Visa untuk kanak-kanak

Kandungannya

Pergi ke luar negara dengan kanak-kanak sangat menarik dan bermaklumat. Tayangan akan cukup untuk semua ahli keluarga. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mempersiapkan diri dengan betul untuk perjalanan, jika tidak, ia mungkin tidak berlaku, pecah, dan percutian yang lama ditunggu-tunggu akan menjadi sia-sia. Hari ini kita akan bercakap mengenai visa untuk kanak-kanak.

Apa itu dan mengapa ia diperlukan?

Ini adalah dokumen yang membenarkan anda menyeberangi sempadan dengan negara tertentu.. Sekiranya Rusia mempunyai rejim visa percuma dengan negeri tempat anda memutuskan untuk menghabiskan percutian anda, pertimbangkan diri anda bertuah. Visa dalam kes ini tidak diperlukan. Kebimbangan ini akan berlaku di Abkhazia, Azerbaijan, Argentina, Bahamas, Brazil, Vietnam, ke Republik Dominika, ke Israel, Mesir, Turki, Maladewa dan negara-negara eksotik yang lain.

Dalam kes-kes lain, visa diperlukan. Dan bukan sahaja di pintu masuk negara, tetapi kadang-kadang di keluar (apa yang dipanggil "visa keluar"). Yang paling memakan masa dalam reka bentuk - Visa Schengen.

Bergantung pada tujuan perjalanan, kanak-kanak boleh diberikan visa transit (jika dia melintasi sempadan beberapa negara), visa pelancong (anda bercuti), visa pelajar (kanak-kanak telah memasuki sekolah untuk belajar di luar negara).

Visa yang betul dilaksanakan - jaminan bahawa kawalan sempadan tidak "membungkus" anda di lapangan terbang dan bercuti di laut di bawah pokok sawit atau di Eropah, seperti yang dirancang.

Peraturan untuk mengeluarkan visa Schengen untuk kanak-kanak boleh dilihat dalam video seterusnya.

Peraturan umum untuk semua visa kanak-kanak

Peraturan utama adalah untuk memiliki kad pengenalan, yang, menurut umur, diberikan oleh undang-undang.

Jika kanak-kanak itu tidak berusia 14 tahun, dia boleh dimasukkan dalam pasport asing ibu atau bapa. Sememangnya, dengan syarat mereka mempunyai pasport lama, kerana kanak-kanak tidak memasuki kanak-kanak sama sekali dalam dokumen biometrik baru, tidak ada ruang untuk tujuan ini.

Atas sebab ini, walaupun pengembara berusia sehingga 2 tahun akan diberikan pasport mereka sendiri.

Lelaki dari 14 mesti mempunyai mereka sendiri pasport antarabangsa. Kanak-kanak yang mempunyai pasport mereka sendiri, menandatangani semua dokumen untuk visa dengan tangannya sendiri. Sehingga umur 14 tahun, kanak-kanak tidak boleh bergerak sendiri, mereka pasti memerlukan syarikat orang dewasa.

Untuk pendaftaran visa kanak-kanak perlu membayar yuran konsular. Dalam misi diplomatik di negara-negara yang berbeza ia berbeza (secara purata kira-kira 35 euro). Kanak-kanak di bawah umur 6 tahun tidak dapat membayar Schengen, kerana Perjanjian Eropah 2010 mengenai pemansuhan beberapa kategori yuran untuk mendapatkan visa telah berkuatkuasa. Oleh itu, kanak-kanak prasekolah yang tidak mempunyai pasport sendiri, permit akan dikenakan biaya percuma.

Set dokumen untuk mengeluarkan visa ke negara yang berlainan mungkin berbeza-beza; sebelum mengumpul kertas, lebih baik untuk memanggil kedutaan negara tempat anda hendak pergi dan memperjelas senarai semasa.

Schengen untuk kanak-kanak

Ini adalah yang paling popular, tetapi yang paling "menyusahkan" visa. Ia perlu mengatur, jika anda pergi ke salah satu negara yang bersatu dengan undang-undang Schengen. Kelebihannya adalah bahawa kebenaran yang diterima sekali akan membolehkan anda bergerak bebas antara negara-negara yang menjadi sebahagian daripada perjanjian (dan terdapat 26 dari mereka) selama tempoh kesahihan. By the way, mengikut statistik, perjalanan ke Itali, ke Perancis, ke Poland, ke Malta dan ke Sepanyol.Great Britain juga merupakan destinasi yang popular, tetapi visa Schengen tidak diperlukan kerana negara ini tidak mengambil bahagian dalam perjanjian itu.

Dokumen menerima dan menganggap kedutaan itu. Ia mempunyai hak untuk menolak permintaan anda tanpa menjelaskan alasan penolakan.

Penerimaan dokumen juga mungkin mempunyai ciri tersendiri, tempat mengambil salinan, dan di mana sahaja asalnya. Contoh: visa Poland boleh diperolehi hanya jika anda menghantar dokumen dalam permohonan dalam talian di laman web misi diplomatik, dan anda tidak boleh pergi ke Perancis jika anda tidak menghantar asalnya.

Di Latvia, Lithuania, kanak-kanak tidak mengambil yuran konsular jika mereka memasuki pasport ibu bapa, dan visa Finland dikeluarkan atas syarat yang sama.

Berapa lama akan mengeluarkan Schengen kanak-kanak, bergantung kepada tujuan perjalanan dan banyak faktor lain. Ini biasanya tiga bulan. Walau bagaimanapun, negara-negara yang berbeza mempunyai pendekatan yang berbeza untuk menyelesaikan masalah ini: misalnya, seorang kanak-kanak boleh mendapat kebenaran untuk memasuki England selama enam bulan, dan visa Inggeris tidak terlalu menuntut tujuan perjalanan - ia adalah perkara biasa untuk pendidikan dan pelancongan.

Pakej dokumen untuk pendaftaran

Seperti yang dinyatakan di atas, senarai dokumen mungkin berbeza-beza, anda boleh mencari yang tepat di laman web kedutaan negara yang dipilih. Biasanya, ia termasuk pasport ibu bapa, pasport kanak-kanak, sijil kelahirannya. Sekiranya kanak-kanak itu tidak bepergian dengan ibu bapanya, dengan mana-mana saudara atau sahabatnya, dengan guru atau jurulatih, dia perlu disahkan kebenaran ibu bapa dalam perjalanan sedemikian.

Pastikan mengisi borang dengan betul, permohonan itu. Untuk mengelakkan kesilapan, pernyataan contoh selalu dipaparkan di laman web rasmi misi diplomatik. Jika kanak-kanak sedang belajar, maka anda perlu melampirkan sijil dari sekolah atau gimnasium.

Oleh kerana seorang kanak-kanak yang melakukan perjalanan tanpa ibu dan ayah tidak memperolehnya, surat penajaan daripada ibu bapa atau saudara lain diperlukan, dia perlu memberikan sijil pendapatan dan dana di dalam akaun bank.

Cara mengisi borang permohonan visa boleh dilihat dalam video seterusnya.

Jika kanak-kanak itu adalah pemegang pasportnya sendiri, tandatangan kanak-kanak diletakkan di bawah semua dokumen untuk visanya. Seorang kanak-kanak yang tertulis di dalam dokumen ibu bapa tidak perlu menandatangani apa-apa.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya hanya satu ibu bapa yang melakukan perjalanan

Dalam kes ini, persetujuan ibu bapa yang kedua, disusun dan dipersetujui, adalah wajib untuk lulus kawalan sempadan. Jika ibu dan bapa bercerai, persetujuan adalah perlu. Dokumen sedemikian tidak diperlukan dalam kes-kes yang luar biasa: jika salah seorang daripada ibu bapa telah meninggal, ia akan mencukupi untuk mengemukakan sijil kematian. Jika ibu bapa dilucutkan hak mereka, keputusan mahkamah mengenai ini dan sijil dari pihak berkuasa penjagaan diperlukan, jika salah seorang daripada ibu bapa hilang, ia akan mencukupi untuk mendapatkan sijil dari polis.

Visa untuk kanak-kanak di negara lain

Di Amerika Syarikat

Untuk perjalanan ke Amerika, anda memerlukan visa khas Amerika. Amerika Syarikat mengambil serius isu kemasukan untuk kanak-kanak kecil. Kesahihan visa - 3 tahun. Dia membenarkan belajar, melawat saudara-mara, membuat lawatan pelancong. Setiap kali di negara ini boleh tidak lebih daripada 180 hari. Adalah mungkin untuk menerima dokumen mengikut skim standard (dengan temuduga wajib), atau ia boleh dipermudahkan (tanpa hadir). Keputusan dibuat oleh pegawai visa.

Cara paling mudah untuk mendapatkan visa AS adalah untuk kanak-kanak berumur bawah 14 tahun jika dia mengembara dengan saudara-mara yang sudah mempunyai permit yang sah untuk memasuki Amerika Syarikat. Dalam kes ini, prosedur itu akan melalui surat-menyurat dan cepat.

Dalam semua kes, pendaftaran visa ke Amerika memerlukan persetujuan yang disahkan oleh ibu bapa (atau ibu bapa), dokumen mengenai kesejahteraan kewangan keluarga, surat penajaan, sijil dari tempat belajar kanak-kanak.

Pelajaran video tentang bagaimana untuk tidak mendapat keengganan untuk memohon visa di Amerika Syarikat boleh dilihat dalam video seterusnya.

Ke negara-negara Eropah di luar kawasan Schengen

Ucapan dalam kes ini adalah mengenai negeri-negeri yang memasuki Kesatuan Eropah, tetapi tidak menyokong undang-undang Schengen. Ini adalah Romania, Croatia, Great Britain dan Bulgaria. Jika anda melakukan perjalanan melalui perjalanan UK, maka anda tidak perlu mendaftarkan apa-apa sahaja - anda boleh tinggal di negara ini tanpa visa selama 24 jam. Ia cukup untuk menunjukkan tiket kapal terbangyang akan mengesahkan bahawa anda sedang buat sementara waktu di negara ini.

Di Bulgaria, untuk memohon visa tidak perlu hanya jika kanak-kanak itu mempunyai visa Schengen. Semua yang lain harus menghubungi konsulat dengan permohonan yang sesuai. Keistimewaan pemergian kanak-kanak ke negara ini terletak pada hakikat bahawa untuk mendapatkan visa adalah perlu untuk membuktikan hubungan anak-anak dan ibu bapa, walaupun nama keluarga mereka bertepatan. Oleh itu, sijil kelahiran diperlukan.

Satu lagi kaveat - untuk keputusan positif mengenai isu kebenaran memasuki Bulgaria, ibu bapa perlu melampirkan ke dalam pakej dokumen suatu borang sijil perubatan 086-U, yang akan mengandungi maklumat mengenai kesihatan anak lelaki atau anak perempuan mereka.

Visa ke Romania boleh didapati mengikut semua peraturan yang dikenakan. Tidak banyak ciri pemprosesan dokumen di negara ini: anda perlu mendapatkan insurans kesihatan untuk kanak-kanak, yang akan meliputi keseluruhan tempoh masa kanak-kanak di negara ini, serta masa transit. Di samping itu, borang permohonan untuk mendapatkan permit masuk hendaklah dibuat untuk kanak-kanak itu secara berasingan, walaupun ia dimasukkan dalam pasport ibu bapa.

Sehingga 2013 di Croatia Rusia tidak memerlukan visa, tetapi negara itu telah bergabung dengan Kesatuan Eropah, dan sekarang rejim bebas visa adalah sesuatu yang lalu. Anda boleh memasuki negara sama ada dengan visa Croatia atau dengan visa Schengen yang sah.

Ke negara-negara Asia

Negara-negara Asia dibahagikan kepada mereka yang tidak memerlukan visa atau meletakkannya semasa ketibaan, dan kepada mereka yang perlu mengeluarkan dokumen kemasukan terlebih dahulu. Jika anda akan pergi ke Vietnam selama 15 hari (tidak lebih!), Maka anda tidak memerlukan visa sama sekali, peraturan yang sama berlaku untuk perjalanan ke Laos, Hong Kong dan Indonesia. Di Malaysia, di Maldives dan Macau, anda boleh tinggal selama sebulan tanpa visa. Istilah yang sama bagi pelancong diperuntukkan oleh pihak berkuasa Thailand. Selama dua bulan tanpa visa, anda boleh pergi ke Korea Selatan.

Jika anda pergi ke Myanmar atau Nepal, anda perlu memohon visa, tetapi apabila tiba di destinasi anda. Visa Nepal untuk kanak-kanak di bawah 10 tahun adalah percuma sepenuhnya.

Di sesetengah negara Asia, ada kemungkinan untuk berlengah-lengah, mendapatkan visa jangka pendek transit tepat di lapangan terbang. Sebagai contoh, di Brunei - selama 72 jam. Di China, bergantung kepada lapangan terbang, anda boleh tinggal dari 24 hingga 72 jam tanpa visa.

Baru-baru ini, negara-negara Asia semakin menyatakan keinginan untuk mencipta analogi Schengen mereka - visa yang akan membolehkan pemegangnya pergi ke kawasan Asia dengan satu permit.

Peruntukan

Ketentuan bukanlah jenis visa, itu hanya dokumen yang menunjukkan kebenaran terlebih dahulu untuk tinggal di negara ini.. Maklumat ini relevan bagi mereka yang akan melawat Cyprus dengan seorang anak. Secara umum, Rusia dan Cyprus mempunyai rejim visa, tetapi peruntukan menjadikannya lebih mudah untuk memasuki negara ini.

Ia boleh dikeluarkan melalui Internet, tidak perlu pergi ke mana-mana sahajakerana tidak akan ada koleksi dokumen epik yang panjang. Ia dikeluarkan secara percuma. Cap itu sendiri dalam pasport akan dicop apabila tiba di Cyprus.

Pendaftaran peruntukan mengambil masa kira-kira sejam, ia tidak memerlukan pengesahan mandatori tempoh penginapan, tidak perlu menunjukkan tiket udara yang dibeli di sana dan kembali. Selepas anda menghantar permohonan, anda akan menerima dokumen melalui e-mel, yang akan cukup untuk mencetak dan mengambil dengan anda atau memberi anak itu jika dia bergerak tanpa ibu bapa.

Ketentuan di Siprus tidak beroperasi sejak saat itu diterima, tetapi sejak saat itu memasuki republik itu. Anda perlu berehat dan matlamat lain akan 90 hari. Kemudian Cyprus perlu pergi dan mungkin akan kembali ke sana hanya selepas enam bulan, sekali lagi menerima peruntukan itu.

Mempunyai visa dari satu negeri boleh menyebabkan penafian masuk ke negeri lain.

Jika anda sering bepergian dengan anak anda atau merancang untuk melakukannya secepat mungkin, ingat bahawa di sesetengah negara, anda mungkin dinafikan kemasukan jika anda mempunyai visa beberapa negeri lain. Jadi, jika anda pergi ke Libya, Iran, Arab Saudi, Syria dan beberapa negara Arab lain dan anda mempunyai visa Israel dalam pasport anda, maka anda bukan sahaja akan diharamkan masuk, tetapi juga boleh membatalkan visa negara anda. Di bawah "tangan panas" akan mendapatkan mereka yang telah melawat negara bersempadan dengan Tanah Perjanjian - Jordan dan Mesir.

Di sempadan Georgia, visa yang dikeluarkan sebelum ini dibatalkan bagi mereka yang melawat Abkhazia dan Ossetia Selatan. Jika perjalanan ke negara-negara ini dibuat dari Rusia, maka tidak ada yang perlu dikhuatiri, kerana negara kita mempunyai rejim visa percuma dengan negara-negara ini.

Kos

Kos visa, seperti yang dinyatakan di atas, adalah berbeza di setiap negara. Kebanyakan negara dikecualikan daripada membayar kutipan konsular kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Jerman, Poland, Austria, Belanda dan beberapa negeri lain tidak mengambil wang dari kanak-kanak sehingga 12 tahun. Estonia, Latvia, Sweden, Portugal, Perancis, Sepanyol dan Republik Czech mengenakan yuran konsular untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun. Dia berusia 35-40 tahun.

Harga visa ke negara-negara dengan rejim visa khas, yang dilekatkan pada waktu ketibaan, biasanya antara 15 hingga 35 euro.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan