Cocoon untuk bayi baru lahir

Kandungannya

Pasaran moden untuk produk bayi menawarkan banyak peranti yang memudahkan ibu bapa menjaga bayi yang baru dilahirkan. Salah satu barangan berguna adalah kepompong, di mana serbuk diletakkan atau dibungkus dalam bulan pertama selepas kelahiran.

Tujuan

Selalunya, kepompong diperolehi untuk bayi baru lahir dengan kekurangan berat badan. Mereka juga digunakan untuk perjalanan dengan bayi (membawa bayi di tangan dan pengangkutan dalam pengangkutan) dan untuk memberi makan kepada anak-anak kecil.

Pembelian kepompong bayi itu berminat pada bulan-bulan pertama kehidupan bayi, karena mereka dirancang untuk usia 0-4 bulan.

Tilam kelapa untuk bayi baru lahir
Cocoons sangat mudah digunakan di rumah dan di mana sahaja.

Mengapa dipanggil sarang cocoon?

Nama ini dikaitkan dengan bentuk anatomi khas kepompong, mengulangi lengkungan badan bayi. Menginap dalam "sarang" ini memberi bayi rasa tenang dan selamat. Ini membantu bayi untuk lebih mudah menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar abdomen ibu saya.

Kepompong sarang untuk bayi baru lahir
Kepompong sarang mengulangi lengkung badan serbuk dan memberikan rasa aman

Pandangan

Kepunyaan bayi pada usia dini diwakili oleh spesies seperti:

 • Tilam Yang paling biasa ialah Cocoonababyyang dihasilkan dalam perancis. Kepompong matun ini dibuat secara khusus untuk bayi empat bulan pertama kehidupan dan, bergantung kepada berat anak, disajikan dalam 3 saiz. Poliamida dan poliuretana digunakan untuk pembuatannya, dan produk itu dilindungi dengan sarung bantal kapas putih di atas. Ia berat 1 kilogram, panjangnya 69 cm, ketinggian tilam tersebut ialah 19 cm, dan lebarnya 40 cm.
 • Sampul surat Pilihan ini sangat selesa dan hangat, jadi ia sering dibeli untuk musim sejuk. Bayi boleh tinggal di rumah di dalam sejuk, meninggalkan hospital atau berjalan di kereta dorong. Di luar, kepompong ini menyerupai sampul surat. Untuk jahitnya menggunakan bulu, bulu, bulu dan bahan lain. Produk tersebut zip atau dengan butang.
 • Membawa. Pilihan ini digunakan hanya untuk membawa bayi baru lahir. Pembawa sering dijual dalam konfigurasi kereta bayi, dapat menahan berat anak hingga 8 kg dan dapat digunakan hingga 10 bulan. Ia dilengkapi dengan pemegang tahan lama, selesa dan asas yang tegar, PVC digunakan untuk pembuatannya, produk itu beratnya 1300 g.
 • Lampin itu. Ia adalah velcro kapas. Lampin sedemikian direka untuk usia dan ketinggian bayi yang berbeza.
Kasur busa untuk bayi baru lahir
Dengan tisu kepompong lebih mudah untuk memberi makan kepada bayi
Sampul surat sayuran untuk bayi baru lahir
Cocoons menyelimuti melakukan kerja yang baik semasa berjalan
Pembawa bayi cocoon
Ia mudah untuk menggunakan kepompong ketika melakukan perjalanan.
Lampin cocoon untuk bayi baru lahir
Kepompong popok sangat bagus untuk tidur bayi baru lahir

Ciri-ciri dan faedah

 • Perlahan-lahan menyelubungi badan bayi yang baru lahir, mengulangi bentuknya.
 • Kanak-kanak di dalam apa-apa peranti merasakan perlindungan dan keselesaan, jadi tidur serbuk akan lebih lama dan lebih tenang.
 • Mampu mempermudah proses pemakanan ibu yang baru diberi makan, kerana bayi itu akan tetap berada di kedudukan yang selesa untuknya.
 • Berada di dalamnya mempunyai kesan positif terhadap pembentukan bentuk betul rangka bayi.
 • Gunakan menghalang perkembangan bayi pada bulan pertama kehidupan kolik usus yang menyakitkan.
 • Penggunaan tilam kokun memudahkan dan mudah bagi seorang anak untuk tidur di tempat tidur orangtua.
 • Disebabkan tinggal di kepompong, nada otot kanak-kanak berkurangan.
 • Cocoon mattress boleh digunakan semasa mandi bayi baru lahir.
 • Terima kasih kepada penangguhan anak yang tinggal di dalamnya, ibu mungkin tidak bimbang bahawa bayi itu secara tidak sengaja akan menggulung dan gugur.
Cocoon untuk bayi baru lahir
Cocoon bukan sahaja menjadikan ibu lebih mudah menjaga bayi, tetapi juga membawa manfaat kesihatan yang tidak dapat dinafikan untuk bayi.

Bagaimana untuk memilih yang terbaik?

 • Pertama sekali, tentukan sama ada anda mahu membeli kepompong atau berhasrat untuk menjadikannya sendiri. Ramai ibu hamil dalam tempoh menunggu serbuk bersatu atau menjahit kepompong bayi, memilih ketumpatan bahan bergantung pada musim kelahiran anak. Misalnya, jika bayi dilahirkan pada musim gugur, maka bulu atau flanel digunakan untuknya.
 • Seterusnya, tentukan bagaimana anda akan menggunakannya. Jika anda hendak meletakkan bayi di kepompong bayi hanya di rumah, pilihan terbaik adalah tilam. Mereka yang membelinya untuk perjalanan dengan anak, anda perlu melihat membawa atau sampul surat. Pilihan yang baik juga adalah untuk membeli bayi beberapa jenis kepompong sekaligus, kerana masing-masing adalah baik dengan cara sendiri dan digunakan untuk tujuan yang berbeza.
 • Adalah penting untuk mengambil kira berat dan ketinggian bayi, kerana kepompong dibentangkan dalam beberapa saiz - untuk bayi pra-matang, untuk bayi kecil (contohnya, dari pelbagai kehamilan) dan untuk bayi-bayi bulan pertama hidup dengan berat 3-5 kg.
Cocoon untuk bayi baru lahir
Memilih kokon untuk bayi yang baru lahir bergantung kepada keperluan anda.

Masa maksimum untuk pengangkutan

Kepompong bayi sering digunakan untuk mengangkut bayi pada bulan pertama kehidupan.

Adalah penting bagi ibu bapa mengetahui bahawa tempoh penginapan mereka semasa pengangkutan tidak boleh melebihi 1.5 jam. Sekatan-sekatan ini dikaitkan dengan risiko kerosakan pada tulang belakang bayi yang masih tidak kuat dari getaran kenderaan yang bergerak.

Pembawa bayi cocoon - masa maksimum untuk mengangkut bayi
Pediatrik tidak mengesyorkan menggunakan pembawa bayi lebih daripada satu setengah jam.

Ulasan ibu bapa dan doktor

Pediatrik bercakap mengenai kelopak kasun hanya positif, memandangkan mereka menjadi kelebihan utama struktur anatomi. Mereka mengesahkan bahawa penggunaannya boleh memudahkan penjagaan bayi pramatang atau lemah. Dalam kes ini, tilam akan memperbaiki bentuk tengkorak dan memastikan kedudukan selamat tulang belakang.

Keberkesanan dan faedah kepompong tersebut disahkan oleh amalan perubatan, oleh itu, pusat perinatal moden dilengkapi dengan peralatan sedemikian.

Bagi lampin kepompong, para doktor mencatatkan kepraktisan dan kemudahan penggunaannya, tetapi jangan menasihati menggunakannya terlalu kerap. Kebanyakan pakar pediatrik mengesyorkan menggunakan lampin hanya untuk tempoh tidur, supaya ia tidak mengganggu perkembangan fizikal serbuk.

Pada kepompong yang membawa kebanyakan ibu bapa bertindak balas dengan positif. Ramai yang menjaga kereta dorong untuk kanak-kanak, dalam konfigurasi yang ada alat sedemikian. Moms menekankan bahawa ia adalah mudah untuk berjalan dengan bayi ke klinik atau ke kedai.

Ramai ibu mengesyorkan tilam kepompong sebagai alat yang sangat mudah untuk memberi makan bayi. Mereka perhatikan bahawa tidak ada kesukaran untuk memberi makan bayi di dalamnya. Ibu-ibu bayi pramatang memanggilnya sebagai alat yang sangat diperlukan.

Cocoon mattress
Cocoons untuk bayi memenangi ulasan positif bukan sahaja ibu bapa tetapi juga ahli pediatrik

Popok kokon juga agak popular. Menurut tinjauan ibu, ia lebih mudah daripada lampin biasa, kerana bayi tidak berehat dengan sendirinya. Di samping itu, mudah untuk melakukannya sendiri.

Berhubung dengan sampul surat-ibu yang berbeza pendapat. Ada yang yakin mengatakan bahawa dia membantu mereka di musim sejuk semasa berjalan dan tinggal di klinik, yang lain menunjukkan beberapa masalah penggunaan. Ramai mendakwa bahawa dia hampir tidak mempunyai kelebihan berbanding selimut biasa.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Jika seorang ibu ingin membuat kepompong untuk bayi yang baru lahir, dia mempunyai beberapa pilihan:

 • Mengikat produk dengan jarum.
 • Menjahit kain.
 • Tali dengan cangkuk.

Mana-mana kaedah ini boleh membuat lampin-kepompong atau sampul-kepompong.Dalam kes ini, produk ini akan menjadi eksklusif dan unik, dan yang paling penting - cinta ibu akan dilaburkan di dalamnya.

Untuk membuat kepompong buatan sendiri harus diambil pengukuran dari bayi. Untuk mengait produk yang sesuai dengan bayi yang baru lahir, anda memerlukan kira-kira 100 gram benang. Ia harus lembut ke sentuhan dan mengandungi sekurang-kurangnya gentian sintetik. Anda boleh menghiasinya dengan reben, manik-manik atau hiasan lain. Untuk kepompong yang berbeza, anda boleh mengambil benang beberapa warna.

Jika anda ingin menjahit kepompong flanel, bulu, pakaian rajut tebal dan kain lembut lain, ambil dimensi standard - lebar 60 cm, panjang 85 cm. Jika anda ingin membuat lampin dengan lapisan, pendua corak dan kemudian menjahit kain. Velcro dilampirkan pada produk siap untuk penstabilan yang boleh dipercayai pada badan bayi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan