Persetujuan untuk meninggalkan kanak-kanak di luar negara

Kandungannya

Anda telah merancang bercuti di luar negara dengan anak, atau kanak-kanak itu pergi ke luar Rusia untuk lawatan atau menyertai pertandingan ... Dalam mana-mana kes ini, ibu bapa mempunyai banyak persoalan tentang peraturan dan undang-undang yang mengawal penyeberangan sempadan oleh kanak-kanak bawah umur.

Dalam banyak kes, anda mungkin memerlukan dokumen yang mengesahkan keizinan ibu bapa atau penjaga untuk meninggalkan kanak-kanak di luar negara. Bahawa ia mewakili cara mengeluarkannya dan kepada siapa untuk menunjukkan, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Perintah berlepas dari luar negara

Apabila kanak-kanak melintasi sempadan negara, ia perlu untuk mematuhi undang-undang kedua-dua negara sekaligus - yang anda tinggalkan dan yang anda pergi. Oleh itu, anda harus membiasakan diri dengan keperluan asas kawalan sempadan, yang perlu lulus dua kali, di pintu keluar dan di pintu masuk. Tidak perlu dikatakan, semua dokumen yang boleh diminta untuk kanak-kanak mestilah betul dan betul disediakan! Lagipun, jika tidak, percutian boleh menjadi "pecah", mood akan dimanjakan, keluarga akan mengalami sisa besar.

Untuk mengelakkan perkembangan peristiwa di bawah senario yang paling teruk, anda perlu risau terlebih dahulu bahawa anak yang pergi dengan ibu dan ayah, dengan ahli keluarga lain atau sebagai sebahagian daripada sekumpulan kanak-kanak dengan orang dewasa yang menyertai, mempunyai semua dokumen yang perlu dan penting dalam rangka.

Dan kini nasihat peguam mengenai persetujuan untuk meninggalkan anak ke luar negara.

Dokumen yang diperlukan

Oleh itu, pegawai pasport dan pengawal sempadan tidak mempunyai sebarang pertanyaan untuk anak anda, dia perlu mengumpul dokumen-dokumen pada senarai berikut:

  • Pasport antarabangsa sendiri (Dari umur 14 tahun, kad pengenalan itu dianggap sebagai keperluan wajib. Kanak-kanak yang lebih muda boleh dimasukkan dengan dokumen yang sama dari salah seorang daripada ibu bapa mereka. Tidak akan ada pertanyaan jika kanak-kanak bergerak dengan ibu bapa ini. Kanak-kanak tidak memasuki pasport biometrik sama sekali. FMS di rantau anda atau melalui MFC).

  • Sijil kelahiran.

  • Visa (jika diperlukan untuk perjalanan tertentu) Anda boleh mengetahui sama ada visa atau rejim visa percuma sah di negara terpilih, anda boleh dalam misi diplomatik negara. Contoh terperinci mengenai mengisi dokumen untuk mengeluarkan visa kepada anak, termasuk dalam bahasa Inggeris, biasanya diposkan di laman web agensi).

  • Berkenaskan kebenaran ibu bapa semasa berlepas dari luar negara (dalam kes tertentu).

  • Insurans perubatan (yang direka khas untuk perjalanan di luar negara Walaupun tidak wajib, tetapi hanya disyorkan, tetapi tidak lama lagi, apabila peraturan baru mulai berkuatkuasa, polisi tersebut akan menjadi perlu. Anda boleh mengeluarkannya di mana-mana syarikat insurans.).

  • Dokumen lain yang mengesahkan hubungan, jika nama anak dan orang tuanya berbeza. Dalam kes ini, merujuk kepada bukti perceraian, perkahwinan semula, sijil menukar nama.

Kami tidak akan membincangkan secara terperinci mengenai semua dokumen dalam senarai ini, kami akan memberi perhatian kepada persetujuan untuk meninggalkannya. Ia dikeluarkan oleh notari, kehadiran kedua ibu bapa adalah wajib, kecuali untuk kes-kes yang akan dibincangkan di bawah. Ibu bapa akan memerlukan pasport sah di Rusia, serta sijil kelahiran untuk kanak-kanak.

Sekiranya salah seorang daripada ibu bapa menukar nama selepas bayi dilahirkan (contohnya, ibu berkahwin semula selepas perceraian atau memutuskan untuk memulangkan semula nama gadis itu), dokumen tambahan akan diperlukan untuk mengesahkan sebab-sebab perubahan nama dan dengan itu anda dapat mengesan hubungan keluarga dengan anak dengan mudah.

Persetujuan dikeluarkan dalam bentuk khas.yang tersedia untuk semua notari, satu contoh untuk mengisi permohonan untuk persetujuan akan diberikan kepada anda terlebih dahulu. Selepas ibu bapa menulisnya dalam borang yang ditetapkan, notari akan mempunyai perbualan ringkas dengan kedua-duanya, dan akan memutuskan untuk memberi persetujuan.

Ingatlah bahawa notari mempunyai hak untuk menolak dokumen tersebut jika sesuatu yang kelihatan mencurigakan kepadanya atau ibu dan ayah tidak akan disediakan dengan semua dokumen yang diperlukan.

Dalam kes yang diperlukan persetujuan kedua ibu bapa

Sekiranya masuk ke negeri ini adalah visa-bebas, majoriti negara-negara tersebut biasanya tidak memerlukan persetujuan, namun lebih baik disediakan untuk perkembangan yang berbeza. Dari pengalaman saya, saya tahu bahawa sekali dalam perjalanan, persetujuan tidak diminta, dan ketika kami pergi ke negara yang sama untuk kali kedua, kami diminta mengemukakan dokumen. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengatur perjanjian itu sekiranya berlaku.

Terdapat situasi di mana persetujuan diperlukan. Pertama, kita bercakap mengenai perjalanan ke negara yang disatukan oleh undang-undang Schengen. Untuk mendapatkan visa, anda perlu mengemukakan dokumen sedemikian kepada misi diplomatik, dan kemudian ia boleh diminta sekali lagi apabila melalui kawalan. Jadi, masuk akal untuk membuat perjanjian dalam dua salinan. Sila ambil perhatian bahawa fotokopi tidak sah.

Kedua, persetujuan akan diperlukan jika kanak-kanak itu melakukan perjalanan dengan satu ibu bapa. Dalam kes ini, anda memerlukan dokumen yang disediakan oleh notari di hadapan kedua ibu bapa. Sekiranya bayi sedang bepergian dengan ibunya, dan dia bercerai dari bapanya, dia juga perlu mengatur persetujuan. Adalah wajar bahawa terdapat terjemahan terjemahan dokumen yang diperakui ke dalam Bahasa Inggeris jika terdapat pertanyaan tambahan daripada wakil-wakil kawalan sempadan.

Kebenaran dari kedua-dua ibu bapa adalah perlu dalam semua kes apabila kanak-kanak melintasi sempadan dengan seseorang dari saudara-mara atau dengan orang dewasa luar (jurulatih, guru, pemandu, rakan keluarga, dll.).

Dan kini kursus pendek tentang cara mendapatkan persetujuan untuk seorang kanak-kanak pergi ke luar negara.

Pengecualian dibuat oleh anak-anak yang dibesarkan hanya oleh satu orang ibu bapa, dan dalam sijil kelahiran di bahagian di mana data pada ibu bapa kedua dibentangkan, terdapat tanda-tanda. Dalam kes ini, persetujuan untuk mengeluarkan tidak perlu, ia cukup untuk mengambil sijil kelahiran dan terjemahannya dalam bahasa Inggeris.

Seringkali, baru-baru ini, ibu tunggal tidak mahu kanak-kanak itu melontar dalam dokumen kanak-kanak dan, atas nasihat pejabat pendaftaran awam, menulis seorang fiksyen sebagai bapa. Dalam kes ini, anda perlu pergi ke pejabat pendaftaran, di mana anda menerima sijil sedemikian, dan minta diri anda mengeluarkan sijil sampel tertentu, yang akan menunjukkan bahawa seseorang yang direkodkan sebagai seorang bapa tidak wujud. Sekiranya ia diterima, kebenaran untuk meninggalkan juga tidak diperlukan.

Tidak perlu membuat persetujuan sekiranya salah seorang daripada ibu bapa telah meninggal dunia. Ia cukup untuk mengemukakan sijil kematian.

Beberapa lagi keadaan di mana anda tidak perlu menghubungi notari untuk mendapatkan persetujuan itu:

  • Salah seorang ibu bapa hilang. Ini mesti diperakui oleh sijil khas Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri.

  • Seorang ibu bapa dipenjarakan. Sijil akan diperlukan dari pengurusan koloni pemulihan atau tanah jajahan penyelesaian.

  • Salah seorang ibu bapa dilarang hak ibu bapa oleh mahkamah. Ia perlu mengambil salinan keputusan mahkamah.

  • Jika kanak-kanak itu diguna pakai atau dilarang. Penjaga perlu membawa mereka dokumen berdasarkan anak yang diletakkan di bawah penjagaan. Sebagai peraturan, ini adalah keputusan mahkamah yang sesuai dan sijil daripada pihak berkuasa penjagaan.

Perjalanan Tanpa Wayang

Baru-baru ini, ini berlaku agak kerap, kerana banyak sekolah tinggi dan sekolah telah menjadi lebih bersedia untuk menempah lawatan bersiar-siar untuk pelajar mereka, kanak-kanak Rusia semakin menjadi peserta dalam pertandingan antarabangsa, pertandingan kreatif dan sebagainya. Dalam kes ini, kanak-kanak perlu menyeberangi sempadan tanpa ibu dan bapa, bagaimanapun, tanpa gagal dengan seseorang dari orang dewasa (orang yang mengiringi).

Pelepasan bebas untuk kanak-kanak yang berumur di bawah 18 tahun dilarang oleh undang-undang semua negara asing tanpa pengecualian.

Kebenaran untuk meninggalkan kanak-kanak di luar negara dalam kes ini adalah perlu dari kedua-dua ibu bapa. Dan walaupun kanak-kanak itu dihantar untuk perjalanan dengan nenek atau kakeknya sendiri, dengan saudara-saudara dewasa yang lebih dewasa, persetujuan dari ibu dan bapa adalah dokumen wajib, yang pastinya akan diminta untuk hadir pada waktu berlepas dan ketika masuk.

Selalunya di Internet anda boleh mendapatkan maklumat bahawa persetujuan salah seorang daripada ibu bapa adalah mencukupi, sebenarnya tidaklah begitu jika keluarga tidak mengembangkan salah satu situasi di atas apabila persetujuan ibu bapa kedua tidak diperlukan secara prinsip.

Pendaftaran persetujuan dari kedua ibu bapa tidak semestinya dilakukan dalam bentuk yang berbeza. Anda boleh membuat satu dokumen di mana ibu dan bapa akan dimasukkan, keperibadian mereka dan persetujuan sukarela akan disahkan oleh notari.

Ia harus diberitahu secara berasingan mengenai keadaan apabila kanak-kanak masih boleh menyeberangi sempadan tanpa ibu bapa, saudara mara dan mengiringi. Ini adalah mungkin jika anda dapat membuktikan bahawa saudara terdekat akan bertemu anak di seberang jembatan udara dan menyimpulkan perjanjian dengan syarikat penerbangan itu dalam penyediaan perkhidmatan khas. Ia menyediakan bahawa pekerja syarikat akan memenuhi anak anda di lapangan terbang berlepas dan menemani anda semasa penerbangan. Pihak berkuasa pelayan itu akan berakhir apabila dia menyerahkan anak itu ke destinasi kepada orang yang bertemu dengannya. Dengan cara ini anda tidak boleh menghantar kanak-kanak di bawah 5 tahun.

Kesahan kebenaran

Jika kanak-kanak itu pergi ke negara yang merupakan antara negeri yang bersatu dengan undang-undang Schengen, persetujuan untuk meninggalkan kanak-kanak itu akan dikeluarkan secara eksklusif untuk satu perjalanan, ia akan menunjukkan tarikh yang dijangka masuk dan keluar.

Di negara lain, persetujuan boleh dikeluarkan untuk tempoh yang lebih lama. Biasanya ia adalah tiga tahun. Kebanyakan notari Rusia, dengan cara itu, tidak bersetuju untuk membuat persetujuan selama lebih daripada tiga bulan. Tetapi mungkin terdapat pilihan yang berbeza.

Sebelum anda pergi ke notari untuk dokumen sedemikian, anda harus mengetahui peraturan untuk masuk ke negara tertentu, kerana tidak semua negara dibenarkan untuk meletakkan tempoh kesahihan lama dalam persetujuan ibu bapa.

Contoh kuasa wakil

Kebenaran untuk meninggalkan kerap kali dirujuk sebagai kuasa wakil, mengikut peraturan untuk mengeluarkan dokumen, ini tidak berubah. Ia perlu menunjukkan butiran pasport ibu bapa, data mengenai sijil kelahiran kanak-kanak atau beberapa kanak-kanak, nama negara tempat anak pergi, tarikh perjalanan (permulaan dan akhir). Jika ada teman, maka data pasport orang ini. Jika kontrak diselesaikan dengan organisasi untuk sokongan, maka namanya dan, sebaik-baiknya, data peribadi seseorang pekerja tertentu.

Berapa reka bentuknya

Kos perkhidmatan notari sentiasa ditunjukkan dalam kadarnya. Biasanya, ini adalah jumlah tetap, saiz yang anda boleh tanya terlebih dahulu melalui telefon. Rata-rata di Rusia, persetujuan ibu bapa untuk meninggalkan kanak-kanak di luar negara kos 800 hingga 1,200 rubel, bergantung kepada rantau ini.

Harga boleh hampir dua kali ganda, jika anda tidak membuat dokumen di pejabat notaris, tetapi menawarkan kepadanya untuk datang kepada anda. Untuk reka bentuk keluar perlu membayar secara berasingan.

Perselisihan pihak kedua

Malangnya, selalunya salah seorang daripada ibu bapa menghadapi salah faham di pihak pasangan kedua, yang paling sering adalah bekas, dan tidak boleh mendapatkan persetujuan sukarela untuk meninggalkan anak ke luar negara.Keadaan ini dua kali, mari kita pertimbangkan dari pihak yang berlainan pihak untuk konflik itu.

Dan sekarang bagaimana jika salah seorang daripada ibu bapa tidak memberi kebenaran untuk meninggalkannya.

Jika suami atau isteri tidak bersetuju untuk meninggalkan kanak-kanak itu daripada ketakutan yang sangat nyata bahawa dia tidak akan dikembalikan atau bahawa bayi itu mungkin diancam, dia berhak mengenakan larangan untuk meninggalkannya. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk menghubungi Perkhidmatan Migrasi Persekutuan Rusia (pejabat wilayah anda) dengan pernyataan, dan juga menulis permohonan yang sepadan kepada pihak berkuasa kawalan sempadan. Tiada siapa yang akan menjelaskan sebab-sebabnya, tiada siapa yang berhak untuk menuntut dari ibu bapa pendedahan rahsia keluarga dan pembentangan semua "perangkap". Adalah cukup untuk menentukan dengan jelas kategori anda "tidak." Kedua ibu dan ayah mempunyai hak ini.

Sekiranya salah seorang daripada ibu bapa tidak dapat mendapatkan persetujuan kedua untuk alasan yang tidak dapat difahami ("Saya tidak akan mengeluarkan prinsip"), anda tidak boleh berputus asa, kerana anda boleh melindungi hak-hak anda dan hak anak untuk kebebasan bergerak di mahkamah. Ini akan memerlukan memfailkan tuntutan, menjemput wakil-wakil badan penjagaan untuk mengambil bahagian dalam proses itu, yang akan dapat mengesahkan bahawa pasangan yang degil tidak wajar mengganggu hak undang-undang kanak-kanak untuk melakukan perjalanan. Dalam praktik hakim terdapat keputusan positif yang mewajibkan responden memberikan persetujuan yang dibikin oleh notaris.

Bagaimana untuk mengalihkan pengharaman semasa meninggalkan?

Jika, sebelum perjalanan, anda meminta Perkhidmatan Migrasi Persekutuan atau laman web Perkhidmatan Frontier FSB jika terdapat pengharaman meninggalkan anak anda, dan mendapati terdapat larangan seperti itu, anda perlu memfailkan tuntutan di mahkamah. Para pegawai Themis akan mengundang semua pihak untuk konflik, menimbang argumen ibu bapa, bertanya tentang keinginan untuk pergi untuk perjalanan untuk anak itu sendiri, jika, tentu saja, umurnya membolehkannya menjawab soalan hakim dengan cukup. Jika perlu, anda perlu menjemput saksi kepada pihak menuntut dan defendan. Laluan ini menyusahkan dan tidak cepat, bagaimanapun, hari ini satu-satunya yang mungkin.

Dan sekarang kita akan mendengar peguam tentang cara mengenakan dan bagaimana pengharaman meninggalkan ditarik.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan