Ayunan elektronik untuk bayi baru lahir

Kandungannya

Ramai ibu muda hanya bermimpi tentang melakukan segala-galanya. Adalah perlu untuk menyediakan makan malam untuk kembali suaminya dari tempat kerja, dan pakaian itu disetrika, sementara bayi itu tenang dan benar-benar puas dengan segala-galanya. Tetapi biasanya, jarang sekali mungkin untuk menggabungkan perkara-perkara ini, kerana sementara ibu yang disiksa menggoncang bayi itu, berharap dia akan tidur, makan malam itu tidak siap dengan sendirinya, dan lampin tidak dipadamkan.

Kanak-kanak, tentu saja, tidak tergesa-gesa untuk tidur. Dalam keadaan ini, ayunan elektronik yang boleh "menghiburkan" dan menenangkan anaknya untuknya boleh datang kepada bantuan ibunya, sementara wanita itu menjaga penyelesaian masalah ekonominya. Dalam artikel ini kita akan mengkaji semula model yang paling menarik pada peranti tersebut, dan juga memberitahu anda bagaimana untuk membuat pilihan yang tepat.

Ciri-ciri dan faedah

Bayangan elektronik untuk bayi - peranti yang selamat dan sangat berguna yang akan, seperti namanya, menggegarkan bayi. Mereka boleh tidur dan bermain, dan juga makan, setelah melampirkan meja istimewa. Banyak model dilengkapi dengan mudah alih dengan mainan yang cerah. Semua buaian mempunyai bilah khas untuk mengikat mainan anda sendiri.

Swing boleh membawa anda ke kereta sebagai kerusi kereta semasa perjalanan ke klinik atau untuk melawat.

Oleh itu, satu pengambilalihan akan menggantikan keluarga dengan seorang anak kecil dengan beberapa perkara yang diperlukan sekaligus: membawa, kerusi tinggi untuk makan, kerusi kereta, dan dalam beberapa kes - dan buaian.

Di samping faedah yang jelas untuk ibu, ayunan tersebut akan memberi manfaat kepada kanak-kanak: gerakan lembut, goyang menyumbang kepada pembangunan alat vestibular.

Walaupun fakta bahawa doktor tidak dapat membuktikan manfaat penyakit bergerak dalam apa jua cara, ia juga mustahil untuk membuktikan bahaya. Sementara itu, ibu yang berpengalaman telah lama menyedari bahawa seorang kanak-kanak yang goyah dari semasa ke semasa lebih tenang, dia mempunyai sistem saraf yang lebih stabil dan kuat. Hal ini sebahagian besarnya disebabkan oleh fakta bahawa bayi dari hari-hari pertama hidupnya tidak membentuk tabiat yang nakal dan menangis panjang untuk dirinya sendiri.

Pandangan

Pertukaran automatik boleh menjadi elektronik dan elektrik. Kerja pertama pada bateri, kedua - dari rangkaian. Terdapat jenis ketiga - hibrid. Pertukaran sedemikian boleh dipasangkan ke soket, dan jika perlu, ia dikuasakan oleh bateri.

Swing boleh lantai dan digantung. Digantung akan berguna kemudian apabila kanak-kanak mula berjalan, dan mereka tidak elektronik. Oleh itu, apabila kita bercakap tentang perubahan automatik, kita hanya mempertimbangkan pilihan berdiri lantai.

Dengan swing lantai reka bentuk boleh terdiri daripada tiga jenis:

  • Berbentuk L. Pendirian dalam bentuk huruf "L" mempunyai kestabilan yang baik.
  • Berbentuk U. Pendirian dalam bentuk "P" terbalik adalah mudah dari sudut pandangan mobiliti, kerana ia boleh dengan mudah dilipat dan dilepaskan, selamat dan terjamin jika lekapan, yang menghalangnya dari lipat secara spontan, berfungsi. Ia adalah "perkara kecil" yang memerlukan kawalan ibu bapa yang berterusan.
  • Berbentuk O. Berdiri berdiri dalam bentuk bulatan atau huruf O - dipercayai dan stabil.

Pada senarai perubahan ini, boleh dan selesai, tetapi kita tidak boleh mengatakan tentang analog rockers, yang juga boleh menarik:

  • Lounge Chaise. Sangat serupa dengan peranti swing, tetapi lebih bersaiz padat. Tidak seperti pilihan lantai yang dinyatakan di atas, lounge chaise boleh diletakkan di mana-mana - di atas meja, di atas katil, mereka mudah dibawa. Lounger mempunyai fungsi getaran.Dalam sesetengah model, ia bertukar secara automatik jika bayi di kerusi lounge mula redup, jerk dan bimbang.
  • Chaise-bouncer. Pelbagai chaise longue padat dengan senarai fungsi yang dilanjutkan. Getaran boleh menjadi intensiti yang berbeza, pemasa khas membolehkan anda menetapkan waktu operasi. Sering kali, bouncer dipanggil buaian - goyang.

Bagaimana untuk menggunakannya?

Untuk menggunakan ayunan, seperti semua yang baik, anda perlu secara sederhana. Walaupun mereka benar-benar suka kanak-kanak, anda tidak sepatutnya mengekalkannya dalam kerusi goyang sepanjang hari. Sekiranya bayi sedang bermain dan tiba-tiba tertidur di dalamnya, anda mesti meletakkannya di dalam katil, kerana tiada siapa yang membatalkan kebiasaan yang baik untuk katil kekalnya. Di samping itu, bayi dari hari-hari pertama harus merasakan perbezaan antara permainan dan mimpi itu. Ini akan membantu untuk membentuk rawatan yang betul dan munasabah untuk kanak-kanak tersebut.

Tidak, bahkan peranti elektronik yang paling indah, boleh menggantikan cinta ibu dan ayah untuk kanak-kanak itu, dan oleh itu tidak mengambilnya sama sekali di tangan mereka, hanya dipenuhi dengan ayunan, kejam dan tidak munasabah.

Ia perlu menggunakan ayunan sepenuhnya mengikut arahan yang dilampirkan kepada mereka. Apa-apa perubahan reka bentuk yang boleh dilakukan ibu bapa dengan sendirinya boleh menyebabkan kecederaan pada bayi.

Swing harus berdiri di atas permukaan pepejal yang rata.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk meletakkan lounge chaise di atas meja, contohnya, mengambil bayi ke dapur dengan anda, pastikan untuk memperbaikinya supaya, sambil bergoyang, lounge chaise tidak jatuh ke lantai.

Dalam buaian set sentiasa ada tali pinggang keledar (jangan lupa untuk menetapkan kanak-kanak dengan mereka), panel kawalan dan penyesuai untuk sambungan ke soket. Dalam sesetengah model ada pad khas di bawah kepala bayi. Untuk menggunakannya atau tidak, anda membuat keputusan. Ia tidak perlu meletakkan selimut lembut tambahan di ayunan, kerana ini akan menafikan usaha para pengilang, yang telah berusaha untuk membuat punggung ortopedik yang paling banyak disesuaikan dengan tulang belakang anak-anak yang rapuh.

Top Rated

Setakat ini, pelbagai model perubahan elektronik dan elektrik untuk bayi dibentangkan di kedai kanak-kanak dan di portal Internet. Oleh kerana mereka semua adalah harga yang sama (dan ini bukan kesenangan yang paling murah), adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pengeluar terkenal yang telah membuktikan diri mereka sendiri.

Kami telah mengumpulkan rating swing dan pengeluar, berdasarkan maklum balas daripada ibu dan bapa. Mungkin ia akan berguna bagi mereka yang hanya memilih produk sedemikian.

Swing n bounce

Model itu, yang dianggap sebagai yang paling selamat. Lebih-lebih lagi, ia akan berfungsi untuk masa yang lama, kerana ayunan untuk bayi mudah berubah menjadi ayunan sessile untuk anak yang telah belajar untuk memegang belakang. Enam kelajuan bergerak penyakit dan blok muzik yang hebat - kelebihan model yang tidak dapat diragui. Bonus mudah alih dengan mainan, yang dipasang pada peranti. Sampul boleh tanggal, ia agak mudah untuk membasuhnya dalam mod yang halus.

Jete Electrics

Perubahan ini agak lebih murah daripada yang sebelumnya, harga mereka rata-rata dari 4,500 hingga 8,000 rubel. Tetapi ini tidak bermakna mereka lebih buruk. Pengilang menghasilkan dua model:

  • Jetem Breeze - swing elektrik, bekerja dari outlet. Sabuk kerusi mempunyai lima mata, dan kedudukan belakang boleh diubah dalam dua versi. Perhatian khusus berhak reka bentuk - buaian dibentangkan dalam lebih daripada 7 warna. Ibu tidak sukar untuk memindahkan mereka. rumahkerana ia diperbuat daripada aluminium ringan, dan berat ayunannya adalah kira-kira 4.5 kilogram.
  • Jetem Surf - model dengan potensi yang lebih maju. Terdapat meja boleh tanggal untuk makan, tiga kelajuan berayun, unit muzik. Bahagian belakang mempunyai dua kedudukan. Swing adalah mudah untuk dikeringkan apabila penutup dikeluarkan dan dipadamkan. Peranti berfungsi pada bateri, yang tidak termasuk. Adalah lebih baik untuk membeli bateri yang boleh dicas semula dan peranti untuk mengecasnya, ini akan menjimatkan pembelian bateri sekali pakai selepas itu.

Bayi bayi gembira elektrik

Kategori harga ayunan ini adalah dari 6000 Rubles. Model Luffy mempunyai lima kelajuan gerakan bergerak, tiga kedudukan belakang. Terdapat blok muzik dengan lagu-lagu dan bunyi alam, mudah alih dengan mainan akan menjadi tambahan yang menyenangkan. Pemasa akan membolehkan anda menetapkan masa operasi peranti selama 15 minit, setengah jam atau satu jam. Model ini dengan mudah berubah menjadi lounge chaise, kerana buaian swing boleh dilepas dengan pemegang membawa mudah.

Bagaimana untuk memilih?

Sekiranya anda telah membuat keputusan mengenai jumlah yang anda sanggup berbelanja untuk bayinya untuk bayi yang baru lahir atau bayi, maka sudah tiba masanya untuk melihat apa fungsi yang anda dapatkan untuk wang itu. Blok muzik adalah baik, tetapi ia akan menjadi lebih baik jika model itu mempunyai keupayaan untuk menyambung pemain, kerana program 10-12 lagu yang akan diprogramkan akan cepat-cepat mengganggu ibu bapa dan melahirkan bayi.

Posisi belakang tidak mempunyai makna yang istimewa untuk bayi yang baru lahir, selagi ia memerlukan satu perkara sahaja - kepompong keras. Dia tidak perlu duduk atau duduk untuk seketika. Tetapi pada penutup yang boleh ditanggalkan mesti memberi perhatian, kerana swing akan menjadi kotor, dan kemudahan menjaga mereka - bukan faktor terakhir yang mempengaruhi pilihan.

Terlalu banyak mod gerakan penyakit, seperti menunjukkan amalan, fungsi yang sama sekali tidak berguna, biasanya 2-3 sudah cukup untuk bayi. Walau bagaimanapun, adalah baik jika buaian boleh bergerak bukan sahaja bolak-balik, tetapi juga ke sisi, serta naik dan turun.

Beri perhatian kepada had berat untuk model tertentu. Dalam kes ini tidak boleh melebihi nilai-nilai ini. Kebanyakan ayunan direka untuk kanak-kanak yang berat sehingga 10-11 kilogram. Tetapi terdapat pengecualian, contohnya, di Internet, anda boleh mencari model untuk 3000 rubel, bersukacita, dan pada masa yang sama tidak memberi perhatian kepada fakta bahawa buaian itu direka untuk kanak-kanak sehingga 7-8 kilogram. Oleh itu, mereka tidak dapat melayani anda selama setahun.

Pastikan untuk melihat bahan-bahan yang membuat ayunan. Unsur-unsur lembut haruslah dari kain semulajadi, dan bahagian-bahagian logam yang lebih baik dari aluminium - ringan dan mudah dibawa.

Semak bahawa kaki sokongan adalah getah atau palam plastik yang akan melindungi ayunan dari tergelincir di lantai, dan lantai, lamina dan linoleum dari lubang dan calar.

Pendapat doktor

Tidak ada konsensus mengenai penggunaan perubahan elektronik untuk bayi di kalangan ahli pediatrik dan ahli neonatologi. Sudah tentu, peranti itu adalah simulator yang baik dalam kehidupan janin - yang menggeliat bersama bayi sepanjang 9 bulan dalam perutnya. Dari sudut pandangan ini, ayunan itu berguna kerana ia membolehkan kanak-kanak merasa dalam keadaan yang biasa, dan dengan itu persekitaran yang selamat. Tepat perasaan yang sama memberi dia mandi, kerana air juga mengelilinginya dalam tempoh perinatal.

Walau bagaimanapun, doktor menegaskan bahawa adalah penting untuk memerhatikan langkah itu dan dengan ketatnya dos masa yang dibelanjakan bayi dalam mainan sedemikian.

Gegaran intensif yang berterusan tidak menyumbang kepada pembangunan alat vestibular, tetapi sebaliknya mengganggu proses penting ini.

Jika anda menggunakan ayunan dengan betul, maka tidak ada masalah, bagaimanapun, jika ibu bergegas ke acara dan mula menanam anak di dalamnya terlalu awal, memanfaatkan keupayaan menyesuaikan diri, ini dapat menyebabkan masalah dengan tulang belakang dan postur anak pada masa akan datang.

Doktor yang menentang penggunaan perubahan elektronik, berpendapat bahawa peranti menyebabkan pergantungan psikologi yang kuat pada kanak-kanak, dan pengasingan dari ibu menjadi punca gangguan yang berkaitan dengannya, yang sangat penting untuk pembangunan karapuz yang harmonis. Di samping itu, ada penyakit di mana perubahan tersebut dikontraindikasikan. Sebagai contoh, anda tidak sepatutnya membiarkan mereka dengan anak dengan paten kongenital sistem muskuloskeletal, dan juga, menurut pendapat ahli pediatrik, untuk beberapa gangguan neurologi.

Ulasan ibu

Moms yang telah menikmati keajaiban teknologi, bercakap positif tentang ayunan.Mereka benar-benar membolehkan anda membebaskan masa yang cukup untuk melaksanakan semua tugas rumah tangga. Sesetengah ibu membeli ayunan sebelum bayi dilahirkan, tetapi mereka mula menggunakannya hanya dari 3 bulan, dalam kebanyakan kes produk dibeli selepas bayi dilahirkan.

Sekiranya kanak-kanak menolak berbohong secara senyap-senyap dalam keadaan seperti itu, dalam kes ini ibu yang berpengalaman akan mengajar peranti secara beransur-ansur - meningkatkan masa ayunan dengan 5-10 minit sehari.

Kekurangan utama ibu bapa adalah kos yang tinggi, tetapi di sini ibu-ibu Rusia telah menemui jalan keluar: ada "pasar loak" di kebanyakan forum ibu, yang menjual buaian yang digunakan. Biasanya mereka mahukan maksimum separuh harga.

Anda akan belajar lebih banyak tentang ayunan elektronik dari video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan