Kebenaran ibu bapa untuk perjalanan kanak-kanak di Rusia dan di luar negara

Kandungannya

Lama dahulu, ada masa apabila seorang anak tanpa ibu bapa pergi hanya untuk nenek di kampung atau di kem negara terdekat. Sekarang anak-anak kita agak banyak dan rela perjalanan baik di Rusia dan di luar negara. Dan ini bukan sahaja rekreasi biasa, tetapi juga lawatan kolektif, penyertaan dalam kejohanan antarabangsa dan kebangsaan dan pertandingan kreatif, latihan di kawasan lain dan di luar negara.

Agar lawatan yang dijangka berlaku, ibu bapa dan wakil rasmi kanak-kanak perlu tahu dengan tepat apa dokumen yang perlu dikeluarkan untuk laluan di seluruh negara dan di luar negara. Dalam artikel ini kita akan bercakap mengenai kebenaran ibu bapa untuk perjalanan.

Pandangan

Persetujuan ibu dan bapa kepada perjalanan kanak-kanak adalah dokumen yang wajib dan perlu dalam hampir semua kes manakala kanak-kanak adalah kecil. Untuk perjalanan di dalam negara, kertas semacam itu agak formal, sejenis jaring keselamatan untuk guru atau jurulatih yang menghantar dan mengiringi anak-anak anda ke destinasi dan belakang. Dan di sini untuk melintasi sempadan negara Rusia, persetujuan daripada ibu bapa untuk perjalanan di luar negara adalah wajib. Jika anda perlu pergi ke negara yang dipunyai oleh zon Schengen, persetujuan akan diperlukan pada tahap mendapatkan visa.

Ibu bapa boleh menyatakan persetujuan mereka dengan cara yang berbeza. Untuk perjalanan di seluruh negara disertai oleh saudara-mara (nenek, datuk, kakak atau saudara lelaki), kebenaran bertulis yang telah disahkan adalah mencukupi.

Kuasa wakil, semestinya notarial, dikeluarkan untuk perjalanan di luar negeri atau untuk perjalanan di negara asalnya, tetapi disertai oleh orang dewasa yang bukan saudara darah.

Kuasa wakil boleh langsung (apabila salah seorang daripada ibu bapa mempercayai yang lain untuk mengiringi bayi dalam perjalanan) dan menyeberang (ketika orang tua saling mempercayai satu sama lain untuk melakukan perjalanan dengan anak ke negara ini atau negara itu).

Adakah saya memerlukan persetujuan untuk lawatan ke Rusia

Jawapan kepada soalan ini agak samar - persetujuan adalah perlu, tetapi tidak perlu. Pegawai polis, polis trafik, wakil Perkhidmatan Migrasi Persekutuan, pekerja syarikat penerbangan, Keretapi Rusia berhak untuk bertanya pada bila-bila masa apa sebab perjalanan kanak-kanak itu tanpa ibu bapa, siapa dan mengapa dia ditemani, dan sama ada orang dewasa ini mempunyai kebenaran daripada ibu bapa.

Dokumen ibu dan bapa (atau salah seorang daripada mereka) mestilah sesuai dengan sampel yang ditetapkan atau dalam bentuk bebas, tetapi pastikan untuk memberi notari kertas. Kebenaran berkenaan ini. Sekiranya keputusan dibuat untuk membuat kuasa wakil untuk atendan, maka notari akan melakukannya dengan kehadiran peribadi mandatori kedua orang tua dan orang yang dia percayai anaknya.

Sekiranya ibu dan bapa bercerai, persetujuan wajib pasangan kedua tidak diperlukan untuk perjalanan kanak-kanak di negara ini.

Persetujuan untuk mengembara di Rusia, seperti yang telah disebutkan, dalam kebanyakan kes adalah formal, jarang diperiksa. Tetapi untuk mendapatkan kertas sedemikian adalah wajar, seperti yang mereka katakan, sekiranya berlaku. Ia boleh berguna dalam kes seperti berikut:

  • Sekiranya kanak-kanak pergi ke kawasan lain untuk lawatan dengan guru;
  • Pada pertandingan yang diiringi oleh seorang jurulatih atau guru;
  • Jika anda merancang percutian kanak-kanak di kem persekutuan, seperti "Artek";
  • Jika kanak-kanak sedang belajar di kawasan lain, dan pada hari cuti dia pergi dengan kereta api atau bas pulang dan balik.

Semasa perjalanan di seluruh negara, seorang kanak-kanak perlu membawa sijil kelahiran, dan jika dia berumur 14 tahun, maka pasport. Orang yang menyertainya akan memerlukan pasport dan kuasa wakil dari ibu bapa (atau izin).

Lawatan ke luar negara

Apabila melancong ke luar negara tanpa ibu dan bapa, persetujuan ibu bapa adalah wajib. Tanpa itu, kanak-kanak itu tidak akan dibebaskan di luar Rusia. Apabila dia pergi bersama salah seorang daripada ibu bapanya, surat kuasa yang disahkan dari pihak kedua adalah perlu, walaupun mereka telah lama bercerai. Sekiranya kanak-kanak bergerak dengan orang dewasa yang bukan saudara (guru, jurulatih, pemandu), kuasa wakil daripada kedua-dua ibu bapa diperlukan. Nenek juga mesti mempunyai dokumen notari jika dia berjalan dengan cucu-cucunya.

Sekiranya pelayaran dirancang ke negara-negara perjanjian Schengen, kuasa wakil perlu dikeluarkan dalam kuantiti dua kali. Satu akan tinggal di kedutaan setelah menerima visa, yang lain harus dengan orang yang menyertai. Saya akan berkata pada masa yang sama bahawa mengambil salinan tidak akan berfungsi, kerana salinan dokumen tersebut tidak sah.

Menghantar kanak-kanak ke luar negara, anda boleh lakukan tanpa membuat persetujuan notarial hanya dalam beberapa kes. Apabila ibu bapa kedua telah meninggal dunia dan ada sijil kematian, ketika ibu bapa kedua berada dalam tahanan, sertifikat koloni akan cukup. Jika bapa atau ibu dilucutkan hak ibu bapa, sudah cukup untuk mengambil keputusan mahkamah mengenainya. Dan apabila salah seorang daripada ibu bapa tidak dapat menghubungi atau hilang, kedua akan cukup untuk mendapatkan sijil dari balai polis tempat mereka tinggal.

Perjalanan luar negara untuk kanak-kanak, ambil pasport, visa, dokumen perjalanan, sijil kelahiran dan insurans perubatan anda. Orang yang menyertainya akan memerlukan pasportnya, seperti Rusia, serta visa asing, persetujuan daripada ibu bapa. Adalah dinasihatkan untuk menterjemahkan kuasa wakil ke dalam bahasa Inggeris dan meyakinkan lagi.

Dokumen yang diperlukan

Untuk membuat permit atau kuasa wakil, anda perlu menghubungi notari. Permohonan persetujuan ditandatangani secara peribadi oleh kedua-dua ibu bapa dan orang yang akan menjadi penyenggara. Sekarang sering sebagai iringan menunjukkan nama organisasi, seorang wakil yang akan bersama dengan anak-anak.

Walau bagaimanapun, syarikat-syarikat perjalanan yang menganjurkan lawatan kolektif kanak-kanak bertindak dengan cara ini, memotivasi oleh fakta bahawa sukar untuk meramalkan terlebih dahulu dengan tepat mana pekerja akan bepergian dengan kumpulan itu. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk mendesak arahan beberapa pakar, supaya kemudian, jika sesuatu berlaku, ada seseorang yang boleh meminta undang-undang.

Anda mesti membawa pasport Rusia dengan anda kepada notari, sijil kelahiran kanak-kanak (atau kanak-kanak), jika kanak-kanak itu sudah berumur 14 tahun, mengambil pasportnya. Pasangan akan memerlukan sijil perkahwinan, bercerai - dokumen mengenai pembubaran perkahwinan.

Sekiranya bayi dan ibu bapanya mempunyai nama keluarga yang berlainan, sediakan asal semua dokumen yang diperlukan yang boleh mengesahkan hubungan anda dan alasan untuk menukar nama (sijil perceraian, perkahwinan, sijil dari perkhidmatan pasport, jika terdapat perubahan nama sewenang-wenangnya).

Bersedia menjawab beberapa notari notari kepada notari. Dia pastinya akan meminta dan menunjukkan dalam kuasa peguam apa tempoh masa yang dirancang untuk perjalanan, ke mana negara atau beberapa negara dibenarkan keluar.

Kuasa wakil akan dicetak pada satu bentuk khas, disahkan oleh tanda tangan ibu bapa dan tanda tangan dan meterai peribadi notari.

Kesahan

Kebenaran ibu bapa untuk perjalanan di Rusia biasanya dikeluarkan untuk tempoh 3 tahun. Tetapi anda boleh menulis dalam dokumen dan tempoh yang lebih pendek. Kuasa wakil dari ibu bapa apabila meninggalkan anak di luar negara lebih sering dikeluarkan untuk tempoh tiga bulan.

Ini tidak bermakna bahawa tidak mustahil untuk mengeluarkan persetujuan untuk masa yang lebih lama. Ia mungkin, tetapi bukan fakta, bahawa pegawai sempadan negara mesyuarat akan menerima kuasa seperti itu.Agar tidak terperangkap, adalah perlu untuk berunding terlebih dahulu (di Internet atau melalui telefon) dengan wakil-wakil kedutaan negara pilihan mengenai kesahihan kuasa wakil ibu bapa.

Bagi sesetengah negara, sebagai contoh, dalam zon Schengen, soalan ini lebih daripada sekadar prinsip, dan dalam majoriti besar mereka memerlukan persetujuan berasingan untuk setiap kemasukan. Untuk perjalanan ke Turki atau Mesir, kuasa peguam adalah mencukupi, yang disediakan untuk tempoh 1 hingga 3 tahun.

Berapa lama kuasa wakil?

Kuasa wakil atau kebenaran daripada ibu bapa untuk perjalanan diperlukan untuk mana-mana kanak-kanak yang dianggap sebagai anak kecil, iaitu, dia belum berumur 18 tahun.

Bagaimana untuk membuat kuasa wakil atau persetujuan?

Kita boleh membuat persetujuan untuk perjalanan ke negara asal kita, seperti yang telah kita pelajari, kita sendiri. Perkara utama, maka jangan lupa untuk notarize dokumen di notari itu. Ia mesti mengandungi butiran pasport terperinci ibu bapa, butiran kanak-kanak, butiran pasport orang yang disertakan, kawasan yang dibenarkan untuk melawat, anggaran perjalanan perjalanan. Jangan lupa tentukan tarikh kertas dan bandar di mana ia berlaku.

Adalah wajar bahawa dokumen menunjukkan maksud perjalanan dan secara ringkas menggariskan kuasa orang yang mengiringinya. Ia tidak sukar untuk mencari contoh kebenaran di Internet.

Surat kuasa wakil yang disahkan untuk perjalanan di luar negeri dibuat mengikut satu sampel, yang tersedia untuk notari mana pun. Pertama, ibu bapa akan mengisi borang permohonan yang akan diberikan kepada mereka, dan kemudian notari akan memasukan semua data yang ditunjukkan oleh mereka setelah memeriksa dokumen asal pada formulir persetujuan. Dokumen ini juga termasuk butiran pasport ibu bapa yang mengiringi mereka, sijil kelahiran kanak-kanak itu jika dia tidak mempunyai pasport, pasport anak, negara, tarikh dan tujuan perjalanan.

Kuasa Harga Peguam

Bergantung kepada kawasan negara, kos kuasa pengacara yang disahkan berbeza-beza, tetapi hanya sedikit. Secara purata di Rusia untuk dokumen sedemikian anda perlu membayar dari 800 hingga 1200 rubel. Di samping itu, anda mungkin perlu meninggalkan notari kepada anda atau pasangan kedua, maka untuk kuasa wakil anda perlu membayar tarif yang sama, tetapi juga membayar bayaran untuk pelepasan lapangan. Untuk notari yang berbeza, kos perkhidmatan ini berbeza secara purata, harga dokumen boleh berkembang sebanyak 2-3 kali.

Anda boleh mengesahkan kebenaran untuk mengembara seorang kanak-kanak di Russia sendiri untuk 500-700 rubles.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan