Peraturan untuk mengangkut kanak-kanak di pesawat dan barangan mereka

Kandungannya

Penerbangan dengan kanak-kanak menjadi lebih dan lebih popular, kerana pengangkutan udara adalah yang terpantas, walaupun di titik terpencil di dunia dapat dicapai dalam masa kurang dari satu hari. Pesawat juga secara statistik adalah salah satu mod pengangkutan paling selamat. Oleh itu, ramai ibu bapa, bercuti dengan anak kecil, memilih pesawat. Apa yang perlu anda ketahui mengenai peraturan pengangkutan kanak-kanak di pesawat dan barangan mereka?

Ciri khas

Beberapa tahun lalu, penerbangan dengan kanak-kanak sukar dan tidak begitu selesa. Hari ini, Rusia dan banyak syarikat penerbangan lain memberikan segala yang diperlukan untuk memastikan penerbangan dengan anak kecil itu tidak disedari. Sehingga sekarang, ramai ibu bapa takut terbang dengan kanak-kanak kecil, bimbang bagaimana anak-anak akan dapat menahan kerja-kerja fizikal, apa yang mereka boleh lakukan semasa penerbangan, sama ada mereka akan menimbulkan kesulitan kepada diri mereka dan penumpang lain.

Adalah mungkin untuk menghilangkan keraguan dengan menyatakan terlebih dahulu semua mata yang diperlukan dari syarikat penerbangan: memulakan peraturan mengangkut anak-anak kecil dan berakhir dengan apa yang anak makan dan apa yang bermain semasa penerbangan. Adalah demi kepentingan ibu bapa untuk memberitahu pengangkut udara secepat mungkin bahawa akan ada seorang anak kecil dengan mereka dan membincangkan semua butirannya.

Peraturan pengangkutan

Sebelum anda mengambil kanak-kanak dengan pesawat terbang, anda perlu memastikan bahawa semua dokumen yang diperlukan mengesahkan umur kanak-kanak dan kebenaran untuk mengiringi jika bayi tidak terbang dengan ibu bapa mereka dibawa bersama mereka. Sehingga dua tahun, bayi hanya boleh terbang dengan ibu bapa atau penjaga yang sah.

Dari umur lima tahun, kanak-kanak itu mungkin disertai oleh orang dewasa yang lain, jika ada kuasa wakil. Umur di mana seorang kanak-kanak boleh dihantar untuk terbang bervariasi, dalam syarikat penerbangan yang berbeza-beza antara 12 hingga 15 tahun.

Kebanyakan syarikat penerbangan Rusia bersedia memberikan perkhidmatan sokongan untuk kanak-kanak dari usia lima tahun. Ia perlu menulis kenyataan khusus, memindahkan kanak-kanak itu kepada pekerja syarikat penerbangan di lapangan terbang dan tinggal bersama mereka sehingga keberangkatan, dan juga memastikan anak itu bertemu di lapangan terbang ketibaan pada waktu yang tepat.

Laporkan bahawa kanak-kanak memerlukan teman, anda perlu walaupun semasa membuat tempahan tiket. Apabila membuat pesanan perkhidmatan sedemikian tiket untuk kanak-kanak Anda perlu membeli tambang dewasa tanpa diskaun, di samping itu, perkhidmatan pengiring itu sendiri (biasanya sekitar 40 euro) dan perkhidmatan pemindahan, jika perlu, dibayar. Perkhidmatan ini tersedia untuk kanak-kanak 5-16 tahun.

Lebih baik menempah tiket terlebih dahulu untuk memilih tempat-tempat berdekatan. Sesetengah syarikat penerbangan mengehadkan bilangan kanak-kanak yang diangkut setiap penerbangan, jadi penting untuk mempunyai masa untuk masuk ke dalam nombor ini.

Jika kanak-kanak itu terbang dengan salah seorang ibu bapa, anda mesti mendapatkan kebenaran ibu bapa yang kedua, yang disahkan oleh notari. Bagi penerbangan antarabangsa, kanak-kanak mesti mempunyai pasport sendiri atau dimasukkan ke dalam pasport ibu bapa.

Meninggalkan kanak-kanak dalam penerbangan tanpa pengawasan adalah mustahil. Ikuti petunjuk atendan penerbangan mengenai keselamatan penerbangan.

Sekiranya bayi di bawah umur 2 tahun berada di tangan orang dewasa, dia ia adalah perlu untuk mengikat tali pinggang keledar kanak-kanak yang berasingan, yang dipasang pada tali pinggang penumpang dewasa.

Umur untuk penerbangan dan diskaun percuma

Setiap penumpang mempunyai hak untuk dibawa bersamanya pada penerbangan yang melewati wilayah Rusia, satu kanak-kanak sehingga dua tahun tanpa membeli tiket berasingan untuknya. Dalam kes ini, bayi perlu diadakan sepanjang penerbangan atau diletakkan di buaian khas. Pada masa yang sama, anda tidak boleh mengandalkan bagasi percuma untuk kanak-kanak.

Dalam penerbangan antarabangsa untuk membawa bayi secara percuma tidak akan berfungsi, tetapi diskaun tiketnya akan 90%. Sekiranya kanak-kanak itu memerlukan tempat duduk berasingan, maka tiket itu perlu dibayar sebagai tambang untuk kanak-kanak berumur 2-12 tahun.

Sekiranya penumpang terbang dengan beberapa kanak-kanak di bawah umur dua tahun, maka bagi seorang kanak-kanak penerbangan itu akan dibebaskan, di tangan ibu bapa. Baki kanak-kanak akan diberi diskaun tidak lebih daripada 50% dari kos tiket dewasa, tempat duduk berasingan di dalam kabin dan bagasi percuma dalam berat terhad.

Pembentukan tarif

Apabila merancang untuk mengambil kanak-kanak dengan anda di pesawat, anda perlu mengambil kira umurnya pada hari keberangkatan, tanpa mengira apabila tiket itu dibeli.

Sekiranya seorang kanak-kanak berusia 12 tahun pada hari berlepas, dia mesti membeli tiket pada tambang dewasa. Dalam kes lain, bagi kanak-kanak di bawah 12 tahun syarikat penerbangan menawarkan tambang istimewa.

Hingga dua tahun, ia adalah paling menjimatkan untuk membawa anda untuk terbang bayi sebanyak mungkin - tanpa tempat duduk berasingan untuk kanak-kanak, penerbangan itu akan dikenakan bayaran atau 10% dari harga tiket dewasa, tetapi pada usia dua tahun, kadar yang sama sekali berbeza.

Syarikat penerbangan yang berbeza menawarkan pelbagai diskaun dari 25% hingga 75%, lebih-lebih lagi, bagasi percuma dibenarkan untuk setiap kanak-kanak mengikut peraturan yang sama dengan orang dewasa.

Apabila kanak-kanak berusia 12 tahun, anda perlu membeli tiket dewasa untuk harga penuh, tetapi sesetengah syarikat penerbangan mempunyai diskaun belia khas, ketersediaan dan saiz yang perlu anda ketahui di meja maklumat.

Ciri-ciri penerbangan dengan bayi

Syarikat penerbangan tidak mengesyorkan kanak-kanak terbang di bawah umur tujuh hari. Walau bagaimanapun, jika terdapat kecemasan, anda boleh terbang dengan bayi pada hari berikutnya selepas lahir. Sekiranya bayi belum lagi berumur tujuh hari, ibu bapa diwajibkan memberikan ejen daftar masuk lapangan terbang dengan resit yang menyatakan bahawa syarikat penerbangan itu tidak bertanggungjawab terhadap akibat selepas pengangkutan bayi.

Juga, syarikat penerbangan mengesyorkan bahawa wanita yang melahirkan kurang dari tujuh hari yang lalu, pastikan untuk berunding dengan doktor anda dan dapatkan izin untuk perjalanan sedemikian.

Penerbangan dengan bayi juga boleh pergi dengan selesa, dengan syarat ibu bapa mengambil kira semua momen yang diperlukan terlebih dahulu.

Kebanyakan syarikat penerbangan menyediakan penumpang dengan bayi bassinet kanak-kanak istimewa, yang dipasang di tempat duduk depan. Buaian bergantung kepada kanak-kanak berusia satu tahun, dengan berat sehingga 11 kilogram dan bertambah hingga 70 sentimeter. Adalah penting bahawa syarikat penerbangan harus diberitahu mengenai keperluannya terlebih dahulu, tidak kurang dari satu hari sebelum keberangkatan.

Kanak-kanak perlu diletakkan di dalamnya ke lorong. Semasa berlepas, pendaratan dan ketika melewati zon turbulensi, bayi harus dikeluarkan dari buaian.

Sesetengah syarikat penerbangan membolehkan anda mengambil kerusi roda lipat dengan anda ke tanjakan atau bahkan ke kabin pesawat, adalah perlu untuk mengetahui kemungkinan dan membolehkan dimensi di pejabat maklumat pembawa.

Bagaimanakah kanak-kanak dapat bertolak ansur dengan perjalanan?

Di Rusia, tiada peraturan untuk mengehadkan umur kanak-kanak dari mana dia boleh dibawa dalam perjalanan pesawat. Tetapi usia yang disyorkan oleh ahli pediatrik adalah tiga bulan, dari masa ini bayi sudah disesuaikan dengan dunia baru, biasanya boleh bertolak ansur dengan kadar oksigen dan badan yang berkurangan pada ketinggian yang tinggi.

Kakitangan penerbangan cuba bertemu ibu bapa mereka dan menyediakan tempat yang paling selesa. Menurut peraturan keselamatan, penumpang dengan anak-anak tidak boleh diletakkan di tempat duduk berhampiran pintu kecemasan. Tempat di mana lebih baik untuk duduk bersama kanak-kanak itu terletak di barisan hadapan atau di barisan lain dengan peningkatan bilik kaki.

Sebagai peraturan, tidak dibenarkan menanam lebih daripada satu kanak-kanak pada satu baris tanpa tempat yang berasingan kerana kehadiran topeng oksigen. Jika pesawat itu tidak sepenuhnya lengkap, krew kabin mesti menyediakan ruang di belakang tempat kosong. Sekiranya anda sangat bernasib baik, anda juga boleh menjalani pemindahan ke kelas perniagaan, tetapi makanan masih akan kekal dari kelas ekonomi.

Apa yang boleh saya ambil di dalam pesawat dalam bagasi tangan?

Apabila merancang apa yang perlu diambil untuk kanak-kanak dalam penerbangan, anda perlu mengambil kira ciri-ciri individunya, tetapi ada senarai universal barang-barang yang diperlukan dalam bagasi tangan.

Selalunya, kanak-kanak boleh memilih jenis makanan istimewa mengikut citarasa, pilihan fizikal dan agama. Tetapi perintah kuasa tersebut mesti dilakukan terlebih dahulu, tidak kurang dari 36 jam sebelum keberangkatan. Anak-anak yang paling cerdik lebih baik mengambil makanan bayi dengan mereka. Juga, anda perlu menyemak dengan pramugari terlebih dahulu jika dia boleh memanaskannya.

Ia perlu untuk menyimpan dengan pelbagai hiburan dan mainan untuk kanak-kanak, lebih baik jika ia menjadi sesuatu yang baru, yang belum pernah dilihatnya, mengejutkan dan menarik bayi.

Walaupun kehadiran tandas di dalam kabin, ia tidak akan berlebihan untuk menyimpan pada periuk berjalan khas yang menyerap kandungannya. Sekiranya berlaku kesakitan, lebih baik anda mengambil pakej kebersihan dengan anda, walaupun perkara itu boleh didapati di kebanyakan kapal terbang di dalam poket di hadapan tempat duduk. Lap basah akan menjadi perkara yang tidak dapat diubah dalam penerbangan.

Adalah penting untuk menjelaskan dengan pengangkut mengenai kemungkinan mengambil kereta dorong lipat kecil ke kabin, banyak syarikat penerbangan membenarkan kemungkinan ini.

Marilah kita memberi contoh norma bagasi tangan di Aeroflot:

 • Kelas "Perniagaan" - 1 tempat sehingga 15 kg (jumlah nilai tiga dimensi - sehingga 115 cm)
 • Kelas "Keselesaan" dan kelas "Ekonomi" - 1 tempat sehingga 10 kg (jumlah nilai tiga dimensi sehingga 115 cm).

Apabila mendaftar, ia ditimbang dan ditandakan. Sekiranya berat atau had saiz dilebihi, bagasi tangan hendaklah ditandatangani sebagai bagasi yang diperiksa.

Sebagai tambahan kepada norma ini, anda juga boleh membawa item yang ada pada penumpang dan tidak dilaburkan dalam bagasi:

 • beg wanita / beg tangan lelaki;
 • folder untuk kertas;
 • payung;
 • tongkat berjalan;
 • sejambak bunga;
 • pakaian luar;
 • komputer riba;
 • kamera;
 • kamera video;
 • majalah dan surat khabar untuk membaca;
 • makanan bayi untuk bayi semasa penerbangan;
 • buaian ketika mengangkut bayi;
 • saman dalam portfed;
 • telefon bimbit;
 • tongkat;
 • walker lipat;
 • beg membeli-belah dari Duty Free.

Perkara-perkara dari senarai ini tidak ditimbang, tidak tertakluk kepada pendaftaran dan tidak ditanda dengan tag.

Apa yang perlu dihantar ke bagasi?

Kerusi roda besar mesti diserahkan kepada bagasi, tetapi anda boleh menggunakannya sampai ke jalan dan mendapatkannya kembali apabila anda keluar dari pesawat, walaupun anda perlu menunggu ia dibawa dari petak bagasi. Banyak syarikat penerbangan yang membolehkan anda membawa anda ke salon kerusi kanak-kanak berukuran tidak lebih dari 40x40 sentimeter. Sebuah kerusi dengan dimensi yang lebih besar akan perlu dihantar ke bagasi.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa tidak semua mainan boleh dibawa bersama anda ke kabin. Sebagai contoh, pelbagai pistol, pisau dan senjata plastik lain mesti diperiksa.

Jika ini adalah mainan kegemaran bayi, adalah berfaedah untuk menyimpan sesuatu yang baru untuk menghibur kanak-kanak dan memancingnya semasa penerbangan.

Apa yang perlu dilakukan untuk bayi?

Ia adalah yang terbaik untuk cuba meletakkan bayi tidur, kerana ini anda boleh mengambil perkara yang biasa yang menenangkannya dan membawa tidur. Juga, ia tidak akan berlebihan untuk mengambil botol dengan minuman atau puting susu, perkara utama adalah untuk mengingati jumlah pengambilan cecair yang dibenarkan. Kanak-kanak yang lebih tua boleh mengambil bantal getah yang sesuai di lehernya.

Banyak syarikat penerbangan menawarkan pelbagai hiburan untuk pelancong muda. Kit perjalanan, buku mewarna, mainan, teka-teki dan teka-teki dikeluarkan.

Sesetengah kapal terbang juga mempunyai saluran kanak-kanak istimewa dengan kartun, buku audio dan muzik. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengira, pertama sekali, hanya pada diri sendiri dan ambil mainan kegemaran kanak-kanak dengan anda atau muatkan kartun ke telefon atau tablet.

Bercikalah anak semasa penerbangan itu akan dapat snek yang lazat.

Petua untuk penerbangan yang selesa

Untuk menjadikan kanak-kanak itu selesa semasa penerbangan, anda perlu memantau kepuasan semua keperluannya. Kebanyakan syarikat penerbangan mengurus pelancong kecil, menawarkan makanan berasingan, permainan dan peralatan tempat tidur, lebih baik untuk membawa anda semua yang anda perlukan dan memperjelas jenis kemudahan yang boleh dipertimbangkan kanak-kanak. Jangan lupa tentang ubat-ubatan: titisan hidung, ubat penahan sakit dan cara goyang betul-betul harus berada di tangan.

Supaya anak itu tidak mempunyai puting atau sebotol minuman yang sesuai untuk mereka yang lebih tua - gula-gula atau lolipop. Adalah lebih baik bagi kanak-kanak kecil untuk mengubah lampin terlebih dahulu sebelum penerbangan, terdapat bilik ibu dan anak di setiap lapangan terbang.

Adalah sangat penting untuk berpakaian dengan betul dalam penerbangan. Pakaian sepatutnya selesa, tidak menghalang pergerakan kanak-kanak, dia tidak seharusnya panas atau sejuk. Adalah lebih baik untuk memberikan perubahan pakaian. Dan jika anda ingin membina kanopi kecil, anda boleh mengambil syal dan pin dengan anda dan melampirkannya di atas kerusi atau ke sisi mereka. Ini akan melindungi bayi dari cahaya dan membantu anda tidur lebih cepat.

Melangkah dalam pesawat, walaupun dengan kanak-kanak terkecil, boleh lulus untuk ibu bapa yang agak tidak disedari jika dia tahu tentang semua peraturan untuk mengangkut anaknya, memberitahu syarikat penerbangan terlebih dahulu mengenai penyediaan kemudahan tertentu dan mengambil segala yang diperlukan untuk bayi dengannya.

Dan kesimpulannya - video berguna di mana anda boleh menemui lebih banyak petua daripada ibu-pengembara yang berpengalaman.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan