Penerbangan dengan bayi di atas kapal terbang

Kandungannya

Seorang ibu muda juga seorang lelaki, dan dia mahu bercuti, pulih daripada melahirkan anak, mengubah keadaan. Ramai ibu bapa cuba mengambil bayi dengan mereka. Hari ini, pasangan yang bepergian dengan bayi yang baru lahir tidak akan mengejutkan sesiapa pun. Dan sekiranya ada penerbangan dengan kapal terbang, maka ibu-ibu yang gelisah mula memukul semua loceng, mencari jalan balas jawapan kepada banyak persoalan mengenai keserasian kanak-kanak dan pengangkutan udara. Bagaimana untuk menyediakan bayi anda untuk penerbangan panjang, bagaimana untuk membantunya dalam perjalanan dan meminimumkan semua risiko yang mungkin, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Adakah penerbangan itu berbahaya?

Tiada seorang pun yang berjaya membuktikan dan membuktikan bahaya yang mengerikan untuk terbang pesawat untuk bayi. Malah mereka yang secara terang-terangan menentang perjalanan sedemikian rupa untuk serbuk, tidak dapat menerangkan dengan jelas kedudukan mereka.

Pediatrik kebanyakan tidak melihat apa-apa yang salah dengan perjalanan sedemikian, dengan syarat bayi itu sihat, dia tidak mempunyai penyakit jantung, dan otak yang teruk dan neurologi.

Walau bagaimanapun, dalam mempertahankan kedudukan penentang penerbangan untuk bayi, saya boleh mengingatkan anda bahawa banyak syarikat penerbangan, termasuk syarikat penerbangan Rusia yang terkemuka, meminta ibu bapa yang akan mengangkut kapal mereka dengan bayi, penerimaan bahawa mereka tidak akan mempunyai sebarang aduan mengenai syarikat penerbangan itu, jika bayi tiba-tiba menjadi sakit semasa penerbangan.

Mereka melakukan ini semata-mata untuk melindungi diri mereka secara sah. Tetapi ibu bapa perlu ingat bahawa kanak-kanak tidak akan menghadapi masalah jika mereka, orang dewasa, melakukan semuanya dengan baik: mereka menyediakan bayi, membantu dia di setiap peringkat perjalanan udara.

Dan kini 9 peraturan penerbangan berjaya dengan bayi dengan pengalaman ibu

Berapa lama anda boleh terbang?

Usia kanak-kanak yang boleh bergerak melalui udara tanpa masalah adalah punca perdebatan yang hangat antara ibu, doktor, dan pelbagai pakar. Menurut Dr. Komarovsky, hampir semua kanak-kanak mentolerir penerbangan dengan baik. Satu-satunya batasan, menurut doktor, adalah anak-anak minggu pertama kehidupan. Tujuh atau lapan hari selepas kelahiran, adalah lebih baik untuk dibelanjakan di atas tanah, kerana pada usia yang muda, serbuk telah mengalami kesukaran yang serius dalam menyesuaikan diri dengan dunia di sekelilingnya. Penjagaan harus diambil dalam penerbangan kanak-kanak di bawah umur 2 minggu.

Oleh itu, Yevgeny Komarovsky menekankan bahawa bermula dari hari ke-8 kehidupan, kanak-kanak itu dapat terbang dalam kapal terbang dengan orang tuanya. Walau bagaimanapun, ibu dan ayah perlu mencuba dan mewujudkan keadaan yang paling selamat untuk pemeliharaan kesihatan serbuk. Kami akan memberitahu mereka di bawah.

Dan sekarang kita akan mendengar Dr Komarovsky mengenai perjalanan udara dengan kanak-kanak.

Bayi sehingga 6 bulan biasanya para sahabat yang ideal dari sudut pandangan penumpang kapal lain. Mereka tidur hampir sepanjang jalan dan tidak mengganggu sesiapa pun. Ini, malangnya, tidak boleh dikatakan mengenai kanak-kanak yang berumur lebih dari setahun, dan terutama kanak-kanak berusia tiga tahun yang tidak duduk di tempat mereka, dan seseorang pasti akan berjalan di sekitar kabin, melihat di tingkap dan dengan tegas memberi komen tentang apa yang mereka lihat.

Bersedia untuk penerbangan

Bagaimana bayi mengambil penerbangan bergantung pada bagaimana ibu bapa menyediakannya untuk pengembaraan ini. Kekebalan bayi yang baru lahir masih dibentuk, sukar bagi dia untuk melihat perubahan dramatik, dan oleh itu faktor tambahan untuknya harus dihapuskan. Oleh itu, vaksinasi terakhir harus dibuat kepada bayi 3 minggu sebelum berlepas.Oleh itu, mungkin akan mengurangkan beban imun.

Istirahat dengan kanak-kanak kecil adalah lebih baik untuk tidak merancang pada musim sejuk, apabila salji dan hujan sejuk di kawasan rumah anda. Dengan hit yang tajam dalam iklim panas dan zon waktu yang berbeza dalam bayi bayi, proses itu aklimatisasi akan mengalir jauh lebih keras dan lebih lama.

Istirahat adalah normal, tidak berjalan dengan serbuk payu dara kepada doktor, ia hanya akan berubah sekiranya perubahan iklim agak lancar - iklim negara yang anda terbang ke akan sekurang-kurangnya sedikit seperti bayi biasa.

Kanak-kanak yang tidak mempunyai penyesuaian diri tidak wujud. Dalam pelbagai peringkat, ia menunjukkan dirinya dalam semua - demam, gangguan usus, gangguan tidur, sfera emosi, dan sebagainya. Lebih-lebih lagi, bayi melegakan "rekonfigurasi semula" fisiologi badan ini lebih keras daripada kanak-kanak yang lebih tua. Tempoh purata proses ini pada kanak-kanak sehingga setahun adalah kira-kira tiga minggu.

Dan kini pakar video kecil mengenai penyesuaian bayi

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mendengar nasihat "berpengalaman" dari Internet, kerana untuk setiap penyesuaian kanak-kanak yang dijalankan sepenuhnya secara individu.

Ia berbahaya untuk tidak terbang di pesawat, dan tidak mengetahui peraturan dan langkah-langkah keselamatan yang akan membantu kanak-kanak mengatasi jalan tanpa mengorbankan kesihatan:

 • Jangan mengubah iklim terlalu dramatik. Tidak perlu terbang dari Siberia yang sejuk dengan bayi ke India panas di tengah-tengah cuti Tahun Baru.
 • Sediakan bayi anda untuk menukar zon waktu terlebih dahulu. Sebulan sebelum perjalanan, cuba letakkannya setiap hari 15 minit lebih awal atau lebih lewat (semuanya bergantung kepada cara peralihan masa yang diharapkan). Oleh itu, kanak-kanak akan secara beransur-ansur memasuki rejimen harian, yang akan diperhatikan, berada dalam zon waktu baru.
 • Jangan mengambil vaksin segera sebelum berlepas.
 • Lawati pakar pediatrik sehari sebelum perjalanan, dia mesti mengesahkan kepada anda bahawa kanak-kanak itu sihat dan bersedia untuk terbang.

Dokumen

Pada bayi yang mereka ambil dengan mereka pesawat itu, pastikan anda mengambil sijil kelahiran asal. Anak itu sendiri mesti dimasukkan dalam pasport antarabangsa ibu atau bapa. Sekiranya ibu bapa mempunyai pasport sampel baru (biometrik), maka tidak ada kemungkinan untuk memasuki kanak-kanak di dalamnya. Anda perlu mendapatkan pasport asing berasingan bagi bayi.

Di negara-negara yang mempunyai rejim visa, bayi akan memerlukan visa secara sama rata dengan orang dewasa, kebanyakan kedutaan tidak mengenakan bayaran untuk bayinya.

Jika kanak-kanak itu terbang dengan nenek atau saudara lain, persetujuan yang diperakui dan diperakui untuk perjalanan sedemikian akan dikehendaki dari ibu bapa, sebagai tambahan kepada resit jika tiada tuntutan kepada syarikat penerbangan sekiranya berlaku kemerosotan keadaan di udara. Ia mesti mengandungi data orang yang mengiringi, tujuan perjalanan dan terma perjalanan. Ia juga wajar untuk menggambarkan pihak berkuasa penyelenggara, apa tindakan yang boleh diambilnya, keputusan apa yang terletak dalam kecekapannya.

Bagi kanak-kanak, walaupun bayi, adalah perlu untuk memperoleh dokumen perjalanan. Bagi bayi dari lahir hingga berusia 2 tahun, tambang udara antarabangsa bermaksud tambang Bayi yang berasingan. Dengan membeli tiket itu, anda tidak membeli tempat duduk berasingan untuk bayi di dalam kabin, ia akan terbang di atas pangkuan orang dewasa. Kos - kira-kira 10% daripada harga tiket dewasa untuk penerbangan, di sesetengah syarikat - secara percuma. Dokumen perjalanan ini membolehkan anda membawa satu kereta api secara percuma.

Apa yang perlu diambil dalam beg tangan?

Peraturan penerbangan untuk kanak-kanak tidak melarang mengambil botol dengan puting susu, makanan bayi dengan mereka di dalam beg tangan. Pramugari sentiasa meminta permintaan ibu untuk memanaskannya untuk bayi semasa penerbangan. Untuk kanak-kanak, perlu mengambil air minuman, kerana udara kering dalam kabin pesawat boleh memberi kesan negatif kepada keadaan membran mukus organ-organ pernafasan serbuk. Biasanya, ia dilarang membawa cecair di dalam pesawat, tetapi larangan itu tidak berlaku untuk makanan bayi. Anda boleh mengambil beberapa botol 300 gram dengan selamat.

Berhati-hati membaca senarai barangan yang dilarang (di laman web syarikat penerbangan yang anda bernasib baik, adalah wajib). Ini akan membantu memilih dana yang betul dalam kit perjalanan. Biasanya untuk bayi mereka mengambil beberapa lampin, titisan vasoconstrictor dalam hidung "Nazivin Sensitif" atau "Nazol Bayi"Rawatan untuk kolik"Espumizan"Atau"Bobotik».

Ubat-ubatan lain mengambil, hanya jika ada cadangan doktor. Sekiranya anda mengangkut dadah yang dilarang untuk pengeksportan percuma, ambil preskripsi dan temujanji doktor dengan anda, yang akan menunjukkan sebab mengapa pesakit kecil memerlukan ubat ini.

Ambil beg tangan satu set pakaian berubah untuk bayi, sekiranya ia terlalu penuh atau meludah.

Apa yang perlu dimasukkan ke dalam petak bagasi?

Segala-galanya. Pakaian, pakaian, dan lain-lain. Kereta dorong perjalanan tidak boleh menjadi pengubah bersaiz besar, menggunakan "buku" atau "rotan" padat. Di lapangan terbang, anda boleh berjalan dengan kereta dorong, tetapi apabila menaiki pesawat, ia mesti diberikan kepada pemandu penerbangan. Pengangkutan kanak-kanak akan pergi ke petak bagasi buat sementara waktu. Jangan lupa untuk menjelaskan di mana untuk mencari kereta dorong anda - kadang-kadang ia ditinggalkan di pita dengan barang lain atau dipindahkan ke rak dengan beban yang besar.

Tiada sesiapa yang memaksa anda untuk menjaga keseluruhan penerbangan di tangan anda, ia agak sukar. Sesetengah syarikat penerbangan menyediakan buaian khas untuk bayi, yang boleh dilekatkan dengan mudah ke belakang kerusi di depan. Wakil-wakil syarikat penerbangan itu harus mengisytiharkan bahawa anda memerlukannya dalam perjalanan, sekurang-kurangnya satu hari sebelum keberangkatan (melalui telefon).

Di dalam bagasi mesti lulus kerusi kereta bayi, jika anda memutuskan untuk mengambilnya dengan anda.

Peringkat utama

 • Di lapangan terbang. Semasa pendaftaran, ia diketahui oleh semua orang dewasa, kadang-kadang ia memerlukan banyak masa. Untuk tidak mengganggu kanak-kanak kecil dengan menunggu lama dalam barisan, cuba minta anda mengatur bayi dengan kaunter lain, contohnya, di mana pelanggan kelas perniagaan didaftarkan. Biasanya tidak ada antrian. Selalunya, pekerja syarikat penerbangan dengan sukarela mengambil langkah ke arah ibu-ibu dengan bayi.

 • Di atas kapal terbang untuk berlepas. Sebaik sahaja anda telah mengambil tempat anda, cuba buatkan bayi anda lebih selesa. Bayi tidak memakai tali pinggang keledar, bagi mereka ada pengikat khas yang dipasang pada tali pinggang yang dipasang pada ibu. Anda boleh mendapatkan apa-apa peranti dengan meminta pramugari.

  Momen yang paling tidak menyenangkan dalam penerbangan adalah diri mereka sendiri. berlepas dan mendarat. Kerana tekanan drop meletakkan telinganya. Orang dewasa sedang menguap dan (mereka menelan air liur untuk meringankan keadaan mereka) Bayi payudara juga mengalami ketidakselesaan, tetapi mereka tidak dapat memberitahu apa yang perlu dilakukan untuk mendapatkan yang lebih baik. Oleh itu, bayi harus diberi pacifier atau sebotol minuman.

 • Dalam penerbangan. Dengan bayi jarang mengalami masalah dalam penerbangan, kerana mereka cukup mencukupi, menggabungkan makanan ringan dengan tidur bayi yang sihat yang kuat. Sekiranya bayi masih menangis, tanyakan kepada pelayan untuk kebenaran berjalan di lorong dan goncangkannya. Ini biasanya dibenarkan jika pesawat itu tidak berada dalam zon turbulensi dan tidak ada sekatan lain pada bahagian krew.

 • Olehselepas mendarat. Pada peringkat ini, anda sekali lagi perlu melalui kawalan di lapangan terbang, dapatkan bagasi anda. Untuk mempercepatkan prosesnya, mintalah bantuan dari kakitangan lapangan terbang destinasi anda (ini adalah tempat pembelajaran bahasa Inggeris dan sekolah ekstrakurikuler berguna!). Selalunya ibu dengan bayi terlepas giliran. Di samping itu, pekerja pasti akan memberitahu anda di mana ibu dan bilik kanak-kanak itu, supaya anda boleh menjalankan prosedur kebersihan yang diperlukan untuk bayi selepas penerbangan - contohnya menukar lampin.

Petua Dr Komarovsky

Para pakar pediatrik dan penyampai TV yang terkenal, yang sering memberitahu ibu bapa tentang perjalanan dengan bayi dalam pesawat, mengatakan bahawa ibu bapa perlu mengingati sedikit nuansa penting yang akan membantu remah-remah untuk melepasi perjalanan udara dengan baik.

Pergerakan menghisap memudahkan keadaan kesesakan telinga semasa berlepas dan pendaratan, dan menelan pergerakan dengan ketara mengurangkan kemungkinan penularan telinga pendengaran. Puting susu Komarovsky atau payudara, yang dicadangkan pada peringkat penerbangan ini, mengurangkan risiko otitis, terutama jika terdapat ARVI. Walaupun doktor tidak mengesyorkan terbang sama sekali dengan jangkitan.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai hidung, dan pada bayi ia sering berlaku kerana sempit saluran hidung, ini boleh merumitkan keadaannya. Itulah sebabnya masuk akal untuk mengambil titisan vasoconstrictor dengan anda. Mereka perlu ditanam setengah jam sebelum berlepas selepas pra-instilasi salin di hidung. Sebelum menanam juga perlu titisan vasoconstrictor.

Untuk mengelakkan membran mukus saluran pernafasan kanak-kanak daripada mengeringkan dalam keadaan kelembapan yang rendah di dalam kabin, Komarovsky mencadangkan pengairan saluran hidung dengan semburan khas berdasarkan saline semasa penerbangan panjang. Mereka boleh dibeli di mana-mana farmasi.

Cadangan berguna

 • Apabila merancang laluan, cuba buat tanpa pemindahan. Sekiranya ini tidak mungkin, cuba pilih penerbangan sedemikian supaya masa menunggu di lapangan terbang transit tidak melebihi 4 jam.
 • Jangan ragu untuk mengetahui di setiap lapangan terbang, di mana anda berada, di mana bilik ibu dan kanak-kanak. Di sana anda boleh membasuh bayi anda, meletakkannya di tempat tidur, memberi makan dan menukar pakaian dengan selesa.
 • Tetap tenang. Seorang kanak-kanak, walaupun kanak-kanak yang sangat kecil, mengalami penerbangan lebih mudah daripada ibu bapanya yang bimbang. Jangan lupa tentang hubungan emosi yang kuat antara ibu dan bayi. Calm ibu - ikrar remah damai.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan