Tinggal di luar negara dengan anak-anak: ke mana hendak pergi?

Kandungannya

Rest adalah wajar untuk dilakukan sebagai pelbagai dan kaya mungkin. Sekarang penyelesaian untuk isu ini paling sering terletak dalam perjalanan dan perjalanan ke luar negara. Itulah yang perlu dilakukan jika anda ingin berehat, dan anak kecil sedang berjalan berdekatan? Persoalannya segera timbul, di mana untuk berehat dengan bayi dan sama ada ia mungkin untuk perjalanan dengan kanak-kanak itu sama sekali.

Kemungkinan! Rehat dengan seorang kanak-kanak di luar negara boleh membawa banyak tayangan dan keseronokan! Perkara utama adalah menentukan apa yang anda mahukan: ke mana hendak pergi dan apa yang harus dilihat.

Anda harus memilih laluan atau tempat perjalanan berdasarkan usia kanak-kanak, minat dan ciri-cirinya (ketabahan, aktiviti, ketaatan, dan lain-lain).

Pertimbangkan umur kanak-kanak dan pilih jenis rehat

Pada setiap umur, kanak-kanak melihat dan mempelajari dunia secara berbeza, mereka berubah dan berkembang pesat setiap tahun. Sangat penting untuk mengambil kira ciri usia apabila memilih tempat, waktu dan lawatan percutian anda di luar negara.

Percutian pantai

Bagi kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, lebih baik memilih percutian seperti itu. Pada usia ini, penting bagi bayi bahawa ibu sudah dekat. Segmen ini kanak-kanak kecil tidak relevan untuk perjalanan di luar negara bersama-sama. Tetapi tidak seperti yang menakutkan kerana ia kelihatan.

Kelebihan umur adalah kemudahan menyediakan nutrisi yang berkualiti. - Seorang kanak-kanak boleh disusu, buah-buahan dibeli secara langsung di luar negara. Ini memungkinkan untuk mengawal pemakanan bayi dan yakin dengan diet yang sihat yang melindungi kanak-kanak daripada pelbagai jenis penyakit.

Perlu diingat tentang tujuan utama perjalanan - promosi kesihatan. Oleh itu, dengan rehat dengan anak 4-12 bulan, keutamaan harus diberikan kepada tempat-tempat di mana terdapat banyak matahari (tetapi sederhana), udara segar, air telus yang jelas, iklim yang ringan dan suasana yang tenang. Pertama sekali, ini adalah tempat-tempat dengan kemungkinan percutian pantai.

Seorang kanak-kanak di bawah umur 2 tahun adalah dalam zaman kanak-kanak, apabila dia mula secara aktif meneroka realiti di sekitarnya, dia berminat dengan segala-galanya: dia perlu menyentuh, merasakan, merasakan dirinya sendiri. Ini akan membantu untuk menganjurkan kawasan rekreasi di mana kanak-kanak selamat di dalam air, di atas pasir (dalam kes ini, kebersihan di pantai adalah penting). Kanak-kanak akan dapat melihat dan merasai kepelbagaian dunia, untuk dapat menyentuhnya.

Lawatan dan hiburan

Kira-kira 4 tahun adalah salah satu masa kanak-kanak yang paling indah dalam perkembangan kanak-kanak! Ia adalah dari zaman ini bahawa bayi menjadi lebih aktif, berusaha untuk berkomunikasi, berinteraksi dengan dunia luar dan orang, bermain, bermain-main.

Memilih tempat berehat di luar negara dengan kanak-kanak berusia 3-4 tahun, adalah penting untuk mengambil kira keunikan badan kanak-kanak itu, untuk memilih hotel-hotel sedemikian, di mana banyak program kanak-kanak dan program hiburan sifat permainan akan dimasukkan.

Pada umur 5-6 tahun, kanak-kanak itu terbakar dengan keinginan yang besar untuk mempelajari segala sesuatu di sekitar, untuk mengetahui. Ia tidak mencukupi untuk menyentuh, merasakan dan melihatnya. Dia mahu tahu. Oleh itu, pada zaman ini, kriteria yang paling penting dan utama untuk memilih destinasi pelancongan adalah pelbagai negara, kota di mana seorang kanak-kanak dapat terjun ke dalam proses kognitif, melihat dunia dari sisi lain, mempelajari undang-undang asas dan mudahnya, sejarah.Pembantu di sini akan menjadi muzium dengan program interaktif, animator kanak-kanak, taman permainan yang dilengkapi khas, kampus, pusat sains, dan sebagainya.

Sepanjang tempoh ini, anda boleh melawat Disneyland yang terkenal. Pastikan anda bertanya kepada anak anda apa yang dia berminat dan apa yang dia mahu. Istirahat untuk ibu bapa anak yang berminat akan menjadi masa yang tidak dapat dilupakan!

Orientasi sukan

Bagi kanak-kanak yang lebih tua, pilihan itu sudah pasti jatuh di mana-mana negara, rantau, bandar. Ia semua bergantung kepada kepentingan anak, ibu bapa dan tujuan tinggal di luar negara. Kebanyakan kanak-kanak zaman ini berminat dengan rehat aktif: ski, snowboarding. Oleh itu, anda perlu memasukkan pusat peranginan ski di Alps atau Scandinavia dan semua kegiatan mesra kanak-kanak yang aktif.

Di manakah negara-negara dan dalam tempoh mana penyesuaian berlaku lebih mudah?

Sebagaimana yang diketahui, sebarang perjalanan yang berkaitan dengan perubahan zon iklim boleh membawa kepada kesihatan yang tidak baik bukan sahaja orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Aklimatisasi - Ini adalah proses penyesuaian tubuh manusia kepada keadaan iklim yang baru, dan ia berlaku dalam pelbagai cara.

Ramai ibu bapa dalam tempoh ini cenderung untuk berfikir bahawa anak itu hanya sakit, dan mula merawatnya untuk sejuk, tetapi ini tidak berkesan. Bagaimana untuk meneruskan penyesuaian dan apa yang perlu anda fikirkan sebelum anda pergi ke negara yang mempunyai iklim yang berbeza?

Gejala kerap penyesuaian organisme kepada keadaan baru termasuk:

 • mual dan muntah;
 • insomnia;
 • kelemahan, keletihan;
 • tidak peduli, mood buruk;
 • mengurangkan imuniti;
 • capriciousness, tearfulness.

Tempoh ini boleh berlangsung 7-10 hari. Tempoh bergantung pada jarak di mana kanak-kanak itu menjauhkan diri dari keadaan biasa.

Perlu diingat bahawa kanak-kanak di bawah umur 3 tahun lebih sukar untuk bertolak ansur dengan perubahan iklim, jadi dengan kanak-kanak seperti itu adalah lebih baik untuk memilih iklim yang paling dekat dengan anda. Sebagai contoh, pada musim panas - Bulgaria atau Croatia.

Disebabkan fakta bahawa penyesuaian kanak-kanak biasanya mengambil masa sehingga 10 hari, penyelesaian yang baik adalah untuk pergi sekurang-kurangnya sebulan. Sepanjang masa ini, tubuh akan dapat menyesuaikan diri dengan keadaan iklim dan sementara yang baru di tempat baru, yang akan memberi anak dan ibu bapa peluang untuk berehat dengan senang hati, tanpa membazirkan masa memulihkan tubuh selepas perubahan mendadak dalam keadaan persekitaran.

Pergi ke negara-negara panas (Cyprus, Greece, Tunisia, Turki atau Mesir pada bulan Julai-Ogos tidak digalakkan. Adalah lebih baik untuk pergi ke negara-negara tersebut pada bulan Mei-Jun atau pada musim luruh, apabila ia tidak terlalu panas di sana.

Bagi penyakit pernafasan, lebih baik memilih negara yang kurang kelembapan. - sesuai Cyprus atau Canaries. Jadi kiddies lebih baik untuk tidak pergi ke Thailand, kerana terdapat kelembapan yang sangat tinggi, terutama pada musim panas.

Destinasi Terbaik

Untuk bayi 4-12 bulan

Eropah

 • Negara Baltik (Latvia, Lithuania, Estonia). Terdapat banyak pilihan tempat di negara-negara: Talin (Estonia), Jurmala (Latvia), Palanga (pusat meningkatkan rehat di Lithuania). Masa terbaik untuk berehat adalah Julai-Ogos. Pada masa ini, airnya hangat dan sesuai untuk berenang.
 • Itali (Crete, Sicily). Masa terbaik untuk berehat di Itali adalah separuh pertama musim panas dan September.

Asia

 • Thailand (Phuket). Tempat yang penuh dengan pelbagai jenis rekreasi dan aktiviti untuk setiap rasa! Perkara utama adalah mencari tempat yang sesuai dengan keinginan anda. Adalah lebih baik untuk perjalanan ke Phuket dari November hingga Februari, apabila musim hujan berakhir, dan suhu udara kekal dalam +22 +33 darjah Celcius.
 • China (Hainan). Anda boleh berehat di sini pada bila-bila masa sepanjang tahun. Masa yang paling baik ialah tempoh dari Mac hingga November.
 • Maldives. Masa terbaik untuk berehat adalah dari akhir November hingga pertengahan April. Suhu udara dan air pada masa ini disimpan dalam + 28. + 30 darjah.

Miami

Masa istirahat pelancong di sini berlangsung sepanjang tahun. Tetapi perlu mengambil kira kebarangkalian maksimum taufan dan ribut dari Julai hingga Ogos.

Untuk kanak-kanak 1-2 tahun

Asia + Eropah + Amerika

 • Turki (Belek, Kemer, Side). Masa terbaik untuk berehat adalah permulaan dan akhir musim panas, September;
 • Negara Baltik, Itali, Phuket, Hainan, Maldives, Miami;
 • Miami

Senarai tempat-tempat yang disyorkan tidak berubah, tetapi hobi dengan kanak-kanak menjadi lebih luas dan pelbagai!

Untuk kanak-kanak 3-4 tahun

Eropah

Istirahat di negara-negara Eropah lebih disukai untuk menganjurkan musim luruh musim bunga musim panas, apabila suhu udara paling sesuai untuk berjalan. Pada musim sejuk, adalah berfaedah untuk memilih negara yang terletak jauh dari laut: Sweden, Republik Czech (di negara-negara ini, iklim membolehkan anda berjalan dengan selesa pada musim sejuk).

 • Sepanyol (Barcelona). Port Aventura, Taman Gaudi.
 • Denmark (Copenhagen). Bandar itu sendiri adalah kisah dongeng untuk kanak-kanak, bukan untuk apa-apa tempat kelahiran Anderson: monumen Little Mermaid, kedai Lego utama, banyak taman permainan yang dilengkapi dan banyak lagi.
 • Itali (Rom). Muzium kereta interaktif oleh Leonardo da Vinci, runtuhan purba, pertunjukan 3-D bermaklumat untuk kanak-kanak, taman hiburan Rainbow Magic Land.
 • Perancis (Paris). Popular Disneyland Paris - negara yang berasingan untuk kanak-kanak, Muzium Magic, zoo, Aqua Boulevard, Muzium di rumput, ladang Georges Ville.

Asia

 • Phuket, Hainan;
 • China dan Korea Selatan. Taman-taman hiburan dan rekreasi berlimpah, Disneyland di Shanghai dan Seoul tetap menjadi yang paling popular.

Mexico

Lawatan "Semua termasuk" - pilihan yang tepat untuk ibu bapa yang ingin pergi berehat di Mexico dan pada masa yang sama untuk menggembirakan anak anda. Program hiburan yang menarik, taman hiburan, permainan dan pertunjukan tidak akan meninggalkan mana-mana kanak-kanak tidak peduli.

Untuk kanak-kanak 5-6 tahun

Eropah

 • Sepanyol (Barcelona), Denmark (Copenhagen), Itali (Rom), Perancis (Paris);
 • Sweden Muzium Abba, penuh dengan laman interaktif (tarian, lagu, bermain piano, dll), Muzium Astrett Lingren (pengarang buku "The Kid and Carlson");
 • England (London). Memandu Doubledener, Muzium Magic Inggeris, Muzium Sejarah Semula Jadi, Muzium Harry Potter, roda terbesar London Eye;
 • Belanda (Amsterdam). Menaiki basikal keluarga, Muzium Sains Nemo, Hutan Amsterdamse;
 • Austria (Vienna), Jerman (Berlin), Republik Czech (Prague).

Asia

 • Bali. Kebun binatang, berselancar dengan kanak-kanak, berenang di lautan dengan lumba-lumba tidak akan meninggalkan kanak-kanak yang tidak peduli;
 • China;
 • Korea Selatan (Seoul);
 • Hainan.

Amerika

 • Miami, Mexico, New York, Manhattan, dan lain-lain

Meja jadual mengikut negara untuk cuti pantai

Jadual berikut akan membantu anda merancang persekitaran yang selesa untuk anda dan anak anda dalam bentuk foto, di mana bulan paling menguntungkan untuk melawat negara-negara yang berbeza dapat dilihat.

Australia dan Oceania, Asia

Afrika, Timur Tengah

Eropah

Utara, Tengah dan Amerika Selatan

Petua

Apa-apa percutian di luar negara perlu diambil kira:

 1. Penggunaan mandatori pelindung matahari, terutamanya di negara-negara dengan aktiviti suria yang tinggi. Ia perlu mengambil kit pertolongan cemas dengan anda; di banyak hotel asing ia tidak disediakan.
 2. Ketersediaan perkhidmatan di hotel, rumah rehat, yang membolehkan mereka mengatur masa lapang aktif untuk kanak-kanak (hotel jenis keluarga) di wilayah mereka.
 3. Peluang memasak sendiri (rumah dengan dapur dan pasar raya berdekatan) atau kafe yang menyediakan makanan untuk kanak-kanak (memilih tempat di mana terdapat banyak orang, memesan hidangan yang popular).

Kanak-kanak itu berminat di mana sahaja mereka bermain dengannya. Kanak-kanak suka berehat bernafas demi kepentingan ibu bapa mereka, dan bukannya berehat dengan keperluan. Buat diri anda mood yang baik untuk diri sendiri!

Cadangan Dr. Komarovsky yang anda dapat lihat dalam video berikut.

Gambaran keseluruhan tempat terbaik untuk tinggal bersama kanak-kanak, anda boleh melihat dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan