Kerusi mandi

Kandungannya

Mandi untuk bayi bukan hanya prosedur wajib, tetapi juga salah satu kegemaran mereka, walaupun mereka terlalu kecil untuk mengatakannya dengan kuat. Pada peringkat awal kehidupan, ibu perlu sentiasa berada di bilik mandi semasa anak mandi, kerana walaupun dia sudah tahu bagaimana untuk duduk sendiri, dia tidak akan duduk diam di bilik mandi. Dia boleh minum air atau tergelincir dan memukul, apatah lagi fakta bahawa walaupun 30 cm adalah kedalaman yang serius untuk kanak-kanak itu.

Agar tidak menyimpan kecil sepanjang masa, peranti khas dicipta, sebagai contoh, kerusi mandi khas.

Ciri khas

Kerusi tinggi direka untuk menyelesaikan masalah utama - untuk membuat bayi berasa bebas semasa tinggal di bilik mandi, tetapi dia tidak mempunyai terlalu banyak kebebasan untuk menghadapi masalah.

Secara strukturnya, objek ini sedikit mengingatkan kerusi tinggi: ia juga membolehkan kanak-kanak itu duduk dengan selesa dan berputar sedikit, tetapi tidak membenarkannya gugur, meluncur keluar, atau sampai ke mulut dengan air yang sama. Bentuk produk boleh sangat berbeza, tetapi biasanya ia juga dilekatkan pada dinding mandi dalam satu cara atau yang lain, dan bukan hanya berdiri di dalamnya.

Walaupun banyak model menyediakan tahap penetapan anak yang tinggi, arahan biasanya melarang ibu bapa untuk meninggalkan bayi itu sendiri.

Oleh itu, mandi dalam kerusi itu tidak menafikan pengawasan oleh ibu bapa, tetapi hanya membenarkan mereka membebaskan tangan mereka.

Anda tidak boleh berfikir bahawa membeli perabot kanak-kanak itu menyelesaikan semua masalah; kebanyakan ibu bapa sengaja menolak untuk membeli aksesori tersebut. Ramai yang tidak nampak akal dalam apa-apa pembelian kerana hakikat bahawa semasa mandi anda masih perlu memantau kanak-kanak. Mereka juga mencatatkan bahawa ia mudah untuk menggemukkan dan bermain dengan bayi yang duduk di atas kerusi yang tinggi, tetapi bukan hanya membasuh basuh sebenar, tetapi juga merumitkannya sedikit, kerana untuk membilas yang kecil mesti dikeluarkan dari tempat duduk. Ia berlaku bahawa kanak-kanak itu tidak menunjukkan keinginan untuk keluar, maka dia boleh berpaut pada pegangan kerusi dan mengeluarkannya untuk membilas akan benar-benar sukar.

Untuk menjadikannya lebih menarik bagi kanak-kanak untuk duduk di kerusi sedemikian, pencipta sering memberikan mereka dengan panel permainan yang boleh tanggal - seperti kecil jadualseperti di atas kerusi tinggi. Tetapi yang satu ini, kononnya ciri yang sangat berguna, sering tertakluk kepada kritikan keras ibu bapa dan ahli psikologi kanak-kanak.

Dikatakan bahawa kanak-kanak yang mempunyai watak yang tenang berasa paling selesa dalam keadaan sedemikian, dan tidak cuba untuk bergerak sama sekali, dan mandi dalam banyak aspek berguna tepat kerana lebih mudah bagi seorang anak untuk membangunkan aktiviti motor dalam keadaan air separuh berat badan.

Bagi anak-anak yang bergerak, panel permainan yang serupa mungkin tidak menarik sama sekali, kerana di bilik mandi sudah ada banyak perkara yang ingin tahu, contohnya, paip yang sama, dan saya ingin membiarkan mainan itu terapung di seluruh bilik mandi, dan bukan hanya di samping mereka.

Walaupun sedikit lebih sukar bagi ibu bapa untuk mandi seperti kanak-kanak, mereka lebih banyak menggunakan kelebihan prosedur, lebih tepatnya, mereka boleh melakukannya jika bukan untuk bangku yang membatasi kebebasan mereka. Oleh itu, bayi dengan watak ini biasanya mendedahkan rasa tidak puas hati dengan aksesori yang dibeli.

Model

Kotak anak-anak untuk bilik mandi dikeluarkan dalam pelbagai jenis model, masing-masing mempunyai kelebihan sendiri.Unsur penting untuk semua model dianggap sebagai kerusi ortopedik dengan kerusi yang agak keras, kasar, tanpa slip. Sering kali, struktur itu juga dilengkapi dengan belakang yang cenderung, kerana semasa berenang tidak perlu membentuk postur yang sempurna. Sebaliknya, ia adalah kelonggaran, rehat, jadi ini adalah bentuk produk yang mungkin optimum.

Selalunya, kerusi mandi dibuat pada penyedut, yang membolehkan anda membaiki produk dengan selamat di dalam tab mandi yang dipenuhi dengan air.

Masa ini sangat penting, kerana kerusi tinggi mestilah perabot pegun, bukan analog bot, kerana tiada produk seperti biasanya mempunyai pusat graviti yang diletakkan dengan betul untuk kekal di atas air dalam kedudukan yang betul.

Mana-mana najis mandi menyediakan pagar yang komprehensif untuk kanak-kanak, tidak membenarkan dia meninggalkan tempat duduk sendiri. Walau bagaimanapun, sesetengah model mempunyai panel permainan yang boleh dilepaskan di hadapan, maka sangat penting bahawa kanak-kanak itu tidak dapat menanggalkannya secara kebetulan, kerana dalam hal ini ia akan tidak dilindungi di depan. Biasanya, kerusi ini juga berbeza warna terang.

Sekiranya kita bercakap mengenai jenis model yang paling biasa, ia patut menonjolkan empat kedudukan berikut:

 • Standard - kelihatan seperti tempat duduk biasa, tidak berbeza dari itu. Sangat mudah, dengan itu memastikan keselamatan maksimum bagi kanak-kanak. Mereka dilekatkan pada tab mandi dengan cawan sedutan, yang boleh terletak di bahagian bawah, sebelah, atau bahkan di sana dan di sana.
 • Berputar - dipasang pada prinsip yang sama, tetapi kerusi itu sendiri boleh berputar ke mana-mana arah. Ini telah dilakukan, sudah tentu, bukan untuk permainan, tetapi supaya ibu dapat dengan mudah mengubah anak itu kepada dirinya sendiri oleh kedua belah pihak - lebih mudah untuk mencuci dia. Walau bagaimanapun, persamaan ini dengan rombongan yang meriah juga boleh menggembirakan kanak-kanak itu.
 • Universal - Selain suckers, mereka juga dilengkapi dengan kaki, ideal - boleh tanggal. Kotak sedemikian boleh digunakan dengan baik untuk berenang dan untuk memberi makan.
 • Digantung - tidak dilampirkan ke bahagian bawah mandi, tetapi ke dindingnya, sebenarnya tergantung di dalam air pada klip. Variasi seperti ini boleh dianggap selamat sekurang-kurangnya selamat, kerana terlalu mudah alih, atau bahkan anak yang sudah tahu bagaimana berdiri, dapat dengan mudah membalikkan tempat duduk. Kerana kerusi itu tidak diikat ke bawah, ia biasanya agak tinggi dilampirkan, jadi lebih mudah untuk ibu, tetapi kerana ini, anda perlu mendapatkan lebih banyak air. Jika bayi berjaya mengetuk kerusi, dia akan pergi ke bawah air dengannya dan tidak dapat berdiri sendiri. Sekurang-kurangnya ketakutan yang kuat dijamin.

Penyelesaian warna

Pilihan warna sebenarnya tidak begitu penting, tetapi masih terdapat beberapa corak yang terdapat di dalamnya. Khususnya, kerana kanak-kanak itu dilepaskan bajunya dan berada di dalam air, ia patut memberi perhatian khusus kepada produk-produk warna hangat yang secara psikologi akan "memanaskan" bayi.

Banyak ibu bapa yang ditolak oleh stereotaip lama, mengikut mana anak lelaki memerlukan segala warna biru, dan gadis-gadis, dengan itu, akan menghargai kerusi merah jambu lebih. Malah, ini tidak lagi bergaya untuk masa yang lama, dan sesetengah ahli psikologi benar-benar percaya bahawa ia bahkan membahayakan kanak-kanak.

Mungkin tiada yang mengerikan akan berlaku jika ibu bapa memberi keutamaan kepada warna-warna ini, namun, seseorang itu tidak boleh melakukan segala yang mungkin untuk mendapatkan aksesori dengan ketat warna ini.

Malah, satu-satunya faktor penting yang boleh memainkan peranan dalam memilih warna produk adalah perangai bayi. Pakar mengatakan bahawa nada yang cerah dan menarik boleh menghiburkan anak yang terlalu tenang, walaupun ibu bapa perlu ingat bahawa aktiviti yang berlebihan dalam mandi tidak selalu ditambah. Lebih menarik untuk ibu bapa mungkin corak songsang, kerana dengan bantuan pencocokan warna, anda juga boleh cuba melegakan anak-anak yang terlalu aktif, untuk ini anda perlu mencari naungan yang tenang.

Mana yang patut dipilih?

Walaupun reka bentuk seolah-olah kita, orang dewasa, sangat mudah, setiap jenisnya paling disesuaikan dengan keperluan bayi tertentu, sementara bagi yang lain ia akan kelihatan tidak selesa. Atas sebab ini, memilih model tertentu, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa kriteria, termasuk:

 • Parameter kanak-kanak. Sebaiknya, kerusi itu tidak boleh menjadi sempit, dan tidak terlalu bebas, kerana yang pertama membawa ketidakselesaan, dan yang kedua tidak membetulkan bayi dalam kedudukan stabil. Sebagai peraturan, pengeluar menunjukkan untuk umur dan berat produk mereka sesuai. Adalah benar-benar mustahil untuk mengabaikan ambang di atas - ibu bapa mesti memastikan bahawa tempat duduk akan menyokong kanak-kanak, terutama jika dia tidak dicirikan oleh kelakuan tenang semasa mandi.
 • Parameter mandi. Kerana ciri utama kerusi mandi adalah kebolehpercayaan penetapan, mereka jarang memenuhi sebarang parameter laras. Ini bermakna bahawa penyedut dan lekapan lain telah direka untuk ruang tertentu. Jika semua penyedut terletak di bawah dan diarahkan ke bawah, ia dibenarkan bahawa kerusi tinggi lebih kecil daripada mandi, tetapi jika tidak semua penyedut berada di permukaan rata, maka lebih baik memilih model lain.
 • Kebolehpercayaan bahan. Mental menilai bagaimana tahan lama produk kelihatan. Sebagai peraturan, kerusi mandi diperbuat daripada plastik, tetapi bahan ini boleh berfungsi sebagai model kebolehpercayaan, dan menjadi pacifier yang sempurna. Kerusi itu perlu cukup tebal dan kuat, para pakar juga menunjukkan bahawa tidak diinginkan untuk menonjolkan struktur pada strukturnya. Anda boleh cedera tentang mereka, dengan bantuan mereka, anda boleh memecahkan kerusi secepat mungkin.
 • Langkah-langkah keselamatan. Semak bagaimana kanak-kanak dilindungi daripada tergelincir dari tempat duduk. Penyelesaian optimum dianggap sebagai palang berbentuk T, ketika anak itu dibatasi tidak hanya oleh meja sampingan di depan, tetapi juga oleh halangan tegak yang terletak di antara kaki. Tali tali pinggang khas untuk kaki juga boleh bertindak sebagai alternatif yang layak, tetapi hanya dengan syarat bahawa mereka disesuaikan dengan selesa, membolehkan anda dengan cepat mengetatkan mereka dalam saiz, dan bayi itu sendiri tidak akan dapat membebaskan diri dari mereka.
 • Ciri-ciri tambahan. Model yang paling mudah dan paling murah memberikan prestasi satu tugas sahaja - untuk mengamankan anak semasa mandi. Jika dikehendaki, dan ketersediaan wang, masuk akal untuk memberi perhatian kepada pilihan yang lebih rumit, contohnya, dengan back disesuaikan, yang akan membuat prosedur yang selesa untuk bayi.

Walaupun seperti handrails pembukaan boleh sangat mudah untuk ibu, kerana ia membolehkan anda dengan cepat dan mudah mencapai anak. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai kemungkinan pusingan pusingan kerusi. Jika rim depan juga dilengkapi dengan meja kecil, yang terakhir ini juga dilengkapi dengan pelbagai mainan pendidikan, yang membolehkan kanak-kanak menghabiskan masa tidak hanya menyenangkan, tetapi juga berguna.

Bagaimana hendak mandi bayi dengan kerusi di bilik mandi?

Walaupun penggunaan najis mandi kelihatan sangat mudah, pengeluar biasanya mengiringi produk mereka dengan arahan terperinci, nampaknya sesetengah ibu bapa masih mampu membuat kesalahan yang tidak menyenangkan. Mari cuba sebentar menerusi peraturan asas operasi:

 • Titik yang sangat penting ialah koresponden umur dan berat bayi yang ditentukan oleh pengeluar. Secara umum, najis mandi tidak disyorkan untuk digunakan oleh kanak-kanak pada usia kurang daripada enam bulan, kerana ia direka untuk kanak-kanak yang sudah tahu bagaimana untuk duduk dan memegang backrest. Pakej ini juga harus mengatakan betapa berat badan maksimumnya ialah: bayi yang lebih berat hanya akan memecahkan peranti dan masuk ke dalam air, tetapi kadang-kadang pilihan ini juga mungkin dalam keadaan di mana kanak-kanak itu masih sesuai berat tetapi berkelakuan berlebihan secara aktif.

Produk ini tidak perlu digunakan sehingga saat bayi memperoleh berat tertentu, anda dapat memberikannya terlebih dahulu jika si kecil sudah dapat melakukannya tanpa itu.

 • Pemasangan juga bukan masalah besar, tetapi sesetengah ibu bapa mengabaikan keperluan untuk memasang produk dengan ketat di atas permukaan rata, tanpa apa-apa selekoh. Ini penting kerana, pada permukaan yang tidak rata, kerusi tinggi boleh "melipat". Sekalipun permukaannya sempurna rata, kebolehpercayaan pengatup perlu diperiksa sekali lagi. Selepas itu, mereka mengambil air ke dalam tab mandi - begitu banyak sehingga ia adalah kira-kira dada kanak-kanak itu, dan hanya kemudian mereka meletakkannya di tempat duduk kecil. Jika model itu termasuk panel permainan, ia dipasang terakhir.
 • Pembongkaran produk juga mudah: apabila air dilepaskan, anda perlu menarik tarik lidah khas pada cawan sedutan. Selepas itu, sudah cukup untuk membilas produk dengan air hangat dan sabun - ini penjagaan keseluruhan. Pengilang sendiri mengesyorkan menyimpan produk di sana di dalam bilik mandi: cawan sedutan disepuh dengan selamat ke dinding berjubin, jadi mereka tidak akan mengambil ruang tambahan.

Akhirnya, anda boleh menambah beberapa contoh kesilapan yang dibuat oleh ibu bapa semasa operasi kerusi mandi kanak-kanak:

 • Tinggalkan kanak-kanak tanpa pengawasan. Walaupun najis itu membuktikan membetulkan bayi, dia masih tidak menyekat pergerakannya sepenuhnya, sehingga secara teorinya, orang itu boleh keluar atau merosakkannya. Di samping itu, kerana pengawasan orang tua atau disebabkan oleh gunung besar yang sudah haus, kerusi itu sendiri mungkin berubah menjadi kurang baik dan kemudian seseorang itu perlu segera membantu anak yang pada masa ini berada di tempat perlindungan pelindung akan menjadi bahaya besar.
 • Naikkan kerusi tinggi dengan kanak-kanak. Seorang kanak-kanak tanpa kerusi tinggi boleh memeluk seorang ibu, iaitu, dia memegangnya, memudahkan tugas mengangkat, tetapi dengan kerusi tinggi dia menjadi sedikit lebih sukar dan membuat dia tidak selesa dengan berat badan. Mengeluarkan apa-apa beban tidak sukar dan kebarangkalian kecederaan kepada orang kecil dengan hasil sedemikian sangat tinggi.
 • Produk plastik sering dicirikan oleh kerentanan yang agak tinggi untuk memanaskan. Sudah tentu, kerusi yang tinggi tidak semestinya mengalir dari dekat dengan bateri, tetapi titik lampiran cawan sedutan dapat melemah dan kestabilannya akan terjejas. Walaupun kerusi tinggi disimpan di bilik mandi, ia harus ditempatkan sejauh mungkin dari rel tuala yang dipanaskan. Di samping itu, adalah wajar bahawa penduduk apartmen tidak mengambil terlalu panas mandi dengan banyak stim, kerana walaupun pemanasan itu boleh secara lemak menjejaskan kebolehpercayaan perabot kanak-kanak.

Ulasan model popular

Kebanyakan model kerusi tinggi untuk mandi menerima kebanyakan ulasan positif, kecuali dalam beberapa kes apabila model yang diambil secara khusus tidak sesuai dengan bayi tertentu ini. Khususnya, sebagai aksesori pertama, mereka memuji produk domestik di bawah jenama Plastika - ia mudah, tetapi murah dan sangat dipercayai. Ok Baby Crab juga dipuji kerana sifat-sifat yang sama: dicatatkan bahawa walaupun orang dewasa dengan tindakan sengaja adalah sukar untuk menyingkirkan sulurnya.

Sekiranya kita bercakap tentang kemudahan kanak-kanak, kerusi tinggi Aprica sangat dipuji - di sini kemungkinan yang paling meluas boleh didapati untuk menyesuaikan belakang, ditambah anti-slip tikar. Smoby Cotoons sangat baik untuk pembangunan permainan. Termasuk adalah bot, kilang air, dan bunga mainan. Kerusi Flipper Evolution Baby Ok tidak hanya selamat dan mudah untuk bayi, tetapi juga bonus penting untuk ibu - dia menunjukkan tahap air yang optimum, dan juga mengukur suhunya.

Dalam video ini anda akan mendapati banyak maklumat tambahan mengenai pilihan kerusi untuk berenang.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan