Melawat anak-anak dalam kereta api jarak jauh

Kandungannya

Anda akan bercuti dengan anak, atau anak anda akan belajar di rantau lain Rusia, anak anda akan mengambil bahagian dalam pertandingan yang sedang berlaku di kawasan lain atau sedang bersiap untuk pergi ke kem yang terletak jauh dari rumah anda. Walau apa pun keadaan, ibu bapa berminat dengan peraturan untuk perjalanan kanak-kanak di kereta api jarak jauh. Kami akan cuba memberitahu anda dengan terperinci tentang apa dokumen yang diperlukan, sama ada anda perlu membayar tiket kanak-kanak dan sama ada kanak-kanak itu berhak mendapat faedah semasa perjalanan dengan kereta api.

Peraturan pengangkutan asas

Semua peraturan ini terperinci dalam keputusan Kerajaan Rusia. Undang-undang telah mengalami beberapa perubahan, edisi terbaru bertarikh 2015 dan sah hingga ke hari ini.

Menurut dokumen itu, kanak-kanak boleh mengembara dengan kereta api dengan ibu bapa mereka, dan disertai oleh orang dewasa yang tidak dikenali (jurulatih, guru). Di samping itu, kanak-kanak di bawah umur boleh menggunakan pengangkutan rel sahaja, tetapi dengan syarat bahawa mereka mempunyai semua dokumen yang diperlukan dan pada usia sepuluh tahun.

Oleh itu, semasa perjalanan dengan ibu bapa, kanak-kanak akan memerlukan sijil kelahiran.

Jika kanak-kanak bergerak dalam kumpulan dengan orang dewasa yang menyertai, dia juga memerlukan sijil kelahiran. Secara rasmi, ibu bapa tidak memerlukan sebarang kuasa wakil atau persetujuan untuk perjalanan seperti itu di Rusia, namun, sebenarnya, adalah lebih baik untuk mengeluarkan dokumen sedemikian. Ia boleh menjadi berguna jika kanak-kanak memerlukan, sebagai contoh, bantuan perubatan dalam perjalanan.

Dan kini kami menawarkan anda untuk melihat pembebasan program "anak di kereta api", nuansa dan apa yang perlu diambil dengan anda.

Sekiranya seorang kanak-kanak bergerak bersendirian, katakan, untuk belajar di bandar lain, ketika menaiki kereta api, dia perlu membentangkan bukan sahaja sijil kelahiran, tetapi juga sijil pelajar yang dipanggil (ia diberikan di tempat pengajian).

Rospotrebnadzor tidak membenarkan pengangkutan kumpulan, di mana terdapat lebih dari 8-12 kanak-kanak dewasa.

Tarif untuk tiket kanak-kanak

Sebarang perjalanan dengan kereta api bermula dengan pemerolehan dokumen perjalanan. Ibu bapa sering tertanya-tanya sama ada perlu mengambil tiket untuk kanak-kanak. Dalam sebarang kes, perbezaannya hanya dalam harga.

Kanak-kanak berumur di bawah 5 tahun dibenarkan pergi dengan tiket percuma, yang akan dikeluarkan di pejabat tiket stesen berdasarkan sijil kelahiran. Anda boleh melakukan ini dengan membeli e-tiket sendiri.

Rak berasingan tiket percuma untuk anak-anak tidak bermaksud pergi, menghabiskan masa dan tidur bayi akan berada di rak yang sama dengan ahli keluarga dewasa. Sekiranya pilihan ini tidak sesuai dengan anda, bayi perlu mengambil tempat yang berasingan pada kadar kanak-kanak yang ditetapkan.

Jika anda tidak mempunyai satu, tetapi dua kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, maka anda boleh mendapatkan tiket percuma hanya untuk satu kanak-kanak, kerana ditetapkan oleh undang-undang bahawa hanya satu kanak-kanak dibenarkan untuk satu orang dewasa. Yang kedua perlu membeli tiket kanak-kanak mengikut tambang.

Oleh itu, jika ibu dan ayah sedang bepergian dengan dua anak, maka dokumen perjalanan percuma ditempatkan pada setiap anak mereka.

Peraturan ini digunakan untuk tiket dalam coupe dan tempat duduk yang dikhaskan, kerana jika anda perlu melakukan perjalanan di sebuah kereta mewah, usia "kritikal" dibangkitkan di sana - anda dibenarkan untuk perjalanan sehingga 10 tahun secara percuma.

Semua kanak-kanak lain perlu membeli tiket kanak-kanak. Ia beroperasi dari 5 hingga 10 tahun dalam kereta api jarak jauh. Sukar untuk menjawab dengan tegas soal berapa banyak kosnya: semuanya bergantung kepada arah, kereta api, kelas pengangkutan. Rata-rata, tiket kereta api untuk kanak-kanak adalah 35-50% lebih murah daripada dokumen perjalanan dewasa.

Dari umur 10 tahun, kanak-kanak sepatutnya membeli tiket biasa, seperti orang dewasa, tetapi kanak-kanak boleh mengandalkan dokumen perjalanan dengan diskaun. Oleh itu, untuk pelajar sekolah dan pelajar institusi pra-universiti Kementerian Pertahanan, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, kadet korps, sekolah berasrama Kementerian Pendidikan Persekutuan Rusia, diskaun 50 peratus untuk tiket dibayar sepanjang tempoh pengajian (sehingga 17-18 tahun). Ia beroperasi dari 1 Januari hingga 31 Mei dan dari 1 September hingga 31 Disember, dalam erti kata lain, sepanjang tahun, kecuali cuti musim panas.

Oleh itu, jika seorang kanak-kanak pergi belajar setengah harga selama satu tahun, maka pada musim panas di laut atau di tempat lain dia akan perlu mengambil tiket tanpa diskaun, untuk kos penuh dokumen perjalanan dewasa.

Nuansa perjalanan kereta api di luar negara

Di Rusia sekarang tidak banyak tren yang membawa pengangkutan antarabangsa. Tetapi jika kanak-kanak perlu pergi ke negara-negara CIS atau Baltik dengan kereta api, pakej dokumen yang diperlukan untuk laluan dokumen yang lancar akan berkembang dengan ketara.

  • Sekiranya dia berusia 14 tahun, dia mesti mempunyai pasport antarabangsanya sendiri.
  • Sekiranya seorang kanak-kanak di bawah umur 14 tahun perjalanan tanpa ibu bapa, dia juga perlu mengeluarkan pasport asing, transit atau visa tetamu (bergantung kepada tujuan perjalanan).

Sekiranya seorang kanak-kanak di bawah umur 14 mengembara dengan ibu bapanya, semasa dia memasuki pasport salah seorang daripada mereka, hanya visa dan sijil kelahiran diperlukan.

Apabila melancong ke luar negara tanpa ibu bapa, persetujuan dari ibu dan bapa untuk mendapatkan lawatan tersebut akan menjadi mandatori. Ia adalah perlu untuk menunjukkan nama orang dewasa yang disertakan dan data pasportnya. Sekiranya peraturan ini tidak diikuti, kanak-kanak itu mungkin dilepaskan dari kereta api dan ditinggalkan di balai polis sehingga ibu bapanya tiba.

Promosi

Di samping faedah tetap untuk kanak-kanak, Railroad Rusia menawarkan promosi dan diskaun yang dipengaruhi oleh bermusim. Oleh itu, tarif berkurangan khas (minus 10%) beroperasi pada 2017 pada kebanyakan laluan dalam tempoh dari 9 Januari hingga 21 Februari, dari 27 Februari hingga 26 April, dari 10 hingga 25 Mei, dari 18 September hingga 2 November, dari 7 November hingga 16 Disember. Pengecualian adalah kereta api yang menggunakan harga dinamik yang dipanggil.

Kadar kenaikan adalah sah semasa cuti musim panas, cuti dan percutian. Biasanya peningkatan semasa tempoh ini tidak melebihi 10-15%.

Bagi kumpulan yang dianjurkan, ada tambang istimewa yang hanya digunakan untuk perjalanan di Rusia. Anda boleh mendapatkan diskaun dari 20 hingga 50% di tempat tertentu di kereta tertentu kereta api dan arahan tertentu pada tarikh yang dinyatakan. Jadual terperinci tambang khas boleh didapati di laman web rasmi Keretapi Rusia di bahagian "Penumpang" - "Promosi".

Di mana saya boleh melihat harga tiket dan bagaimana untuk membelinya secara dalam talian?

Anda boleh melihat harga tiket kereta api di stesen atau melalui Internet. Banyak laman web menawarkan perkhidmatan perancangan laluan maya percuma dengan harga dan tempat duduk yang ada pada kereta api. Walau bagaimanapun, lebih baik menggunakan laman pembawa - RZD.

Anda boleh membeli tiket kereta api untuk anak secara langsung di pejabat tiket stesen, atau anda boleh membuat pembelian di laman web rasmi Railways Rusia. Dan dalam rangka, dan untuk cara lain, anda memerlukan sijil kelahiran seorang kanak-kanak. Di stesen tersebut, juruwang pasti akan meminta asal dokumen ini.

Di dalam tiket elektronik yang anda isi semasa membuat pesanan menerusi Internet, ada lajur khusus di mana anda perlu menentukan nombor dan siri, tarikh pengeluaran dokumen. Untuk membeli tiket dewasa, anda perlu memasukkan data pasport.Untuk membeli tiket kanak-kanak, anda perlu bersamaan dengan orang dewasa, klik "Tambah penumpang."

Jika tiket berhak mendapat diskaun, sistem akan secara automatik mengiranya.

Jika kanak-kanak berusia 14 tahun dan mempunyai pasport sendiri, maka tidak perlu untuk menunjukkan sijil kelahiran ini, anda perlu menyediakan data pasport.

Dan kini tutorial video tentang cara membeli tiket di laman web Rusia Railways.

Bayaran balik tiket

Jika atas sebab tertentu perjalanan ditangguhkan atau dibatalkan sama sekali, anda boleh dengan mudah memulangkan tiket kanak-kanak. Selepas log masuk, pergi ke "Pesanan Saya" dan kemas kini status tiket yang dikehendaki dengan mengklik pada "Kirim status pesanan", dan kemudian klik pada "Semak".

Berikut adalah jumlah pampasan yang akan bergantung kepada jangka masa yang anda gunakan.

Sekiranya ini berlaku lebih daripada sehari sebelum berlepas kereta api, Anda boleh membuat semula tiket untuk masa dan tarikh yang lain (sekiranya kurang daripada 24 jam yang tinggal sebelum kereta api berlepas) atau bayaran balik (dalam kes ini, yuran ditahan - kini adalah 192.70 Rubles) untuk setiap tiket; kadar ditetapkan oleh FAS Rusia dan sah dari 1.01. 2017 sehingga 12/31/2017 g).

Jika anda datang untuk mengambil tiket kanak-kanak kurang daripada sehari, tetapi lebih daripada 8 jam sebelum berlepas, anda meletakkan semua amaun yang dibayar untuk itu tolak kutipan wang tunai.

Sekiranya tren kereta itu dalam masa 2-8 jam, penumpang akan dikembalikan kira-kira separuh kos tiket itu, tidak kira tiket yang mana kelas kereta yang dia beli awalnya.

Jika anda perlu mengembalikan tiket ke kereta api antarabangsa (negara-negara Baltik, CIS, Abkhazia), maka jika anda memanggil pejabat tiket terlebih dahulu, tambang dan kos tambang tempat duduk reserved akan dikembalikan. Sekiranya dia datang dengan permintaan lebih dari 6 jam sebelum berlepas kereta api, dia dikenakan bayaran setengah daripada kerusi simpanan.

Apabila memulangkan tiket antarabangsa, anda perlu membayar yuran khas sebanyak 1 euro, tetapi untuk tiket kanak-kanak (percuma untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun) jumlah ini tidak dikenakan.

Sehingga umur yang diperlukan untuk mengiringi orang dewasa?

Di bawah undang-undang yang sedia ada, perjalanan bebas kanak-kanak di kereta api jarak jauh adalah dilarang sama sekali jika penumpang muda tidak berumur 10 tahun. Hantar satu kanak-kanak itu tidak berfungsi, walaupun dia mempunyai tiket berbayar, sijil kelahiran dan kebenaran daripada ibu bapa. Pada usia ini, seorang atendan dewasa diperlukan.

Kanak-kanak yang berumur lebih dari sepuluh tahun mungkin perjalanan tanpa ditemui, tetapi dengan dokumen pengenalan diri.

Apa yang hendak memberi makan kepada anak?

Produk yang anda ambil di jalan raya tidak boleh rosak, supaya anak itu tidak diracuni. Hal ini terutama berlaku ketika melakukan perjalanan pada musim panas, ketika makanan di dalam mobil yang kotor merosot berkali-kali lebih cepat.

Adalah baik jika kanak-kanak melawat kereta restoran sekurang-kurangnya sekali sehari untuk makan kursus pertama yang panas. Dari stok peribadi, lebih baik memberi makanan kepada kanak-kanak itu dengan sarapan pagi dan makan malam. Lebih baik mengambil sosis, keju keras, buah-buahan dan sayur-sayuran segar, cookies. Telur, ayam goreng adalah lebih baik untuk tidak mengambil atau makan pada jam pertama perjalanan, sementara produk ini tidak rosak.

Susu, produk susu yang ditapai dan semua produk yang perlu disimpan dalam peti sejuk akan menjadi sia-sia.

Elakkan pai panas dan jeruk lain, yang pada harga yang terlalu tinggi ditawarkan kepada penumpang oleh peniaga di stesen dan stesen. Tidak ada yang mengawal kualiti makanan ini, dan anda boleh meracunnya dengan kuat dan untuk jangka masa yang panjang.

Dan kini video tentang apa yang perlu diambil dengan kanak-kanak itu ke kereta api makanan.

Permainan di jalan raya

Kanak-kanak itu akan segera bosan melihat ke arah tingkap keretapi di lanskap yang lewat, dan kemudian keadaan itu boleh menjadi tegang. Supaya ibu bapa tidak gugup dan jiran-jiran dalam petak atau pengangkutan kelas kedua tidak mengadu, akan lebih baik jika anak anda sibuk dengan sesuatu yang menarik.

Aktiviti jalan raya harus dipilih berdasarkan usia kanak-kanak. Bayi hanya memerlukan beberapa kerincingan terang, anak itu akan menjadi pewarna dan pensel yang berguna dari tahun ke tahun. Kanak-kanak dari 3 tahun teka-teki dan buku dengan dongeng dan puisi kegemaran anda akan menjadi menarik. Semua kanak-kanak, kecuali bayi, akan menikmati menonton kartun yang anda muatkan ke dalam anda tablet atau telefon pintar.

Secara umum, ibu bapa tahu lebih baik apa yang dicintai anak-anak mereka, tip tidak akan membantu di sini. Saya akan mengatakan hanya satu perkara, yang disahkan oleh pengalaman peribadi. Ia tidak perlu mengambil tanah liat ke dalam kereta api, seperti dalam mod pitching tetap walaupun sangat kemas di rumah rumah mendapat kotor sendiri dan smear tanah liat di sekeliling. Dari pertimbangan yang sama cat dan gouache yang tidak sesuai, serta penanda.

Dan kini video tentang cara mengambil anak di jalan raya.

Mencuci kanak-kanak dari jejak penanda di bawah syarat-syarat kereta api jarak jauh (dengan pengecualian penanda berasaskan air) adalah satu tugas yang sangat sukar. Anda juga harus mengelakkan mainan untuk kanak-kanak yang membuat latar belakang bunyi yang kuat (tweeter, kerengsaan dan sebagainya). Dan jiran-jiran yang tidak mesra di dalam kereta di bawah pengaruh bunyi seperti itu sangat cepat pergi ke permusuhan sebenar, dan mereka setuju, anda boleh faham.

Dari apa yang perlu diambil dalam apa jua keadaan, saya boleh menandakan mainan lembut kegemaran kanak-kanak itu. Ia akan menjadi lebih mudah baginya untuk tidur di dalam persekitaran yang tidak dikenali, dalam kereta yang menggoncang dan melantun, jika ada teddy bear yang biasa di sebelahnya.

Apa yang perlu dipertimbangkan jika ada jalan dengan bayi?

Adalah lebih baik untuk menyimpan produk kebersihan untuk bayi, kerana membasuhnya di dalam tandas awam kereta api, walaupun anda melakukan perjalanan dalam sebuah kereta mewah, tidak selamat: terdapat berbilion-bilion bakteria yang berbeza. Kanak-kanak harus mempunyai bekalan lampin, tisu basah tanpa minyak wangi.

Untuk pengangkutan makanan bayi, jika anak itu seorang artis buatan, lebih baik membeli beg sejuk perjalanan.

Tidak ada masalah dengan air masak untuk pembiakan campuran masalah di kereta api, tetapi ada peluang untuk mensteril botol dan puting susu. Oleh itu, beli satu sterilizer murah, saiz kaca yang berfungsi dari outlet. Di dalamnya, anda boleh dengan cepat mendidih hidangan bayi.

Apa perkara yang boleh saya ambil dengan saya?

Tidak banyak perkara yang perlu dilakukan dalam perjalanan kereta api. Dan senarai spesifik mereka bergantung pada masa yang akan dibelanjakan di jalan raya. Terdapat aksesori standard perjalanan tertentu, anda boleh mengubah butiran mengikut budi bicara anda. Oleh itu, biasanya mengambil jalan:

  • Pakaian ringan dan sandal yang selesa. Adalah lebih baik jika ia akan menjadi selimut dan sepasang baju kaos dan slaid getah, seperti selipar kain kapas yang boleh kotor, basah. Set seluar untuk peralihan itu.
  • Barang kebersihan diri. Lap basah, berus gigi, ubat gigi dan sabun, pad kapas dan tunas kapas. Pastikan anda mengambil kertas tandas.
  • Minuman dan pergi di jalan raya.
  • Seorang kanak-kanak kecil boleh mengambil kereta dorong, padat dan ringan, yang tidak akan menghalang lorong. Rotan kereta dorong akan sangat sesuai.
  • Kit perjalanan dengan ubat-ubatan yang paling penting untuk pelbagai keadaan. Pastikan anda meletakkan ubat-ubatan terhadap penyakit bergerak.

Petua

Perjalanan dengan kereta api bukanlah perkara yang selamat dalam dirinya sendiri. Jika kanak-kanak itu pergi tanpa orang dewasa, dia perlu menerangkan peraturan tingkah laku. Tetapi walaupun anda bergerak dari titik A ke titik B bersama dengan anak anda, ia tidak akan keluar dari tempat untuk mengingat keselamatan kanak-kanak itu pada waktunya. Kereta api mengepam, ia boleh brek cukup mendadak, maka jatuh dari rak dan patah tulang akan sukar untuk dielakkan.

Jangan malas untuk meminta konduktor untuk menunjukkan kepada anda bagaimana pembatas dibentangkan - peranti khas yang menghalang kejatuhan tajam dari rak kereta.

Perlindungan yang baik untuk kanak-kanak kecil - mesh mainyang terbentang di sekeliling perimeter rak. Panduan percuma beliau memberikan panduan atas permintaan penumpang dengan seorang kanak-kanak. Alat mudah ini akan membantu mengelakkan kecederaan yang tidak disengajakan. Mereka dikeluarkan kepada penumpang, tanpa mengira kereta mana yang anda beli tiket untuk - di kerusi yang disediakan atau coupe.

Bercakap mengenai keselamatan, ia patut mengingatkan bahawa tempat paling selamat adalah rak bawah.Cuba ambil tiket kanak-kanak di sana.

Di samping itu, pastikan untuk bertanya bagaimana perkara-perkara yang berlaku dengan pengudaraan. Tingkap terbuka bukanlah cara terbaik untuk perjalanan dengan kanak-kanak, mereka boleh ditiup. Pastikan untuk memeriksa dengan konduktor sama ada penghawa dingin bekerja (semasa perjalanan di musim panas), memerlukannya dibaiki, jika terdapat pecahan, atau memberi anda tempat lain di dalam kereta di mana penghawa dingin berfungsi. Ini adalah hak anda! Dan kemudian perjalanan itu akan menjadi petualangan yang akan hanya meninggalkan kenangan menyenangkan bagi orang dewasa dan anak-anak.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan