Cuti dengan kanak-kanak di pinggir bandar

Kandungannya

Impian biasa untuk percutian adalah negara-negara panas jarak jauh, tetapi jika anda mempunyai anak-anak, perjalanan semacam itu mempunyai banyak kelemahan. Pertama, tidak mudah bagi kanak-kanak membuat semua dokumen yang diperlukan, kedua, anda tidak pernah tahu sama ada kanak-kanak akan menyukainya di tempat-tempat eksotik, dan ketiga, perubahan iklim yang terlalu mendadak mungkin menjejaskan kesihatannya. Oleh itu, sekurang-kurangnya, pinggir bandar yang berhampiran dan biasa itu harus dianggap sebagai matlamat utama perjalanan.

Faedah perjalanan

Malah, ia bernilai memilih rantau Moscow bukan sahaja kerana ia tidak mempunyai alasan yang disebutkan di atas, tetapi juga kerana ia mempunyai beberapa kelebihan. Pertimbangkan hanya yang paling penting di antara mereka:

 • Keadaan cuaca yang menyenangkan. Sekiranya kita bercakap mengenai masa bercuti yang biasa, iaitu musim panas, maka pada siang hari kita boleh mengharapkan cuaca yang sangat hangat, walaupun panas - sehingga 35 darjah Celsius. Pada masa yang sama di pinggir bandar tidak terdapat kelembapan tinggi selatan yang khas yang mengganggu pernafasan yang normal, dan malam itu dicirikan oleh kesejukan yang menyenangkan yang membolehkan anda tidur dengan baik walaupun tanpa penghawa dingin.
 • Ketersediaan sepanjang tahun. Banyak pusat peranginan di dunia dibahagikan kepada musim panas dan musim sejuk, tetapi rantau Moscow, kerana spesifikasi iklim tempatan, boleh didapati untuk pelancong selama setahun, hanya jenis rehat yang boleh berubah sedikit. Pada musim panas, percutian pantai sempurna dianjurkan di sini: biarkan laut di sini dan tidak, tetapi terdapat banyak kolam, sungai dan tasik, dan sinar matahari cukup untuk tan baik. Musim sejuk dicirikan oleh suhu minus dan banyak salji, yang peminat cuti Tahun Baru biasa akan sangat menyukai. Pada musim bunga dan musim luruh, anda hanya boleh mengagumi alam sekitarnya, yang pada masa ini tahun ini kelihatan sangat menarik.
 • Jarak geografi. Ia tidak mencukupi untuk berehat setiap tahun, kebanyakan orang ingin berehat berkualiti sedikit lebih kerap, sebagai contoh, pada hujung minggu individu, tetapi ini hanya mungkin jika tempat berehat dekat dengan tempat kediaman tetap. Jika tidak, kebanyakan masa akan dibelanjakan di jalan raya. Wilayah Moscow adalah wilayah yang sangat padat penduduk: lebih daripada 12 juta orang tinggal di ibu negara sahaja, 7 juta lebih di rantau Moscow, dan hampir 20 juta lebih hidup di kawasan jiran Daerah Persekutuan Pusat. Oleh itu, 40 juta orang boleh sampai ke Wilayah Moscow dengan cepat dan tanpa masalah, dan ini adalah 25-30% daripada penduduk kita. Perjalanan singkat ini amat menyenangkan untuk keluarga dengan anak-anak, kerana tidak diketahui bagaimana anak-anak kecil akan membawa jalan.
 • Infrastruktur pelancongan yang dibangunkan. Dalam keadaan apabila berpuluh-puluh juta orang sentiasa mempertimbangkan rantau ini sebagai tempat yang baik untuk rekreasi, tidaklah menghairankan bahawa terdapat pelbagai jenis infrastruktur pelancongan. Sekurang-kurangnya terdapat begitu banyak hotel dan penginapan di sini bahawa semua orang pasti akan mendapati sesuatu yang dekat dengan yang ideal untuk diri mereka sendiri. Sememangnya, pelbagai hiburan untuk kanak-kanak juga diwakili di sini.
 • Bagi kebanyakan orang dewasa, perjalanan ke negara lain juga menarik dengan aspek gastronomi - anda boleh mencuba pelbagai hidangan yang luar biasa. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tidak begitu mengamalkan bereksperimen dengan makanan, mereka tidak bersedia untuk teraan baru hidangan pedas, masin dan pahit, jadi ada tambahan pada fakta bahawa makanan akan menyerupai setiap hari.

Sudah tentu, sesiapa yang beristirahat di rantau Moscow, boleh menyerlahkan beberapa sebabnya mengapa dia akan datang ke sini lagi, tetapi mereka yang disenaraikan di atas umumnya diiktiraf sebagai adil.

Bagaimana untuk memilih tempat rehat?

Sudah tentu, walaupun di resort terbaik anda boleh pergi ke hotel yang biasa-biasa saja di "kawasan bodoh", serta di padang gurun anda tiba-tiba dapat mencari tahap perkhidmatan yang baik. Memandangkan Wilayah Moscow adalah wilayah yang agak besar, dan tidak ada pusat peranginan khusus yang diiktiraf sekurang-kurangnya pada skala nasional, perlu berhati-hati mempertimbangkan pilihan penggunaan semasa cuti atau hujung minggu. Terdapat beberapa kriteria:

 • Jarak Oleh kerana kita bersetuju dengan hakikat bahawa tidak ada gunanya terlalu jauh, oleh itu, adalah patut memilih wilayah Moscow, yang bermaksud bahawa jalan itu tidak perlu terlalu banyak masa. Disebabkan kepadatan penduduk yang tinggi, kesesakan lalu lintas di jalan raya di rantau Moscow tidak biasa, dan anak-anak tidak selalu mentolerir perjalanan dengan baik, jadi dengan idealnya laluan itu tidak lebih dari 100 km, tidak kira di mana anda tinggalkan. Pada masa yang sama, tidak disyorkan untuk terlalu dekat dengan Jalan Lingkaran Moscow - ia masih lebih baik untuk bersenang-senang, dan tidak dekat dengan megalopolis yang penuh gas. Pilih resort dan motel, yang terletak sekurang-kurangnya 5 kilometer dari sempadan bandar modal, dan cuba untuk mengelakkan bandar metropolitan utama juga.
 • Alam sekitar. Keadaan semula jadi di rantau Moscow tidak berbeza dalam kepelbagaian tertentu, namun terdapat popular dan kerana tempat-tempat yang sedikit kotor ini, tetapi terdapat kawasan pemuliharaan alam di mana alam sekitar dikehendaki dengan keindahan murninya. Jangan malas untuk menjelaskan perkara ini sebelum meninggalkan rumah, kerana tidak semua orang, malangnya, tidak belajar untuk berehat secara kultur.
 • Syarat-syarat rekreasi. Dewasa, sebenarnya, tidak memerlukan banyak istirahat yang baik - kesunyian, kedamaian dan keselesaan, tetapi penjagaan kanak-kanak perlu dijaga secara berasingan. Cuba pilih hotel dengan taman permainan kanak-kanak dan bilik, kerana jika tidak, anak-anak anda akan bosan, dan sisanya tidak akan berfungsi dan ibu bapa. Di samping itu, lebih baik untuk mendapatkan keyakinan bahawa doktor berada di tempat berhampiran - sekiranya berlaku.
7 foto

Pencen keluarga dan rumah percutian

Salah satu pilihan yang paling popular untuk menganjurkan percutian berhampiran Moscow adalah pencen keluarga dan rumah percutian, di mana terdapat banyak di rantau ini. Masa lapang ini pasti akan menarik minat para pencinta masa lapang yang dianjurkan, kerana kebanyakan hotel ini melibatkan bukan sahaja keadaan hidup, tetapi juga program hiburan tertentu - jika tidak untuk sepanjang hari, sekurang-kurangnya untuk petang. Sangat baik jika program sedemikian dijangkakan untuk kanak-kanak berehat di sini, kerana mereka masih tidak dapat mencari apa yang perlu dilakukan dan akan menyeksa ibu bapa mereka, dan kedua-duanya menghabiskan masa mereka begitu menarik dan kedua.

Sebilangan besar rumah tumpangan dan pusat peranginan mempunyai karakter rekreasi dan rekreasi. Ini menunjukkan, sekurang-kurangnya, perkhidmatan diagnosis perubatan lengkap keadaan kesihatan pelawat. Hanya ini tidak lagi dianggap sebagai rutin menjijikkan, seperti di bandar, tetapi dilihat sebagai elemen biasa dalam percutian negara yang teratur. Selalunya lengkap dengan diagnostik disediakan dan peluang untuk sembuh, sudah tentu, bukan di peringkat hospital, tetapi dengan beberapa prosedur mudah, seperti urutan.

Institusi jenis ini memberi tumpuan kepada pelbagai jenis pelancong, termasuk dari segi isu kewangan - terdapat pusat rekreasi yang murah dengan semua yang diperlukan, serta hotel kelas pertama yang nyata dengan keadaan yang elegan untuk bersantai selepas kerja keras. Mereka biasanya terletak di suatu tempat di hutan, berhampiran jalan utama, jadi, walaupun privasi alam setempat, untuk mendapatkan mereka tidak sukar.

Di mana anda boleh berehat di dalam khemah?

Bagi mereka yang benar-benar suka alam semula jadi dan percaya bahawa mustahil untuk diketahui, dikelilingi oleh semua manfaat tamadun, trekking dengan khemah tentunya merupakan satu bentuk rekreasi kegemaran. Bertentangan dengan kepadatan penduduk di rantau Moscow yang tinggi, tidak ada kekurangan kawasan yang agak terpencil. Mungkin ia tidak masuk akal untuk pergi ke sini dengan khemah untuk tempoh yang lebih lama, tetapi untuk hujung minggu biasa pada musim panas ini adalah pilihan yang ideal.

Bagi pencinta perjalanan khemah, ia hampir menjadi prasyarat ketika memilih tempat adalah kehadiran takungan di sebelah tempat letak kereta - terutamanya kerana musim panas yang paling mungkin, dan pancuran di dalam khemah, sudah tentu, bahkan tidak dekat. Nasib baik, jumlah takungan berhampiran Moscow dapat memuaskan siapa saja yang ingin berehat.

Jika kita bercakap tentang sungai yang paling popular di kalangan pelancong, maka tiga daripadanya menikmati kejayaan: Oka, Sungai Moscow dan Klyazma. Yang pertama adalah baik kerana jarak yang agak ketara dari ibu negara - di sini pernafasan megalopolis tidak lagi dirasakan, dan tidak banyak orang di sekitarnya. Sungai Moscow adalah pilihan yang sangat bertentangan, dalam erti kata bahawa ia adalah betul-betul di sebelah penduduk bandar yang sama nama, dan ia tetap hanya untuk mencari sudut yang agak terpencil di banknya. Akhirnya, Klyazma boleh dipanggil satu penyelesaian sederhana berbanding dengan dua yang pertama.

Di kawasan yang agak kecil di rantau Moscow terletak beberapa ratus tasik dan kolam, terutamanya kebanyakannya - ke utara dan barat ibu kota Rusia. Terdapat benar-benar sesuatu yang boleh dipilih, dan magnet pelancongan yang diiktiraf secara universal termasuk tasik seperti Dolgoye, Trostenskoe, Svyatoe, Krugloe, Oak dan Nerskoe.

Percutian musim sejuk

Mungkin terdapat satu juta sebab mengapa tidak mungkin untuk mengambil keluarga dari Moscow yang diliputi salji ke suatu tempat di kawasan tropika. Perkara utama yang anda boleh mengira ini: Saya mahukan Tahun Baru ini, dengan pokok-pokok Krismas dan salji. Walau bagaimanapun, tempat yang bagus untuk berehat di musim sejuk adalah sangat dekat, kerana di rantau Moscow terdapat semua syarat yang perlu untuk ini.

Di rantau Moscow tidak ada resort ski tunggal dalam erti kata literal istilah ini, tetapi terdapat banyak lereng ski, dan sungai-sungai dan tasik beku semasa musim sejuk berubah menjadi rinks skating semula jadi yang ideal untuk pencinta skate.

Hutan di sekelilingnya tidak lebih buruk di musim sejuk daripada musim panas, dan anda boleh berjalan bersama mereka bukan sahaja dengan berjalan kaki, tetapi juga dengan menunggang kuda - perkhidmatan yang sama ditawarkan dalam sejumlah besar hotel.

Adakah patut dikatakan bahawa pelbagai pusat rekreasi menganggap tugas mereka untuk menyediakan hobi yang baik bagi mereka yang ingin bercuti untuk jiwa di tengah musim sejuk? Tempoh ini di hotel berhampiran Moscow dianggap sebagai musim pelancongan yang tinggi, dan puncak, tentu saja, jatuh pada cuti Tahun Baru, apabila segala kemungkinan dilakukan untuk menjadikan percutian keluarga menjadi dongeng kecil.

Hotel-hotel Teratas

Tidak mustahil untuk menyusun satu senarai institusi mesra keluarga yang terbaik dengan kanak-kanak di rantau Moscow, sebab anda boleh berehat di sini dengan cara yang berbeza, yang bermaksud kriteria pemilihan mungkin berbeza secara radikal. Dengan kata lain, sesuatu yang bernilai perhatian akan dijumpai untuk semua orang, dan mana-mana keluarga melihat penarafan ini dengan cara tersendiri. Walau bagaimanapun, kami akan cuba memberikan beberapa contoh tempat di mana anda pasti akan menikmati.

Jika kita bercakap tentang harga, maka akan ada di rantau ini kedua-dua rumah percutian yang bergaya, sering beroperasi di bawah skema "semua termasuk", dan hotel bajet bagi mereka yang tidak bersedia untuk membazirkan wang. Selain itu, mereka sering menawarkan harga yang rendah kerana mereka dibina di zaman Soviet dan tidak dapat membanggakan standard keselesaan moden. Walau bagaimanapun, terdapat rekreasi yang murah dengan perkhidmatan yang baik.. Berikut adalah beberapa contoh:

 • di utara rantau Moscow - rumah di hotel "Valley Oriole", pencen "Verkhnevolzhsky", sanatorium "Karacharovo", asrama "Yaroslavna", pencen "Klyazma";
 • di timur ibu kota - resort semula jadi terkenal "Yakhonty" dan hotel "Sosnoviy Bor";
 • di bahagian selatan rantau Moscow - sanatoriums "Lake Beloye" dan "Yerino", kelab negara "Ivanhoe";
 • di bahagian barat rantau ini, terdapat pencegahan Ruza, sanatorium Volna, rumah rehat Pokrovskoye dan hotel Iskra untuk rekreasi aktif.
11 foto

Terdapat beberapa pertubuhan jenis keluarga yang kurang mahal, tetapi mereka menawarkan pelbagai perkhidmatan yang lebih luas, termasuk bersantai dengan kolam renang dan animasi kanak-kanak, yang memungkinkan untuk memberi banyak emosi positif kepada tetamu termuda dan mengurangkan beban harian kepada ibu bapa. Khususnya, hotel "Les Art Art Resort" menawarkan pelbagai hiburan yang disasarkan kepada kanak-kanak - bahkan terdapat trek perlumbaan dan galeri menembak laser, belum lagi lebih banyak mesin slot sederhana dan kolam kering.

Perkhidmatan serupa dalam mod "semua termasuk" juga ditawarkan oleh Lesnoy Heliopark, tetapi ia mempunyai ciri positif yang berasingan: kanak-kanak akan dimanjakan dengan pastri dan buah segar, serta minuman untuk setiap rasa.

Hotel-hotel popular dengan kanak-kanak juga merupakan hotel-hotel di mana zoo peribadi, walaupun kecil, diwakili. Salah satu yang terbaik dalam hal ini adalah zoo Country Resort Hotel, di mana terdapat rusa, singa, beruang, unta dan haiwan lain yang sebenar.

Jangan biarkan anak-anak tidak peduli dan hotel dengan taman air, yang dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menjadi agak banyak - perhatikan hotel "Tsargrad."

Pada musim sejuk, pada pandangan pertama, hiburan kurang, tetapi resort oksigen "Drakino", yang dianggap teladan dalam pengertian ini, akan dengan cepat membuat anda berfikir sebaliknya. Hakim untuk diri sendiri: gelanggang luncur musik dengan pencahayaan, penyewaan ski, papan salji dan kuda, taman bermain untuk paintball musim sejuk dan barbeku - ini adalah senarai tidak lengkap yang dibentangkan di sini untuk landskap yang mengagumkan. Adalah baik untuk meraikan Tahun Baru dalam "Avantel Club Istra" atau di rumah tumpangan "Zarya".

Resort kesihatan juga dibentangkan dalam kuantiti yang sepatutnya, sebahagian daripadanya juga disebutkan di atas. Di sini, mungkin, tidak ada keperluan untuk menasihati - keputusan mengenai pilihan yang memihak pusat rekreasi tertentu harus dibuat hanya berdasarkan profil sanatorium dan keunikan kesihatan mereka sendiri.

Di mana hendak pergi hujung minggu?

Secara amnya apa-apa pusat rekreasi dari yang disebutkan dalam artikel ini dengan senang hati akan menerima pelancong bukan sahaja pada cuti panjang, tetapi juga pada hujung minggu biasa. Percutian ini boleh didapati walaupun untuk keluarga yang mempunyai anak kecil. sebagai seorang kanak-kanak, walaupun dengan payudara, ada program khas "Ibu dan Anak", di mana hotel itu benar-benar semuanya untuk kanak-kanak: dari makanan istimewa ke bilik penjagaan bayi. Selain itu, keluarga dengan kanak-kanak sering diberi diskaun ke atas penginapan - peraturan seperti, di sanatorium "Vyatichi" atau hotel "Welna".

Jika anda suka rehat aktif, tetapi ragu-ragu bahawa anak-anak anda akan menyukainya, memberi keutamaan kepada hotel-hotel berdekatan dengan tempat-tempat pelancongan tertentu, di mana anda boleh mengatur lawatan dan lawatan, baik pada musim panas dan musim sejuk. Orang-orang hanya suka idea berjalan di eko-ladang, dan anda tidak perlu membayar lebih banyak untuk tinggal di sebuah hotel dengan zoo anda sendiri - mengetahui, mungkin ia boleh mengunjungi sebuah kedai makan dengan bayaran, dan tinggal di sebuah hotel yang kurang mahal di sebelah.

Ia amat sesuai untuk pergi ke hujung minggu di mana terdapat taman hiburan penuh - kanak-kanak itu pasti akan gembira, dia akan mempunyai banyak kaitan dengan tenaga yang tidak boleh ditekannya, dan ibu bapa akan berehat seketika pada masa ini. "Drakino" yang sama berfungsi sebagai contoh yang lengkap dari hiburan yang mungkin, tetapi ia akan menarik walaupun untuk orang dewasa, sementara banyak hotel menawarkan taman hiburan kecil yang direka khas untuk kanak-kanak.

Memilih destinasi akhir perjalanan, dipandu, pertama sekali, dengan tepat bagaimana anda mahu berehat, serta pada jarak maksimum tempat rehat ke rumah anda.Adalah selamat untuk mengatakan bahawa jumlah pilihan percutian berhampiran Moscow akan membolehkan anda memilih sesuatu yang sangat dekat dengan yang ideal.

Ulasan

Adalah sukar untuk mengira bilangan pelancong yang berlainan di rantau Moscow, kerana kebanyakan mereka tinggal di sini atau di dekatnya, tetapi berdasarkan forum pelancongan khusus, ada banyak orang yang berehat di sini, dan kebanyakannya adalah orang ramai, termasuk alam, ekologi, kadar dan perkhidmatan hotel tempatan.

Majoriti pengulas menunjukkan pilihan besar pilihan untuk rekreasi, berkat kawasan Moscow tidak pernah menyusahkan - itu tidak mungkin sepenuhnya difahami.

Kritikan terhadap kawasan pelancongan ini biasanya dihubungkan dengan fakta bahawa seseorang tidak mempunyai laut dan pokok palma, orang lain - gunung ini tinggi beberapa kilometer, dan yang ketiga menginginkan sesuatu yang eksotik dan luar biasa. Ini di sini, tentu saja, tidak dijumpai. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa ia sangat mudah dan baik kerana bercuti di rantau Moscow dengan kanak-kanak hampir tidak dinafikan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan