Pembawa Bayi

Kandungannya

Sebaik sahaja serbuk itu dilahirkan, ibu bapa mempunyai banyak persoalan yang berkaitan dengan penjagaan dan organisasi rutin harian. Untuk memudahkan keputusan mereka, mencipta pelbagai perkara yang digunakan dalam minggu pertama bayinya. Salah satu item yang dibawa. Jadi dipanggil peranti khas untuk memindahkan kanak-kanak, di mana serbuk selesa, hangat dan selamat.

Tujuan

Jika ibu bapa adalah serbuk keselamatan penting ketika bergerak, mereka pasti perlu memikirkan membeli pembawa terlebih dahulu. Menginap di dalam kereta semasa bepergian dengan kereta, kanak-kanak itu akan dilindungi dari brek pengangkutan secara tiba-tiba dan kemungkinan kemalangan.

Penggunaan pilihan membawa dengan pemegang membolehkan anda membawa kanak-kanak itu tanpa menyebabkan ketidakselesaan pada serbuk dan tanpa meletakkan beban berat pada tangan ibu. Dalam syarikat penerbangan tersebut, kanak-kanak tidak membeku dan dilindungi dari kedua-dua curah hujan dan matahari yang terang, serta dari pandangan orang asing yang tidak diingini.

Dalam jenis yang dibawa, yang ditetapkan pada badan ibu saya, bayi berasa selamat dan mudah menyesuaikan diri dengan kehidupan baru di luar rahim ibu. Di samping itu, penggunaan pembawa tersebut juga membebaskan tangan ibu.

Pembawa Perjalanan Bayi
Mana-mana jenis pembawa bayi mempunyai banyak faedah.

Pandangan

Cradles

Pembawa jenis ini sangat biasa dan sering dilampirkan pada kereta dorong sebagai aksesori pilihan. Ini adalah peranti mudah alih, yang mempunyai bahagian bawah padat rata dan tinggi, serta kes perlindungan dan tali pinggang keledar. Pembawa seperti ini sesuai untuk mengangkut bayi di dalam kereta, dan untuk perjalanan dengan bayi di pengangkutan awam.

Kelebihan utama buaian ialah kehadiran tali pinggang lima mata yang memastikan keselamatan bayi lengkap. Jika perlu, buaian boleh dimasukkan ke dalam kereta dorong dan terus menungganginya. Pilihan ini juga sesuai untuk melepaskan diri dari hospital dan untuk berjalan-jalan yang tidak tahan lama yang pertama dengan bayi baru lahir.

Baby Carrycot
Bawa-buaian memastikan keselamatan bayi yang lengkap

Beg

Pembawa tersebut berbeza dari buaian dengan berat badan yang lebih rendah, kehadiran bahu bahu dan harga yang lebih rendah. Ia diwakili oleh beg dengan pemegang yang cukup kuat yang boleh diletakkan di dalam kereta api dan kemudian dikeluarkan dari itu dengan anak itu.

Pembawa tas sering digunakan untuk lawatan ke klinik. Bayi tidur dengan tenang dalam membawa di dalam kereta bayi ke titik akhir perjalanan. Dan kemudian ibu menarik beg itu tanpa mengganggu tidur bayi baru lahir, dan membawa bayi ke tempat yang diperlukan.

Kerusi berlengan

Pengendalian tersebut bertujuan untuk digunakan dalam kereta. Mereka mempunyai gunung khas, serta pemegang mudah. Selepas mengeluarkan kerusi, bayi di dalamnya boleh dipindahkan ke rumah tanpa mengganggu tidur bayi.

Membawa kerusi untuk bayi baru lahir
Kerusi membawa gunung yang memastikan pengangkutan selamat bayi baru lahir.

Keranjang

Pilihan ini kelihatan asli dan agak jarang berlaku. Ia adalah bakul kecil dengan bingkai busa bawah dan busa buih. Bahagian bawah produk terbuat dari serat kelapa, untuk mencuci bakul dibuang bawah. Bakul mempunyai tilam, bantal dan selimut.

Dalam apa-apa bawa, bayi yang baru lahir dilindungi dari matahari dan tiupan angin. Kelebihan produk ini adalah berat badan rendah dan penampilan menarik. Bakul sedemikian digunakan untuk keluar dari hospital, berjalan kaki di taman, untuk lawatan ke atau ke klinik. Ia juga merupakan pilihan yang baik untuk pembaptisan.

Pembawa, terletak pada ibu

Selendang Selendang

Pembawa jenis ini diwakili oleh potongan tisu lembut dan sangat plastik. Ibu membalut bayi dengan kain ini, kemudian menarik bayi yang baru lahir kepada tubuhnya sendiri. Memastikan hubungan kulit ibu dengan kulit bayi membantu merangsang laktasi, dan juga memberi bayi rasa aman.

Seorang kanak-kanak dalam sling ini terletak secara fisiologi, dan membawa dirinya dianggap sebagai yang paling ergonomik, kerana ia mengambil kira nuansa perlembagaan dan serbuk, dan ibu-ibu. Panjang jenis sling ini adalah 2.5-6 meter, dan lebarnya adalah 60-80 sentimeter. Terdapat lebih daripada sepuluh cara untuk membawa bayi dalam apa-apa bawa, sementara penggunaannya mungkin dari hari pertama selepas lahir.

Scarf Selendang Bayi
Sling-scarf adalah yang paling ergonomik di kalangan pengangkut

Sling dengan cincin

Ia adalah jenis tisu yang dibawa, ke satu hujung yang cincin khas dijahit. Panjang seperti sling biasanya 2 meter. Melemparkan sekeping kain di atas bahu, lulus akhir percuma melalui cincin dan dapatkan sejenis sling.

Adalah mudah untuk menggunakan tali pinggang sedemikian dalam situasi di mana kanak-kanak harus sering dikeluarkan dari pembawa. Perkara sedemikian lembut dan plastik, penggunaannya adalah mungkin pada hari-hari pertama kehidupan, dan bayi di dalam sling berada dalam kedudukan fisiologi.

Bayi cincin tali untuk membawa bayi baru lahir
Sling pada cincin adalah mudah kerana penetapan bahan dalam kedudukan yang dikehendaki

Kangaroo

Penggunaan beg galas begini untuk bergerak dengan anak-anak hari ini semakin jarang berlaku. Untuk pembuatan bahan menggunakan bahan tegar, dan ciri-ciri reka bentuk menjadikan "kanggaru" secara ergonomik tidak menguntungkan bukan untuk serbuk, atau untuk ibu. Bayi tidak boleh diperbaiki di dalam ransel seperti itu, badannya tidak disokong dari sisi, dan beban utama jatuh pada selangkangan.

Adalah amat berbahaya untuk membawa kanak-kanak "kangaroo" yang belum memegang kepala mereka, oleh itu, penggunaan dalam bayi baru lahir adalah kontraindikasi. Walaupun terdapat model mendatar yang dibawa, mereka masih tidak sesuai digunakan untuk bayi pada bulan-bulan pertama kehidupan disebabkan oleh backrest kaku yang kurang teredam. Pakar menasihati duduk di dalam "kanguru" yang tidak lebih awal daripada 6 bulan.

Beg ransel

Pilihan ini ialah beg membawa beg dengan poket khas untuk kanak-kanak. Kelebihan produk ini adalah kehadiran tali pinggang yang luas, berkat beban pada tubuh ibu diedarkan secara sama rata, seperti ketika menggunakan selendang selendang. Di antara kelemahan ergo-ransel, dicatatkan bahawa reka bentuk terlalu lembut, serta ketidakupayaan untuk menyediakan bayi dengan kedudukan fisiologi, itulah sebabnya penggunaan jenis pembawa ini disyorkan tidak lebih awal daripada 4 bulan.

Ergo-backpack untuk membawa bayi baru lahir
Agar tidak mengganggu pembentukan tulang yang betul pada bayi, ergo-backpack lebih baik digunakan selepas 4 bulan.

Bolehkah ia digunakan di dalam kereta?

Ia dibenarkan untuk mengangkut serbuk dalam pengangkutan motor hanya di tempat khas seperti kerusi-kerusi dan buaian. Dalam peranti ini, bayi akan dilindungi dari gegaran dan kemungkinan kecemasan. Perlindungan sedemikian akan diberikan kepada anak anda dengan tali pinggang keledar, yang terdapat dalam pilihan ini untuk dibawa.

Permohonan

Terima kasih kepada penggunaan membawa, orang dewasa boleh mengangkut bayi di dalam kenderaan atau membawanya di tangan atau di badan mereka melalui jarak yang jauh. Bayi itu berpakaian mengikut cuaca dan diletakkan di dalam pembawa, selepas itu ia membaiki semua peranti perlindungan, jika ada.

Perkara sedemikian membolehkan anda pergi bersama kanak-kanak keluar dari bandar, pergi ke klinik atau melawat. Di samping itu, membawa dalam bentuk bakul, buaian atau kerusi boleh digunakan untuk tidur bayi di balkoni dalam cuaca buruk. Di dalam pengangkutan awam, ibu boleh meletakkan pembawa di pangkuannya, memastikan tidur nyenyak semasa perjalanan.

Di rumah, perkara sedemikian juga berguna, terutama bagi mereka yang tinggal di pangsapuri besar dan rumah persendirian. Meletakkan bayi yang baru lahir di dalam pembawa, ibu boleh membawanya ke bilik lain dan membawanya ke beranda.Akibatnya, remah-remah itu akan sentiasa diawasi, dan ibu akan mempunyai peluang untuk melakukan kerja rumah.

Doktor mengesyorkan menggunakan beg membawa hanya jika perlu, dan anda perlu mematuhi peraturan keselamatan. Lihat video seterusnya untuk maklumat lanjut.

Gambaran keseluruhan model

Pembawa sedemikian untuk bayi yang baru dilahirkan paling banyak dikehendaki:

Cradle dari Bebeton. Model ini digunakan dari 0 hingga 18 bulan untuk membawa bayi yang beratnya kurang daripada 13 kg dalam sebuah kereta. Kelebihan yang tidak diragukan lagi adalah keselamatan yang tinggi (terdapat lima mata ikat pinggang dan perlindungan sampingan), reka bentuk yang indah, berat badan rendah (hanya 2.7 kg). Tambahan plus mempertimbangkan kehadiran penutup mudah alih, hud khas dan pemegang laras.

Cradle dari Globex. Pengangkut cocoon seperti ini digunakan untuk pergerakan dengan bayi baru lahir yang beratnya kurang dari 7,700 g. Model ini mempunyai ringan (produk beratnya 1.3 kg), kemungkinan menggunakannya dalam kereta dorong, kehadiran pemegang tahan lama yang khusus, hud yang boleh dilepas dan bahagian bawah keras.

Cradle Brevi Smart Silverline. Ini adalah kerusi kereta untuk bayi yang paling kecil seberat 13 kg. Mengangkut berat hanya 3 kg, boleh dipasang di dalam kereta, dan terima kasih kepada pemegang mudah, buaian ini boleh dibawa bersama anda dalam perjalanan dan ke mana-mana tempat awam. Ciri-ciri positif produk adalah kehadiran kusyen anatomi, visor, tali pinggang keledar lima mata, perlindungan depan dan penutup yang boleh dilepaskan.

Buaian yang dibawa oleh Bebeton
Bebeton sesuai untuk bayi sehingga berusia satu setengah tahun.
Cradle yang dibawa dari Globex
Globex Cocoon Cradle adalah yang paling mudah dari pembawa tangan.
Pembawa Bayi Brevi Smart Silverline
Cradle Brevi Smart Silverline mudah digunakan di dalam kereta, dan berjalan-jalan

Petua untuk memilih

  • Pembawa bayi mesti dibuat dari bahan yang selamat. Adalah baik jika ada lapisan kain semulajadi di dalamnya yang akan dihubungkan dengan badan bayi yang baru lahir.
  • Apabila membeli pembawa, pertimbangkan pertumbuhan bayi dan beratnya, kerana dalam sesetengah model parameter ini terhad. Adalah penting untuk mengetahui apakah beban yang dibenarkan untuk bawaan yang dipilih. Dan membeli tas yang membawa aksesori tambahan ke kerusi roda, dalam konfigurasi yang tidak ada perkara sedemikian, pastikan untuk mengukur tempat tidur.
  • Berat membawa adalah penting untuk mengetahui hanya apabila membeli beg, kerana ibunya akan membawanya ke dalam tangannya, dalam kes lain kereta dorong digunakan, dan untuk ransel dan slings berat tidak penting.
  • Apabila memilih beg atau buaian untuk membawa bayi, pastikan bahawa bahagian bawah produk adalah lebih baik dan tegas. Ini akan membantu menggerakkan bayi tanpa mengubah kedudukan badan bayi. Ia juga mudah jika bahagian bawah ini dikeluarkan untuk dapat mencuci produk.
  • Jika pemegang membawa disediakan, ia mestilah kuat dan kukuh. Sesetengah produk hanya mempunyai dua pemegang pendek, dan beberapa beg tambahan dilengkapi dengan pemegang panjang, yang membolehkan gantung pada pembawa bahu. Dengan mudah, jika pemegang boleh digabungkan menjadi satu dengan velcro khas. Apabila membeli bawa, bawa ia dalam pegangan dan turunkannya - beg itu tidak boleh sampai ke lantai.
  • Apabila memilih buaian dan beg, pertimbangkan musim penggunaan, kerana terdapat model yang hangat. Selain itu, untuk tempoh musim sejuk, produk yang lebih besar diperlukan untuk menyesuaikan kanak-kanak dalam jumpsuit atau selimut.
  • Perhatikan sama ada terdapat hud di buaian atau beg membawa. Ia akan melindungi bayi dari sinaran matahari dan cuaca. Adalah wajar bahawa hud seperti itu keluar.
  • Memilih membawa dalam bentuk ransel, memberi perhatian kepada lebar tali, serta kehadiran tali pinggang tambahan dan kebolehpercayaan zippers mereka. Sekiranya terdapat pilihan antara ransangan ergo dan "kangaroo", lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pilihan pertama, kerana ia mempunyai lebih banyak kelebihan.
  • Pastikan untuk menyemak liputan produk, dengan teliti memeriksa pemeriksa yang dibeli di kedai. Semak bahawa tiada kecacatan pada item yang dipilih.
Pembawa Bayi - Tips untuk Memilih
Apabila memilih pembawa, berpandukan keutamaan anda.

Mengenai pilihan slings dan ransel, membawa dalam pemindahan Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan