Cocoon untuk bayi baru lahir Cocoonababy

Kandungannya

Semasa menunggu bayi, ibu bapa yang akan datang cuba mempelajari lebih lanjut tentang perkara yang akan membantu dalam merawat bayi pada bulan pertama kehidupan. Salah satu perkara ini adalah tilam kokon, dan pemimpin di antara kepompong jenis ini boleh dipanggil Cocoonababy - tilam yang dihasilkan oleh syarikat Perancis Red Castle.

Kasut kelapa Cocoonababy untuk bayi baru lahir
Kasino Red Castle Cocoonababy

Tujuan

Cocoonababy cocoon mattress direka untuk bayi dari kelahiran hingga 4 bulan dan sering digunakan dengan prematur atau berat lahir rendah. Pose bayi di Cocoonababy menyerupai intrauterine - remah-remah terletak pada bahagian belakang, tulang belakang dan bahu sedikit bulat, kepala sedikit dibangkitkan, kedudukan tangan membolehkan anda menyentuh muka atau merebut objek yang berbeza. Ini menyumbang kepada perkembangan psikomotor yang betul pada bayi dan keadaan serbuk yang lebih rapi.

Cocoonababy Cocoon Mattress
Cocoonababy cocoon tilam sesuai untuk bayi baru lahir

Sedikit sejarah

Pada satu masa bayi-bayi yang dilahirkan secara awal diletakkan di "sarang" khas, cuba memastikan bayi keselesaan dan keselamatan yang merasakan dirasakan di perut ibunya. Walau bagaimanapun, "sarang" sedemikian telah dicipta dengan cara artisanal, jadi mereka perlu sentiasa disempurnakan, dan peranti itu sendiri tidak stabil. Pada masa itu tidak ada alternatif yang mudah dan mudah untuk digunakan di institusi perubatan dan di rumah sebagai Cocoonababy.

Penciptaan kepompong itu menyebabkan banyak penyelidikan dan pemerhatian kakitangan medis mengenai perkembangan bayi yang baru lahir, khususnya bayi pramatang.

Kasut Cocoonababy muncul hasil karya kinesfinapists Perancis, osteopaths, perinatologi dan pakar lain, untuk memastikan bahawa bayi pramatang mempunyai kedudukan dan aktiviti yang hampir dengan keadaan dalam rahim.

Kini, kepompong seperti ini terdapat di hospital bersalin dan hospital kanak-kanak (di jabatan neonatologi), serta dibeli untuk kegunaan rumah.

Kebaikan

Kanak-kanak di kepompong jenama ini selalu terletak di belakangnya tepat pada kedudukan yang doktor menganggap sebagai yang paling selamat dalam tempoh neonatal. Penggunaan tilam adalah mungkin pada siang hari untuk terjaga dan tidur aktif kanak-kanak, dan pada waktu malam.

Penginapan di Cocoonababy membantu:

 • Mengurangkan risiko perkembangan perubahan dalam bentuk tengkorak (plagiocephaly).
 • Mengurangkan refluks gastroesophageal dan mencegah kolik.
 • Kurangkan nada otot.
 • Kurangkan respon mengejutkan bayi baru lahir.
 • Untuk meningkatkan tidur, dan tempoh tidur, dan kualitinya.
 • Merangsang perkembangan kemahiran motor umum dan mengembangkan koordinasi pergerakan.
 • Ia mudah untuk memberi makan bayi.
Faedah Cocoonababy Cocoon Mattress
Cocoonababy cocoon mat menggalakkan pertumbuhan bayi yang betul dan sihat

Secara berasingan, kami perhatikan kelebihan kepompong dari Red Castle, sebagai mobiliti. Tilam cukup ringan (beratnya hanya 1 kg) dan dilengkapi dengan penutup ritsleting, sehingga ibu dapat dengan mudah membawanya di sekitar apartmen atau mengangkutnya ke perumahan yang lain. Di samping itu, sebagai tambahan kepada Cocoonababy, aksesori berkualiti sedang dijual - cadar kapas ganti warna yang berbeza dan beg tidur.

Cons

 • Penggunaan tilam seperti itu adalah terhad, kerana sebaik sahaja bayi mula cuba menggulung, tidak lagi disyorkan untuk meletakkan dia di kepompong.
 • Ramai ibu mengatakan bahawa bayi berbaring di kepompong adalah panas. Ini adalah kelebihan yang signifikan untuk bayi yang dilahirkan awal untuk bayi berjangka, yang merupakan kelemahan.
 • Kos kepompong tilam agak tinggi. Rata-rata, produk sedemikian dijual untuk 10-11 ribu rubel.

Rahsia kecil

 • Pengisi untuk Cocoonababy telah lama dan dikembangkan dengan teliti oleh doktor. Mereka cuba untuk mencari konsistensi, ketumpatan dan keanjalannya, supaya bayi berasa seperti di dalam rahim ibunya. Kepompong kasur ini tidak terlalu padat, tetapi juga tidak terlalu lembut. Walau bagaimanapun, ia tidak termasuk bola yang mengganggu pergerakan kanak-kanak itu, dan juga tidak mempunyai kesan "ingatan". Terima kasih kepada asas anjal dan permukaan "penerimaan", serbuk mudah menyesuaikan diri dengan kehidupan baru di persekitaran udara.
 • Sejumlah besar kajian telah mengesahkan bahawa tanda-tanda penting anak di Cocoonababy hampir sempurna. Penggunaan cocoon-mattress membolehkan anda perlahan-lahan melalui proses mengadaptasi serbuk ke persekitaran yang baru, dan juga mengurangkan risiko penampilan masalah yang biasa terjadi pada bayi baru lahir dengan tidur, pencernaan, nada otot, dan pembentukan kerangka.
Cocoonababy Cocoon Mattress
Cocoonababy cocoon tilam sangat baik untuk tidur dan bangun bayi.

Dimensi

Kasut Cocoonababy boleh didapati dalam tiga saiz berbeza:

 • Saiz 1 produk hanya digunakan dalam kemudahan perubatan. Dalam kepompong seperti itu diletakkan bayi, yang sebelumnya tinggal di inkubator. Penggunaan tilam kepompong ini disyorkan untuk bayi yang beratnya dari 1200 g.
 • Model saiz 2 juga digunakan terutamanya di hospital dan bukannya tilam tradisional. Dalam apa-apa anak timbunan cocoon seperti yang dibesarkan dari saiz pertama. Kedua-dua serbuk pramatang seberat 2000 g dan bayi jangka panjang boleh tinggal di dalamnya. Penggunaan kepompong saiz kedua di rumah adalah mungkin untuk bayi yang dilahirkan terlebih dahulu. Model ini dilengkapi dengan jaring keselamatan.
 • Saiz 3 kepompong membeli untuk kegunaan rumah. Dalam sejenis kepompong itu boleh menjadi bayi seberat 2800 g. Juga, model ukuran ketiga dipasang di institusi medis untuk pemeriksaan atau vaksinasi bayi bulan pertama kehidupan. Dalam kepompong saiz ini, doktor boleh memeriksa kedua-dua bayi yang baru lahir dan kanak-kanak yang lebih tua daripada 4 bulan, tetapi remah-remah tidak boleh kekal di Cocoonababy tanpa pengawasan.
Saiz tilam Cocoonababy
Untuk kegunaan rumah, ia bernilai membeli saiz ketiga Cocoonababy

Bagaimana untuk menyesuaikan saiz di bawah kanak-kanak?

Selepas mengeluarkan kain bantal dari kepompong, letakkan bayi di tilam di belakang. Dalam kes ini, kepala bayi harus berada di bahagian atas bahagian bawah produk. Lihat limiter dan, jika perlu, ubah kedudukannya - ia sepatutnya terletak betul-betul di bawah harta rampasan bayi untuk menghalang bayi dari meluncur ke bawah. Dalam kedudukan ini, kaki remah-remah akan sedikit dinaikkan, dan bayi tidak akan dapat menolak dari tepi tilam. Seterusnya anda perlu mengeluarkan bayi dari kepompong dan letakkan bantal pada tilam.

Bagaimana cara menggunakan tali pinggang?

Sabuk khas di Cocoonababy mengelilingi tilam dan kanak-kanak itu, tidak memegang pergerakan bayi, tetapi pada masa yang sama memastikan kedudukannya, dengan itu menenangkan ibu bapa.

Untuk meletakkan tali pinggang pada produk, anda perlu:

 • Susunnya di sekitar kepompong supaya bahagian yang pendek (untuk girdling anak) terbuka ke arah anda.
 • Sambung hujung sabuk pada tilam dengan menggunakan velcro.
 • Lay bayi di kepompong dan masukkan bahagian pendek Velcro.
 • Pastikan tali pinggang betul terletak pada badan bayi, merujuk pada imej dalam arahan.

Petua penggunaan

 • Pengilang mengesyorkan hanya memakai seluar seperti itu untuk kepompong itu. Apabila sarung bantal diletakkan pada produk, anda akan melihat nama jenama di sebelah kaki bayi di bahagian bawah tilam. Jangan tutup kepompong dengan tuala atau kain lain, kerana ia dapat mempengaruhi kecenderungannya.
 • Apabila kanak-kanak membesar dengan pantas, kedudukan limiter perlu diperiksa semula dari semasa ke semasa dan diselaraskan, bergerak ke bawah. Dalam kes ini, kepala bayi harus sentiasa berada di dekat bahagian atas tilam. Selepas beberapa lama, bayi akan tumbuh dengan begitu banyak sehingga kakinya akan melampaui tilam. Ini adalah perkara biasa dan tidak mengganggu penggunaan kepompong.
 • Untuk berhenti menggunakan kepompong jenama ini harus dari percubaan pertama bayi untuk menggulung pada perut. Biasanya, percubaan tersebut bermula pada usia 3-4 bulan.
 • Ingatlah bahawa kanak-kanak dalam kepompong seperti itu akan menjadi lebih hangat daripada pada tilam biasa, jadi jangan memakai bayi terlalu hangat. Sekiranya anda berminat dengan beg tidur, anda boleh membeli model cocoon-compatible yang ditawarkan oleh pengilang Cocoonababy - Cocobag.
 • Untuk merangsang perkembangan serbuk di atas katil di mana kepompong dipasang, anda boleh menggantung mudah alih dengan mainan yang cerah. Pada masa yang sama, mudah alih harus digantung pada tahap kaki bayi. Sekiranya kanak-kanak itu memberi tumpuan kepada sumber cahaya atau bunyi, ubah posisi kepompong supaya bayi tidak sentiasa berpaling ke satu arah.

Keselamatan

 • Memasang tilam Cocoonababy di buaian untuk kanak-kanak, pastikan bahawa bahagian atas produk sangat sesuai dengan katil bayi. Bahagian katil mestilah sekurang-kurangnya 20 cm di atas kepompong.
 • Kanak-kanak harus berbaring di kepompong di punggungnya, dan tidak ada objek di dekat mukanya. Tutup bayi dengan selimut atau selimut tidak perlu.
 • Jangan letakkan anak anda di Cocoonababy, jika anda perasan bahawa sebahagian daripada produk itu telah koyak, pecah atau hilang.
 • Ia tidak disyorkan untuk meletakkan kepompong dengan kanak-kanak di buaian, stroller atau carrycot. Juga anda tidak boleh meletakkan tilam pada permukaan yang tinggi. Jika kepompong digunakan di luar katil bayi, sebaiknya meletakkannya di atas lantai dengan permaidani.
Cocoonababy Cocoon Mattress - Keselamatan
Ikuti semua cadangan yang ditetapkan untuk menggunakan Cocoonababy untuk keselamatan bayi anda.

Penjagaan

Kes bantal dan tali bahu Cocoonababy boleh dicuci pada mesin + 30 ° C. Untuk membersihkan penutup dengan poket zip adalah dibenarkan menggunakan detergen ringan. Dalam kes ini, keluarkan kepompong dari penutup ini tidak dinasihatkan.

Cocoonababy Cocoon Mattress - Penjagaan
Tali bahu Cocoonababy dan kes bantal boleh dibasuh mesin

Sekiranya saya membeli kepompong itu, lihat video Tatiana Starikova.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan