Sehingga umur berapa saya boleh membeli tiket kereta kanak-kanak?

Kandungannya

Ramai keluarga Rusia memilih untuk mengembara dengan kereta api. Ia mudah, agak cepat dan tidak terlalu membebankan untuk dompet. Apabila orang dewasa mengembara dengan kereta api, mereka jarang mempunyai soalan mengenai peraturan pengangkutan. Tetapi segala-galanya berubah, jika anda perlu bepergian dengan kanak-kanak dengan kereta api atau ada keperluan untuk menghantar anak kepada satu.

Selalunya, ibu bapa berminat sama ada kanak-kanak itu memerlukan tiket kanak-kanak yang berasingan, untuk apa umur bayi boleh melakukan perjalanan secara percuma, apakah faedah untuk anak-anak di bawah umur dan apa dokumen yang dia perlukan. Kami akan cuba menceritakannya dengan seberapa banyak yang mungkin.

Peraturan pembelian tiket

Pertama anda perlu mengatakan bahawa mana-mana kanak-kanak, dari mana-mana umur, mesti semestinya membeli tiket kanak-kanak istimewa. Sama ada di kotak pejabat stesen, atau melalui Internet di laman web rasmi pembawa utama Rusia - syarikat Rusia Railways.

Dokumen perjalanan kanak-kanak boleh menjadi percuma, dan ia juga boleh dijual dengan wang. Dokumen mana yang sepatutnya ditentukan untuk menentukan usia anak lelaki atau anak perempuan.

Bayi berumur bawah 5 tahun

Untuk kategori umur ini, penumpang muda disediakan dengan perjalanan percuma pada kereta api jarak jauh, di keretapi pinggir bandar dan kereta api yang melintasi sempadan Persekutuan Rusia. Walau bagaimanapun, ibu bapa perlu ingat bahawa mereka tidak akan membiarkan bayi masuk ke dalam kereta, kecuali jika mereka mengambil tiket anak-anak istimewa di pejabat tiket di stesen. Dia memberi hak hanya untuk masuk ke dalam kereta api, tempat yang berasingan untuknya anak itu tidak dibenarkan. Kanak-kanak perlu menduduki rak yang sama dengan orang dewasa yang disertakan.

Sekiranya ibu atau bapa berjalan dengan dua hingga tiga kanak-kanak di bawah umur lima tahun, maka hanya satu daripada kanak-kanak yang boleh melakukan perjalanan secara percuma. Yang kedua dan ketiga perlu membeli dokumen perjalanan pada tambang kanak-kanak. Biasanya tiket kanak-kanak berbayar adalah 30-50% lebih murah daripada orang dewasa.

Jika dua kanak-kanak kecil dilawati disertai oleh dua orang dewasa, maka kedua-dua bayi berhak untuk pelayaran percuma, kerana syarikat penerbangan itu telah menetapkan peraturan "1 tiket percuma untuk kanak-kanak dengan 1 orang dewasa".

Pengecualian kepada semua peraturan berkaitan pengangkutan kereta kanak-kanak di kereta mewah. Di sana anda boleh membeli tiket percuma untuk kanak-kanak sehingga 10 tahun. Walau bagaimanapun, kos tiket dalam kereta sedemikian adalah dua kali lebih tinggi seperti biasanya.

Seorang kanak-kanak dari 5 hingga 10 tahun

Penumpang usia ini meletakkan tiket kanak-kanak, yang perlu dibayar. Kos bergantung kepada dasar tarif pembawa dalam satu arah atau yang lain, serta pada bermusim (lebih mahal semasa tempoh bercuti dan bercuti). Rata-rata, tiket kanak-kanak adalah ketiga atau separuh lebih murah daripada dokumen perjalanan dewasa yang sama.

Perlu diingatkan bahawa untuk kanak-kanak kumpulan ini kumpulan Railways Rusia mempunyai faedah. Sekiranya seorang kanak-kanak adalah pelajar institusi pendidikan umum (sekolah, gimnasium, lyceum), jika dia belajar di institusi pra-universiti Kementerian Pertahanan (kadet kadet, Suvorov dan sekolah Presiden, Nakhimov College, dll.), , Kementerian Pendidikan, beliau berhak mendapat diskaun 50% atas tiket. Faedah ini sah selama setahun, kecuali bulan-bulan musim panas.Oleh itu, anak-anak sekolah dan kadet untuk perjalanan ke laut pada musim panas akan perlu mengambil tiket untuk harga penuh untuk kanak-kanak, tanpa faedah.

Kanak-kanak berusia lebih 10 tahun

Bagi kanak-kanak yang lebih tua dari usia ini, hanya faedah pelajar yang diberikan, yang dibincangkan di atas. Seorang kanak-kanak boleh menaiki kereta api pada setengah harga dari tambang dewasa sepanjang tahun, tidak termasuk bulan-bulan musim panas. Tiket kanak-kanak untuk kanak-kanak berusia sepuluh tidak lagi dilindungi, dan anak-anak tersebut perlu membeli dokumen perjalanan dewasa yang biasa.

Kanak-kanak cacat

Kanak-kanak istimewa lebih daripada 5 tahun perjalanan di kereta api yang dibayar daripada bajet. Walau bagaimanapun, hanya sekali setahun. Sekali setiap 12 bulan, mereka boleh melakukan perjalanan secara percuma untuk rawatan perubatan atau berehat di sebuah sanatorium di wilayah Rusia secara percuma. Selebihnya, anak-anak ini mempunyai semua manfaat kanak-kanak yang wujud untuk kategori kanak-kanak lain. Mereka memohon kepada orang dewasa yang menyertainya. Dari 1 Oktober hingga 15 Mei (iaitu, tidak termasuk bulan-bulan musim panas), kanak-kanak kurang upaya boleh menikmati diskaun 50% untuk tiket kereta api untuk kanak-kanak.

Sekiranya, semasa perjalanan, kanak-kanak istimewa perlu menyeberangi sempadan Rusia dengan kereta api, diskaun hanya akan berlaku untuk bahagian perjalanan yang berada di dalam negara. Selepas menyeberangi sempadan - pengebilan akan berbeza.

Ia penting! Umur kanak-kanak untuk menentukan faedahnya atau mengeluarkan tiket percuma dipertimbangkan pada masa perjalanan. Jika anda ingin mengambil dokumen perjalanan percuma pada bulan Mei untuk bulan Julai, dan pada bulan Jun kanak-kanak berumur 5 tahun, maka tindakan ini tidak boleh dilakukan. Sejak pada waktu berlepas, kanak-kanak itu akan berusia lima tahun, yang bermaksud bahawa dia sepatutnya mengambil tiket untuk wang.

Dokumen apa yang diperlukan untuk pembelian?

Untuk membeli tiket kanak-kanak, anda memerlukan sijil kelahiran asal kanak-kanak itu, jika dia belum berumur 14 tahun. Sebaik sahaja anak lelaki atau anak mempunyai pasport dalamannya sendiri, maka tidak perlu mengemukakan sijil kelahiran.

Sekiranya anda membeli tiket di kotak pejabat, dokumen tersebut hendaklah dikemukakan kepada juruwang apabila anda membuat dokumen perjalanan kanak-kanak, dan kemudian pastikan untuk menunjukkannya lagi - kepada konduktor semasa menaiki kereta.

Sekiranya anda menempah tiket di Internet, anda perlu menentukan semua data mengenai kanak-kanak itu, seperti yang tertulis dalam sijil kelahiran atau pasportnya. Dokumen identiti asal bayi, dalam kes ini, anda perlu menunjukkan sekali sahaja - semasa menaiki kereta.

Dan sekarang video latihan pendek tentang cara membeli tiket kereta api dalam talian.

Sehingga umur yang diperlukan untuk mengiringi orang dewasa?

Di bawah undang-undang semasa, seorang kanak-kanak boleh mengembara dengan kereta api dengan kedua-dua ibu bapa dan pembantu lain, dalam kumpulan sebaya atau bersendirian. Semua nuansa itu diperuntukkan oleh Surat Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia (seperti yang dipinda pada tahun 2015).

Seorang kanak-kanak yang tidak diiringi boleh melalui kereta api dari usia sepuluh di wilayah negaranya. Jika dia belum berumur 10 tahun, perjalanan bebas yang bersendirian adalah mustahil, walaupun kanak-kanak mempunyai semua dokumen yang teratur dan ibu bapa membayarnya tiket kanak-kanak.

Lelaki berusia lebih dari 10 tahun ketika melancong sendiri harus mempunyai dokumen ID asal di tangan mereka. (sijil kelahiran atau pasport). Untuk perjalanan domestik, persetujuan dari pihak ibu bapa tidak diperlukan. Dan jika ia selesai, maka hanya menenangkan ibu dan bapa, dan sekiranya berlaku.

Dokumen sedemikian boleh berguna jika anak pergi ke persaingan, dan di sana dia mungkin memerlukan bantuan perubatan. Dalam kes ini, doktor akan meminta jurulatih yang mengiringi anak anda untuk mendapatkan sebarang manipulasi. Kebenaran tersebut hanya boleh diberikan atau tidak oleh seorang dewasa yang direkodkan dalam persetujuan ibu dan bapa yang disahkan. Di kereta api, persetujuan dan kuasa peguam tidak diminta.

Membuat tiket kanak-kanak percuma atau tiket diskaun melalui Internet

Untuk mendapatkan tiket kereta kanak-kanak, tidak perlu pergi ke stesen dan berdiri dalam barisan (terutama pada bulan-bulan musim panas apabila orang menghabiskan 8-10 jam di pejabat tiket keretapi). Anda boleh pergi ke laman web rasmi JSC "Russian Railways", di sudut kiri atas akan ada pautan ke bahagian "Penumpang", dengan mengklik padanya, anda boleh memilih kereta api, tarikh dan melihat mana kerusi dibiarkan bebas, menempah yang betul, dan membayar 24 jam sehari menggunakan perbankan kad, akaun bank atau dengan menghubungi juruwang stesen sendiri.

Dan kini secara terperinci bagaimana untuk membeli tiket di laman web Rusia Railways

Apabila menempah melalui Internet, tiket kanak-kanak juga dikeluarkan dengan semua diskaun dan keistimewaan yang ditetapkan untuk kanak-kanak. Dalam bentuk untuk mengisi terdapat lajur untuk memasukkan data peribadi kanak-kanak. Di sana anda perlu menentukan nama, nama keluarga dan patronymic, seperti yang tertulis dalam sijil kelahiran atau pasport. Ia adalah wajib untuk menandakan tarikh lahir anak lelaki, anak perempuan, nombor dan siri dokumen, apabila dan oleh siapa ia dikeluarkan.

Sistem ini secara automatik akan mengira kos tiket kanak-kanak, dengan mengambil kira semua diskaun yang diberikan kepada kanak-kanak selepas anda menyediakan semua data yang diperlukan.

Ibu bapa tidak perlu takut, data peribadi kanak-kanak penumpang JSC "Keretapi Rusia" tidak melaporkan atau menghantar mana-mana sahaja.

Saham dari Keretapi

Apabila membeli tiket kereta api untuk kanak-kanak, ibu bapa boleh menjimatkan lebih banyak daripada manfaat yang disediakan oleh umur. Faktanya adalah bahawa pembawa secara berkala memegang promosi, di mana untuk jangka masa tertentu, untuk laluan dan arah tertentu, untuk jenis kereta (coupe atau kerusi simpanan), diskaun adalah sah, nilai yang mencapai 40-50% dari tambang utama.

Oleh itu, membuat tiket atau memilih laluan, anda harus terlebih dahulu membiasakan diri dengan saham semasa dan yang akan datang dari Keretapi Rusia di laman web pembawa. Dalam bahagian "Penumpang" ada pautan "Promosi", maklumat tentang diskaun ada sentiasa dikemas kini.

Lawatan ke luar negara

Di samping itu, tarif bermusim dikenakan kepada Keretapi Rusia. Sebagai contoh, pada hari cuti Tahun Baru, tiket mungkin 10% lebih mahal, pada musim panas, semasa musim cuti, kenaikan mungkin sehingga 15%, dan pada hari biasa biasa, apabila tiada penumpang terburu-buru, harga dikurangkan sebanyak 10% sama.

Di mana saya dapat melihat harga tiket

Kos purata tiket untuk destinasi pilihan anda boleh dilihat di mana-mana enjin carian di Internet (Yandex dan Google cukup berjaya menjawab permintaan ini).

Tetapi perlu diingat bahawa banyak perkhidmatan mengenakan bayaran tambahan untuk perkhidmatan mereka sebagai perantara, jadi lebih baik pergi ke laman web rasmi Rusia Keretapi dan membeli tiket di sana.

Kami berminat dengan bahagian "Penumpang" - "Jadual. Ketersediaan dan pembelian tiket "(pautan aktif di sudut kiri atas laman web, ia diserlahkan dengan warna merah). Selepas anda menentukan tarikh berlepas, bandar berlepas dan ketibaan, pilih kereta api dari kereta api yang ditawarkan oleh sistem maklumat, kereta, tempat di dalamnya, nyatakan tiket kanak-kanak dan dewasa, kos perjalanan yang tepat akan diketahui. Ia tidak akan berubah. Sekiranya terdapat promosi khas ke arah itu, sistem akan memberitahu anda mengenainya.

Jika anda perlu mengembara dengan kereta api di luar Persekutuan Rusia, maka anda perlu mempersiapkannya dengan lebih berhati-hati. Hari ini, dengan kereta api dari negara kita, anda boleh pergi ke negara-negara Baltik, bekas republik Soviet, ke Abkhazia, ke China (kereta api Moscow-Beijing), ke Finland (kereta api Lev Tolstoy), ke Perancis dan Jerman, ke Republik Czech, Hungary dan Poland.

Sekiranya kanak-kanak itu diiringi oleh ibu bapanya, dia akan memerlukan sijil kelahiran, pasportnya sendiri (sekiranya dia berumur 14 tahun), atau nota mengenai dia dalam pasport ibu bapanya (jika mereka mempunyai pasport gaya lama, bukan biometrik).

Di negara-negara yang mempunyai rejim visa, kanak-kanak itu mesti dapatkan visa. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang ini di kedutaan negara pilihan anda.

Sekiranya kanak-kanak itu bergerak dengan teman yang bukan ibu atau bapa, dia akan memerlukan surat kuasa wakil yang disahkan, persetujuan ibu dan bapa untuk perjalanan itu, yang akan menunjukkan tujuan kunjungan, nama orang yang mengiringi, butiran pasportnya dan jangka panjang tinggal di negara ini.

Kanak-kanak di bawah umur majoriti tidak membenarkan kemasukan masuk ke kebanyakan negara, pengecualian adalah kes apabila seorang anak pergi ke sekolah (ini mesti disahkan oleh sijil kolej), rawatan (disahkan oleh kontrak perkhidmatan dengan klinik), jika dia dipenuhi oleh saudara-mara dan fakta ini ditunjukkan dalam persetujuan ibu bapa untuk melakukan perjalanan.

Kos tiket kereta kanak-kanak antarabangsa boleh dikurangkan lagi dengan menggunakan pra-pesanan; jika tiket dibeli dalam 40 hari, diskaun untuk beberapa destinasi boleh mencapai 20-40%.

Petua

  • Tempat paling selamat di keretapi adalah rak bawah. Cuba ambil tiket kanak-kanak untuknya.
  • Jika terdapat kebimbangan bahawa kanak-kanak itu mungkin jatuh dari rak kereta, seperti kereta api yang sedang dipam, anda harus mengambil playpen - sebuah grid yang dipasang di rak dan menghalangi jatuh secara tidak sengaja. Ia harus ditanya dari konduktor yang diwajibkan untuk menyediakan alat tersebut secara percuma atas permintaan pertama penumpang.
  • Kanak-kanak boleh menggunakan sekatan khas untuk mengelakkan terjatuh. Bagaimana untuk meletakkannya keluar, tunjukkan dan beritahu konduktor. Anda hanya perlu menghubungi beliau dengan permintaan yang sesuai.
  • Jika seorang kanak-kanak mempunyai tiket kereta api jarak jauh, dan diasumsikan bahawa dia akan menghabiskan beberapa hari di jalan raya, anda perlu berhati-hati terlebih dahulu mengenai kehadiran kit pertolongan cemas dalam bagasi itu, dengan adanya kehadiran mandat anti-gerakan di dalamnya.
  • Jangan ambil perishables di jalan raya. Lebih baik jika anak makan di kereta makan, selalu ada kursus pertama dan kedua, untuk kualiti dan kesegaran yang mana para koki bertanggungjawab secara sah, yang tidak boleh dikatakan mengenai pedagang pai di stesen-stesen.
  • Semasa perjalanan dengan anak kecil, pastikan dia mempunyai stok produk penjagaan diri, lampin, dan juga mengambil sesuatu untuk menghiburkan anak anda (teka-teki, buku, pensel dan pensel, buku pewarna, tablet dengan kartun dan lagu kegemaran kanak-kanak).
  • Jika kanak-kanak bergerak tanpa ibu bapa, beri dia telefon bimbit. Oleh itu, dia boleh sentiasa berhubung.
  • Terangkan kepada kanak-kanak peraturan tingkah laku di kereta api, di tempat duduk terpelihara dan coupe, asas-asas keselamatan. Ini akan membantu mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan untuk mengapa ingin tahu.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan