Lingkar di leher untuk mandi bayi baru lahir

Kandungannya

Semua bayi suka mandi, kerana tinggal di dalam air mengingatkan mereka hari yang tenang di dalam perut ibu saya. Untuk membuat proses mandi bayi lebih mudah dan lebih selesa untuk kedua-dua serbuk dan ibu bapa mereka, terdapat banyak aksesori. Salah satunya adalah bulatan di leher, yang juga disebut kolar berenang.

Lingkar di leher untuk mandi bayi baru lahir
Berenang lap pusingan penyelam bayi mandi

Tujuan

Lingkaran pada leher direka untuk mandi anak yang lebih muda. Dengan bulatan sedemikian, bayi boleh berenang bukan hanya di dalam bilik mandi yang besar di rumah, tetapi juga di kolam renang, serta dalam takungan cetek yang semula jadi dengan air berdiri.

Faedahnya

Dengan pusingan di leher, kanak-kanak itu boleh tinggal di dalam air lebih lama, jadi mandi bukan sahaja menjadi prosedur kebersihan harian, tetapi juga peluang untuk berenang. Dalam kes ini, serbuk akan berfungsi dengan otot, memecahkan tenaga dan bermain.

Akibatnya, ibu bapa akan melihat perubahan positif seperti ini:

 • Akibat menguatkan otot semasa berenang, kanak-kanak belajar lebih cepat daripada rampasan, merangkak dan berjalan.
 • Kekebalan kekebalan diperkuat, dan proses metabolik akan diteruskan dengan cepat.
 • Semasa berenang, paru-paru kanak-kanak itu terbuka dengan lebih baik, dan tekanan intrathoracic kembali normal.
 • Berenang juga mempunyai kesan positif terhadap pencernaan, menghapuskan kolik dan sembelit.
 • Selepas prosedur air tersebut, kanak-kanak tidur dengan lebih baik dan kurang nakal.
Penggunaan bulatan pada leher untuk mandi bayi baru lahir
Berenang dengan bulatan di sekitar leher dengan ketara menguatkan badan kanak-kanak

Kebaikan

 • Lingkaran untuk berenang di leher boleh digunakan dari usia dini, walaupun bayi masih belum belajar memegang kepalanya.
 • Perkembangan kolar untuk berenang dan berenang dibuat oleh para ahli, sehingga desainnya aman untuk bayi tahun pertama kehidupan.
 • Seorang kanak-kanak dalam bulatan itu bergerak secara diam-diam di dalam air - tiada apa yang menghalangnya daripada memindahkan tangan dan kakinya, dan menetapkan kepala membolehkannya untuk berehat sepenuhnya.
 • Terima kasih kepada "kolar" dalaman khas, kepala kanak-kanak dilindungi daripada kemasukan air.
 • Bahan dari mana lingkaran dibuat tidak menyebabkan kerengsaan dan alergi.
 • Apabila menggunakan bulatan sedemikian, seorang dewasa tidak lagi perlu berdiri dalam kedudukan yang tidak selesa, memegang bayi itu di tangannya untuk masa yang lama.
 • Banyak kalangan juga mempunyai keriting untuk membuat rawatan air lebih seronok.
 • Selepas berenang di kolar, kanak-kanak belajar berenang lebih cepat tanpa bulatan.
 • Bahagian penguncian bulatan adalah tahan lama dan tahan lama.
 • Di hadapan produk terdapat tempat untuk dagu serbuk, sehingga anak dalam bulatan itu cukup nyaman.
 • Menggunakan bulatan di leher, ibu bapa tidak perlu membeli mandi bayi.
Faedah Lingkaran di leher untuk mandi bayi baru lahir
Lingkaran di leher memudahkan ibu bapa berenang

Cons

 • Semasa pelayaran dengan keliling di lehernya, beban pada tulang belakang anak meningkat.
 • Sekiranya kanak-kanak itu gemuk, bulatan sukar dipasang pada leher bayi.
 • Produk tidak boleh digunakan dengan nada otot yang tinggi dan rendah.
 • Kanak-kanak itu tumbuh dengan cepat dan tidak dapat berenang dengan kolar seperti di dalam rumah, kerana ia mencapai bahagian bawah dengan kakinya.
 • Untuk memakai sendiri bulatan pada bayi yang baru lahir tidak selesa dan agak sukar.

Contraindications

Penggunaan bulatan di leher mungkin dikontraindikasikan pada penyakit-penyakit tertentu dari sistem muskuloskeletal, oleh itu, sebelum membuat bayi yang baru lahir berenang dengan kerah, anda mesti membincangkan ini dengan pakar pediatrik.

Di samping itu, bulatan itu tidak digunakan apabila:

 • Penyakit dermatologi.
 • Pecah atau dislokasi.
 • Peningkatan tekanan intrakranial.

Dari berapa usia yang digunakan?

Penggunaan bulatan yang dipakai pada leher kanak-kanak untuk mandi, mungkin dari lahir. Aksesori ini dibuat dengan mengambil kira struktur badan bayi yang baru lahir, jadi ia tidak membahayakan bayi. Dalam amalan, dalam kebanyakan kes, berenang pertama dengan bulatan di sekitar leher dianjurkan dari 1-1.5 bulan. Biasanya penggunaan kolar kembung itu disyorkan sehingga 2 tahun.

Usia untuk mandi bayi baru lahir menggunakan bulatan di sekitar leher
Kebanyakan ibu bapa mengamalkan bayi mandi dengan pusingan kembung di sekitar leher mereka seawal satu bulan

Pendapat Komarovsky

Seorang pakar pediatrik yang terkenal menganggap bulatan di lehernya, yang membantu mandi seorang kanak-kanak, sebagai ciptaan yang berguna. Beliau menyatakan bahawa dengan bulatan sedemikian, lebih mudah untuk menghabiskan haba yang lama di bilik mandi, kerana ibu bapa tidak perlu berdiri dalam keadaan separuh bengkok untuk masa yang lama, yang menyelamatkan punggung bawah mereka.

Lihat video seterusnya untuk maklumat lanjut.

Model popular

Perenang bayi

Bulat pengeluar ini direka untuk kanak-kanak berumur 0 hingga 24 bulan dan boleh menahan berat sehingga 12 kg. Diameter luar produk ini adalah 36-37 sentimeter, dan diameter dalamannya adalah 8 sentimeter.

Lingkaran Bayi Bayi dibentangkan dalam pelbagai warna, serta beberapa siri ("Saya suka", "flora", "glamor"). Mereka diperbuat daripada bahan padat tetapi lembut, dilengkapi dengan soket yang boleh dipercayai dan injap tahan lama. Bahan buluh Bayi Swimmer adalah hypoallergenic dan selamat. Pengilang mengesahkan ini dengan dokumen mengenai pematuhan dengan semua piawaian kebersihan.

Flipper

Lingkaran di leher pengeluar Rusia ini direka untuk berat kanak-kanak sehingga 18 kg dan digunakan pada umur 0-2 tahun. Produk ini diperbuat daripada bahan tahan lama, dan terdapat kerincingan di dalam bilik udaranya. Untuk mengikat bulatan tersebut, terdapat dua pengikat pada produk, dan untuk ibu bapa untuk membantu bayi untuk berenang dan mengawal kedudukan anak itu, ada yang mengendalikan bulatan.

Bayi-krug

Produk jenama ini bertujuan untuk bayi dari kelahiran hingga 2 tahun. Perbezaan mereka dari kalangan lain di leher adalah penggunaan untuk menetapkan bukan sahaja velcro kalis air, tetapi juga pengikat dengan kunci. Panjang semua pengikat boleh dilaraskan, dan di dalam bilik karung terdapat bebola gelang.

Bagaimana untuk memilih

Adalah lebih baik untuk membeli bulatan di sekitar leher di kedai besar, memilih produk dari pengilang yang dipercayai. Dalam kes ini, anda akan memastikan bahawa anda membeli kolar dari bahan yang selamat dan tidak toksik. Supaya anda tidak mendapat perkara yang berkualiti, berhati-hati memeriksa bulatan pada masa pembelian. Pastikan produk itu lengkap dan tidak rosak.

Sekiranya anda mempunyai kolar dengan lipit di dalam bulatan dalaman, pengikat yang lemah, terperangkap dengan kerincingan atau bau kimia yang kuat, anda harus menolak untuk membelinya. Tulang pusingan yang baik harus berada di dalam kotak, penutupnya harus lancar, dan bau harus lemah.

Persediaan

Jika bulatan dibeli pada musim sejuk, maka selepas pulang ke rumah, ia tidak boleh dikeluarkan dari pembungkusan dalam masa 1 jam. Selepas membongkar produk dan mengeluarkan semua label, perlahan-lahan meluruskan bulatan, kemudian buka injap di mana udara akan mengalir.

Seterusnya, mulailah mengembang bulatan - pertama kamera yang lebih kecil (terletak di bawah), dan kemudian yang lebih besar (atas). Mengembang produk perlahan-lahan sehingga selekoh dan semua lipatan sepenuhnya terbentang. Sehingga udara mudah masuk ke dalam ruang lingkaran, puting pada katup harus sedikit dimampatkan. Apabila pam selesai, puting dibebaskan dan ditutup, selepas itu kedua-dua injap tenggelam ke dalam bulatan.

Sekiranya, sebagai hasilnya, anda dapat melihat dua bilik yang diisi udara dengan pemisahan di antara mereka, serta kontur untuk menyokong leher bayi dan tempat di mana dagu bayi itu, maka anda telah melambungkan bulatan dengan betul.

Lingkaran pada leher untuk mandi bayi baru lahir - penyediaan untuk digunakan
Mengembang bulatan untuk memastikan semua bahagian benar-benar melambung dan tidak mempunyai lipatan.

Bagaimana untuk memakai bulatan?

Letakkan tangan anda pada velcro pemasangan di bahagian belakang bulatan (mereka berada di bahagian atas dan bawah), kemudian putuskannya.Perlahan-lahan membubarkan bahagian bulatan supaya leher kanak-kanak itu sesuai dengan pembukaan yang dihasilkan. Jangan tarik pada velcro. Selepas memakai bulatan, lepaskan bahagian bercerai untuk memberi mereka kedudukan permulaan. Pastikan dagu serbuk terletak di tempat yang dimaksudkan untuk penetapannya. Seterusnya, laraskan Velcro supaya kontur dalaman bulatan sesuai dengan leher bayi, kemudian pasangkan pengikat.

Secara visual, ini ditunjukkan dalam video berikut.

Arahan untuk digunakan

Agar serbuk tidak perlu diketepikan oleh sesuatu yang tidak dikenali, dalam mandi pertama, jangan letak bulatan di leher bayi, tetapi letakkan produk di atas air supaya ia terapung di sebelah anak. Anda juga boleh membiarkan anak anda bermain dengan bulatan di luar bilik mandi. Biarkan bayi terbiasa dengan produk ini, jika tidak, berenang tidak akan menjadi kegembiraannya.

Kolar yang melambung tidak harus dipakai di dalam air, dan tidak perlu dikeluarkan tanpa mengambil anak mandi. Sebelum anda meletakkan bayi di bulatan di dalam air, sekali lagi pastikan semua pengikat dipasang dengan kukuh dan bahawa kontur dalaman produk sesuai dengan serbuk leher. Pada masa yang sama, bulatan tidak perlu menekan bayi di sekitar leher, dan anggap jurang kecil di antara aksesori dan leher.

Ingat bahawa bayi dengan kelopak di lehernya akan berenang secara bebas dan menghabiskan lebih banyak tenaga untuk mandi, jadi jangan biarkan bayi anda menjadi sangat letih. Berenang pertama dengan kolar kembung harus dilakukan tidak lebih dari 5-10 minit.

Lingkaran pada leher untuk mandi bayi baru lahir - permohonan
Menggunakan bulatan untuk mandi bayi baru lahir, tegas ikut cadangan untuk digunakan

Keselamatan

 • Walaupun kanak-kanak berenang dengan bulatan, anda tidak boleh meninggalkannya tanpa pengawasan orang dewasa.
 • Semasa pelayaran kanak-kanak untuk menarik bulatan tidak boleh diterima.
 • Peranti sedemikian untuk berenang tidak boleh digunakan pada kedalaman yang hebat (lebih kurang 1 m).
 • Jangan pam pameran ini dengan pam.
 • Mengekalkan bulatan, jangan biarkan ia pam.
 • Memastikan injap bulatan ditutup rapat selepas menaikkan harga produk.
 • Jangan lupa bahawa bulatan sedemikian tidak boleh dipanggil cara keselamatan.
 • Jika bayi sangat kecil, letakkan kolar berenang di atasnya bersama-sama.
Lingkaran pada leher untuk mandi bayi baru lahir - keselamatan
Mandi bayi dengan bulatan di sekeliling lehernya hendaklah hanya di bawah pengawasan.

Penyimpanan

Jauhkan bulatan dari sumber api, serta memotong atau menindik objek. Tidak mustahil untuk mengeringkan bulatan selepas mandi pada alat pemanasan, serta mengisi produk dengan air.

Ulasan

Kebanyakan ibu-ibu yang membeli bulu di leher mereka untuk anak-anak mereka berpuas hati dengan apa-apa perkara. Mereka menyedari bahawa kanak-kanak gembira untuk berenang dengan aksesori ini dalam mandi besar selama 30-40 minit, seperti ikan. Walau bagaimanapun, terdapat juga ulasan negatif, kerana sesetengah kanak-kanak tidak suka bulatan, dan sesetengah ibu tidak belajar cara berpakaian dia dengan betul. Secara umum, ibu bapa memanggil kolar untuk berenang sesuatu yang berguna dan menasihati pembeliannya kepada mereka yang hanya menunggu anak kecil.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan