam di dinding.

Contoh perhimpunan DSK "Komet 2", lihat video berikut.

Satu set latihan mungkin

Keupayaan untuk melakukan senaman tertentu di dinding Sweden akan menjejaskan peralatan kompleks sukan anda. Di samping itu, pemilihan senaman dijalankan mengikut usia kanak-kanak.

Latihan dari 6 bulan hingga 3 tahun

Seawal enam bulan, apabila bayi belajar merangkak dan duduk, dan kemudian - untuk berdiri dan berjalan secara berasingan, kompleks sukan rumah akan membantu menguasai kemahiran ini. Terdapat juga kompleks khas untuk kanak-kanak yang sangat muda, di mana terdapat sesuai untuk slaid usia, tangga dan buaian. Satu-satunya kelemahan adalah hakikat bahawa kacang tumbuh daripada kompleks sukan itu agak cepat, jadi ia perlu ditukar kepada yang lain.

Terutama secara aktif, kanak-kanak mula membangun dinding Sweden dengan 1.5 tahun, memanjat ke atasnya dan dengan pantas turun. Pada usia ini, mereka berminat dengan cincin dan bar mendatar, berpaut kepada mereka dan menggantung, serta berayun dan mengangkat kaki mereka. Secara kerap dilakukan di dinding, cincin dan bar mendatar, kanak-kanak itu meningkatkan kemahiran motornya. Ia hanya penting untuk orang dewasa untuk sentiasa menginsuranskan semasa kelas tersebut.

Latihan dari 3 tahun

Bagi kanak-kanak prasekolah dan kanak-kanak usia sekolah, menarik bukan hanya untuk mendaki dinding tetapi untuk memenuhi tugas ibu bapa. Lebih baik jika ada peluang untuk mengatur pertandingan kecil dalam kekuatan dan ketangkasan, sebagai contoh, antara dua anak atau antara anak dan salah seorang ibu bapa. Tawarkan kanak-kanak latihan berikut:

 • Gantung di bar selagi mungkin.
 • Gantung, kaki bengkok di lutut.
 • Gantung, angkat kaki lurus.
 • Gantung, angkat kaki lurus dan putarnya bergantian ke sisi.
 • Tarik ke atas.
 • Squat, memegang tangan di atas palang.
 • Selalunya angkat kaki, memegang tangannya di palang.
 • Gantung di palang dan bergoyang ke sisi seperti pendulum.
 • Stretch kaki, angkat mereka satu demi satu di palang dan bersandar ke hadapan.
 • Tali tali.
 • Naik tegang itu.
 • Berayun di gelang.
 • Membengkokkan kaki tergantung pada cincin.
 • Gantung pada cincin dengan kaki bengkok di sudut kanan selama mungkin.

Mengenai latihan apa yang akan membantu kanak-kanak membongkar belakang selepas duduk kerja, lihat dalam saluran video di Youtube "Tatyana Novikova".

Keselamatan

 • Apabila menggunakan dinding Sweden, adalah penting untuk mempertimbangkan cadangan pengilang mengenai beban yang dibenarkan (berat badan) dan umur kanak-kanak.
 • Jika mana-mana bahagian dipakai atau rosak, anda tidak boleh menggunakan kompleks sukan seperti itu. Untuk membaiki produk, adalah wajar untuk menggunakan bahagian asal.
 • Anda tidak boleh mengubah struktur dinding sendiri, kerana ini mengancam kecederaan dan kerosakan.
 • Dari semasa ke semasa (setiap 1-2 bulan) periksa sambungan skru dan ketatkannya.
 • Kanak-kanak yang terlibat dalam kompleks sukan rumah mesti diselia oleh orang dewasa.
 • Sebelum anda mula berlatih di dinding Sweden, anda harus mengambil kira contraindications yang mungkin (ia tidak akan berlebihan untuk pergi dengan bayi kepada pakar pediatrik dan menilai kesihatannya).
 • Perlu diingatkan bahawa senaman yang berlebihan adalah bahaya kepada kesihatan kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa.

Ulasan

Hampir semua ibu bapa yang memutuskan untuk memasang bar dinding di apartmen mereka, berpuas hati dengan pembelian mereka. Mereka menyedari bahawa kanak-kanak seperti pelatih rumah ini dan mereka gembira melakukannya.

Pada masa yang sama, ibu bapa yang berpengalaman mengingatkan bahawa semasa aktiviti tersebut kanak-kanak harus sentiasa diawasi, sehingga mereka sering menutup langkah-langkah pertama dengan sesuatu sehingga anak tidak dapat memanjat dinding tanpa pengawasan orang dewasa. Di samping itu, semua menekankan keperluan untuk membeli tikar.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Untuk membuat dinding dengan tangan anda sendiri, sediakan bahan dan alat berikut:

 • Dua papan pinus 230 cm panjang, 12 cm lebar dan kira-kira 3.5 cm tebal Mereka akan diperlukan untuk pembuatan sidewalls.
 • Satu helai papan lapis (5-ply), yang mempunyai ketebalan 2.2 cm.
 • Keratan dari sekop dengan diameter 4 cm. Anda memerlukan 12 keratan sedemikian.
 • Sandpaper dan sander.
 • Permaidani tukang kayu.
 • Bahan untuk pengikat.
 • Noda.
 • Pemutar skru.
 • Kiyanka
 • Jigsaw atau hacksaw.
 • Bor dengan muncung di atas pokok.
 • Pelekat epoksi.

Selanjutnya, tindakan anda untuk penghasilan sendiri dinding akan seperti berikut:

 1. Pastikan papan dan papan lapis kering. Jika sekurang-kurangnya sedikit basah, mereka perlu dikeringkan dengan baik.
 2. Potong papan lapis dua kotak dengan sisi 72 cm, selepas itu memotong pemegang dinding masa depan dari setiap.
 3. Pasir pemegang dengan sander, dan pasir penyodok.
 4. Tandai di papan sebelah papan palang dengan jarak 21 cm di antara mereka. Dari tepi depan papan, lubang untuk bar mesti berada pada jarak 3 cm, dan 7 cm ke belakang.
 5. Menggunakan gerudi dengan sedikit, yang mempunyai diameter 4 cm, membuat lubang untuk lalang.
 6. Pada 15 cm dari bahagian atas setiap papan sebelah, pasang sudut keluli dengan skru untuk memegang dinding.
 7. Potong keratan dari sekop untuk mendapatkan potongan dengan panjang 84 cm (4 cm diperlukan untuk stok - 2 cm pada setiap sisi).
 8. Memproses pemegang noda dan papan dinding. Sapukannya dalam dua lapisan, membiarkan setiap kering sepenuhnya.
 9. Selepas menggunakan sedikit gam epoksi di dalam lubang untuk selat, masukkan barisan palang di bahagian sisi dan tukul dengan palu, pertama pada satu sisi dan kemudian pada yang lain.
 10. Selamatkan lalang dengan skru mengetuk sendiri.
 11. Masukkan dua barisan silang di dalam pemegang dan aturnya juga. Juga baut pemegang dengan sisi.
 12. Adalah disyorkan untuk merniskan pembinaan yang dipasang dua kali.

Lihat bagaimana anda boleh membuat dinding Sweden untuk sebuah apartmen dengan tangan anda sendiri, lihat dalam video saluran di Youtube "VseInstrumentiRu".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan