Mat mandi bayi

Kandungannya

Mat mandi kanak-kanak - sifat bilik mandi mana-mana ibu bapa yang mengambil berat tentang keselamatan bayi mereka. Dia mesti berada di setiap rumah dan, sebaik-baiknya, tidak ada.

Ciri-ciri dan Tujuan

Untuk membuat imej individu bilik mandi, ia mesti mengandungi pelbagai sifat yang bukan sahaja menjamin keselamatan, tetapi juga menjadi sebahagian daripada keseluruhan ruang dalaman. Item ini termasuk tikar mandi tanpa slip. Dia bukan sahaja akan melindungi anak anda ketika mandi, tetapi juga memberi keselesaan kepada bilik. Selalunya, atribut semacam itu juga merupakan hiasan mandi, dengan itu menyokong imej keseluruhan bilik: warna, saiz atau tekstur.

Bahan dari mana atribut bilik mandi dibuat disebut "polyvinyl chloride". Dilengkapi dengan komposisi antibakteria, bahan ini tahan terhadap pembiasan acuan. Walau bagaimanapun, setelah mandi dengan produk ini, lebih baik untuk membilas mereka dengan air yang mengalir dan mengeringkannya.

Juga tidak kurang terkenal dengan produk mandi mereka adalah firma seperti IKEA, BabyOno, Canpol Babies dan siri mandi Cina "Saya Lari ke Berenang".

Perlu diingat bahawa aksesori sedemikian adalah murah, jadi anda tidak seharusnya menyimpannya sebagai tambahan. Ambil pilihannya sangat bertanggungjawab. Terdapat banyak bahan dari mana ia boleh dibuat. Hanya apabila bertemu dengan jenis bahan tertentu, kita boleh membuat kesimpulan sama ada untuk membelinya atau tidak.

Bahan

Terdapat tiga jenis bahan yang digunakan untuk menghasilkan sifat seperti itu untuk mandi:

 • PVC - berbeza dengan ketersediaan dan kerapuhan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun, dia perlu menggantikannya: kanak-kanak itu akan membesar dan dia memerlukan salinan yang lebih besar, atau mungkin dia tidak memerlukannya sama sekali. Bahan ini bersifat neutral ke air dan mudah bertolak ansur dengan suhu yang berbeza di bilik mandi, dan ciri-ciri warna produk tidak berubah dengan masa. Permaidani boleh kelihatan berbeza: dalam bentuk tenunan dari pelbagai angka, pola rajutan. Varian spike dianggap sangat berguna: sebagai tambahan kepada kesan anti-slip, mereka boleh melakukan urutan kaki untuk anak anda.
 • Getah - bahan slip yang paling terkenal. Walaupun tanpa adanya pelbagai peranti anti-slip, varian sifat ini tidak membenarkan kaki meluncur. Ciri-ciri produk getah adalah kelembutan dan pemanasan pantas di dalam air.
 • Silikon - Karpet sedemikian semakin popular di kalangan ibu bapa. Di bawah berat kanak-kanak, bahan menjadi padat, kemurungan dibuat sesuai dengan sokongan. Ini membolehkan badan kanak-kanak tidak tergelincir. Berbagai bentuk dan tekstur akan mengejutkan pembeli: palet warna dan reka bentuk yang indah akan mudah dimuatkan ke bahagian dalam bilik mandi dan membawa kegembiraan kepada anak anda.
7 foto

Model

Tikar bayi sentiasa mempunyai gunung: penyedut yang menghalangnya bergerak di bahagian bawah bilik mandi. Pertimbangkan beberapa model produk ini.

Pemisahan model mengikut saiz:

 • Spesimen besar. Model sedemikian dibuat dengan tujuan menutup sepenuhnya bahagian bawah mandi. Walaupun bermain bayi terlalu aktif, tikar itu akan diperbaiki.
 • Permaidani bersaiz sederhana. Mereka biasanya dihasilkan dalam bentuk pelbagai haiwan atau tumbuh-tumbuhan dan hanya sebahagiannya menutup mandi. Tetapi ini cukup untuk bayi tidak jatuh.
 • Sarung lantai mini. Mereka adalah produk kecil dengan velcro atau cawan sedutan. Mereka dipasang di bahagian bawah atau dinding mandi dalam beberapa salinan.Bayi, duduk di dalam bilik mandi, sangat suka melihat dan melekat haiwan kecil yang terang, watak kartun atau tumbuh-tumbuhan misteri. Oleh itu, kategori karpet ini bukan sahaja bertanggungjawab untuk keselamatan bayi, tetapi juga permainan informatif yang indah, dan mandi biasa dapat menjadi acara yang menarik.

Secara konvensional, barang-barang isi rumah itu boleh dibahagikan kepada dua kategori:

 • Urut. Berbeza dalam bonjolan mereka, yang membolehkan anda mengurut kaki anak. Atribut ini kebanyakannya dibuat daripada getah atau getah.
 • Tahan gelincir. Jenis tikar jenis ini dilengkapi dengan cawan sedutan di bahagian belakang. Ia sudah cukup untuk melekat salinan itu ke bahagian bawah mandi - dan semuanya sudah siap, ia tidak akan pergi ke mana-mana sahaja.
9 foto

Terdapat satu lagi ciri spesimen seperti itu: sesetengah pengilang menghasilkan mini-mat dengan penunjuk khas bahawa, apabila suhu air naik hingga +40 darjah, mengubah warna produk. Ini adalah sejenis isyarat kepada ibu bapa untuk mencairkan air panas di mana kanak-kanak duduk, sejuk.

Valiant - salah satu daripada banyak dan popular di kalangan firma pembeli Rusia, yang menawarkan pengguna dengan tepat seperti tikar kecil. Set ini terdiri daripada 6 keping pelbagai bentuk, permukaan luar yang mengandungi pelbagai objek anti-slip: rusuk, paku atau cembung. Bahagian dalam produk asal ini dilengkapi dengan cawan sedutan.

Keperluan

Jika permaidani kanak-kanak tidak digunakan untuk bilik mandi, maka tidak perlu. Ia tidak jelas bagaimana bahan akan bertindak pada perubahan suhu malar. Ia mungkin apabila terdedah kepada air panas, dia akan melepaskan bahan berbahaya kepada kesihatan bayi.

Oleh itu, terdapat beberapa keperluan yang digunakan untuk kategori tikar mandi kanak-kanak ini:

 • Ia mesti mempunyai pekali anti slip yang tinggi;
 • Bahan ini mestilah mesra alam;
 • Rintangan terhadap air dan wap;
 • Rintangan terhadap suhu yang kerap berlaku.
7 foto

Warna

Pilihan warna yang paling biasa untuk produk kanak-kanak adalah warna berwarna terang. Tetapi anda boleh mencari warna yang lebih tenang. Tidak kira jika anda mempunyai anak laki-laki atau perempuan, perkara utama ialah dia suka permaidani yang indah dan lucu yang dia akan menghabiskan masa di bilik mandi.

Petua untuk memilih

Kami telah menyediakan beberapa tip untuk memilih produk tersebut:

 • Beri perhatian kepada saiz - tikar perlu meliputi kebanyakan mandi.
 • Asas getah adalah wajar - karpet boleh dicuci di mesin basuh.
 • Tepi tanpa kelemahan. Lagipun, seorang kanak-kanak dapat dengan mudah merobek beberapa bahan dan menyeretnya ke dalam mulutnya.
 • Ia adalah bernilai memilih dari bahan sintetik hypoallergenic, kerana bahan semula jadi tidak dapat memberikan kesan anti-slip yang diperlukan di bawah air.
 • Apabila membeli produk sedemikian di pasar raya, beri perhatian terhadap sifat anti-slipnya. Ia cukup untuk menyandarkannya ke atas permukaan menegak untuk memastikan kualiti produk: tikar mesti dipegang. Sekiranya ujian ini berjaya dilalui, maka produk sedemikian bernilai dibeli.
 • Memerlukan sijil penjual kualiti untuk barangan yang dibeli. Lagipun, bahan itu mungkin mengandungi bahan berbahaya, mempunyai bau yang kuat atau cat yang boleh dibasuh.
 • Periksa cangkul dan sedutan cawan.
 • Beri perhatian kepada watak kegemaran anak anda. Mungkin mereka akan jatuh di rak kedai.
 • Dapatkan permadani dengan salutan antibakteria.
 • Fungsi Perhatikan lebih banyak perhatian kepada ketersediaan ciri tambahan, seperti penunjuk haba atau backrest dan pemegang terbina dalam.
 • Mungkin permaidani akan melengkapi bahagian dalaman anda dengan kemuncak tertentu, yang akan menambah kesenangan dan keselesaan ke bilik mandi.

Bagaimana untuk menggunakannya?

 1. Pertama, produk hanya sesuai pada permukaan kering dan bersih mandi. Jika mandi mempunyai kelembapan sisa, maka lebih baik untuk mengumpulnya dengan serbet, dan hanya kemudian menutup bahagian bawah dengan karpet.
 2. Kedua, selepas menggunakan tikar, ia harus dibasuh dengan air yang mengalir atau, jika bahan itu boleh dibasuh dalam mesin basuh.
 3. Dan lepas, jangan lupa untuk mengeringkannya.
 4. Adalah penting untuk diingat bahawa penyedut akan memeluk lebih buruk ke permukaan jika terdapat sabun pada mereka.

Contoh penempatan

Tikar mini berfungsi sebagai permainan pendidikan.

Mat mandi kanak-kanak dalam bentuk buaya akan menarik bukan sahaja untuk kanak-kanak itu, tetapi juga untuk orang dewasa.

Permaidani berbentuk lumba-lumba anti-slip bukan sahaja melindungi anak anda daripada jatuh, tetapi juga menambah warna-warna terang ke persekitaran keseluruhan.

Dan kini kami menawarkan untuk mendengar pendapat ibu bapa muda mengenai tikar mandi bayi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan