Kerusi bayi untuk makan

Kandungannya

Sejak pengenalan makanan pelengkap pertama, bayi perlu memperoleh kerusi tinggi untuk memberi makan. Kualiti produk ini bergantung pada betapa mudah dan cepat bayi menyesuaikan diri untuk memakan makanan mereka sendiri.

Apa itu?

Terdapat banyak pilihan model dan pengubahsuaian kerusi kanak-kanak untuk makan dari bahan semula jadi dan sintetik. Model berbeza dalam kandungan fungsional dan keaslian reka bentuk, dari segi keselamatan dan hayat perkhidmatan. Terdapat beberapa kelebihan untuk menggunakan kerusi tinggi:

 1. Penggunaan keselamatan. Seorang kanak-kanak yang makan dalam najis khas kurang cenderung kepada kecederaan yang berkaitan dengan melompat sukarela.
 2. Kemudahan. Kerusi tinggi moden untuk kanak-kanak mengambil kira perkembangan bayi, badannya yang semakin meningkat. Tali di kerusi dan dulang (tabletop) diperbuat daripada bahan mudah dibasuh. Bagi yang terkecil, terdapat sisipan di kerusi yang dapat dikeluarkan ketika anak tumbuh.
 3. Fungsi Kebanyakan model perabot kanak-kanak ini mempunyai pilihan tambahan, mereka boleh digunakan bukan sahaja untuk makan, tetapi juga untuk permainan, kreativiti (lukisan, pemodelan), rehat (chaise longue, swing), dan penyimpanan mainan. Sesetengah model boleh digunakan apabila kanak-kanak tumbuh, sebagai kerusi dan meja berasingan.
 4. Cara sosialisasi. Melalui penggunaan kerusi tinggi untuk memberi makan, bayi dapat melihat apa yang dilakukan oleh semua ahli keluarga, mengambil bahagian dalam hidangan bersama.

Terdapat empat jenis kerusi tinggi utama:

 • lipat;
 • transformer;
 • digantung atau kerusi jalan;
 • mengubah kerusi;
 • pusat pelbagai fungsi.

Dari sudut pandangan keluarga, pilihan paling ekonomis adalah membeli kerusi lipat untuk makan. Perabot kanak-kanak ini berbeza dengan kemudahan penyimpanan. Kerusi ini boleh dilipat dengan mudah selepas setiap pemakanan, apabila dipasang, ia mengambil banyak ruang disebabkan reka bentuknya. Model ini kurang stabil berbanding yang lain. Kaki kerusi dibuat sama ada plastik atau pipa logam. Pilihan kedua adalah lebih baik dari segi kehidupan.

Kerusi digantung atau jalan dibezakan dengan tahap kemudahan yang tinggi, membolehkan ibu bapa muda menjadi mudah alih. Pilihan ini sesuai untuk lawatan untuk lawatan, perjalanan yang panjang. Kerusi jalan tidak mempunyai kaki, terdapat lampiran khusus pada permukaan mendatar, mereka padat, kerana perabot untuk bayi dapat dengan mudah diangkut. Jadual untuk kanak-kanak boleh menjadi ambang tingkap, meja biasa dengan ibu bapa.

Jenis kerusi gantung yang asli dan praktikal adalah kerusi-pad (booster), yang mudah dipadatkan di mana-mana kerusi. Tidak hairanlah bahawa terjemahan dari bahasa Inggeris namanya bermaksud penolong. Perkara penting untuk perjalanan panjang dan premis kecil.

Transformer kerusi kanak-kanak mempunyai pengubahsuaian berbeza bergantung kepada model. Sesetengah daripada mereka boleh digunakan sebagai meja dan kerusi berasingan untuk kanak-kanak, sebelum mengambil pengubah atau menambah muncung khas: arka dengan mainan untuk mempelbagaikan proses pemakanan.

Hadiah sebenar untuk ibu bapa dan anak akan menjadi pembelian pusat pelbagai fungsi, iaitu 3 in 1: kerusi tinggi untuk kanak-kanak, lounge chaise atau kerusi goyang (ayunan), tempat untuk aktiviti kreatif.

Apa yang penting untuk diketahui?

Walaupun pelbagai model kerusi dan meja kanak-kanak untuk memberi makan, ada nuansa yang harus diingat untuk memilih pilihan terbaik, dengan mengambil kira keperluan dan kemungkinan kewangan ibu bapa.

Jangan selamatkan keselamatan bayi.

Kerusi tinggi mesti mempunyai tali pinggang keledar. Pilihan yang paling selamat adalah tali pinggang lima mata, biasa kepada ibu bapa dari kereta bayi dan kerusi kereta.

Adalah penting bahawa kerusi mempunyai kaki dipercayai dan stabil. Jika roda disediakan untuk mereka, maka mereka mesti mempunyai pendorong khas - penjepit. Membuka kerusi itu harus mudah, tidak ada yang harus mengganggu, berderak dan jem.

Seperti perabot lain untuk anak-anak kecil, di kerusi tinggi tidak ada unsur yang menonjol tajam permukaan meja dan kerusi harus lancar, garis - lancar, tidak boleh melekat skru, skru; bahan-bahan di mana kerusi tinggi dibuat harus dibezakan oleh ketahanan mereka dan mesra alam.

Liner najis adalah disyorkan untuk mengambil satu yang diperbuat daripada bahan mudah dibasuh yang membolehkan kulit bayi bernafas walaupun dalam cuaca panas.

Jika ibu bapa memperoleh kerusi untuk makan dalam masa yang lama, maka adalah disyorkan untuk memilih perabot dengan kemungkinan pelarasan ketinggian, yang boleh mencapai sehingga 9 tingkat, dengan kemungkinan mengubah sudut kecenderungan kerusi dan ketinggian langkah, jarak atas meja.

Mengikut pendapat pakar, model terbaik kerusi tinggi adalah mereka yang menggabungkan keselamatan, kebolehpercayaan, keramahan alam sekitar dan ergonomik. Bayi dalam perabot untuk memberi makan harus selesa, menarik.

Bagaimana untuk memilih?

Kerusi bayi untuk makan - ini adalah salah satu daripada perabot penting untuk bayi selepas katil. Oleh itu, perlu mengambil sikap yang bertanggungjawab terhadap pilihannya.

Jika anda membeli kerusi untuk bayi baru lahir yang umurnya kurang dari satu bulan, maka lebih baik kerusi mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Harus mempunyai pelapis yang selesa untuk bayi baru lahir.
 2. Mempunyai fungsi ayunan untuk merosakkan bayi.
 3. Di belakang kerusi perlu mengambil tempat duduk berbaring dan berbaring, karena anak-anak di bawah 6 bulan tidak dibenarkan duduk.
 4. Kehadiran tali pinggang keledar lima mata.
 5. Peraturan langkah dan tahap kerusi.
 6. Kehadiran arka untuk permainan. Bayi kecil tahu dunia melalui permainan, kehadiran mainan membolehkannya untuk lebih menyesuaikan diri dengan kerusi.

Bagi kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas, adalah disyorkan untuk membeli model dengan ciri-ciri berikut:

 1. Stabil dan tahan lama. Dari 6 bulan, kanak-kanak mula duduk, tetapi pergerakan mereka masih tidak dapat dilakukan secara sukarela, jadi anda perlu memberi perhatian khusus kepada keselamatan (tali pinggang, pembahagi di antara kaki, kehadiran kunci-kunci pada kaki kerusi, 4 roda).
 2. Tempat untuk pembangunan bukan sahaja kebiasaan makan, tetapi juga kebolehan kreatif (lukisan, pemodelan), kemahiran motor halus. Oleh itu, tablet mesti besar dan mudah alih, mudah dibersihkan, mempunyai tempat untuk kaca, bumper.
 3. Nah, apabila kerusi diselaraskan mengikut ketinggian kanak-kanak (belakang belakang, jarak dari anak ke meja, langkah-langkah, tahap susun atur).
 4. Kanak-kanak perlu selesa dan menarik untuk berada di kerusi sedemikian, jadi ia adalah baik apabila penutup boleh tanggal mempunyai warna yang menarik, lembut kepada sentuhan dan diperbuat daripada bahan bernafas. Sabuk kerusi perlu mempunyai lapisan lembut supaya tali pinggang tidak memegang lengan anak.

Di samping itu, ibu bapa dinasihatkan untuk memberi perhatian kepada dimensi kerusi tinggi dalam bentuk yang dibongkar dan dilipat, supaya tidak besar. Ini amat penting ketika datang ke dapur kecil.

8 foto

Sekiranya tidak ada ruang lebihan, maka lebih baik membeli kerusi tinggi yang menggabungkan fungsi kerusi geladak dan ayunan, yang mempunyai dulang untuk menyimpan mainan kanak-kanak yang paling kegemaran, supaya mereka sentiasa berada di tangan.

Model untuk bayi dari 0 bulan

Kerusi bayi untuk makan adalah dari kelahiran dan dari 5-6 bulan. Kelebihan yang pertama adalah menjimatkan wang dan ruang, kerana kerusi tinggi boleh digunakan sebagai chaise longue untuk permainan bayi. Dalam model sedemikian selalu terdapat pelapik yang mengulangi belakang anak, belakang kerusi disesuaikan dengan kedudukan terdedah. Kehadiran arka dengan mainan dan muzik klasik terbina menjadikan objek ini hampir tidak dapat dibezakan dari kerusi dek.

Dalam kebanyakan model untuk bayi yang baru lahir terdapat bakul yang luas untuk mainan di bahagian bawah. Kelemahan menggunakan model untuk bayi yang baru lahir adalah tahap kestabilan yang lebih rendah berbanding dengan kerusi berjemur, kekurangan hud untuk menyembunyikan kanak-kanak dari matahari, mobiliti rendah dari segi dapat mengeluarkannya dari bandar atau melawat, berat lebih dari 10 kg.

Berbanding dengan kerusi untuk kanak-kanak dari 5-6 bulan, terdapat kelemahan: tempoh penggunaan yang lebih pendek (sehingga 3 tahun terhadap 5).

Aksesori

Aksesori memainkan peranan penting dalam pemilihan dan penggunaan perabot untuk memberi makan. Ia adalah perlu bahawa mereka bukan sahaja mudah digunakan, tetapi juga diperbuat daripada bahan yang selamat. Apabila kanak-kanak duduk, kebanyakannya datang ke belakang dengan kerusi, dia adalah yang paling mudah terdedah kepada pencemaran selepas meja atas. Oleh itu, adalah baik jika kes itu diperbuat daripada bahan yang mudah dibasuh dan bernafas.

Adalah disyorkan untuk menggunakan kerusi yang mempunyai kes lembut, yang terdiri daripada dua lapisan berasingan. Apabila kanak-kanak tumbuh, kes atas dikeluarkan.

8 foto

Pad akan membolehkan kerusi itu berkhidmat untuk masa yang lama dan tetap bersih, walaupun kanak-kanak itu mahu duduk dalam seluar dalam. Adalah disyorkan untuk memilih lapisan kain minyak.

Kaki membolehkan anda bukan sahaja untuk menukar warna perabot, tetapi juga memudahkan ibu untuk membersihkan anak yang gelisah, yang masih belum terbiasa dengan semua peraturan etika dan peraturan tingkah laku di atas meja.

Permukaan yang boleh dibasuh dan penggantian boleh digantikan adalah tongkat sihir yang sebenar untuk tuan rumah.

Bahan

Dalam pengeluaran kerusi tinggi untuk makan digunakan pelbagai bahan: kedua-dua yang paling moden dan klasik. Ibu bapa yang menjaga keselamatan memilih kerusi, kaki dan bingkai yang diperbuat daripada logam ringan. Terdapat model yang dibuat sepenuhnya daripada kayu pepejal, tetapi mereka boleh retak dari masa ke masa atau bau kerana varnishing berkualiti rendah.

Model yang diperbuat daripada papan lapis dan papan seramik berlamina menarik dengan harga yang rendah, tetapi mereka tidak mempunyai tahap perlindungan seperti kerusi yang dibuat daripada pelapis plastik dan paip atau paip logam, berbeza dengan reka bentuk yang agak kurang, berbanding dengan analog dari bahan-bahan moden. Barisan kerusi yang dibuat daripada papan lapis dan papan seramik berlamina tidak mengalir dan diselaraskan. Tetapi perabot ini dibezakan dengan kualiti yang baik dan akan menyerupai zaman kanak-kanak ibu bapa.

7 foto

Berapa banyaknya?

Harga kerusi tinggi untuk kanak-kanak bergantung kepada kandungan fungsional, kualiti bahan yang digunakan dalam pembuatannya, atas kemasyhuran pengeluar. Terdapat pilihan bajet dan model mahal.

Pilihan yang paling ekonomik dibuat oleh pengeluar domestik. Ini adalah meja kerusi tinggi kayu, yang terdiri daripada dua elemen utama: meja meja dan kerusi dengan meja yang boleh tanggal. Mereka diperbuat daripada papan seramik berlapis. Model ini mempunyai 3 tahap peraturan, sistem keselamatan yang lebih lemah, tablet yang tidak dapat dilepaskan, dan rumit. Harga model bermula dari 1.2 ribu rubel.

Lebih banyak model yang berfungsi dan boleh dipercayai kerusi lipat untuk memberi makan dari 4.5 ribu rubel. dan ke atas. Kaki kerusi diperbuat daripada logam ringan, terdapat 7 tingkat pelarasan ketinggian, 3 titik keselamatan harness, atas meja dilepas, jarak yang boleh laras, belakang kerusi memiliki tiga posisi, posisi istirahat kaki tidak laras.

Harga kerusi pengubah bermula dari 7,5 juta rubel. dan dapat mencapai sehingga 30 ribu rubel.Harga kerusi pelbagai fungsi boleh melebihi 45 ribu rubel.

Pengilang: gambaran keseluruhan

Pengilang kerusi tinggi kanak-kanak untuk makan berbeza-beza mengikut negara asal: di kalangan pilihan kerusi tinggi, pemimpin adalah pengeluar domestik (kos sehingga 4 ribu rubel). Kerusi buatan asing lebih mahal, tetapi mereka juga lebih berfungsi dan selamat.

Para pemimpin di kalangan pengilangnya adalah Bayi bahagia, Bloom Fresco, Peg perego, Chicco, Cam. Pada dasarnya ia adalah pengeluar Itali. Kerusi model berbeza bukan hanya dari segi keselesaan, tetapi juga dalam reka bentuk. Kerusi Vlum Fresco mempunyai reka bentuk berbentuk telus yang bergaya. Per Perego - kekompakan yang berbeza dan pelbagai warna (model Tatamia dan Siesta).

8 foto

Para pemimpin di kalangan kerusi tinggi kelas tinggi dan menurut ulasan pengguna adalah kerusi syarikat bayi Happy (terutama model William). Produk Chicco tidak ketinggalan dalam fungsinya dan populariti (pakar dan pelanggan premium mengesyorkan memberi perhatian kepada kerusi tinggi sihir Polly).

Kerusi pengeluar Cam mempunyai harga yang lebih menarik untuk pengguna, tetapi mereka dicirikan oleh pelaksanaan reka bentuk kurang menarik. Selain itu, kualiti aksesori tidak dicirikan oleh pakar-pakar sebagai baik dari segi ketahanan.

Ulasan

Pengguna memberi perhatian khusus kepada fungsi dan keselamatan perabot kanak-kanak. Reka bentuk kurang diambil kira dalam ulasan pengguna.

Pilihan utama diberikan kepada model dan model pelbagai fungsi untuk bayi baru lahir. Model untuk bayi yang baru lahir sering dikritik kerana ketidakstabilan arka untuk mainan, yang jatuh.

Ulasan kerusi lipat tidak selalu jelas, terdapat komen pada roda, kaki: terlalu luas, jangan biarkan terus dimasukkan ke meja, tutup yang boleh dilepas (ketidakupayaan untuk mengelap, anda hanya perlu mencuci, dengan cepat memecah). Catatan untuk aksesori dikaitkan dengan kualiti rendah mereka, kehilangan penampilan pantas, kekurangan ketahanan. Sesetengah pengguna mengatakan bahawa kerusi lipat hanya boleh digunakan untuk tempoh kurang dari tiga tahun.

Terdapat ulasan yang menunjukkan bahawa kanak itu enggan makan di kerusi tinggi pengubah pelbagai fungsi dan memilih pilihan yang lebih mudah untuk dimakan dari ikea. Ini dapat dijelaskan oleh keutamaan kanak-kanak. Pada usia lebih daripada satu tahun, kerusi tinggi adalah lebih baik untuk memilih dengan kanak-kanak, yang sudah selepas satu tahun mempunyai mainan dan warna kegemarannya. Oleh itu, kerusi tinggi tidak terkecuali.

Pengguna terutamanya menumpukan pilihan mereka pada ulasan di Internet. Terlepas dari kategori harga produk, mereka lebih memilih untuk membelinya di kedai dalam talian, yang dijelaskan oleh mobiliti rendah ibu muda dan ketersediaan maklumat di World Wide Web.

Walaupun banyak kerusi buatan plastik dan logam buatan Itali untuk makan, terdapat kelompok pengguna yang berminat dengan kerusi kelas premium yang dibuat dari kayu padat. Pada masa yang sama, pengguna tidak mahu mengorbankan fungsi demi kebahagiaan alam sekitar. Pertama sekali, mereka berminat dengan keselamatan kanak-kanak itu dan kemampuan untuk menggunakan kerusi tinggi selama beberapa tahun.

8 foto

Bagaimana untuk membuat diri anda?

Bagi pencinta kraf terdapat sebilangan besar lukisan untuk pembuatan kerusi tinggi untuk memberi makan. Ini adalah terutamanya model papan lapis. Mereka boleh membuat bapa atau datuk yang mempunyai tangan keemasan dan mempunyai bahagian yang sesuai.

Dan apa yang perlu dilakukan jika ibu atau nenek kanak-kanak itu tidak mempunyai kreativiti dan juga mahu membuat perkara yang mudah dan praktikal untuk bayi anda, yang akan membolehkan anda menjadi mudah alih dan bersedia untuk perjalanan panjang?

Cara paling mudah ialah menyesuaikan kerusi berengsel.

Ini memerlukan bahan berikut:

 • 2 potong kain padat berukuran 1.5 meter setiap satu. Potongan pertama dapat dibuat dari kapas, rami atau kain lain dengan lapisan yang dapat dibasuh.Ini akan menjadi bahagian yang anak akan duduk. Potongan kedua mungkin kain lapisan (sisi yang salah dari produk). Adalah lebih baik jika kain berbeza warna tetapi mempunyai warna yang sama.
 • 3 karat buckles;
 • Selak 2.5 meter;
 • benang, gunting, mesin jahit.

Daripada sebat, anda boleh menggunakan tali pinggang atau mengikat tali pinggang dari luka. Tetapi dalam kes pertama ia akan menjadi lebih mudah untuk menggantikan tali pinggang yang koyak. Oleh itu, lebih baik membeli sudu dan karbohidrat sebagai tambahan kepada alat ganti.

Berikut adalah lukisan pada jahitan dan pemasangan produk.

Apabila menjahit produk, anda perlu ingat bahawa ia dilampirkan di belakang kerusi, diikat oleh tali, dan lebar poket di mana bayi duduk bergantung pada lebar kerusi. Oleh itu, gambar rajah menyediakan lipatan, kain mesti dibengkokkan dan dijahit. Atas alasan keselamatan, tali tidak jatuh, gelung disediakan. Dengan mengikuti pemasangan mudah dan arahan jahitan untuk produk, anda boleh membuat kerusi menggantung praktikal.

Cara membuat kerusi tinggi lakukan sendiriLihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan