Aklimatisasi pada kanak-kanak

Kandungannya

Anda bercuti dengan anak anda, tetapi bercuti yang menyenangkan dan lama ditunggu-tunggu oleh penyakit tiba-tiba bayi. Dan pada mulanya ia seolah-olah dia mempunyai sejuk atau "makan sesuatu", tetapi sebenarnya, perubahan iklim, zon waktu menjadi sebab kemunculan serba penyesuaian.

Untuk merawat kanak-kanak dalam keadaan ini daripada selesema atau cirit-birit tidak bermakna dan tidak berkesan. Ini tidak menghilangkan masalah utama. Apa yang perlu dilakukan ibu bapa? Bagaimana untuk membantu bayi anda bertahan dalam masa yang sukar?

Apa ini?

Aklimatisasi adalah mekanisme semula jadi dan biologi yang sangat kompleks, tekanan terkuat untuk seorang kanak-kanak. Semakin muda anak anda, semakin sukar untuk mengatasinya.

Kanak-kanak dari kelahiran hingga 3 tahun lebih lama dan lebih keras menahan percubaan organisma kecil mereka untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baru untuk diri mereka sendiri, kepada iklim yang berbeza, tempoh masa cahaya yang berbeza, komposisi udara, air, suhu yang baru dan tidak biasa. Pada kanak-kanak, imuniti tidak cukup terbentuk, proses membangunkan reaksi pelindung tubuh terhadap pelbagai rangsangan sedang berjalan. Oleh sebab itu, kanak-kanak lebih sukar untuk menyesuaikan diri daripada orang dewasa.

Aklimatisasi menjejaskan banyak perkara - sistem saraf kanak-kanak, pencernaan, tekanan darah, sistem perkumuhan, sistem imun, sistem pernafasan, dan lain-lain.

Gejala dan tanda-tanda

Sekiranya tiba-tiba bayi anda mula menyesuaikan diri, anda boleh mengenalinya dengan beberapa gejala yang sangat terang.yang biasanya muncul 2-3 hari selepas tiba di kawasan baru dengan iklim yang berbeza:

 • Masalah tidur Bayi mempunyai insomnia atau, sebaliknya, sentiasa mahu tidur.
 • Sakit kepala, pening kepala. Seorang kanak-kanak yang mampu bercakap dan meluahkan perasaan yang tidak menyenangkan dalam kata-kata akan berkemungkinan mengadu sakit kepala yang berterusan atau kadang-kadang. Kanak-kanak yang belum dapat bercakap akan menunjukkan bahawa mereka mempunyai sakit kepala, dengan penampilan mereka, dengan tangisan yang panjang dan membosankan, kelesuan.
 • Tanda-tanda sejuk. Seorang kanak-kanak mempunyai semua gejala tipikal yang sejuk - sakit tekak, hidung hidung, dan demam.
 • Tanda-tanda keracunan makanan atau jangkitan usus. Kanak-kanak itu mula mual, muntah, cirit-birit. Kadang-kadang pada latar belakang suhu tinggi.
 • Kemerosotan mood dan tingkah laku. Kanak-kanak yang menyakitkan mengalami penyesuaian sangat rapuh, mudah marah, mereka sering menangis, kadang-kadang sukar untuk ibu bapa memahami apa yang kenyang itu inginkan. Sistem saraf menyesuaikan diri terutamanya panjang.

Berapa lama tempoh?

Tempoh tempoh penyesuaian adalah bergantung kepada keparahannya dan usia kanak-kanak. Lebih kontras perubahan pemandangan, karapuzu yang lebih keras, yang tidak lagi menjadi kegembiraan untuk berehat di tepi laut. Contohnya, dia sentiasa tinggal di Siberia, tetapi bercuti dia dibawa ke India dengan iklim tropika dan udara lembap atau Tunisia yang dikeringkan matahari.

Tempoh purata tempoh penyesuaian pada kanak-kanak adalah 5-7 hari. Dan dengan cara apa pun, ibu bapa boleh cuba mengurangkannya, biasanya semuanya tidak berhasil.

Tetapi selepas selesai, ia akan selamat untuk mengatakan bahawa pertahanan ketahanan bayi sendiri telah "belajar" sesuatu yang baru, dan kali seterusnya ia akan menjadi lebih mudah untuk dia menyesuaikan diri.

Peringkat utama

 1. Peringkat pertama adalah permulaan.Secara luaran, tiada perubahan dalam kanak-kanak, adalah mustahil untuk melihat apa-apa, semua proses berlaku di dalamnya. Tubuh "termasuk" mod operasi dalam keadaan yang melampau.
 2. Tahap kedua adalah reaktif. Biasanya ia mula muncul pada 2-3 hari selepas tiba di tempat baru. Tempoh reaktif dikaitkan dengan kemerosotan mendadak dalam keadaan bayi, semua tanda-tanda aklimatisasi yang kelihatan, yang kita dibincangkan di atas, muncul.
 3. Tempoh ketiga adalah penstabilan. Keadaan kanak-kanak itu tidak lagi merosot, secara beransur-ansur datang untuk mengimbangi, fungsi badannya dipulihkan. Gejala boleh mula hilang, dan saya masih boleh bertahan beberapa lama, tetapi mereka tidak lagi menimbulkan ancaman kepada kanak-kanak.
 4. Tempoh keempat - penamat. Aklimatisasi telah datang. Ini adalah tempoh yang paling lama, ia boleh bertahan dari beberapa minggu hingga beberapa tahun, tetapi ini lebih relevan bukan untuk pembuat percutian, tetapi bagi mereka yang memutuskan untuk membuat perubahan radikal dalam kehidupan mereka dan berpindah ke hujung dunia untuk kediaman tetap.

Ciri-ciri aklimatisasi pada kanak-kanak yang berumur berbeza

Tempoh penyesuaian diwujudkan dalam semua kanak-kanak dengan cara yang berbeza. Ada kemungkinan bahawa anda tidak akan melihat sebarang tanda, seluruh rehat dari awal hingga akhir akan berjalan lancar. Walau bagaimanapun, terdapat corak berikut bergantung kepada umur kanak-kanak.

Pada bayi

Aklimatisasi pada kebanyakan kanak-kanak di bawah 1 tahun adalah ujian yang serius dan agak sukar. Tempoh ini berlangsung untuk bayi untuk jangka masa yang panjang - dari tiga minggu dan lebih. Seberapa buruk yang akan dirasakan oleh kanak-kanak bergantung kepada keadaan sistem ketahanannya, penyakit yang sedia ada, kesihatan umum.

Oleh kerana kanak-kanak kecil mempunyai hubungan psycho-emosi yang sangat kuat dengan ibu mereka, banyak dalam tempoh penyesuaian akan bergantung pada bagaimana perasaannya dan emosi yang dirasakan ibunya.

Sekiranya seorang wanita tenang, berpuas hati, dan aman, maka akan menjadi lebih mudah bagi anak untuk membiasakan diri dengan keadaan hidup yang baru.

Adakah kanak-kanak prasekolah

Pada kanak-kanak berusia 3 hingga 7 tahun, penyesuaian badan adalah lebih lancar dan lebih mudah daripada pada bayi. Dalam banyak cara, ini menjadi mustahil kerana kanak-kanak itu sudah dapat menjelaskan dengan jelas apa yang menyusahkannya. Di samping itu, kekebalannya telah pun menjadi "bencana" apabila kanak-kanak itu mula menghadiri tadika, sakit dengan jangkitan virus, influenza, ARVI. Ia lebih mudah baginya untuk menerima syarat baru.

Rata-rata, aklimatisasi pada kanak-kanak prasekolah berlangsung sekitar satu setengah hingga dua minggu.

Anak sekolah

Tempoh aklimatisasi pada kanak-kanak usia sekolah adalah yang paling ringan dan berlangsung dari 5 hari hingga 10 hari.

Oleh bangku sekolah, kanak-kanak itu sering mempunyai masa untuk memperoleh penyakit yang lebih kerap berlaku berbanding yang lain, sesetengah kanak-kanak sudah mempunyai penyakit kronik. Kemungkinan besar, mereka yang akan meningkat semasa tempoh penyesuaian diri. Oleh itu, lebih mudah bagi ibu bapa untuk "meramal" keadaan kanak-kanak dengan mengambil ubat-ubatan yang biasanya membantu dia berehat.

Bilakah aklimatisasi biasanya mudah?

Yang paling mudah untuk menyesuaikan diri dengan pemindahan:

 • Kanak-kanak berumur 8 tahun.
 • Kanak-kanak yang ibu bapa menguatkan imuniti sepanjang tahun, dan bukan hanya beberapa minggu sebelum perjalanan.
 • Kanak-kanak yang sering bepergian.
 • Kanak-kanak yang mempunyai semua vaksinasi yang perlu, dan vaksin terakhir berlaku sekurang-kurangnya enam minggu sebelum tarikh berlepas untuk berehat.
 • Kanak-kanak sihat secara somatik.

Bagaimana untuk memudahkan tempoh ini?

 • Untuk meringankan tempoh penyesuaian kepada kanak-kanak akan membantu sesuatu dari persekitaran biasa. Dan jika anda tidak mengambil udara Novosibirsk asli anda ke pantai-pantai panas di Laut Merah, maka tidaklah sukar untuk mengambil sebotol air minuman dari latitud utara. Bahawa ia akan membantu remah-remah badan yang lebih mudah untuk menyesuaikan diri dengan makanan dan air yang baru.
 • Jika anda bercadang untuk pergi ke rantau atau negara dengan zon waktu yang berbeza, lebih baik membantu bayi anda terbiasa dengan masa yang baru terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, satu bulan sebelum berlepas, anda perlu mula menyesuaikan tidur kanak-kanak dan membuat jadual jadwal, mengalihkannya setiap hari dengan 15 minit ke arah yang betul.
 • Rutin harian kanak-kanak yang bercuti harus sedekat mungkin dengan rutin rumahnya yang biasa, memberi makan, berjalan, bermain, dan tidur harus kira-kira pada masa yang sama.
 • Untuk penyesuaian bayi yang masih hidup adalah mod minum yang sangat penting. Dia harus minum begitu banyak sehingga toksin dibersihkan dari tubuhnya lebih cepat. Untuk menentukan kadar bendalir individu, berat bayi mesti didarabkan dengan tiga. Angka yang terhasil akan menjadi minimum yang diperlukan. Anda tidak sepatutnya bereksperimen dengan air dari paip atau sumber semulajadi kawasan tempat anda tiba. Adalah lebih baik untuk membeli kanak-kanak minum air botol tidak berkarbonat di kedai.
 • Tidak kira betapa hebatnya godaan untuk segera tergesa-gesa ke pantai ketika tiba, anda tidak boleh melakukan ini dalam 24 jam pertama. Rutin berjalan kaki dari laut di kawasan baru akan membantu anak anda mengambil udara laut dengan lebih mudah dan bergerak lebih lancar ke prosedur air.

Pendapat Dr Komarovsky

Seorang pakar pediatrik yang terkenal, Yevgeny Komarovsky, menyatakan bahawa masalah penyesuaian badan agak kembung dan dibuat, kerana kanak-kanak yang sihat, yang, dengan demikian, melakukan perjalanan dengan ibu bapa mereka, tempoh membiasakan diri dengan persekitaran baru dan iklim tidak harus menjadi sangat rumit.

Tetapi ibu bapa sendiri, yang sering memberi makan serbuk dengan makanan dan buah apabila mereka kehilangan selera makan selepas penerbangan, atau terpaksa berenang di laut jika dia tidak mahu, mengancam kanak-kanak dengan bencana sebenar.

Dalam video yang dibentangkan, Dr Komarovsky akan memberitahu anda tentang semua nuansa yang berkaitan dengan perjalanan dengan kanak-kanak, termasuk penyesuaian diri.

Komarovsky menekankan bahawa semasa perancangan perjalanan itu penting bukan sahaja untuk mengetahui di mana restoran terdekat, pantai dan taman air akan ditempatkan, tetapi juga dengan pasti dapat mengetahui sama ada akan ada klinik berdekatan, jika kanak-kanak memerlukan doktor.

Jika ia datang mengenai percutian di luar negara, anda perlu menjelaskan dengan teliti semua isu yang berkaitan dengan insurans kesihatan, jika perlu, bayar untuk pakej tambahan perkhidmatan untuk pakar pediatrik.

Yevgeny Komarovsky memberi amaran bahawa ia tidak selamat untuk bayi dari lahir hingga 2 minggu untuk terbang di atas kapal terbang.

Apakah spesifikasi rekreasi dengan kanak-kanak, bagaimana aklimatisasi berfungsi, adakah ia berlaku kepada semua orang? Jawapan untuk ini dan banyak soalan lain akan diberikan kepada kami oleh Dr Komarovsky dalam kitaran penghantaran seterusnya.

Petua

Untuk merawat aklimatisasi tidak masuk akal, dan rawatan tidak mungkin berkesan. Ia perlu untuk membolehkan imuniti kanak-kanak itu "mempelajari pelajaran" secara bebas. Ini akan membantu kompleks vitamin (untuk kanak-kanak dari 1 tahun). Mereka boleh disyorkan secara individu oleh ahli pediatrik anda, yang mana anda perlu memohon sekurang-kurangnya dua bulan sebelum perjalanan yang dirancang.

Walau bagaimanapun, ia masih bernilai mengutip kit pertolongan cemas bayi. kerana tiada siapa yang boleh meramalkan bagaimana penyesuaian yang sukar dan berlarutan akan berlaku kepada anak anda.

Adalah masuk akal untuk melakukan perjalanan dengan anda. ubat antipiretik untuk kanak-kanak "Panadol", "kanak-kanak Nurofen", "Efferalgan»Sekiranya suhu melebihi 38.5.

Biasanya apabila menyesuaikan haba yang tinggi tidak berlaku, suhu tetap pada 37.5. Suhu sedemikian adalah seperti tindak balas normal imuniti kanak-kanak ke persekitaran yang baru; ia tidak memerlukan penggunaan ubat-ubatan.

Batuk kuat semasa penyesuaian badan akan membantu mengeluarkan sirapAmbrobene».

Hidung berair akan membantu mengalahkan membasuh dengan ubat berdasarkan air laut "Aqualore"," Aquamaris ", dalam kes kesesakan, anda boleh meneteskan" kanak-kanak Nazivin ".

Jika sakit telinga kanak-kanak, dalam kes ini ia masuk akal untuk mengambil setitik "Otinum».

Kit pertolongan pertama anda mesti hadir persediaan untuk menormalkan pencernaan kanak-kanak. Sekiranya muntah dan cirit-birit - "Smecta", Dari sembelit (ini juga boleh berlaku) -"Duphalac», «Norma».

Dari luka, calar, lecet dan selaran matahari akan membantu "Miramistin"Dan"Bepanten».

Ia akan menjadi baik jika anda mengemas kit pertolongan cemas. dadah antiviral kanak-kanak mengikut umur kanak-kanak, kerana imuniti yang lemah dalam tempoh penyesuaian mungkin memerlukan bantuan dalam memerangi virus "ketagih". Pediatrik anda juga akan membantu anda memilihnya.

Makanan dan air baru, serta penerbangan dan pemindahan boleh menyebabkan kanak-kanak reaksi alahan - kemerahan kulit, gatal-gatal, rhinitis alergi, batuk. Ibu bapa yang bijak akan sentiasa meletakkan ubat antihistamin, baik tempatan dan umum, dalam kit pertolongan cemas perjalanan. Untuk tujuan tersebut, biasanya mengambil "Claritin», «Diazolin"," Suprastin ".

Dan, tentu saja, jangan lupa untuk menangkap termometer untuk menukar suhu, pelindung matahari untuk kanak-kanak (krim dan semburan), krim, patch dan pembalut kanak-kanak biasa.

Mencegah dan merancang tempat rehat

Sekiranya anda pergi ke pantai Laut Hitam, ingat bahawa faedah cuti laut untuk badan kanak-kanak akan muncul hanya selepas penyesuaian telah berakhir. Ini adalah purata 10 hari. Jadi, sebaiknya pergi bersama bayi ke laut selama 20-30 hari.

Satu rehat seminggu atau sepuluh hari hanya akan menendang bayi, yang, lebih-lebih lagi, selepas penyesuaian telah berlalu, penyesuaian semula akan bermula apabila pulang ke rumah. Tempoh minimum percutian supaya kanak-kanak mendapat sekurang-kurangnya beberapa faedah dari laut dan matahari - sekurang-kurangnya 16 hari.

Sekiranya anda merancang perjalanan ke Turki, sila ambil perhatian bahawa di negara ini terdapat lima zon iklim. Jika ini adalah perjalanan pertama anda ke kawasan yang hangat, pilih zon yang paling hampir dengan iklim di rantau rumah anda.

Tidak sepadan dengan anak kecil yang pertama dalam perjalanan hidupnya untuk membawa ke akhir dunia. Dia masih mempunyai masa untuk melawat Afrika, Australia dan Cuba eksotik. Sebagai perjalanan pertama, lebih baik memilih tempat di mana iklim serupa dengan anda sendiri.

Sebagai contoh, kebanyakan orang Rusia memahami dan memahami keadaan cuaca di Abkhazia, Georgia, di Crimea, di pantai Laut Kaspia, di pantai Laut Hitam Turki, di Cyprus.

Ideal jika percutian dirancang mengikut usia kanak-kanak. Doktor tidak mengesyorkan melawat bayi dan hutan di sebelahnya untuk bayi.

Pakar tidak menasihati kanak-kanak sehingga usia tiga tahun meninggalkan zon iklim asal mereka. Jika anda masih membuat keputusan untuk pergi keluarganya di laut, pilih untuk musim yang tidak bermusuhan - permulaan bulan Jun atau awal bulan September.

Apabila memilih sebuah hotel atau asrama, anda perlu memahami bahawa kanak-kanak kecil tidak memerlukan muzik keras dan ramai pelancong untuk penyesuaian yang berjaya. Ia memerlukan tempat yang tenang dan damai, jauh dari bandar-bandar utama, lebuh raya dan lapangan terbang yang bising.

Bagi kanak-kanak di bawah umur 3 tahun adalah sangat berbahaya untuk melawat negara-negara dengan peralihan ketara dalam zon waktu.

Apabila memilih kaedah pindah adalah lebih baik untuk memberi keutamaan dengan kereta api atau kereta. Perjalanan yang lebih panjang membantu badan bayi secara beransur-ansur mula membina semula semasa di jalan raya. Penerbangan itu, tentu saja, lebih disukai untuk ibu bapa, tetapi bukan untuk kanak-kanak ituImuniti yang akan dilancarkan dalam mod kecemasan sebaik sahaja ia, selepas cuaca hujan, yang berada di rumah pada waktu pagi, meninggalkan pesawat itu di negara eksotik yang panas.

Penyelarasan semula

Anda kembali ke rumah dengan selamat, kecokelatan dan bahagia, tetapi bayi sekali lagi "memutuskan" untuk jatuh sakit. "Aklimatisasi ini adalah sebaliknya" - penyesuaian semula semula. Kembali ke iklim asli menjadi, untuk meletakkannya sedikit, kejutan untuk kekebalan kanak-kanak, yang baru-baru ini disesuaikan dengan keadaan hidup baru.

Gejala akan sama seperti semasa penyesuaian, bagaimanapun, mereka tidak akan bertahan lama. Sekiranya penyakit itu tidak berkurangan selama 3-4 hari, ini adalah sebab untuk memanggil doktor.

Reaksimilasi biasanya tidak memerlukan rawatan khas, cukup untuk memberikan vitamin kanak-kanak dan memberikan tidur lebih lama daripada biasa.

Ia tidak disyorkan untuk menyambung semula tadika atau sekolah sebaik sahaja tiba dari bercuti; kanak-kanak memerlukan masa untuk memulihkan sepenuhnya. Sepanjang tempoh ini, anda tidak boleh divaksinasi, tertakluk kepada situasi yang tertekan.

Kami juga menawarkan anda untuk melihat nasihat pakar pediatrik yang berpengalaman mengenai penyesuaian kanak-kanak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan