Di mana hendak pergi ke laut dengan kanak-kanak kecil?

Kandungannya

Tidak lama dahulu, ibu bapa yang pergi bercuti ke laut, cuba meninggalkan anak kecil dengan datuk nenek, kerana percaya bahawa anda tidak akan berehat dengan anak, dan bahkan penerbangan, perjalanan dan iklim baru tidak akan memberikan banyak manfaat kepada anak.

Kini pandangan tentang percutian keluarga telah berubah, dan semakin banyak ibu bapa, merancang bercuti, akan membelanjakannya dengan bayi. Dalam artikel ini kita akan cuba membantu dalam perancangan ini, setelah mempertimbangkan pelbagai pilihan untuk perjalanan ke laut dengan tot, dari bayi yang baru lahir hingga 3 tahun.

Mempunyai percutian dengan kanak-kanak

Untuk meninggalkan kejayaan dan memberi kesenangan kepada semua ahli keluarga, anda harus merancangnya terlebih dahulu. Tanpa kanak-kanak, mungkin dengan cepat mendapatkan bersama dan terbang ke pantai pada perjalanan terakhir, dengan seorang anak kecil, ia tidak akan berfungsi seperti itu.

Istirahat dengan bayi memerlukan pematuhan dengan pelbagai syarat, tanpa apa-apa remah-remah itu akan menjadi tidak selesa, dan dia pula akan memberi ibu bapa banyak masalah dan masalah yang mungkin.

Adalah lebih baik untuk memulakan perancangan dengan pemahaman tentang keperluan fisiologi bayi dan ciri-cirinya semasa perubahan iklim.

Aklimatisasi

Aklimatisasi berlaku di semua kanak-kanak, tanpa pengecualian. Lebih-lebih lagi, kacang yang lebih muda, semakin banyak proses biologi semula jadi yang disesuaikan dengan keadaan baru. Aklimatisasi mewujudkan dirinya dalam pelbagai cara. Seorang kanak-kanak mungkin mula bertindak, tidur kurang atau, sebaliknya, tidur hampir sentiasa, ramai mempunyai selera makan, selalunya tidak lebih baik.

Dalam kes yang teruk, gejala pernafasan muncul - hidung berair, batuk. Tidak kurang biasa dan usus "masalah" - cirit-birit atau sembelit, muntah. Otitis boleh bermula, alahan boleh muncul.

Sekiranya anda memerhati bayi-bayi tersebut dengan teliti, maka anda akan melihat sedikit perubahan dalam mood atau selera anda. Bagaimanapun, adalah lebih baik untuk berharap untuk kebaikan, dan untuk mempersiapkan yang paling teruk.

Dalam keadilan, kita perhatikan bahawa terdapat kanak-kanak yang mempunyai penyesuaian diri tersembunyi, tanpa gejala yang terang.

Ingatlah bahawa bayi akan mendapat manfaat dari laut dan matahari hanya selepas proses penyesuaian diri selesai, dan biasanya berlangsung dari 2 hingga 3 minggu pada bayi hingga 1 tahun. Oleh itu, dengan bayi sedemikian adalah yang terbaik untuk pergi ke laut selama sebulan. Kanak-kanak dari 1 tahun hingga 3 tahun mempunyai imuniti yang sudah lebih maju, dan penyesuaian mereka memerlukan sedikit masa - dari 1 minggu hingga 2 minggu, anda boleh mendapatkan percutian yang lebih pendek.

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan keterukan penyesuaian:

 • Air kanak-kanak dengan air yang anda ambil dari rumah. Dan apabila ia berakhir, ia dipenuhi dengan air yang dibeli di kedai.
 • Jangan tergesa-gesa dengan segera selepas ketibaan untuk pergi bersama anak ke laut. Biarkan satu atau dua hari hanya bernafas udara baru untuk anda semasa berjalan di sekitar hotel, dan hanya kemudian membuka musim berenang.
 • Simpan rutin harian anda berehat.
 • Pastikan bahawa remah-remah tidak terlalu panas, sebagai terlalu panas menyumbang kepada rupa batuk, hidung berair, proses keradangan.

Infrastruktur

Ketersediaan infrastruktur adalah wajib untuk bercuti dengan anak kecil, supaya ada doktor, farmasi, kedai-kedai dalam jarak berjalan kaki. Oleh itu, berehat di khemah di pantai liar dengan bayi bukan penyelesaian terbaik.Pada masa yang sama, adalah penting bahawa anda tidak menolak dengan kanak-kanak di pantai turis, kerana orang-orang kecil memerlukan rehat, diam, dan ramai orang juga membuat risiko tambahan menangkap jangkitan saluran pernafasan atau enteroviral virus.

Destinasi Terbaik

Selatan selatan

Anda tidak boleh memilih pusat peranginan yang sangat popular untuk percutian anda, seperti Sochi, Adler, Anapa. Lebih baik berhati-hati melihat kampung-kampung yang kecil dan agak tenang, yang terletak berhampiran dengan bandar peranginan.

Untuk berehat dengan bayi yang baru lahir akan menjadi sanatoriums yang sesuai di sekitar. Anapi, terdapat udara penyembuhan yang hebat yang dipenuhi dengan aroma kayu putih, hutan pinus dan laut. Dengan kanak-kanak dari satu tahun hingga tiga tahun akan selesa di kampung Vityazevo, Djemete, kerana di sini pantai berpasir yang terbaik di pantai Laut Hitam di negara kita, dan kaki lembut anak kecil anda akan menghargainya.

Dengan pasir di bandar-bandar lain di sepanjang Laut Hitam agak sukar, kerana kerikil besar dan kecil berlaku. Di samping itu, pantai-pantai di bandar peranginan utama tidak bersih, supaya mereka dapat melepaskan bayi berusia 1.5 tahun atau 2 tahun dan tidak takut untuk kesihatannya.

Abkhazia

Hampir sama seperti di selatan Rusia, tetapi hanya "di luar negara". Pantai-pantai hampir di mana-mana batu, tetapi jika anda tinggal di salah satu daripada banyak sanatoriums dan resort kesihatan Abkhaziaditinggalkan dari masa Kesatuan Soviet, seseorang boleh menghitung bukan sahaja untuk percutian penyembuhan yang hebat, tetapi juga untuk makanan yang lazat, kolam renang dan rawatan kesihatan untuk seluruh keluarga, termasuk ahli termuda.

Pitsunda, Gagra dan Sukhum sangat sesuai untuk berehat dengan bayi. Visa tidak diperlukan.

Turki

Antara destinasi asing - yang paling popular di kalangan keluarga Rusia. Terbang dekat, tidak memerlukan visa, semua pusat peranginan negara ini bekerja pada "semua inklusif", yang sangat memudahkan kehidupan ibu bercuti. Dia tidak perlu memasak, mencuci piring, pergi untuk bahan makanan.

Kebanyakan hotel Turki menawarkan penginapan percuma untuk kanak-kanak sehingga 3 tahun.

Di 90% hotel di negara terdapat menu kanak-kanak di restoran, dan kanak-kanak 2-3 tahun tidak akan ditinggalkan tanpa makanan. Meja kanak-kanak termasuk bijirin, omelet, muffin dan ais krim, buah-buahan segar dan sayur-sayuran, produk tenusu, susu, susu, jus, daging rebus dan kukus, ikan, ayam.

Di 90% hotel di negara terdapat menu kanak-kanak di restoran, dan kanak-kanak 2-3 tahun tidak akan ditinggalkan tanpa makanan. Meja kanak-kanak termasuk bijirin, omelet, muffin dan ais krim, buah-buahan segar dan sayur-sayuran, produk tenusu, susu, susu, jus, daging rebus dan kukus, ikan, ayam.

Untuk percutian dengan kanak-kanak kecil jangan pergi ke Kemer atau Side. Ia sangat bising di Kemer, ini adalah resort pemuda, dan di sebelahnya sangat panas.

Destinasi resort terbaik dengan bayi dari lahir hingga 3 tahun - Belek, Alania, Fethiye. Ini adalah resort yang tenang, di mana tidak ada matahari yang terik, terdapat angin laut yang lembut, banyak ladang hutan - pokok-pokok pinus dan kayu eukaliptus. Keseronokan gila untuk keluarga dengan anak-anak - bukan perkara utama.

Resort Eropah

Dengan bayi anda boleh bersenang-senang Itali, Daripada spanyol dan Greece. Negara-negara ini memerlukan visa, jika ada yang sah Schengen, bukan sahaja dengan ibu bapa, tetapi juga dengan pengembara kecil.

Perlu diingatkan bahawa di negara-negara ini terdapat hampir tidak ada hotel dalam sistem "semua inklusif", dan sanatorium hanya menyediakan sarapan pagi, jadi anda perlu menjaga terlebih dahulu tentang bagaimana dan di mana anda akan makan.

Di Itali, orang harus memilih resort Rimini, di Sepanyol - Salou, di Bulgaria - Nessebar, di Greece - pulau Corfu, di Croatia - Dubrovnik. Tempat-tempat peranginan ini terkenal dengan optimum untuk rekreasi kanak-kanak, di sini staf lebih prihatin terhadap masalah kanak-kanak, dan infrastruktur untuk kanak-kanak juga dapat dimajukan, yang menjadikan bayi tetap, tetapi ia sangat penting untuk kanak-kanak berumur 1.5-3 tahun.

Resorts of Primorsky Krai

Di Primorye tidak panas, dan ini adalah tambah besar. Vladivostok sendiri dan banyak lagi bandar-bandar di rantau ini bersedia untuk menawarkan cuti sanatorium dan hotel-hotel kecil. Untuk percutian dengan bayi, ini adalah pilihan yang sangat baik, tetapi dengan syarat bahawa ia tidak akan diambil dari Wilayah Krasnodar ke Timur Jauh di seluruh negara. Penduduk di kawasan utara Primorye sesuai dengan sempurna.

Laut Azov

Istirahat di atasnya lebih murah daripada di Laut Hitam, dan oleh itu sepanjang musim terdapat banyak pelancong yang melihatnya. Pilih tempat yang tenang tanpa infrastruktur kanak-kanak, tetapi dengan sifat yang hebat. Sebagai contoh, stanitsa Golubitskaya. Ini adalah pantai yang hebat, udara bersih. Benar, tidak ada hotel di sini seperti itu, dan oleh itu, penginapan boleh didapati terutamanya dalam penginapan yang disewa di sektor swasta. Jika prospek seperti itu tidak menakutkan - nasib baik!

Kriteria untuk memilih negara dan tempat kediaman

Jika anda bercadang untuk mengembara dengan bayi, maka adalah yang terbaik untuk memilih negara yang iklimnya paling hampir dengan iklim aslinya. Oleh itu, anda boleh melindungi bayi anda bukan hanya dari penyesuaian yang teruk, tetapi juga dari penyakit tempatan tertentu yang boleh diperolehi oleh pelancong di negara-negara eksotik.

Seorang kanak-kanak di bawah 3 tahun mempunyai imuniti yang lemah, yang tidak biasa dengan virus-virus asli untuk kawasan itu dan rotavirus. Lebih-lebih lagi, dia tidak pernah bersentuhan dengan malaria atau demam tropika. Bagi beliau, jangkitan ini boleh membawa maut. Oleh itu, adalah lebih baik untuk tidak terbang ke Brazil, India atau negara Afrika Tengah.

Adalah lebih baik untuk bepergian dengan kanak-kanak itu ke selatan Rusia atau ke kawasan-kawasan di Turki di mana tidak ada panas terik, dengan syarat anda tinggal secara kekal di Rusia Tengah atau rantau Volga. Sekiranya anda orang Siberia atau penduduk Utara, lebih baik pergi ke Primorye, ke rantau Kaliningrad di Baltik.

Untuk perjalanan dengan bayi, lawatan ke Eropah - ke Itali, ke Sepanyol, ke Greece - agak seperti. Dari negara-negara Asia (China, Vietnam dan Thailand) sementara itu lebih baik untuk menyerah sehingga saat kanak-kanak tumbuh hingga sekurang-kurangnya 3 tahun.

Sekiranya anda sudah ditentukan dengan negara ini, sudah tiba masanya untuk memahami di mana anda akan hidup dengan seluruh keluarga. Terdapat beberapa pilihan:

 • Hotel;
 • Mini-hotel atau rumah tetamu;
 • Hostel;
 • Perubatan dan sanatorium;
 • Perkhemahan;
 • Penginapan sendiri yang disewa.

Asrama dan tapak perkhemahan pasti tidak sesuai untuk perjalanan dengan anak kecil. Lebih baik memilih hotel atau rumah tamu yang bagus, jika peluang kewangan tidak dibenarkan tinggal di hotel.

Pilihan yang sangat baik untuk keluarga dengan bayi atau kanak-kanak berumur 1 tahun - sebuah sanatorium, di mana kedua-dua bayi dan ibu bapa akan dapat menerima rawatan kesihatan tambahan.

Jika anda menyewa rumah sendiri, maka anda perlu memilih bilik atau apartmen supaya ia mempunyai semua kemudahan (cahaya, air panas, gas atau dapur elektrik), kerana pematuhan kepada prinsip-prinsip kebersihan untuk bayi sangat penting.

Bilakah lebih baik untuk pergi?

Terdapat peluang untuk pergi ke laut pada bila-bila masa sepanjang tahun, hanya pada musim sejuk, hanya lautan di negara-negara eksotik akan bertemu dengan kehangatan dan cahaya matahari. Ia akan menjadi sukar bagi seorang bayi untuk berubah dari Disember bersalji di Rusia ke Disember panas di Indonesia, dan oleh itu adalah yang terbaik untuk merancang perjalanan, sebaik-baiknya untuk musim panas.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh pergi ke pusat peranginan pada musim puncak, kanak-kanak itu tidak akan mendapat manfaat daripada ramai pelancong. Adalah optimum untuk pergi ke selatan Rusia pada akhir bulan Mei dan awal bulan Jun, dan kemudian pada bulan September. Di Eropah, anda boleh pergi pada akhir bulan April.

Tempat peranginan Turki untuk percutian dengan bayi adalah optimum pada bulan Mei dan September-Oktober. Di Mesir, anda boleh terbang pada bulan April dan awal Mei, dan kemudian pada bulan Oktober.

Penduduk di kawasan utara Daripada Rusia Laut Baltik paling sesuai dengan resort di rantau Kaliningrad, di mana ia tidak begitu panas, anda perlu pergi pada awal bulan Jun dan kemudian pada akhir bulan Ogos. Resort di Laut Caspian dengan bayi akan menjadi paling selesa pada akhir bulan Mei dan Jun, di Laut Azov - pada bulan Mei dan awal September.

Musim, yang dipanggil "tinggi" - bermakna kemasukan maksimum pelancong, merancang perjalanan untuk percutian musim panas dengan bayi sehingga umur 3 tahun, adalah yang terbaik untuk menjadualkan rehat pada awal musim atau akhir. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengambil cuti kepada ibu dan bapa pada Mei-Jun, akhir Ogos-September, pada bulan September hingga pertengahan Oktober.

Bagaimana perjalanan dalam keselesaan?

Dengan bayi, cara terbaik untuk perjalanan berjalan kaki, kerana berjalan sangat berguna untuk serbuk, dan perubahan mendadak dalam zon iklim dan masa tidak. Sudah jelas bahawa tidak ada yang pergi ke resort dengan berjalan kaki, dan oleh itu ia perlu memilih bagaimana untuk sampai ke tempat istirahat.

Pengangkutan terbaik dari segi kesihatan serbuk - rel. Perjalanan dalam perjalanan akan mengambil lebih banyak masa daripada pesawat, tetapi penyesuaian akan lebih lancar. Jika anda pergi ke resort tidak lebih dari 2 hari, anda boleh dengan selamat mengambil tiket kereta api.

Sekiranya anda naik keretapi ke laut selama lebih dari 2-3 hari, anda lebih suka mengembara dengan kapal terbang. Terdapat beberapa sekatan umur untuk penerbangan, tetapi kami akan memberitahu mereka di bawah.

Pesawat-pesawat ini mempunyai tempat tidur lipat khas di bahagian belakang kerusi depan agar tidak memegang anak itu di tangan mereka sepanjang penerbangan.

Jika anda pergi dari rumah ke tempat istirahat tidak lebih daripada satu setengah ribu kilometer, anda boleh pergi dengan kereta. Ini akan memungkinkan untuk berhenti, apabila perlu, berjalan dengan bayi, untuk membeli makanan bayi untuknya.

Perkara utama - untuk memantau suhu penghawa dingin semasa perjalanan dengan kereta, supaya tidak menangkap sejuk.

Dalam pelayaran sedemikian, adalah lebih baik untuk pergi kepada kedua ibu bapa, supaya seseorang mempunyai peluang untuk memandu kereta, dan yang lain harus mengikuti bayi.

Apa yang perlu diambil dengan anda?

Apabila anda berjalan dengan anak anda, anda mengambil lebih banyak perkara daripada jika anda pergi bersendirian. Jika anda mendekati masalah terlebih dahulu, anda tidak akan melupakan apa-apa. Senarai perkara hendaklah termasuk:

 • Pakaian untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Bayi tidak perlu mengambil terlalu banyak pakaian, ia akan mencukupi 5-6 baju atau T-shirt, 2-3 bodysuits, 6-7 slider, satu saman "keluar", 1 baju hangat.
 • Untuk kanak-kanak berusia satu hingga tiga tahun - pastikan anda mengambil seluar jeans dan selipar, sekiranya cuaca menjadi buruk. Jangan lupa topi.
 • Kereta bayi perlu diambil hanya jika hotel tidak menyediakan kenderaan untuk bayi. Kadang-kadang perkhidmatan ini percuma, kadang-kadang - kerusi roda boleh disewa dengan bayaran tambahan. Anda boleh mengetahui persoalan ini terlebih dahulu semasa membuat tempahan bilik dengan memanggil jabatan tempahan.
 • Sekiranya kereta dorong di sebuah hotel atau sanatorium tidak diramalkan sama sekali, kemudian ambil kerusi roda lipat ringan.. Ia akan memudahkan tugas anda berjalan di resort.
 • Produk kebersihan. Sama pentingnya untuk bayi yang baru lahir dan kanak-kanak berusia enam bulan yang sentiasa mempunyai punggung yang bersih. Semasa perjalanan dan sepanjang penginapan anda di resort, anda memerlukan tuala wanita yang basah tanpa minyak wangi, lampin, serbuk dan krim bayi.
 • Makanan bayi. Sereal larut kering untuk kanak-kanak dari 6 bulan hingga 1 tahun, anda boleh mengambil campuran mengikut umur. Tetapi di sini untuk membeli buah-buahan dan daging serbuk adalah yang terbaik di tempat, semasa ketibaan. Pastikan anda mengambil botol, puting ganti, botol sterilizer (ia adalah mudah untuk mensterilkan hidangan bayi, walaupun dalam kereta api).
 • Kit pertolongan cemas ibu dan anak. Jangan mempercayai kit farmasi yang sedia ada, mereka mempunyai terlalu banyak keperluan dan kekurangan yang diperlukan. Pasang kit pertolongan cemas sendiri. Jangan lupa untuk memasukkan di dalamnya: antiseptik (hijau terang, yodium, "Miramistin") Antipiretik untuk kanak-kanak (" Paracetamol "atau" Ibuprofen "), titisan hidung vasoconstrictor (" Nazivin Sensitive "atau"Nazol Bayi"), Turun di telinga (" Otopax "), bermakna untuk memulihkan keseimbangan garam air kanak-kanak dengan cirit-birit atau muntah ("Regidron», «Smecta"Humana Electrolyte"), termometer elektronik, bulu kapas, tuala kapas dan tongkat, gunting kecil, plaster dan pembalut (penting untuk kanak-kanak berusia satu setengah tahun yang lebih tua, yang suka jatuh), serta jarum suntikan sekali pakai tanpa jarum (mudah mencuci hidung dan air muntah kanak-kanak).

Petua dari Dr. Komarovsky

Sebelum perjalanan ke laut, Komarovsky menasihati ibu bapa untuk menunjukkan kepada kanak-kanak kepada doktor kanak-kanak beberapa hari sebelum tarikh berlepas, supaya dia dapat memastikan bahawa bayi itu sihat dan tidak menghadapi penyesuaian berat badan yang berat dan berpanjangan.

Untuk sebulan berlepas, adalah perlu untuk memeriksa sama ada semua vaksin diberikan kepada kanak-kanak mengikut umur, jika ahli pediatrik membenarkan, maka untuk bayaran di mana-mana klinik swasta, anda boleh mendapatkan kanak-kanak yang divaksinasi terhadap jangkitan rotavirus, yang dihantar dengan air di laut dan kolam renang di mana ramai orang mandi. Walaupun ia tidak melindungi serbuk sepenuhnya, ia akan mengurangkan keterukan aliran infeksi rotavirus.

Terbang di dalam kapal terbang tidak akan menyebabkan sebarang bahaya kepada bayi, kata Yevgeny Komarovsky, walaupun dengan bayi sehingga 2 minggu, lebih baik menahan diri dari terbang, tetapi setelah 2 minggu tidak ada batasan. Kanak-kanak membawa perjalanan udara lebih mudah dan lebih mudah daripada ibu bapa mereka berfikir. Semasa berlepas dan mendarat, adalah penting untuk mengingatkan kanak-kanak itu supaya menghisap dangkal atau memberi minuman dari sebotol air, ini akan melindungi telinga bayi dari barotrauma, otitis.

Adalah penting untuk memastikan bahawa kanak-kanak tidak terlalu panas dan tidak mendapat sinaran matahari. Untuk melakukan ini, bawa anak ke pantai pada waktu pagi dari jam 8.00 hingga 11.00 atau petang, selepas 16 jam.

Pastikan menggunakan krim dan semburan dari sinar ultraviolet dengan perlindungan maksimum. Memberi seorang kanak-kanak di pantai lebih banyak untuk minum air biasa, jangan tinggalkan dia untuk waktu yang lama tanpa kanopi, walaupun remah-remah di tudung. Pada tanda pertama solar "berlebihan" - untuk memastikan keamanan, minum banyak air dan panggil doktor.

Jangan makan atau air sambil berehat dengan produk baru yang tidak biasa dengan bayi, masakan tempatan. Jangan air air tempatan, tidak rebus dan tidak ditapis.

Ulasan

Menurut tinjauan ibu-ibu yang telah berjaya membuat pelayaran laut dengan dada, perkara yang paling sukar adalah sikap saudara, terutama generasi yang lebih tua. Nenek kebanyakannya menolak idea-idea, dengan kuatnya merungut bahawa dunia telah menjadi gila dan kesedihan bayi. Jika ini selamat tanpa kerosakan pada saraf, separuh kerja telah dilakukan.

Tempoh kedua "sukar" sedang menunggu ibu bapa muda di kereta api atau di pesawat, kerana para sahabat biasanya tidak terlalu gembira dengan kejiranan dengan anak kecil yang dapat menjerit tanpa henti.

Ramai ibu bapa menyedari bahawa selepas pulang dari laut, bayi yang tidak berada dalam keadaan baik sebelum ini menjadi kurang cenderung menjadi sakit. Pengaruh positif iklim laut terhadap imuniti kanak-kanak adalah sukar untuk menaksir.

9 foto
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan