Di mana hendak berehat dengan kanak-kanak itu?

Kandungannya

Percutian keluarga adalah salah satu halaman paling terang dalam sejarah setiap kita. Ia diingati seumur hidup. Untuk menjaga kenangan ini hangat, ibu bapa ingin merancang percutian yang lama ditunggu-tunggu dengan anak sebaik yang mereka dapat. Tetapi sudah di peringkat perancangan banyak masalah dan persoalan timbul. Ini amat penting untuk rekreasi. Kami akan bercakap tentang ke mana dan untuk apa yang perlu dilakukan pada cuti atau hujung minggu dalam artikel ini.

Tujuan perjalanan

Pilihan destinasi percutian bergantung kepada banyak faktor. Adalah penting untuk mempertimbangkan isu kewangan isu ini, kerana semua keluarga mempunyai belanjawan yang berbeza. Sama pentingnya untuk memahami dengan jelas apa yang anda dan anak anda inginkan dari percutian ini. Ini boleh menjadi hobi pantai yang "malas", rekreasi aktif dalam gaya sporty, percutian pendidikan, di mana kanak-kanak dan ibu bapanya dapat mempelajari banyak perkara baru dan menarik. Tujuan cuti ini boleh dijadikan rawatan kesihatan yang sama-sama memberi manfaat kepada semua ahli keluarga.

Sebelum memilih tempat bercuti, anda harus mengetahui dari semua isi rumah bagaimana mereka ingin melihat percutian ini. Setelah ini dibersihkan, anda boleh meneruskan ke pilihan lokasi tertentu dan kos pra-perancangan.

Percutian pantai

Bentuk rekreasi yang paling popular adalah pantai. Jika keluarga yang mempunyai anak sudah mempunyai pengalaman perjalanan yang luas dan mempunyai wang yang diperlukan, anda boleh memilih mana-mana resort asing. Adalah penting untuk mempertimbangkan usia kanak-kanak.

Semakin kecil remah anda, semakin sukar untuk menahan penyesuaian yang tidak dapat dielakkan (terutama jika anda pergi ke negara-negara tropika, ke tempat yang eksotik di mana iklimnya sangat berbeza dari yang biasa untuk wilayah anda). Menukar zon masa juga boleh memainkan jenaka kejam.

Luar Negeri

Mengetahui ciri-ciri kesihatan bayi anda, anda boleh merancang percutian di pantai Bulgaria atau di Cyprus. Terdapat pasir lembut, iklim yang agak sederhana, banyak kakitangan berbahasa Rusia. Sempurna disesuaikan untuk resort rekreasi kanak-kanak Greece.

Sebagai tambahan dari percutian pantai asing, anda dapat melihat infrastruktur yang dipikirkan dengan baik. Hampir setiap hotel menawarkan menu kanak-kanak di restoran. Kebanyakan hotel mempunyai bilik kanak-kanak dan pada bila-bila masa terdapat perkhidmatan pengasuh, animator, pemandu.

Rusia

Selatan Rusia tidak dapat membanggakan perkhidmatan yang terbaik di pusat peranginan, tetapi adalah lebih baik untuk keluarga dengan anak kecil (disebabkan oleh penyesuaian diri, yang dalam keadaan negara asal mereka berjalan lancar dan cepat).

Tempat yang paling popular untuk berehat di laut adalah pantai Laut Hitam. Percutian agak mahal di Sochi dan Anapa. Agak murah - di Tuapse, Gelendzhik, Loo, Lazarevskoye. Hampir semua bandar dan bandar ini mempunyai hiburan tambahan untuk kanak-kanak yang lebih tua: taman air, dolphinariums, taman hiburan, zoo.

Rehat di Crimea masih lebih berpatutan dari segi kewangan daripada bercuti di Sochi, tetapi harga di semenanjung sudah mendekati tahap Sochi. Walau bagaimanapun, jika arahan ini dipilih, anda boleh menggembirakan beberapa ahli keluarga yang mempunyai matlamat dan harapan yang berbeza. Crimea boleh menjadi tempat yang bagus untuk pantai, serta untuk berehat bermaklumat dan bersiar-siar, untuk para peminat sukan lasak dan landskap yang indah.

Jika keupayaan kewangan keluarga lebih sederhana daripada yang diperlukan di pantai Laut Hitam, maka patut dipertimbangkan peluang untuk menghabiskan percutian di tepi Laut Azov. Di Yeisk, kampung Golubitskaya, serta Dolzhanskaya, anda dapat menikmati kesunyian seluruh keluarga, yang sangat bagus jika anda pergi ke laut dengan bayi. Kanak-kanak yang lebih tua akan membosankan, kerana percutian pantai dalam bentuk tulennya agak cepat bosan. Mereka mahu pergi ke taman, untuk perjalanan, dan dengan industri hiburan di pantai Azov, semuanya agak sedih - hampir tidak ada.

Ia masih agak berpatutan untuk keluarga dengan pelbagai pendapatan boleh dianggap sebagai percutian oleh Laut Caspian. Di sanatoriums dan rumah tumpangan di bandar Kaspiisk, serta di banyak perkampungan Dagestan, yang terletak di tepi laut, jangan "membuang harga". Antara kelebihan yang tidak dapat disangkal boleh dikenalpasti sebagai pantai yang bersih. Angka min sama dengan pantai Azov: kekurangan infrastruktur moden.

Bagi penduduk di wilayah utara Rusia yang telah memutuskan untuk pergi ke laut dengan bayi, Baltic adalah ideal. Laut itu hangat di sana, dan matahari tidak terbakar seperti tanpa belas kasihan di resort Laut Hitam, sehingga selebihnya di rantau Kaliningrad tidak akan disertai oleh penyesuaian yang berpanjangan. Dengan infrastruktur di sini segala-galanya cukup baik.

Walau apa pun tujuannya, ibu bapa harus ingat bahawa untuk percutian kanak-kanak yang selesa adalah perlu bahawa perhimpunan ke dalam air adalah halus. Jadi kanak-kanak tidak tenggelam dan tidak terlalu kenyang, kerana air di air cetek lebih panas dan lebih cepat.

Adalah wajar bahawa pantai berpasir atau kerikil. Jika ini tidak, anda perlu risau terlebih dahulu mengenai membeli kasut pantai khas untuk kanak-kanak. Ia akan melindungi kaki dari batu tajam.

Di hotel yang dipilih mesti ada menu kanak-kanak (atau restoran harus menawarkan hidangan khas). Pelbagai hiburan - mengikut budi bicara anda, bergantung kepada umur dan kepentingan kanak-kanak. Menghadiri kolam renang kanak-kanak yang berasingan di tapak perlu memberi perhatian khusus. Nah, jika ada satu.

Cuti pantai boleh bukan sahaja pantai. Baru-baru ini, tapak dan pusat rekreasi sungai dan tasik yang sangat popular.

Tempat yang paling sesuai untuk percutian keluarga adalah pangkalan-pangkalan di Volga, di Karelia dan Adygea, serta di Lake Baikal. Tidak perlu dikatakan, rekreasi rekreasi seperti ini boleh dirancang oleh "orang liar"! Bermalam di dalam khemah dan telinga ikan segar yang dimasak di atas api, udara segar - semua ini akan memberi manfaat kepada orang dewasa dan kanak-kanak hampir semua umur (dengan pengecualian, mungkin, bayi). Jika anda suka bercuti ini, anda harus memikirkan masa lapang kanak-kanak terlebih dahulu, kerana ia juga perlu diatur secara bebas.

Pelancongan pelancongan

Sekiranya anda mempunyai anak kecil yang membesar dalam keluarga anda, seorang lelaki yang tidak selesa, dia akan lebih berminat dengan rehat kognitif, dan percutian ini akan membawa banyak keseronokan kepada orang dewasa. Anda boleh melakukan lawatan ke Eropah. Lawatan keluarga dianggap terperinci terkecil di Jerman, Republik Czech, dan Sweden.

Laluan-laluan benar-benar akan merayu kepada semua ahli keluarga: taman hiburan akan merayu kepada anak, membeli-belah yang menarik kepada ibu, dan muzium BMW Bavarian kepada bapa.

Jika anda tidak mempunyai visa Schengen yang sah, tetapi anda tidak mahu mengeluarkannya, anda boleh mengambil kesempatan daripada banyak tawaran dari agensi pelancongan Rusia atau membuat laluan informatif sendiri. Bagi tawaran yang telah siap, destinasi paling popular untuk dua musim yang lalu adalah lawatan berpandu Moscow, St Petersburg, di sepanjang Ring of Russia Rusia, perjalanan ke Altai, ke Adygea.

Lawatan perancangan diri akan lebih murah, tetapi memerlukan lebih banyak usaha daripada ibu bapa.

Ia adalah perlu untuk memeriksa dengan teliti semua artikel yang terdapat di Internet mengenai pemandangan tertentu dari bandar atau wilayah yang dipilih.Anda juga perlu menempah sebuah hotel atau menyewa sebuah apartmen, berfikir tentang di mana dan apa yang anda akan memberi makan kepada kanak-kanak dan makan sendiri, tanyakan mengenai cara operasi muzium, galeri, taman terpilih, dan juga memikirkan bagaimana untuk sampai ke lokasi yang dipilih.

Jika anda masih mahu sempadanAnda boleh mempertimbangkan pilihan yang tidak memerlukan visa mandatori. Ia adalah Turki, Mesir, Montenegro dan beberapa negeri lain di luar zon Schengen. Di sana anda tidak hanya dapat memenuhi keperluan untuk istirahat pantai, tetapi juga mengambil bahagian dalam lawatan menarik yang semua orang akan ingat untuk waktu yang lama.

Jangan lupa tentang Cyprus, di mana untuk melawat anda perlu mengatur peruntukan percuma sahaja.

Kemudahan rekreasi

Sekiranya terdapat keinginan dan keperluan untuk menggunakan percutian untuk menyelesaikan masalah terkumpul dengan kesihatan, anda boleh memilih salah satu pusat peranginan, yang cukup baik di luar negara dan di Rusia. Biasanya mereka pakar dalam kumpulan penyakit tertentu. Dalam sesetengahnya, penyakit sistem muskuloskeletal dirawat, yang lain, penyakit ENT, yang lain, gangguan neurologi. Di beberapa sanatoriums di Anapa, kanak-kanak dirawat dengan cerebral palsy dan disfungsi lain motor, di rantau Nizhny Novgorod terdapat beberapa institusi yang menawarkan untuk menggabungkan rekreasi luar dengan prosedur perubatan untuk kanak-kanak dengan masalah ENT.

Keluarga di mana kanak-kanak yang sering sakit dengan imuniti yang sangat lemah membesar mengambil Baikal. Penyakit saluran gastrointestinal dirawat di sanatoria dan rumah asrama Caucasus Utara (dalam Mineralnye Vody, Kislovodsk). Anda boleh belajar tentang ini atau sanatorium dari doktor: mereka biasanya mengesyorkan tempat itu sendiri.

Mengenai tiket ke resort perlu berhati-hati terlebih dahulu. Enam bulan sebelum tarikh ketibaan, mereka lebih murah sebanyak 10-20%, dan sebaik sahaja permulaan balkoni perubahan baucar dalam kebanyakan kes tidak dijual.

Ibu bapa perlu sedar bahawa percutian seperti itu memerlukan persediaan yang besar: anda perlu mengumpul sijil dan cabutan dari rekod perubatan kanak-kanak dan kad anda sendiri, menerima cadangan daripada doktor yang menghadiri, mengambil sijil epidokruzheniye dan lulus sekumpulan ujian.

Dalam pencen, peraturannya agak mudah, tetapi pergi ke sana tanpa tangan tidak akan berfungsi. Sekiranya anda ingin menerima prosedur kesihatan, anda perlu memberi doktor setempat dengan maklumat yang didokumenkan tentang kesihatan anda.

Rehat aktif

Jika anda mahu menghabiskan percutian anda dalam gerakan, anda harus mempertimbangkan kawasan seperti Crimea dan Sochi. Di semenanjung, tunggangan basikal keluarga telah dibangunkan dengan baik, di Sochi, anda boleh berlayar, menyelam, dan terjun payung terjun. Tempat peranginan ski Sochi sama sekali tidak kalah dengan resort yang sama di Switzerland.

Di Turki, anda boleh mencuba tangan di arung jeram - rafting di atas bukit-bukit. Di Rusia, ini boleh dilakukan di Adygea dan di Caucasus Utara, serta di Ural dan juga di Siberia.

Untuk menghabiskan percutian secara aktif, ia tidak perlu pergi ke suatu tempat. Sekarang di setiap rantau terdapat banyak tempat menarik di mana anda boleh bermain paintball, menembak karbina dan busur, naik kuda, pergi mendaki dengan sekumpulan cavers atau pendaki.

Seluruh keluarga boleh mengambil bahagian dalam kejohanan memancing, dalam usaha, dalam perayaan layang-layang, dan sebagainya.

Percutian mengikut musim

Pada musim panas, anda boleh pergi ke mana-mana sahaja. Cuti di Rusia dan luar negara akan sama-sama menarik (jika ia dirancang dengan betul dan memenuhi keperluan dan jangkaan setiap ahli keluarga anda). Lebih sukar untuk membuat pilihan yang tepat jika bercuti untuk orang dewasa jatuh pada musim gugur, musim bunga atau cuti musim sejuk kanak-kanak.

Tidak masuk akal untuk pergi ke laut pada musim bunga, jika bukan pantai Laut Merah di Mesir. Di sana musim pantai renang dapat dibuka dengan selamat pada akhir bulan Mac. Di Turki, ia sejuk untuk berenang pada musim bunga, tetapi pantai-pantai di Emiriah Arab Bersatu sudah menerima pelancong yang terlepas dari laut dan matahari.

Pada musim bunga, jika anda memberi tumpuan kepada statistik agensi pelancongan, lawatan bersiar-siar (di luar negara dan di Rusia) adalah popular.

Pada musim gugur, anda juga boleh memanjangkan musim panas dengan pergi ke pantai Mesir, Turki (sehingga pertengahan Oktober), di UAE. Lawatan pendidikan di Eropah dan di bandar-bandar Rusia juga sangat popular musim ini, serta aktiviti luar. Menaiki beg dan skis kerana ciri-ciri iklim beberapa bandar di Siberia mungkin sudah lewat pada akhir Oktober.

Pada musim sejuk, pecinta pantai boleh pergi ke Mesir. Di Laut Merah pada masa ini, berenang cukup sejuk (suhu air kira-kira 20 derajat), tetapi kolam renang luaran di hotel akan menggembirakan orang dewasa dan kanak-kanak. Jika anda masih mahu duduk di pantai pada ketinggian musim sejuk, lebih baik untuk terbang dengan anak anda Thailanddi mana secara umum anda selamat boleh berenang walaupun pada bulan Januari, walaupun pada bulan Februari.

Walau bagaimanapun, ibu bapa dengan sia-sia berfikir bahawa kanak-kanak akan menikmati hanya berenang di laut.

Kanak-kanak dengan penuh semangat menyedari matahari yang hangat dan banyak salji, jadi anda boleh pergi bersama keluarga anda untuk melawat Santa (ke Lapland) atau melawat "rakan sekerja "nya dari Santa Claus di sebuah kampung di Veliky Ustyug.

Di mana keluarga boleh berehat pada hari cuti dan cuti?

Kadang-kadang ia perlu untuk merancang percutian untuk waktu yang agak singkat - pada hujung minggu atau percutian. Destinasi yang paling popular untuk Tahun Baru adalah resort luar negara yang hangat di atas.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, perjalanan ke Veliky Ustyug tidak kurang popular.

Di Shrovetide, jika boleh, anda boleh melawat salah satu bandar di Cincin Emas Rusia (contohnya, Vladimir, Yaroslavl). Di sana, cuti ini disambut dengan luas dan ruang lingkup yang keluarga anda akan mempunyai cukup tanggapan untuk waktu yang lama.

Cuti musim bunga boleh dihabiskan di salah satu pusat peranginan ski di Austria, di Poland, dan untuk pelancong patriotik di Sochi.

Di mana hendak pergi dengan kanak-kanak selama 1-3 tahun?

Jadi kecil Kanak-kanak dan ahli psikologi tidak mengesyorkan penerbangan lama kanak-kanak, perubahan zon masa yang ketara dan zon iklim. Adalah lebih baik apabila bayi beristirahat dengan ibu bapa mereka di rantau mereka sendiri, dalam kes-kes yang teruk - di dalam negara di bandar-bandar yang iklimnya sedekat mungkin kepada asal mereka yang biasa.

Mematuhi peraturan mudah ini akan mengurangkan keupayaan penyesuaian diri dalam sesuatu kanak-kanak dan akan membolehkan seluruh keluarga berehat dengan baik, dan tidak akan dilayan semasa dan selepas cuti.

Aktiviti rekreasi dan hiburan "orang liar" dalam perkhemahan dan khemah tidak sesuai untuk kanak-kanak, Bagi mereka, lebih baik memilih tempat yang tenang dengan udara segar dan irama kehidupan yang diukur, serta kehadiran infrastruktur yang wajib. Di antara lautan, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada Azov dan Baltik. Walau bagaimanapun, walaupun di sana tidak perlu untuk pergi pada ketinggian musim pelancongan, apabila pantai penuh sesak dengan orang ramai. Pilihan yang ideal - sanatoriums rantau Volga, Caucasus, Ural.

Petua

  • Jangan menolak peluang untuk bercuti bersama anak anda, walaupun anda mempunyai "set lengkap" datuk nenek. Kali ini tidak ternilai, kerana ia memberikan peluang untuk berkomunikasi dengan anak anda sendiri.
  • Perancangan pendekatan dengan bijak, pertimbangkan usia kanak-kanak, citarasa dan bandingkan dengan minat dan keupayaan anda.

5 tempat teratas untuk keluarga dengan kanak-kanak - dalam video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan