Kerusi bayi

Kandungannya

Pada usia dini, kanak-kanak biasanya tangkas dan emosi. Bagi kanak-kanak, keselesaan penting - baik fizikal dan psikologi. Dari usia muda, dinasihatkan untuk duduk kanak-kanak pada tahap yang sama dengan orang dewasa dan memindahkan mereka ke meja. Ini perlu supaya kanak-kanak itu tidak terlepas dari keluarga, dan pada masa yang sama, belajar bagaimana bersikap mandiri.

Kanak-kanak yang duduk dengan orang dewasa, di tempat mereka, sebagai peraturan, kurang nakal dan memerlukan perhatian yang kurang dari ibu bapa mereka. Apabila seorang kanak-kanak tumbuh sedikit, dia memerlukan tempat kerja yang serius, yang akan membolehkannya merealisasikan semua hobi yang tidak aktif tanpa risiko kepada kesihatan.

Ciri khas

Hari ini kerusi kanak-kanak adalah sifat penting hampir setiap keluarga dengan anak kecil. Alasan populariti ini adalah seperti berikut:

 • Keselamatan: kanak-kanak itu berada dalam keadaan tetap, lampiran khas tidak akan membenarkannya jatuh dari kerusinya dengan sesuka hati atau merebut apa yang tidak sepatutnya.
 • Keselesaan: Kerusi kanak-kanak moden dibuat sebagai ergonomik yang mungkin sesuai dengan penyelidikan perubatan terkini. Banyak model mempunyai keupayaan untuk menyesuaikan ketinggian kerusi, backrest, meja dan langkah-langkah. Ibu bapa tidak boleh bimbang tentang kesihatan dan kemudahan kanak-kanak.
 • Mudah dibersihkan: apa-apa akibat daripada kecuaian semula jadi bayi akan disetempatan di satu tempat - tidak akan ada lagi masalah untuk mengumpul sisa bubur di seluruh apartmen.
 • Keselesaan makanan: terima kasih kepada kerusi yang tinggi, ibu bapa menyingkirkan keperluan untuk mengawal lokasi bayi setiap saat dan menyimpannya di tangan mereka. Lebih mudah untuk memberi makan kepada anak apabila dia bertentangan daripada ketika dia duduk di pangkuannya.
 • Kebiasaan kemerdekaan: merasakan kedudukannya sama dengan ibu bapanya, kanak-kanak itu mengamalkan peraturan tingkah laku di meja dari ibu bapa dan cuba untuk bertindak dengan sewajarnya.
 • Kerja pertama: Kebanyakan kerusi dilengkapi dengan meja yang selesa dan sesuai untuk banyak aktiviti kanak-kanak. Ia akan menarik bagi kanak-kanak untuk melihat gambar, belajar atau menarik di meja sedemikian.
7 foto

Pelantikan mengikut umur

Pada masa ini, kedai-kedai dipenuhi dengan perabot kanak-kanak. Variasinya sangat menakjubkan. Plastik dan kayu, keras dan lembut, laras dan tidak. Setiap model mempunyai kelebihan dan kelemahannya.

Untuk memberi makan

Kebanyakan kerusi kanak-kanak untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun dipanggil kerusi makan atau kerusi untuk dapur. Mereka dipanggil begitu, terutamanya kerana kehadiran meja (dulang). Tetapi dalam praktiknya, mereka boleh melayani apa-apa tujuan lain dalam kehidupan kanak-kanak.

Umur di mana pengeluar kerusi itu, sebagai peraturan, berorientasikan, adalah 6 bulan - tiga tahun. Tetapi ada pengecualian. Kursi untuk makan boleh dibahagikan kepada jenis berikut.

Mengubah kerusi

Ia dibentangkan oleh pelbagai reka bentuk. Ia mempunyai kemungkinan terluas untuk pelarasan dan penyesuaian. Sangat mudah untuk digunakan dalam keluarga di mana terdapat kanak-kanak yang berbeza umur.

Kelebihan utamanya adalah pelbagai fungsi. Ia boleh digunakan sebagai kerusi tinggi dan sebagai yang benar meja tulis untuk kanak-kanak yang lebih tua. Bagaimanapun, kerumitan reka bentuk memerlukan perhatian yang lebih tinggi terhadap kualiti produk.

Kerusi penggalak

Lampiran khas membolehkan anda meletakkan anak itu di kerusi dewasa. Kualiti utamanya adalah kekompakan, kanak-kanak akan sentiasa mudah dan selesa diatur di meja di mana-mana sahaja.

Walau bagaimanapun, kerusi ini mempunyai kelemahan yang penting. Kerusi sedemikian mungkin tidak selamat dan stabil. Ia bernilai memberi perhatian khusus kepada mekanisme pemasangan. Paling relevan dari 6 bulan hingga 3 tahun.

Untuk berenang

Untuk jenis kerusi yang berasingan hendaklah termasuk kerusi untuk berenang. Mandi adalah bahagian penting dalam kehidupan kanak-kanak, dan pada usia muda dia memerlukan bantuan ibu bapa. Tugas mereka adalah untuk memastikan keselesaan dan keselamatan kanak-kanak maksimum. Apabila bayi sudah yakin duduk dan bergerak aktif, kerusi mandi boleh membantu ibu bapa.

Seperti mana-mana item lain penggunaan kanak-kanak, kerusi mandi popular dibentangkan di kedai-kedai dalam pelbagai besar. Mereka boleh dibahagikan kepada empat jenis:

 1. Standard. Reka bentuk dan kebolehpercayaan mudah. Gunung keras dalam bentuk penyedut.
 2. Dengan 360 darjah putaran. Perbezaan utama dari standard - kerusi bergerak yang boleh digunakan dalam kedudukan yang selesa.
 3. Universal. Dilengkapkan dengan kaki, membolehkan menggunakan najis untuk mandi dan makan.
 4. Digantung. Cabut ke tepi bilik mandi dengan klip istimewa. Tidak terlalu sesuai untuk kanak-kanak mudah alih, kerana biasanya pengencang biasanya tidak boleh dipercayai.

Semua jenis disatukan oleh tugas utama - untuk membebaskan tangan ibu bapa, untuk mandi bayi yang lebih selesa dan selesa. Tetapi, Perlu diingat bahawa, secara umum, walaupun semua kelebihan dalam praktiknya, kerusi mandi mempunyai kelemahan yang penting.

Seorang kanak-kanak yang aktif tidak mahu, dan tidak akan duduk sambil berenang, kerana setiap mandi untuknya adalah petualangan kecil! Dan untuk mengehadkan permainannya ke kerusi kecil tidak ada gunanya. Pada masa yang sama, dalam bayi yang tenang duduk di kerusi, sebaliknya, terdapat penurunan keinginan untuk pergerakan, yang mengurangkan kesan perkembangan penting permainan di dalam air.

Dari 6 bulan hingga 3 tahun

Kerusi digantung. Ia dicirikan oleh alat khas yang membolehkan anda melampirkannya terus ke meja dapur. Kanak-kanak itu berada di bawah kawalan penuh ibu bapa, dan merasakan sebahagian daripada keluarga. Kanak-kanak yang lebih tua kerap membeli kerusi untuk postur yang betul.

Kerusi tinggi untuk bayi baru lahir. Kerugian utama kerusi kanak-kanak tersebut adalah hayat perkhidmatan pendek. Kanak-kanak akan membesar dalam setengah tahun dan perlu membeli yang baru.

Dia mempunyai beberapa kelebihan. Ia memungkinkan untuk menyesuaikan kedudukan belakang, sehingga membolehkan bayi mengamati dunia luar dari sudut yang berbeza. Di samping itu, kerusi tinggi seperti itu biasanya mudah untuk melampirkan mainan yang bayi dapat dengan mudah dicapai. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa jenis kerusi lain juga boleh mempunyai fungsi ini, sambil menggabungkan kemungkinan penggunaan oleh kanak-kanak yang lebih tua juga.

7 foto

Dari 3 hingga 5 tahun

Kerusi klasik. Reka bentuk mudah, bahagian bergerak minimum, kebolehpercayaan maksimum. Duduk dengan jadualditetapkan pada ketinggian tertentu. Model moden boleh dilengkapi dengan tali pinggang dan gunung untuk bayi insurans yang lebih besar.

Dari 5-7 tahun

Semakin lama kanak-kanak menjadi, semakin banyak dia memerlukan tempat kerja yang lebih serius daripada kerusi tinggi lama, tidak kira betapa trickednya. Lagipun, keperluan kanak-kanak berkembang dengannya. Pelajaran, lukisan, muzik, permainan komputer - semua ini dan banyak anak lain terlibat dalam kedudukan duduk.

Tidak perlu memandang rendah betapa pentingnya memilih kerusi yang betul. Lagipun, pada usia ini semua masalah kesihatan yang berkaitan dengan tulang belakang dibentuk. Ini disebabkan oleh kedudukan yang tidak normal kanak-kanak semasa kelas, disebabkan oleh ketidakselesaan dan pencarian semulajadi untuk sikap yang selesa. Di sini, perabot khas ergonomik yang selesa untuk kanak-kanak dan remaja datang untuk menyelamatkan.

Kerusi Ortopedik.Dibuat mengikut matlamat untuk memastikan kanak-kanak kedudukan yang paling sihat tulang belakang semasa kerja di meja. Risiko pemisahan cakera vertebra telah dikurangkan, yang kemudiannya boleh menyebabkan banyak komplikasi.

Kerusi komputer. Ia bukan kerusi pejabat mudah. Kerusi komputer untuk kanak-kanak sekolah berbeza dengan penyelesaian reka bentuk, ciri reka bentuk, bahan pembuatan, pilihan yang tersedia, dan ciri-ciri teknikal. Secara umum, sebagai peraturan, dibuat seperti ortopedik, iaitu, secara ergonomik. Berbeza dalam set lengkap yang lengkap: lengan tangan, kastor mudah alih dan beberapa reka bentuk ditemui.

7 foto

Remaja

 • "Mengimbangi" najis. Salah satu pencapaian sains terkini dalam bidang ini, kerusi ini kelihatan agak luar biasa. Walau bagaimanapun, menurut pemaju, struktur ini yang paling tepat memenuhi keperluan fisiologi kanak-kanak. Ia adalah tempat duduk tanpa belakang, berengsel. Duduk di atas kerusi itu hanya mungkin dengan mengekalkan keseimbangan yang tetap. Kontraksi yang kerap perlu dari otot-otot belakang untuk menstabilkan, jangan biarkan darah menjadi stagnan, dan juga tidak membenarkan anak duduk tergelincir, dengan itu mengekalkan postur. Dengan cara ini anda boleh duduk di kerusi ini selama-lamanya.
 • Mengubah kerusi. Reka bentuk yang selesa dan boleh dipercayai, yang mempunyai banyak peluang untuk menetapkan dan pelarasan, secara individu di bawah parameter kanak-kanak itu. Sesuai untuk hampir semua umur, sesuai untuk kanak-kanak perempuan di dalam bilik. Satu-satunya kelemahan yang boleh diperhatikan di kerusi itu adalah, sebagai peraturan, kos yang tinggi.

Mengubah kerusi "Kuda Humpbacked Little"

Kerusi-kerusi ini direka sesuai dengan penyelidikan para doktor ortopedik, dan menyediakan anak dengan kemudahan maksimum dan manfaat kesihatan. Ia mempunyai semua kelebihan kerusi yang lain, dan pada masa yang sama mempunyai harga yang lebih menarik.

Dari kerusi tinggi, kerusi pengubah dapat berubah menjadi kerusi ortopedik untuk kelas pertama. Pada waktunya, ia boleh diubah di bawah komputer. "Little Humpbacked Horse" adalah mudah untuk mengatur di bawah umur dan perubahan fizikal kanak-kanak.

Bahan

Bahan standard untuk pembuatan rangka kerusi tinggi adalah plastik, kayu dan papan serpih. Terdapat juga kerusi yang diperbuat daripada kayu, paip dan papan lapis. Pelbagai logam (seperti aluminium) juga digunakan untuk versi lama. Upholsteri boleh menjadi apa-apa kain atau kain minyak dan kulit kulit.

Apabila memilih kerusi yang dibuat daripada papan serpih, sangat penting untuk memberi perhatian kepada pengeluar dan kualiti bahan. Hakikatnya ialah bahawa chipboard mengandungi gam, yang boleh mengandungi bahan kimia yang berbahaya.

Bukan pengeluaran berkualiti tinggi dan kerosakan mekanikal yang tidak dapat dielakkan ke kerusi tinggi, boleh mengakibatkan penyejatan gam ini, yang boleh membahayakan kesihatan kanak-kanak.

Bahan yang paling biasa untuk kerusi kanak-kanak adalah plastik. Alasannya adalah kemudahan pembersihan dan pengangkutan. Kayu dan logam sering terlalu besar dan berat untuk bergerak, dan ini penting.

Upholsteri kotoran kanak-kanak dengan kesan penghilang air sangat praktikal. Juga mencari hebat untuk kanak-kanak terutamanya yang kotor - penutup yang boleh ditanggalkan. Amalan menunjukkan bahawa kanak-kanak tidak suka duduk di atas bahan kain dan kain kulit. Tetapi secara besar-besaran, bahan di mana kerusi tinggi dibuat tidak penting bagi kesihatan kanak-kanak. Perkara utama ialah memilih bahan yang tidak akan menyebabkan tindak balas alahan pada kanak-kanak.

Varieti

 • Kerusi goyang untuk kanak-kanak hanya perlu untuk bayi baru lahir. Peranti sedemikian akan membantu ibu dengan tenang menjalankan perniagaan mereka sementara anak itu ditertawakan oleh kerusi sedemikian. Kotoran terdiri daripada duduk lembut yang dilengkapi dengan pelbagai aksesori, bergantung kepada model. Punggung boleh diselaraskan ke beberapa jawatan: berbaring, berbaring, duduk.Kerusi ini adalah kembung untuk bayi basuh yang selesa.
 • Lipat. Kerusi ini sering diperbuat daripada plastik. Ia boleh dipasang dengan mudah di mana-mana bahagian apartmen. Banyak model tambahan disediakan dengan bakul untuk mainan, poket yang mudah dibongkar.

Kerusi ini sesuai untuk kanak-kanak dari enam bulan hingga tiga tahun. Ini adalah pilihan perjalanan hebat, kerana ia dapat dengan mudah dilipat ke dalam beg dan berangkat ke desa.

 • Ortopedik. Kursi ortopedik berguna untuk kanak-kanak sekolah. Mereka adalah mereka yang menghabiskan banyak masa di meja, jadi sangat penting untuk memantau postur kelas pertama. Ia membolehkan anda untuk menyesuaikan ketinggian kerusi, menukar backrest miring dan memisahkan armrests, sekiranya ibu bapa membeli sebuah kerusi dengan tangan.

Bagaimana untuk memilih?

Pertama, adalah perlu untuk menentukan berapa umur dan tempoh kerusi dibeli. Kedua, buat keputusan untuk tujuan apa, pertama sekali, ia diperlukan. Dan ketiga, dalam julat harga apa yang saya ingin cari model yang dikehendaki. Selebihnya adalah rasa.

Dan kini kami menjemput anda untuk melihat persembahan kerusi bayi yang semakin meningkat.

Nasihat yang berasingan kepada ibu bapa kanak-kanak yang lebih tua: apabila membeli kerusi, anak itu harus diambil bersama dengannya. Dia boleh duduk di kerusi sebelum pengambilalihan dan menjelaskan sama ada dia suka.

Sekiranya seorang kanak-kanak berasa tidak selesa, walaupun dia tidak suka dengan warna, maka lebih baik menolak untuk membeli model tertentu ini, tidak peduli berapa banyak ibu bapa menyukainya.

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada komponen mandatori yang berikut:

 • Kemungkinan penyesuaian. Membeli seperti produk mahal setiap tahun adalah sangat mahal;
 • Siap. Castors, sandaran tangan, meja, mesh untuk mainan, tempat duduk yang boleh diganti. Perlu dipertimbangkan apa yang benar-benar diperlukan dan pembaziran wang.
 • Membengkokkan bahagian belakang di kawasan lumbar, serta ketinggiannya. Sebaiknya, belakang tidak boleh berakhir di atas tahap bilah bahu;
 • Kedudukan kaki anak itu. Kriteria utama - pematuhan sudut 90 darjah dalam keadaan santai. Ini boleh disediakan dengan tapak kaki istimewa.
 • Kekuatan dan keselamatan struktur. Pengeluar yang baik biasanya menghasilkan kerusi dari bahan yang boleh dipercayai, dengan kaki, dilengkapi dengan penyumbat anti-slip. Dan bagi yang terkecil, harus ada sistem tali dan pengikat.
 • Bahan. Adalah penting untuk memilih kerusi mengikut tindak balas alahan kanak-kanak, yang ibu bapa perlu sedar. Jika tidak, ia boleh menjadi kejutan yang tidak menyenangkan. Kita harus ingat bahawa struktur logam boleh menjadi lebih dipercayai, tetapi kurang menyenangkan untuk menyentuh kanak-kanak itu, sementara kayu boleh menjalani kehidupan perkhidmatan yang lebih pendek. Juga memberi perhatian kepada kemungkinan membersihkan (mencuci) bahan kerusi, dan, khususnya, tempat duduk.
 • Sudut. Apabila membeli kerusi bayi, anda perlu mengelakkan membeli model dengan sudut yang tajam, yang boleh dilanda.

Pengilang

Seperti dalam pembuatan apa-apa produk lain, ada sebilangan jenama dalam industri perabot kanak-kanak yang bercakap untuk diri mereka sendiri. Ini, tentu saja, tidak bermakna kerusi itu boleh diambil tanpa melihat, tetapi keyakinan terhadap kualiti produk pengeluar ini pasti lebih tinggi.

Pengeluaran kerusi kanak-kanak adalah: Peg Perego, Eames, Chicco, Tatamia, Ikea, Stokke, Kapella, Graco, Babyton, Selera dan banyak lagi. Apabila membeli produk jenama-jenama ini, anda boleh yakin bahawa anda bukan orang pertama yang mengalaminya.

11 foto

Anda boleh menggunakan pengalaman ibu bapa yang lain. Forum mempunyai banyak ulasan dan cadangan yang berbaloi ibu-ibu yang telah mencuba produk tertentu, dan membentuk pendapat sepenuhnya. Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk mengelakkan forum dan ulasan yang boleh didapati di tapak pengeluar itu sendiri. Terdapat risiko berlari ke "adware", iaitu semakan palsu yang sengaja.

Hari ini, terdapat banyak model penarafan dari pengeluar tertentu, yang membandingkan pelbagai petunjuk produk ini - seperti kebolehpercayaan, kemudahan, kemampuan.Sudah tentu, berapa ramai orang, begitu banyak pendapat, dan penarafan yang disusun di satu laman web, hampir tidak dapat bersamaan dengan penarafan yang sama dengan yang lain, namun, setelah mempelajari beberapa jadual seperti itu, anda dapat dengan mudah mencari jenama berkualiti dan keseimbangan harga dan kualiti yang tepat.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan